Sunday, November 6, 2016

Tips keluarga bahagia

‾̴̴͡ื้❦GAYA‾̴̴͡ื ✿SIHAT‾̴̴͡ื ✿CANTIK‾̴̴͡ื้เฎœ:
๐Ÿƒ๐Ÿ’™tips keluarga bahagia.๐Ÿ’™๐Ÿƒ

๐ŸƒCIUMAN DAN SENTUHAN IBUBAPA KEPADA ANAK๐Ÿƒ

Empat tempat bapa dan ibu kena cium anaknya setiap hari dan lima tempat sentuhan atau digosoknya.

Empat Ciuman & Lima Sentuhan:

Mengikut saranan doktor Psikologi terhadap ibubapa, terdapat empat ciuman dan beberapa sentuhan yang harus diamalkan terhadap anak-anak. Ianya hendaklah dilakukan setiapa hari, semenjak lahir setiap hari tanpa had waktu dan umur, selagi dia masih menjadi anak kita.

4 Ciuman.
1. Pertama di ubun-ubun, sebagai menunjukkan kebanggaan kita terhadapnya (sambil mendoakan agar si anak jadi anak soleh), insya'Allah.
2. Kedua di dahi, ciuman ini menandakan kita redha terhadapnya sebagai dia anak kita. Rasulullah s.a.w pernah mencium anaknya, Fatimah r.anha di dahi beliau.
3. Ketiga di kedua-dua pipi, iaitu sebagai  tanda syauq (perasaan sayang dan rindu) kita terhadap si anak.
4. Keempat di tangan anak, tanda mawaddah wa hubb (kasih sayang) sebagaimana Rasulullah s.a.w juga selalu mencium tangan anakandanya Fatimah r.a.

Perhatian: Ciuman dimulut hanya khas untuk isteri sahaja.

Manakala 5 Sentuhan pula ialah:

1. Mengosok belakang kepala anak, sebagai tanda kasihan belas dan anak akan merasai dikasihani dan terlindung.
2. Menggosok atas kepala atau ubun-ubun, ini untuk menunjukkan kebanggaan kita terhadapnya.
3. Menggosok atas dahi anak, sebagai  tanda syauq (perasaan sayang dan rindu) kita terhadap anak.
4. Keempat kedua pipi, juga tanda mawaddah wa hubb (kasih sayang)
5. Memgang kedua tangannya, untuk menenangkan anak ketika nampak perasaannya kacau atau keliru.

Tambahan: Gosok di dada Ketika perlu.
Bila nampak dia menunjukan kecenderungan membuat sesuatu yang tidak baik atau sedang marah, gosoklah dadanya untuk menenangkannya.
๐Ÿƒwallahua'lam.
๐Ÿ’™๐Ÿƒ๐Ÿ’™๐Ÿƒ @gayasihatcantik

Entry copypaste

Friday, November 4, 2016

Aku dan ringsling

Assalamualaikum wbt..

Waalaikumussalam wbt...


Aku suka berjalan...
Dari baby dalam perut aku dah kuat berjalan....ni semua pengaruh group...
Depa cakap banyak berjalan nanti senang beranak...
So jalan sorang sorang without suami pon boleh ja...asal berjalan....haha
Biasanya pusing pusing giant...
Atau mydin....

Perut dah buncccc...dah sarat pon masih mampu berjalan jalan...
La ni...baby dah keluar pon...still berjalan jalan...window shopping...
Bak kata mak aku....ammara tu membesar dalam kereta je...

Dulu masa awal awal....pakai kain batik ja....almaklumlah ssc bukan murah yer...
Aku pulak demand nak yang baguss punya....Harganya pon baguuuuus jugalah...at last aku beli kain batik lepas....and gendong ammara..

Ni aku belajar dekat youtube...
Tapi cara aku gendong tu tak berapa nak betul lagi sebabnya kena pegang...
Sepatutnya kain tu cover sampai atas...sampai tutup leher...so dat aku tak perlu tampung belakang ammara.....
Dan dua tangan aku bebas bergerak..
Even tak berapa nak betul....aku rasa sangatttt la selesa bergerak.....tak de la berat sangat nak kelek anak kesana kemari kannnn.....


Lepas tu....upgrade sikit....beli ringsling....
Ehh....sebelum tu....aku teruja gila dengan tugeda....
Memang tiap tiap hari aku bodek abi ammara...
Sampailah satu waktu....dia akhirnya setuju tugeda untuk ammara....
Masa tu ammara 3month....
So kami dengan penuh semangatnya p kedai baby....hak paling semangatnya tentulah aku kannnn.....
Pilih pilih tugeda....masukkan ammara ..eh eh eh....dia nangis pulakkkk......
Tak mau dok dalam tu.....terus aku keluarkan dia and bagi pada abi dia . 
Seller tu cakap 4month ke atas baru sesuai pakai tugeda...
Kalau tak, boleh guna ringsling....
Aku try ringsling...letak ammara dalam tu....gendong dia....eh eh eh...senyap pulakkkk....
Okeylah dia suka ringsling... 

Disebabkan aku nak tugeda...ammara suka ringsling...aku frust...kami pon balik tanpa beli apa apa...

Lepas tu...sebelum raya aku beli ringsling....ringsling raya gituuuuu....
Sebabnya aku rasa kain batik dah mengecil....
Ehhhh....sebenaqnya ammara dah makin besar...so aku rasa tak secure guna kain batikkk..sebab ekor dia tu dah pendekkkk....takut je ikatan kain terlerai....

So aku dapatlah beringslinh dengan ammara...
Ni bukan aku...aku cedok kat google je...
Tapi ringsling ammara macam ni la sebijikkkk....jenama jumpsac....
Yang bestnya jumpsac ni dia ada kocek kat palingggg bawah tu....
So kalau aku p shopping or window shopping memang aku letak money dalam tu ja....senang...
Tu la hand bag aku tu...haha

Sungguh...ringsling ni sangatttt membantu aku....memang tak menyesal la beli...puas hati pakai....


So kalau korang memang suka berjalan...boleh je labur duit sikit tu kemudahan korang jugak kan....

Eh....korang pakai yang mana....sudi sudilah share yer :-)


Saturday, October 29, 2016

Ammara dan threadmill

Assalamualaikum wbt

Waalaikumussalam wbt


Semenjak dia pandai merangkak ni sebuah rumah dia jelajah....
Tu dia....baru la exercise namanya.....lepas tu berpeluh peluh....memang exercise sungguh la....haha

Dia memang suka bermain main dengan threadmill....
Merangkak atas threadmill....
Pegang tempat pemegang threadmill tu...sambil dengan bangganya berdiri....
Dah pegang satu nak pegang lagi satu..

Ni kalau tokki dia tengok memang kena marah.....kalau dengan ummi siap ummi dia ambil gambar lagi....tapi perari tau...perati tengok apa dia buat...tak de la biar dia main sorang sorang..
Kecuali kalau penat, aku angkut je ammara ni masuk dalam bilik...main dalam bilik je....

Bila main threadmill ni. .umminya la paling bising....
Suruh hati hati....tak tau la dia faham ke dak....
Ada satu masa tu...dia nangis...sebab dia nak turun....threadmill tu kan dia macam bukit sikit kan....yang depan tu macam tinggi sikit...
So aku cakap la kat ammara...rasa dulu...aku ambil tangan di bagi dia rasa lantai tu...agak tinggi sebab tangan dia tak leh cecah lantai....
Pastu aku ajar dia kalau tempat tinggi turun kaki dulu....aku hulurkan kaki diaa...bagi cecah lantai...hayun hayun sikit kaki dia....eh boleh gelak pulak dia...haha

So setiap kali dia nak turun aku akan cakap turun kaki dulu....
La ni dia pandai dah turun sendiri..
Hehe.....
Cuma kena perati je la...kadang di lupa juga....



Okeylah....nanti sambung lagi yer...
:-)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....