Monday, October 23, 2017

Kids Frenzy Carnival

Assalamualaikum wbt..


Dah lama taip entry ni tapi hari ni baru dapat publish...haha

First day carnival saya dah angkut yaya p....haih maknya as always bersemangat waja...ekeke...sometimes saya rasa saya selalu je syok sendiri...yaya ilek ilek je..hahaha

 Bayaran masuk rm15 untuk dewasa, yaya pree sebab dia under 3yo...nasib baik...hihi

The best part is zootopia sebenaqnya, sebab ada haiwan haiwan comel. Dalam carnival ni ada permainan tradisional, permainan moden, kerjaya si cilik, zootopia dll.
Saya pergi first day and awal pagi, so masih ada checkpoint yang belum siap...sebab saya tak nampak kat mana ntah letaknya zon kerjaya tu atau saya tak perasan...hahaha


Games banyak tapi yang yaya main tak banyak sebab dia tak pandai lagi...so banyak kenalkan dia dengan benda yang ada la...

Yang ni paling suka sebab ball

Kail duck.  Yaya tak kail pon amik terus dengan tangan...sonang..haha
Bowling....em em...i think ball tu ringan sangat tuk jatuhkan pun dia tu...sebab saya tak strike pun...eh eh..alasan !! Haha

The best part...yaya pegang ayam tu...kagum jap dengan anak sendiri sebab honestly i pon tak pernah pegang ayam...hahaha...



Excited pegang guli.....yelah, budak ni mana pernah nampak guli...tu pun dia panggil ball sebab guli bulat...


Overall.....banyak games yang yaya tak leh main...saya nak main pon yer la, nanti i excited main yaya hilang...nangis pulak...haha...

Kalau nak p tempat macam ni better p ramai-ramai, barulah seronok...tapi ok je pun kalau pergi dengan yaya aje, tunjuk ajela semua benda kat dia...dia kan baru nak explore lagi, so dia excited juga pegang congkak, marble, getah....hahaha


Game yang saya suka....the maze...huih pening jugak, nasib baik bawak gendong yaya...so saya gendong aje si kecik tu....

Lepas tu kami p library....biasalah mak dia nak pinjam novel....hehe

The end ~~

Monday, September 18, 2017

Einstein never used flash cards

Assalamualaikum...

Nampak buku ni, terus saya sambar
Sentap tau tajuk dia...haha...sebab saya salah seorang ibu yang terlalu addicted nak anak pandai cepat....hahaha

Yaya dalam perut saya dah belikan flashcard...tettttt....hahaha...nampak tak semangat di situ...ekekeke...lepas baca buku ni, saya dapat banyak perkara...

The main point, komunikasi dengan anak tu yang paling penting. Selalu bersembang dan melakukan aktiviti bersama-sama tu yang jadikan anak pandai. Bukan flashcard tu....

Yer, ajar flashcard memang banyak words dia tahu, tapi dia tahu words but tak faham apekah itu...gituuuu....

Contoh macam gelap....tahu baca word gelap but cant describe gelap tu apa...
Contoh lain lagi, kalau bagitahu yaya....panas...dia tahu benda tu panas dan dia tak sentuh lagi...

Secara keseluruhan buku ni memang buka mata saya, kanak kanak belajar sesuatu apabila dia bermain. Belajar boleh, tapi kena lebih kreatif, selitkan pelajaran masa bermain. Lagi seronok dan lagi cepat ingat.

Kesian kanak-kanak zaman sekarang, belajar belajar belajar padahal waktu kecil ni waktu dia explore dunia dengan deria dia =)

Yaya...semua benda bulat dia panggil ball...haha...buih tu pun dia panggil ball...kuat pulak tu dengan suara teruja...
Nampak tomato dekat giant pun dia sebut ball....suka betul dia dengan ball...hehe


Saturday, September 2, 2017

Tenggelam timbul

Assalamualaikum wbt

Wah wah lama betul tak muncul...hihi...
Sebenarnya family saya dah berpindag, so masing masing sibuk packing dan unpacking barang masing masing

Lepas tu streamyx pulak tak de...memang tak de la nak ber bw kan...
Virus didi dah kurang sebab saya pun dah kurang pegang fon...

Cuti sekolah...
Saya ajak sepupu sepupu kecil join yaya main kat playground....seronok yaya main ramai..kalau tak mampu main sorang sorang jer...ditemani ummi baca buku...bahaha...

Yaya suka betul kalau sepupu sepupu kecil saya datang...sebab sepupu yang ni melayan dia...ada juga sepupu kecil saya yang gila tab...so dia tak rapat sangat...yer lag bila diajak main, tak dilayan..haha

Oh yer...selamat hari raya aidiladha...
Abah saya masuk korban tahun ni..
So saya bawa la yaya pergi tengok lembu kena sembelih...memandangkan kami tak pernah join kat situ, so tuan rumah dengan ramah tamah la interview saya....

Saya dah cakap....tu abah saya(sambil tunjuk arah abah)...tokki dia ni...(sambil tunjuk arah anak saya)...tapi mungkin dia salah faham abah as husband saya...

Lepas tu dia tanya lagi saya stay mana, saya cakap la stay kat kg xx...dengan ayah saya...lepas tu saya dengar dia cakap dengan anak dia...ohhhh....tu ayah dia....kan dia cakap abah dia tadi...haha

Lepas tu dia tunjuk kat sape sape ntah...tu kot suaminya...sebab saya dah malas nak jawab persoalan suami isteri terus je saya cakap saya tak de suami..berpisah...sambil sengih sengih

Ok tak stop kat situ...banyak pula soalan yang dia tanya...adehhhh....so nak tak nak saya jawab ajelah...
Kang kalau saya cakap suami mati accident karang dia tanya pulak..accident dengan apa...bila..kat mana...banyak pulak menipunya kang...

Pastu nak balik, salam salam....dia tanya....tak nak bagi anak kat orang ke....ohhhhh tidakkkkk.....ha ha...biarlah susah macam mana pun..saya tetap nak jaga yaya...haha...

Lepas tu saya terfikir...patutlah Ada orang tak suka bergaul dan tak suka pergi tempat orang ramai macam tu...sebab ada orang tak pandai nak stop soalan..dan ada orang tak pandai nak menjawab soalan...saya pun kadang kadang malas nak jumpa sanak saudara yang belum tahu kisah saya...malas nak menjawab sebenarnya...hihi

Kita kena tahu kat mana perlu letakkan noktah dalam perbualan kan kan =)

Friday, August 11, 2017

Miss cleaner undercover

Assalamualaikum wbt..

Memandangkan saya tak boleh nak jadikan hp ssbagai bff maka saya jadikan novel sebagai bff...

Semoga sikap ini berjaya menjadi role model kepada yaya...hahaha

Novel ni saya pinjam kat library
660 page
Boleh tahan tebal kan =)

Saya suka novel ni sebab
Saya rasa lain sikit kot...lain bila watak utama adalah seorang polis yang menyamar...
Lepas tu ada watak orang gila yang pandai...sebab dia sebenarnya menyamar dan tak gila...
Ada watak nelly yang saya rasa nak tahu dia jahat ke tak atau dia memang betul betul ikhlas

Yang buat saya berfikir

Bila kita senang, ramai yang cemburu dan nak jatuhkan kita
Dia tak tahu, kita senang tu sebab kita dah lalui saat saat getir dan susah dalam kehidupan
Sebenarnya orang yg cemburu ni
Dia pun ada cerita senang dia cuma dia tak nampak atau pura pura tak nampak sebab dia asyik nampak senang kita

Lebih mudah cakap...dia lupa untuk bersyukur sehingga dia cemburu tentang cerita kita....

Marilah kita sama sama bersyukur dengan apa yang kita ada =)
Cerita susah atau cerita senang
Semua tu kenangan dan pelajaran yang paling indah dalam hidup kita


Bodoh

Assalamualaikum wbt...

Dulu...saya pernah kerja dengan syarikat training and development =)
Sampai sekarang saya masih ingat ayat trainer tu...

Bodoh tu tak wujud
Yang wujud
Faham dan tidak faham

Kalau seseorang tak faham asas...
Memang susah dia nak faham perkara perkara yang berkaitan seterusnya

Ada orang baca sekali dah faham
Ada orang baca berkali kali baru faham
Ada orang kena orang lain terangkan baru faham

Cuma itu sahaja bezanya...
Jadi mungkin si a hanya perlu belajar sejam si b perlu belajar sampai lima jam baru dia dapat ilmu tu

Bila dah tahu kelemahan kita senang lah kita nak polish balik...
Kalau betul kita nak...kita akan buat juga sampai dapat...tapi mungkin akan ambil masa yang lama...

Sama seperti anak anak
Yang masa belajar pun lain lain
Kalau cepat faham sejam dah cukup
Kalau yang jenis lambat faham mungkin perlu belajar atau latih tubi dua hingga tiga jam atau mungkin lebih

Terima kekurangan mereka seadanya dan raikan mereka dengan cara yang sesuai =)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....