Thursday, June 30, 2011

kisah cinta monyet aku....=p

sesekali teringat kenangan lama....erm....

kisahnya...berlaku masa aku darjah 6...haish budak2 lagik...tapi dah gedix...
ok baiklah.....masa tu minat kat sorang boy....erm boleh tahan la...bagi aku.....
at da same tym, kawan aku pun minat gak, best pren tu, ok baiklah...
dan aku mengalah sebab aku sayang kawan aku nih, lagipun kawan aku lagi lawa dari aku...
masa tu sekolah kat jb....ikut mak cik...
pastu sekolah menengah, kat terengganu, duduk ngan family balik....
konon-konon sedih la, nak berpisah ngan kengkawan kan....

pastu lelaki yang aku minat tu, bagi aku pensel yang ada gambar teddy bear...
banyak, berapa batang ntah...aku lupa...
tapi dalam banyak-banyak tu ada satu yang tadek kulit...i mean dia dah buang kulit yang ada gambar teddy bear tu...

bila aku balik terengganu, aku simpan suma pensel yang dia bagi...
sayang beb....hehe....
sekali kan, masa aku form 1
aku belek-belek balik...
tengok satu persatu.....
pensel yang dah tadek kulit tu aku tengok....
ada ukiran kat situ...
dia tulis...

nini, i love u.....

Wednesday, June 29, 2011

kita yang menentukan....


Kita boleh memilih untuk begini.....


atau begini.....


kalau kita memilih untuk senyum macam gambar pertama.....sebenarnya kita dah menceriakan hari kita dan hari orang lain juga....tapi...kenapa ada antara kita yang memilih untuk masam macam gambar kedua....


ada antara mereka yang berkata begini...
muka saya memang cam ni....(masam)
erk..ok baiklah....
tapi boleh je nak ubah....
acu cuba try teh senyum gok skekkkk....cam ni
ho...kan comel tu....=D


nak bersedekah, tak semestinya kena guna duit....senyum pun dah cukup....=D

wordless wednesday






kita mengharapkan matahari bersinar terang....tapi hujan di tengah hari...kita rasa sedih, tapi Allah bagi kita pelangi.....

wordless wednesday # JOHAN itu milik sesiapa sahaja....







+
+
+
+
+
+
+
+
V

JUARA

customer jahat sebab komplen....

tym ceramah tadik ada kisah cam ni...penceramah tu story...

ada la sorang customer tu p makan kat sebuah restoran, pastu dalam makanan dia ada l.i.p.a.s...pastu dia gtaw la owner restoran tuh, pastu owner restoran tu rasa bersalah...nasib baik customer tu baik tak buat report ke apa ke..kalau tak...mesti restoran tu dah kena dah...



ok nak highlight ayat ni...
nasib baik customer tu baik....

erm...bis tu kalau ada customer yang buat report, customer tu jahat la ? sedangkan dia ada right tuk wat report as a consumer....erm...

korang rasa camana ?????


gaji masyuk....tapi....tak pernah cukup...apakah ????

tadik pergi ceramah tuk dapatkan kad pengendali makanan....kalau kerja kat restoran ni kan memang cam tuh, kena suntik typhoid pastu attend ceramah 3 jam...dapat lah kad.....ceramah tu start kul 9 (konon) sampai kul 12 tengahari (konon jugak)....



dan makanya...ceramah tu start kol 9.30 pagi...habis kul 11.30 pagi...erm baguslah, cepat dan jimat masa....suka kan...ye lah, sape yang suka dengar ceramah lama-lama, lainlah kalau pencermah tu macam ustazah nur bahyah, semangat sikit ye dak...erk sorry la, aku memang minat gila ustazah ni, tapi tahu....kalau orang tak suka, mesti setengah jam pun da rasa lama...erm...


berbalik pada cerita, ceramah ni kena bayar RM 15..murah je....tapi bila di telusi balik.....kita bayar rm 15 untuk 3 jam.....tapi ceramah tu hanya 2 jam..memang la seronok...tapi boleh ke cam tuh ? tak kira dia dah curi masa kita sejam ke...? tak dosa ke penceramah tu ? lepas tu....da lah masa ceramah tu, fon dia asyik berbunyi je....pastu dia jawab, pastu selamba je dia sambung balik...erk....apakah....erm....aku tak kisah, tapi bila pk pk balik...cam kurang sopan sikit la cam tuh...erm....


benda ni memang simple, memang mudah....kadang-kadang kita tak nampak...masa kita kerja, kita dibayar untuk 8 jam, tapi kita betul-betul buat kerja 6 jam je...yang selebihnya, kita gedik sana gedik sini, lepak sana lepak sini, bekfast, minum pagi, rehat (yang ni memang ada dalam jadual), pastu minum petang.....timing sesuka hati kita......erm so camana tu erk....


sama-samalah kita fikirkan...sebab duit tu kita guna untuk kehidupan kita, sara diri, sara family....ada orang kata, gaji banyak, tapi still tak cukup...sebab apa ? sebab tak berkat....benda-benda simple yang kita tak nampak....yang kita selalu buat....seronok dapat gaji...tapi sejauh manakah kerja yang kita buat untuk gaji itu....=D

header free...sape mau ?????

yeay....hari ni dapat header baru...tapi tak leh nak tukaq la plak...bila tekan edit dia tak gerak...aish dengki tol...ngah semangat2 ni, tak leh guna lak skang....erm....

nak say thanks a lot kat AMALINA sebab sudi buatkan header tuk blog saya....blog ni tadek header pun...sedey je....suka sangat ngan header tu sebab ada budak pompuan comel...dia cam taw je apa yang saya nak...dan suka...=DDD

btw...sesape yang jeles ngan saya, nak jugak....sila click SINI k...miss amalina boleh wat kan tuk u all sekali...
=D

kadang2 kita tak mampu nak bagi duit kat orang....tapi kita still boleh tambah pahala guna skill yang kita ada...=D

wordless wednesday


Tuesday, June 28, 2011

ni rahsia kita je ok...

A : ko jangan gtaw orang...aku citer kat ko je taw....
B  : orite...


B : ko jangan gtaw orang...aku citer kat ko je taw....
C : don worry la...


C : ko jangan citer kat orang tau...ko sorang je taw mende ni,...
D : ko tak caya aku ke...jangan risau la...


D : ko jangan story kat orang lain taw...ni citer kita-kita je taw....
A : baik....


kalau rahsia...toksah dok cerita kat sesape...sebab bila dah cerita kat orang, dah tak jadi rahsia dah...aku citer kat ko sorang je taw.....bha makanya, sekelas tahu, sepejabat tahu, seluruh dunia tahu...haiyoooo

ek eleh...soalan bodoh cam tu pun ada orang tanya eh...

situasi 1

shilla :  caman weh nak masukkan gambar dalam pendrive ?
min   :  meh sini aku ajar....ko buka laptop bla bla bla bla....

shilla :  nerd tu maksud dia apa weh ?
min   :  maksud dia bla bla bla bla... (dengan penuh semangat explain)


shilla :  nape ikan tadek kaki ?
min   :  sebab bla bla bla bla.....



-------------------------------

situasi 2

shilla : umur dalam bi apa erk ?
hani  : itu pun tak tahu...age la...

shilla : camana nak masukkan gambar dalam pendrive ?
hani  : senang je....takkan la benda senang cam tu ko tataw ?

shilla : nape ikan tadek kaki ?
hani  : nape ko suka tanya soalan bodoh kat aku ?


dua situasi di atas mungkin pernah berlaku dalam kehidupan korang kan...ada orang, kalau kita tanya soalan bodoh mesti dia pandang kita bodoh je...slack je.....ye la, tak semua kita tahu, kekadang tu soalan tu bodoh bagi dia, tapi tu la soalan paling bijak yang pernah kita tanya....ye la....kita tak pandai cam dia, kekadang benda senang pun tak tahu....umah kita mana de laptop, mana kita pernah guna pendrive, mana kita reti....


tapi kan....dalam ramai-ramai orang...kawan yang paling best...bila kita tanya dia jawab, soalan bodoh pun dia jawab gak, soalan pelik pun...layan.....dia layan je kita.....tak rasa segan pun kawan ngan dia, sebab kita leh tanya macam-macam......walaupun soalan budak tadika....


so..kita yang mana satu ? yang suka layannnnnn je atau bila orang tanya kita buat muka sambil cakap dalam ati, aish dia ni, tu pun tataw....


kita manusia...tak pernah sempurna.....tak semua benda kita tahu...kadang-kadang benda simple tu lah kita tak tahu.....=D

Monday, June 27, 2011

ROTI BULLU.../ ROTI BERBULU

okeh....ni cerita daripada Ella....(bukan nama sebenar)


tym tu aku dah balik dah. masa tu around 9 pm kot....tetiba ada customer tanya....
roti bullu ada dop ? hok letop mayonis dalam dia. dia tanya kat abang lan. abang lan cakap, arini tadop...
tapi si ella yang tengah dok packing roti ni dah bantai gelak awal-awal dah dengan soalan tu


tym dia story kat aku pun, aku dah bantai gelak dulu dah...roti bullu....apa ke buruk beno bunyinya tuh...haish
ekceli dia carik roti ni...

nama roti ni chicken floss okey...bukan roti bullu atau roti berbulu....hadoi....


ok nak stop sini dulu...tapi kan ada sumething nak cakap...

kekadang kan, kita siyes ni...betul.....tapi orang leh bantai gelak kat kita....bukan gelak sikit-sikit...gelak nak pecah perut lak tu....erm...

Header free untuk kawan-kawan

cian blog aku nih, tadek header....erm...tak sempat nak wat...dulu ada adobe photoshop, tak reti pon leh godek-godek...laptop ni tadek la plak...=(

pastu ada plak yang offer kan...haish sape tamo...menda free tu...sape2 nak, meh meh kita pakat request....sementara ms Amalina ngah rajin nak buatkan....=D sape2 nak leh click sini k..=D


amalina, kalau boleh, saya nak yang transparent punya...hihi...=D
dalam header tu nak tulis...bila jemariku menari
erm gambar......tak kisah la...nak letak gambar jari dan keyboard pun boleh kot...haha

rasanya tu je kot.....

sebelum stop....nak saya tq buat amalina kerana sudi buka tawaran ni...=D

SAYA....bukan aku...=D

nak join......CLICK banner...=D

Sunday, June 26, 2011

disebalik kemenangan SEPAH

sepah juara maharaja lawak...semua orang tahu itu...argh...tak puas hati....hahaha...sebab lagi suka jozan...ok baiklah.....tak pe jozan kalah, yang penting dia tetap manang di hati ini...wah gitu kan...kalau dah suka, kalah ke, buruk ke, hodoh ke, tetap manang di hati ini...tetap juara di mata ini...gitu kan...


sebenarnya, apa yang berlaku dalam maharaja lawak ni....boleh la kita amik jadikan sebagai renungan dalam kehidupan kita...sambil-sambil tergelak, sambil-sambil layan....yang baik kita jadikan pengajaran dan paling penting motivasi untuk kita terus maju dan berjaya...=D


kadang-kadang kita gagal....kadang-kadang kita kurang berjaya....dan kita terus putus asa....padahal waktu untuk kita berusaha masih ada....macam sepah......selama ni, yang dok atas jozan je....expect menang pun, jozan la kan...sekali....haish....boleh plak dia menang.......selagi ada masa, selagi tu ada peluang untuk kita berusaha untuk berjaya......


jadi...bila kita gagal....tak kiralah, dalam exam ke, dalam kehidupan ke, yang paling penting.....berapa kali kita bangun balik setelah jatuh.....dan sebenarnya bila kita jatuh tu, bukan kita akan terus jatuh....tapi jatuh kita memberi ruang untuk kita berfikir dan merenung kembali......dan betulkan kembali di mana silapnya....


okeylah, nak stop kat sini dulu....tapi nak stop dengan ayat ni....memang pernah tulis dalam entry sebelum ni, tapi aku suka ayat ni....

-KITA BUKAN GAGAL....TAPI BELUM BERJAYA....-

Friday, June 24, 2011

jom minum air free....=D

ye....hari ni bukan rabu....bukan wordless werdnesday...so aku boleh tulis entry panjang lebar...haha...

saje je nak promote....tak lama lagi kan dah nak masuk july....pastu august....pastu RAYA....yuhuuu...hahaha...

ok...ok....adakah promo ni juga paksa kita beli dan makan kat roti boy....macam entry ni...


ok...sebelum stop, kalau u all sudi, belanja la saya...=D

JOZAN JOHAN MAHARAJA LAWAK...

amboi...dengan penuh konfident je aku dok cakap si jozan ni juara....ui, minat gila ngan depa nih.....boleh wat aku tergelak guling-guling...hahaha....boleh release tension gitu kan...=D

oklah...ngakulah...ni jangkaan  je...kalau bukan, mungkin bukan rezeki dorang....



ekceli ada sesuatu aku nak cakap......bagi aku jozan berjaya....berjaya dalam dunia hiburan.....berjaya dalam haluan diorang...educated ke dorang....? belajar sampai mana ? ok mintak mahap la ye, kalau ada yang kecik ati, ni bukan nak cakap dorang bodoh, atau dorang tak educated atau sebagainya...apa yang aku nak cakap....siapa pun kita, kita boleh mencipta kejayaan.....



cuma....kita kena tahu kekuatan kita apa, kelebihan kita apa....mende-mende tu semua la nak kena highlight, nak kena gilap, nak kena guna...tak guna sayang....membazir o....macam jozan, nabil, sepah....dorang ni kelebihan dorang pandai wat lawak....pandai wat orang gelak...kreatip plak tu, hello ingat senang ke nak wat orang gelak....wat lawak la susah...kalau lawak bodoh orang kutuk lak, mengata bagai....tapi dok layan gak maharaja lawak..baiklah...dorang guna kelebihan yang dorang ada...untuk menggapai sebuah kejayaan...


okeylah, nak stop kat sini...nak jalan2 sat, lepak2 blog orang sementara tunggu maharaja lawak...haha...tapi sebelum stop nak cakap cam nih....


kadang-kadang, kita terlalu melihat kekurangan kita, sehingga kita lupa kita ada banyak kelebihan....dan segala kekurangan tu buat kita rendah diri sampai kita lupa, sebenarnya kelebihan yang kita ada tu mampu membuatkan kita meraih kejayaan....dan menjadikan kita hebat dari sebelum ni....=D


related entry :

Thursday, June 23, 2011

best jugak buli ko kan....

ini kisah benar....benar-benar terjadi....tapi nama dan tempat, mestilah kena ubah...hehe....dan peringatan...hehe...entry ni sangatlah panjang =D


biasalah, kalau kerja, mesti ada buli kan....kena marah benda biasa...nak nak kalau kita budak baru....saya budak baru bang, tapi saya cantik....mungkin akan kurang kena marah.....saya budak baru bang, saya lelaki, hensem ? tadek la hensem mana pun.....erm....siap la ko dik...kena buli....ok betul tak betul aku tataw.....tapi manusia kan....kalau yang cantik dilambung-lambung....yang kurang cantik tuh, dikutuk dihina....erm....



mukaddimah kalau tak panjang, cam tak sah...ok sorry....kembali pada kisah benar ini....ada seorang pekerja baru, lelaki...aku bagi nama dia roy...pergh roy tu...nama roy, orangnya mestilah ala-ala lasak gitu kan...mana la pernah nak buat kerja pompuan....manalah reti kalau kena suruh buat, mestilah terkial-kial...nampak buruk je bila dia buat, nampak jelik.....


ntah kenapa ntah, si roy ni boleh plak nak kerja kat kedai roti.....erm, yang kebanyakan kerja kat situ, semua kerja orang pompuan....buat sandwich, potong-potong sayur, packing-packing, susun-susun, sapu-sapu....pendek kata sume kerja orang pompuan la....tapi kat kedai roti tu ada je lagi 3 orang pekerja lelaki....yang paling tua nama dia Alan....so bebudak kat situ panggil dia Abang Lan. 


nak jadikan cerita.....budak roy ni...erk budak ke ? dah tua dah...umur dia 28....selalu kena marah ngan Abang Lan bila buat salah....yer lah, kawan tu baru je 2-3 hari kerja, dah kena marah-marah.....kena herdik-herdik...mana dia pandai buat semua tu...aku tau, aku tengok dia buat kerja, memang terkial-kial...tapi aku tadekla sampai rasa nak kutuk sebab dia tu lelaki yang kena buat kerja perempuan....tapi bila Abang Lan dok marah-marah dia, kesian plak aku rasa....


hari ke-4 dia bekerja, dia masuk pagi.....dia datang, around 12 cam tuh dia p toilet tak balik2 dah....erm...ntah la aku tataw nak cakap pe....rasa kesian memang ada....sebab aku sendiri pun kalau kena herdik, kena marah....tak jadik nye kerja yang aku buat tu...bukan makin elok...makin teruk ada lah....



---------------------------------------------------------

Alhamdulillah, masa mula-mula kerja, tadek pun aku kena macam roy kena....kalu Kak Sha pekena aku, aku sengih je...kalau aku wat salah, aku sengih gak, pendek kata aku sengih je la memanjang....pastu aku lebih banyak diam...tak cakap banyak...tataw nak cakap pe...so lebih baik aku diam...aku lebih banyak memerhati.....


aku selalu story kat mi aku wat happen kat tempat kerja...yelah, aku budak baru....wat do u expect ? nak aku buat kerja laju cam lipas kudung ? memang tak la...aku rasa dah buat laju laju dah...dah tak reti dah nak laju camana....tapi still, kadang-kadang kak min tegur aku suruh buat kerja dengan cepat...hadoi....


mi aku cakap....
kalau nak suruh buat kerja cepat baca ni
YA HAYYU YA QAYYUM....
mi aku cakap kalau baca ni, InsyaAllah...kerja yang kita buat akan cepat...tapi aku ada search jugak, rupanya banyak lagi kelebihannya...boleh check SINI k...

kalau rasa penat....
baca zikir siti fatimah.....
check SINI ya...

sebenarnya banyak lagi....dalam asma al husna kalau kita amalkan....

pastu....mi aku selalu berdoa....minta orang tak aniaya kita, supaya orang hormat kita....dia selalu berdoa kat aku jugak, Alhamdulillah...sebab tu aku tak kena macam roy kena...kadang-kadang kita tak kuat nak melawan,.....tapi kita ada senjata yang kuat untuk itu....DOA....


apapun yang berlaku.....banyakkanlah berdoa, banyakkanlah berzikir....semoga apa yang kita buat dipermudahkanNya....insyaAllah....=D

jom senyum-senyum....

sebenarnya, aku selalu lepak kat sini...first tym masuk kat sini, ingatkan empunya blognya remaja, student...sebab header dia comel ada banyak teddy bear...entry simple tapi best......



pastu....bila dah selalu berkunjung, mestilah nak dia sedar akan kewujudan aku, tapi aku tataw nak komen apa...hehe....pastu malas nak shout box....sebabnya....rasa cam segan je...cam nak bagitahu aku selalu jenguk dia...kiranya mahu tapi malu la.....pastu aku add dia kat facebook....hehe...facebook tu facebook untuk blog je...yang official dah lama tak bukak...=D 



pastu tetiba kan...dia buat entry untuk aku.....kat SINI,...wah....rasa sangat terharu dan teruja...gitu kan...ye lah, sebelum ni kalau nak suh orang review kena buat satu entry khas, kenapa nak suruh review....paste letak header bagai....tapi akak ni tadek pun suruh wat apa-apa, tetiba mesej kat facebook cakap ada entry untuk aku....pukul 3 petang....excited dibuatnya, tapi tak leh nak check pukul 3 sebab kerja....erm....ni pun...pagi ni baru dapat buat entry TERIMA KASIH kat kak diana....mama kepada Maisara yang comel...haha...



jom lepak-lepak kat blog kak diana.....sambil-sambil usha maisara...erk...=p


sebelum stop, nak say time kasih banyak2 kat akak, coz promote blog ni....promote free lak tu...=D


mungkin bagi kamu kecil....tapi bagi aku ia cukup besar dan aku amat menghargainya,....=D

Wednesday, June 22, 2011

sebenarnya.....kita kena paksa beli....

pernah nampak cam ni ?  haiyoo....memang de...kalu beli stokin akan dapat 2....sebab sepasang kan 2...


yang macam gambar kat bawah ni ???? pernah nampak....? mesti pernah kan.......



elok....korang keluar, memang nak beli satu je beg, sekali dah terbeli dua...kenapa ? sebab harga dia murah....murah berapa rm 5....erm.....


sebenarnya-benarnya......kita ni dah kena tipu dah....kita dipaksa beli....at first nak beli satu, tapi harga dia tu menyebabkan kita beli dua...sebab kita rasa murah...padahal kan, lepas tu kita tak guna pun...simpan je....sebab tadek kegunaan pun, kita beli sebab kita rasa murah, bukan sebab kita nak guna....



okeh, contoh lagi...kat kedai ada banyak jenis printer, ada yang biasa punya dan ada yang 3 in 1....yang biasa harga RM 200, boleh print je....kalau tambah lagik RM 90 boleh scan sekali.....pastu boleh fotocopy jugak...means harga dia RM 290....kadang-kadang kita rasa murah, so kita sanggup je beli, tapi kita tak fikir pun....kita akan guna ke tak benda scanner tuh....erm.....


lagi....? tengok benda murah dan kiut....mesti beli....padahal tak guna pun...hadoi...suka betul buang duit....konon-konon beli sebab murah, nanti mesti ada kegunaan dia...bha...makanya....benda alah tu tersimpan je sampai la rosak...so apalah kunun....ok sorry kalau terasa...dulu aku pun cam tuh, tengok menda kiut, murah plak tu....rasa geram je nak beli...ye lah, masa tu tayah pk kewangan...duit ibarat turun dari langit, padahal mintak ngan abah...nasib baik je abah tak cakap, ko ingat aku cop duit ????? skang ni je, agak2 dah dewasa sikit, baru nak pk....baru nak list down barang2 yang perlu dan tak perlu....


okeylah, nak stop dulu, tapi nak cakap jugak cam nih....
bila duit terlampau banyak.....kadang-kadang tanpa sedar, kita tertipu dengan harga yang ditawarkan.....

tips : simpan duit

post ni pendek je...insyaAllah....juz nak share cara nak simpan duit...sebab Ecah cakap dia tak pandai nak simpan duit....

okeylah, aku pun bukanlah hebat sangat dalam menabung...kedekut lebey....eh bukan...berjimat la...lalalala

ok ok....kata nak pendek kan...so cara dia simple je...



kalau aku beli barang...aku takkan bagi syiling....walaupun harga barang tu RM 8.10...aku akan bagi RM 9. nanti cashier tu pulangkan baki 90 sen. baki syiling tu aku simpan dalam tabung. so banyaklah duit syiling aku simpan. kalau tak...tadek nye aku nak simpan duit. hehe...


tapi.....tym belajar-belajar dulu.....akhir-akhir sem, syiling tu berguna gak....boleh lah nak hidup...lepas la nak makan.....


okey, nak stop kat sini, sebab dah hujan dah pun....siap kilat sabung menyabung lagi....tapi nak cakap nih...


menabunglah tuk masa depan....=p

Tuesday, June 21, 2011

jimat ke ?.....padahal kedekut.....=p

dulu....masa dok ngan mi abah kat kampung....hari-hari makan kepsi pun tape...bukanlah cakap kaya, tapi kalau setakat tadek duit tu, boleh lagi jenguk dapur angkat periuk nasik...makan nasik....beli baju mahal sikit tak pe....sebabnya....kalau tadek duit, tadah tangan mintak ngan abah.....dulu, mydin tadek lagi...selalu pergi nur fresh beli barang....tak g sabasun, sebab tadek lesen...lagipun nur fresh dekat je...kalo mi suruh beli barang...sat g, duit lebih tu....ada la pekena sebotol nestle bliss...hamboi cam orang kaya je gaya....tak pun beli roti pizza, tak pun beli jus oren....sesuka hati je.....tadek kira-kira pun....




masa belajar.....jauh dari family....dah reti dah...semua kena kira.....paling aku ingat, tym aku part 1...aku masuk je koop, sat g aku keluar balik...sebabnya aku tataw nak beli apa...erk tataw nak beli ke ...kedekutkah....atau berjimatkah....hahaha...tapi betul la, aku tak minat makan jajan, biskut pun kureng minat,  maggi lagi la.....masa part 1 kan budak nerd, mana makan maggi, jadi bodo konon.....oh oh sorry ye penggemar maggi...=p



pastu.....dah pandai dah....beli apa yang nak guna je...yang tamo guna tak beli.....kedekutkah atau berjimatkah ??? sandal pun ada satu je....sampai akhir sem lak tuh guna, selagi tak putus, selagi tu pakai yang tu....berjimatkah atau kedekutkah ???? makan.......memang menggunakan sepenuhnya elaun makan yang uitm bagi....walaupun makanan kat cafe tak sedap....tataw la...berjimat ke kedekut namanya......



kalau nak balik kelas....rela tunggu bas uitm....berebut-rebut dengan orang....erk akulah tu, bukan berebut...fight for the bus je...aku kejar masa ma....masa tido...=p kalu ada bas omo...(haish tetiba rasa rindu gile uitm sabah...) bas tu aku tengok je....tadek pun nak nyibuk berebut sekali...tadek pun istilah fight for the bus...sebab kena bayar...alah 50 sen je pon...tapi tulah...berjimat kan...erk ke kedekut ???? haha....






dan....disebabkan berjimatlah, sampai sekarang aku tak pernah naik MAS....aku naik Air Asia je....teringin nak naik MAS, tapi bila buat comparisan, mesti aku naik Air Asia jugak.....sanggup aku jalan jauh-jauh lepas turun flight nak angkut barang....barang kiri kanan sanggup je bawak, dari kena denda lebih muatan.....walaupun hati memberontak....tapi bila kira-kira balik....duit yang kena denda tu boleh makan untuk sebulan....memang sanggup je...erk berjimatkah...atau kedekutkah....


berjimatkah ? atau kedekutkah ? terpulang la pada kamu yang menilai....masa tu aku tak kisah kamu nak cakap aku kedekut....sebab aku jauh dari family....dan bila aku jauh....reti plak aku nak berjimat cermat ni...erk berjimat kah ? erm...bagi aku berjimatlah k.o.t....bagi kamu mungkin kedekut....haha


apapun.....kita akan lebih menghargai sesuatu bila berjauhan dari family....dan kita akan lebih pandai menguruskan diri bila kita jauh dari family....=D

Monday, June 20, 2011

sombong btul la...muke udoh je...

ek eleh....berlagak lak...bagus kalau lawa....

sombong gile....doh ah muke udoh.....

sombong sangat....tak kemana nye ko tuh....



_______________________________________________

yang dok berlagak...yang dok sombong....yang tu kita nak cakap.....kita nak terhegeh2....dah dia sombong...biaq pi la dia sana...ramai lagi yang tak sombong.....kawan je la dengan orang yang tak sombong....tapi tak... nak jugak terhegeh2 kat orang sombong, pastu sakit ati sendiri....erm....

tu je nak cakap....kadang2 kita asyik fikirkan keburukan orang, sampai lupa....ramai lagi orang yang baik hati dalam dunia ni....=D

sia-sia je aku belajar...aku bukannya minat pun....=(

pernah menyesal tak dengan apa yang kamu belajar sekarang ? course yang kamu ambil ? padahal dah nak habis sem dah, dah nak grad dah...tak pun dah selamat grad dah .....tetiba baru realize....owh...tak minat course ni...hadoi.....mak saya suruh amik course ni...erm....ayah saya nak tengok anak dia jadi doktor...datz y saya amik medic...ekceli saya minat mass com....oh oh...kasihannya kamu.....


dan aku ? ya....jujurnya....aku tak minat pun apa yang aku dah belajar...aku amik tourism management...dah tamat dah pun....boleh plak aku lalui 5 tahun bergelumang dengan tourism management walaupun hati aku bukan di situ...hahaha......aku cuma tak minat...tapi aku tak pernah menyesal...sebab aku tahu setiap apa yang berlaku ada hikmahnya....



mungkin apa yang aku inginkan...apa yang aku nak....bukan rezeki aku...aku merancang, dan Dia juga merancang...dan aku amat yakin perancanganNYA lagi hebat dari apa yang aku rancangkan....so sekarang apa yang aku buat .....aku kerja biasa-biasa je...gaji biasa-biasa je...aku tak expect tinggi sebab aku taw aku kat mana, dan aku taw aku tak sehebat orang-orang yang berpengalaman.....so aku tak kisah sangat...yang penting aku enjoy dengan apa yang aku lakukan...sebab aku tahu....setiap apa yang aku lalui...banyak ilmu yang aku dapat...walaupun sesenang mana pun benda tu, kalau aku tak kerja kat situ, aku takkan tahu...dan aku tak pernah terfikir benda sesenang itu...nampak mudah, tapi kalau tak kena cara, still tak kan menjadi....



aku tak pernah menyesal dengan apa yang aku buat....aku teringat satu movie...dah lama dah...aku yakin kamu juga tentu sudah menontonnya....three idiot....aku memang suka gile dengan cerita ni, penuh dengan motivasi dan pengajaran...dan aku sedar...kadang-kadang kita belajar sebab nak kan sijil, nak kan diploma, nak kan ijazah, nak kan master....tapi kita lupa....sebenarnya kita belajar nak dapat ilmu....sebab tu ada antara kita kalau kuiz, test, exam.....sanggup meniru.....kalau kat uitm depa panggil toyol, dulu masa part 1, budak nerd, memang aku tak paham pebenda la toyol tu, skang dah tau dah....toyol tu apa...hadoi....


okeylah, nak stop kat sini...sebelum tu nak cakap cam nih....
tak perlu kita menyesal dengan apa yang dah kita lalui atau sedang kita lalui...cari persamaan dengan apa yang kita minat...sebab tak de ilmu di dunia ni yang sia-sia...cuma mungkin kita je yang tak pandai nak mernghargai...kalau bukan hari ni, mungkin esok atau lusa...ia akan berguna buat kita =D

W8 - Kenapa saya suka/tidak komen dari anonymous





Sape nak join leh click banner k....


Anonymous.....aku pernah terjumpa word ni...banyak kali kat blog-blog orang.....tapi aku tak pernah lagi story pasal anonymous....sebab aku bukannya gelemer, anonymous nak komen-komen bagai kan...hehe....

tapi ada satu kisah pasal anoymous yang buat aku tertarik....nak je aku linkkan di sini, tapi aku betul2 dah lupa blog mana...oh oh.....maafkan aku...tapi aku tertarik dengan entry dia, sebab dia cakap lebih kurang cam nih lah....suma orang nak story pasal anonymous..macam nak carik gelemer je...erk...lebih kurang cam tu la...lupa plak apa dia cakap lagi...haha...


dan...bila aku kena tulis pasal anonymous ni...rasa cam tamo tulis...sebab aku bersetuju dengan entry dia...tapi disebabkan ni cabaran minggu 8...okey...aku onn je la....layannnnn k....=D


setiap apa yang berlaku ada baik...ada buruk.....dan bagi aku anonymous ni pun sama.....aku suka dan tidak....haha



SUKA...

pendapat yang mereka lontarkan kadang-kadang bagus dan ada isi....sentap mak nak...tapi yang dia cakap tu ada kebenarannya...kata orang, kalau nak ubah diri, suruh je musuh kita yang komen tentang diri kita...na ko.....semua keburukan yang kadang-kadang kita tak sedar dia akan cakap....tapi kawan ? kawan cakap dengan lemah lembut sopan santun takut kita kecik ati...


meningkatkan kesabaran dan ketabahan....hahahaha...cam tak leh blah kan...tapi ni lah hakikat....biasanya kalau anonymous punya comment, pergh ayat sentap tak leh blah....tarhiris jiwa raga akak dik....masa ni la nak test sejauh mana kita COOL...kalau kita cepat melatah, sat g ada la entry balas dengan ayat power sentap menyentap...kalau kita cool je....entry pun cool je...tak pun tadek entry pun tuk si anonymous ni....kita biarkan je dia dengan dunianya...wah gitu kan....=p



TAK SUKA..





terguris hatiku...macam disayat2.....ko tak kenal aku tetiba dok mengutuk, mengata, maki aku bagai pe hal....ko kalau nak cakap, cakap depan-depan, elok-elok tak leh....=p


malu....malu la jugak bila kena sound cam tu...suma orang baca....kan ke elok kalau teguran dengan sopan santun lemah lembut....erk, tu pun kalo yang ditegur tu jenis yang, terima kasih kerana menegur...kalo yang ditegur tu  jenis....apa aku kesah...kau pedulik hape, diri aku....neraka lain-lain....erk...


okeylah...nak stop kat sini...tapi nak tutup entry ni dengan ayat ni...tatau la ada kaitan ke tak...bak kata nabil....lu pk la sendiri...


--------------   bila kita membuka aib orang....sebenarnya tanpa kita sedar kita sedang membuka aib diri kita sendiri   -----------------------


jom pakai selendang

ni adalah tutorial kedua aku....selepas tutorial pertama di SINI....ye...memang tak reti wat tutorial pun...hehe...tapi second tutorial ni sebab permintaan seorang akak yang disayangi....wah gitu kan...so try la jugak....dia cakap, selendang yang heliza pakai tu dapat tutup apa yang perlu ditutup....erk...hehe

sebab sesetengah selendang ni, kalau kita labuhkan yang bahagian depan...sat g, kat belakang pendek je....kalu kita labuhkan yang bahagian belakang, yang bahagian depan tak leh nak tutup.....erk paham ke...paham kot kalo pernah mengalami masalah yang sama...=P

so...aku akan cuba berusaha keras supaya kamu paham apa yang aku sampaikan...sebab aku pernah alami masalah ni, bila pakai selendang, tutup bahagian depan, kat belakang pendek je...cam buruk lak....so untuk dapatkan bahagian depan dan belakang dilabuhkan.....aku guna dua selendang, tapi make sure warna yang boleh matching k...tapi kalo kamu berani ok je kot....=p

ok...ni selendang pertama.....


dan ni selendang kedua.....
korang boleh gabungkan selendang tu cam ni.....selendang kedua letak atas selendang pertama.....so...selendang tu dah jadi panjang kan....
maknanya nanti kalau nak pakai dia akan jadi cam gambar kat bawah ni....pakai selendang pertama dulu, panjangkan sebelah kiri, pendekkan sebelah kanan....lepas tu pakai selendang kedua, panjangkan sebelah kanan dan pendekkan sebelah kiri.....so selendang tu akan jadi sama panjang....
lepas tu pakai cam biasa la....dan dia akan jadi macam gambar di bawah ni....kamu akan dapat labuhkan di bahagian hadapan dan labuh di bahagian belakang juga....


kalau pakai satu selendang je...kamu akan dapat cam ni....bahagian belakang je labuh, depan singkat la...=D
erk....tataw la kamu faham tak...tapi harap kamu faham apa yang saya nak sampaikan...hehe...

tak pun, pakai pashmina....boleh gak....yang tu besar...memang dapat tutup semua la...=D

Friday, June 17, 2011

bermesej dengan kawan = kurang sopan

saya taw la awak ramai kawan...bz je....tapi awak tak pasan ke, saya dok bercakap ngan awak skang.....

twinkle twinkle little star....
alahai....tepon dia bunyik lagi....mesej la tu....dan aku terpaksa pause cerita yang sedang rancak ini...hadoi...masuk ni dah berapa kali pause da...dah ilang feel dah nak citer.....


-------------

ok....di atas ni... cumalah beberapa contoh yang dapat aku berikan.....tengah syok-syok dok sembang, kawan sembang sibuk dok bermesej bagai....haish......pastu cerita dah nak sampai kemuncak....bunyi mesej masuk plak...kat enpon dia...pastu dia buka, baca...senyum sorang-sorang....kita ? diam...sabar menunggu...erk sabar ke ?

biasanya kita makan sengsorang je...tak kisah pun tadek kawan...dah biasa sendiri, pastu dia ajak makan sama-sama....pastu dia bukak cerita itu ini begitu begini...pastu dia bz mesej...hadoi.....

pelisssss la faham....

okeylah nak stop entry ni kat sini je...

biasalah tu bermesej je kot, kita still leh sembang....tapi pernahkah kamu terfikir....si kawan yang tengah syok bercerita, tetiba kamu dok sibuk men mesej dengan kawan kamu...sopankah ? elokkah ? baguskah ? kamu akan tahu apa rasa, kalau kamu yang mengalaminya....=D

Thursday, June 16, 2011

nora elena = cerita mengarut

ok baiklah, aku tahu aku akan dibenci atau dimarah oleh peminat setia nora elena...maafkan saya wahai peminat nora elena semua...ini hanyalah pandangan peribadi...kadang kala, kita perlu dengar kritikan supaya kita sedar ada yang tak kena dengan cerita tu....

ok bukan cerita ni je...cerita ni, setahu aku dari novel kan ? dulu...aku memang kaki novel...semua novel aku layan...memang indah la novel-novel ni....semua happy ending...memang seronok sangat.....pastu mulalah berangan nak bf macam dalam novel...aksi romantik bagai...hamboI...masa tu spm pun tak amik lagi berangan dah sampai ke situ ye....gatai.....

tapi novel nora elena ni aku tak baca, sebab aku stop baca novel cintan cintun ni masa form 3 kot...sebab ? sebab aku rasa bosan...benda sama...kisah sama....ada problem dalam family, aku nak kat ko, ko tamo aku...last-last kawen ngan ko jugak, pastu ada orang ketiga, pastu cinta terhalang....dah memang dapat tahu la, ending dia macam mana....nak-nak, before baca tu, memang aku p baca ending dulu...hahaha.....dah dapat agak dah....

dan aku dapat rasakan cerita nora elena ni pun lebih kurang je....cerita novel, kalau heroin....mesti cantik....hero hensem, baik, sopan santun, lemah lembut bagai....sempurna la pendek kata....perfect!!!! sampai kita yang dok layan nih, berangan nak laki cam tuh jugak.....tapi memang tak kan jumpa la sebab nobody perfect....

aku tamo cakap panjang, sebab aku sangat setuju dengan point kak nowa....korang leh check sini...tapi aku yakin...ramai je yang dah baca apa yang dia tulis....dari pengamatan aku...novel melayu semua mengarut...ok sorry...tapi nak cakap jugak...sebab kadang-kadang yang tak logik.... yang penting jadi cerita....

kalau nak baca novel melayu yang logik.....yang best,....yang gempak......aku sarankan kamu bacalah novel dari Ramlee Awang Murshid....ye memang promote pun...sebab sangat suke dia..haha...erk...sorry sorry, kekadang novel dia tak logik gak...tapi kan....novel dia penuh dengan sesuatu.....penuh dengan pengajaran...kalau kamu baca novel bukan sekadar untuk hiburan lah....=p
kekadang tu pandai geram juga bila novel dia sad ending...tapi tu yang bagusnya..sebab ? kehidupan kita ada suka ada duka...tak semestinya apa yang kita nak, itu yang akan kita dapat...macam dalam novel...kalau jalan cerita dia, dia kapel dengan A....jangan la risau, sat g kawin la dia dengan si A tu walaupun apa halangan sekalipun....erm...

okeylah...sekali lagi...ampun maaf pada peminat nora elena...kekadang apabila kita terlampau menyukai sesuatu, mata kita tertutup dengan kekurangan cerita itu....mengarut macam mana pun kita tetap akan terima....tanpa kita sedar....kadang-kadang menda tu semua mempengaruhi diri kita...=D

Wednesday, June 15, 2011

saya suka awak...awak suka saya tak ??? erk....

ada orang nak kat kita...tapi kita tamo dia...camana nak tolak eh...okey, kalau berani leh cakap cam nih...

1) maaflah, saya dah ada bf....(sat g lelaki tu jawab...ala baru bf lom kawin...haish)
2) maaflah saya dah bertunang....( lelaki tu jawab jugak...ala baru bertunang...haiyooo...bikin panas ooo)

sebab dah geram kan, kita tolak punyalah elok dia tetap jugak dengan pendirian dia 'the best man win' argh....
-- mahap la, saya memang tamo kat awak....(hamik ko...baru terdiam kat situ...bagus kalo terdiam, tapi kalo yang tak berapa nak paham bahasa tu...agak sakit hati dibuatnya)

dan terus blah, lepas tu memang tak jawab call tak reply mesej, paling best terus tukar no tepon...

tapi...kalau dia sata bumbung ngan kita, i mean satu u atau satu tempat kerja, yang kena mengadap muka hari-hari...

--yang ni kena kuatkan hati, sebab dia akan sentiasa mengintai peluang...kalau dah ada pasangan n sayang kat pasangan kamu....jangan la tunjuk problem depan dia, karang dia cucuk jarum....


------
kisah seorang teman....

dia ada bf, tak ensem pun...dia budak u, bf keje biasa2 je....
ada sorang laki, nak kat dia...cakap cam nih...

laki : bf keje pe ?
kawan : keje biasa2 je...
laki : hensem tak ?
kawan : tak pun...
laki : kalu cam tuh baik awak pilih saya, saya hensem...

lepas tu, elok dia jadi adik angkat pada laki tu, skang dah putus hubungan. call atau mesej langsung dia tak layan. dia cakap kat laki tu, mahap la, bf saya dah tau pasal awak, dia marah dan kami tukar fon. jadi sampai sekarang laki tu tak berani nak call dia...haha

kadang-kadang.....kalo tadek orang nak kat kita, kita rasa cam kita tak cantik..haha...tapi kalo ada orang suka kita, nak kat kita....tapi kita tamo dia..alahai...susahnya nak tolak =D

sudikah kamu membantu saya...????

sudikah kamu memberikan pendapatmu di sini....

ini ada sebuah kisah...kisah benar yang terjadi....kisah seorang teman...tapi nama sudah aku ubah....

kisah bermula....


ada seorang teman namanya Laila, bekerja di kedai yang agak terkenal...dia baru je kerja kat situ....manager kat kedai tu dah berhenti, sebabnya jangan tanya...aku tak tahu...=p pastu tadik Laila story kat aku satu kisah, minta pandangan aku...erm tapi aku nak juga tanya pandangan kamu semua..erk ada yang sudi ke memberikan padangan......


kat kedai tu ada Laila, Kak Zila, Kak Asma, Abang Amin, Shah dan Fatiha (part time). lepas manager berenti, Kak Zila yang urus semua benda. Kak Zila umur dia baru je 20 tahun. Laila plak 22, tapi Laila tetap panggil Kak Zila akak, sebab anggap dia senior kat situ. Kak Zila crew leader, lepas manager berhenti, dia buat semua benda. dia start kerja kul 8 pagi balik kul 11 malam. everday...dan dia tak de cuti langsung, sebab tak sampai hati nak tinggal kedai tu tadek pengganti. bukan tak mengharapkan orang lain, tapi...erk dia lebih tahu..mereka yang lain kurang ber...tanggungjawab macam dia...(bak kata Laila)


dia kerja sampai demam...tapi still datang kerja...gaji memang la banyak sebab campur ot, tapi dia memang da penat dengan semua tu...dia tanak dah...dia nak berhenti...big boss tak bagi sebab tadek orang, dan dia dicalonkan tuk jadi manager cawangan kat situ...but then still dia tak nak...sebab dia rasa dia tak leh jadi manager kat situ...alasan dia...dia masih muda, dan dia rasa dia tak reti nak bagi arahan kat staff yang lagi tua dari dia...dia dah kenal staf2 tu dah lama, masa dia jadi crew leader pun....dia yang buat semua benda....

so...sekarang....kalau kamu ditempat kak ziela...apa yang kamu lakukan....camana nak berhenti kerja ? nak bagi surat, tapi bos tak nak terima surat tu, dan dia tak kan dapat berhenti kerja..Laila ada tanya dia, kalau blah cam tuh je, tak leh ke, tapi dia takut plak, karang kena saman ke apa...hehe....

any idea...??? 

Monday, June 13, 2011

kutuklah aku semahumu....

sedihnya hati bila kena kutuk kena keji kena kata macam-macam....oh berkecai hati tu....awak tau tak saya jaga hati ni dengan penuh kasih sayang, senang-senang je awak buat macam ni...oh hancur luluh hati saya......sedih tau tak.....


wah....bahagianya hati....ada orang puji tadik...ye, tau...dia puji sikit je, tapi pujian yang sikit tu la menceriakan hari saya tau...rasa dunia ni bagai ana yang punya.......=DDDDDD


dua sitiuasi berbeza aku bawakan buat kamu...renungkan dan selamat beramal...erk...hehe
ok ok...ekceli nak cakap cam nih.....memang seronok kena puji...tapi pujian tu sebenarnya mampu menghancurkan kita....kalau kita ter lupa diri.....tapi.....kutukan, kritikan, kejian yang sadis, panas, menggores itulah....yang sebenarnya akan menjadikan kita lebih hebat daripada kita hari ini....=D so setakat kena keji ka, kena kata ka, kena kutuk ka......think positive k.....kita betulkan diri kita untuk menjadi kita yang lebih hebat =D

o ye...jom join contest ni...click SINI k....

jangan praktikal kat taman negara

kalau mak kata jangan...tayah la berangan....sebab kemungkinan besar kita tak kan dapat....ntahlah sejauh mana kebenarannya aku tak tahu...tapi aku dah pernah kena.....

dulu, masa kecik-kecik, aku aktif main netball...pastu mak aku tak bagi, sebab aku lupa dunia..hihi...balik practice, aku tidur, tak belajar...masa tu darjah 4....so masa darjah 6, mak aku dah tak bagi aku main lagik....tapi masa tu, aku stay umah macik aku kat jb...macik yang baik hati nak jaga aku, masa tu dia single and available....so every week aku practice bola jaring....

padahal, sebelum ni mak aku tak bagi, tapi macik aku bagi can aku main sebab kesian kat, dok umah ngadap buku je...main bola jaring, boleh la enjoy-enjoy....pastu sampai la beberapa hari nak pertandingan, aku demam....erk....dan tak leh main...pastu aku gtaw macik aku, ekceli mi tak bagi dah orang main bola jaring.....pastu macik aku diam je la...masa tu, cikgu aku beria nak aku main gak, sebab tamo kehilangan aku..wah gitu kan...tapi nak wat camana, dah aku demam kan...memang tak leh main pun....


masa aku praktikal....aku teringin nak praktikal kat taman negara pahang.....beria...ni sume sebab kak n...haha...kak n cerita macam-macam benda best masa dia praktikal kat taman negara...at first mak aku tak bagi, mak aku tak cakap jangan, tapi dia cakap macam-macam alasan, itulah inilah begitulah beginilah...tapi last-last dengan berat hati, dia bagi lah jugak....tapi ye lah, dah mak aku bagi pun cam tak ikhlas je...so aku memang tak dapat praktikal kat taman negara....erm...banyak kali aku kal taman negara, tym tu ada kes budak hilang.....so dorang busy, last2 dapat lah, n last sekali....full....haish....tu lah, memang tadek rezeki aku nak praktikal kat situ....memang mak aku teringin nak suh aku praktikal kat terengganu je, dekat ngan umah, ye lah, belajar pun dah jauh kan....


n sekarang....memang aku tanya mak aku betul2...dia kisah tak kalau aku kerja kat luar terengganu...kata dia tak kisah...tapi aku tahu, dia lagi suka kalau aku ada kat sini je.....kawin plak ? mak aku cakap masa aku nak sambung belajar dulu, jangan cari orang sabah, bukan sebab benci sabahan ye....sebab jauh... kalau boleh mak aku nak suh aku kawin ngan anak jiran sebelah....hadoi.......


mak sayang kita......sebab tu dia nak yang terbaik buat diri kita...tapi tu la, kadang-kadang kita tak nampak semua tu, kita nampak apa yang kita nak je.....=)

ek eleh....aku bayar kot.....

"sape suruh tak belajar betul-betul...skang dah kena jadi cleaner...kerja la elok-elok..."

"alah....ko letak je situ....nanti ada la pekerja dia kemas meja ni..."

"ek eleh, cleaner je kot....."


dan macam-macam lagi ayat...yang mungkin pernah kamu ucapkan atau pernah kamu dengar.....ye, mereka hanyalah cleaner biasa yang tidak ada apa-apa kehebatan pun...cukup bulan dorang dapat gaji...hello, dorang tu dibayar, biarlah mereka buat kerja....jangan dok goyang kaki je....

ye....memang mereka dibayar pun....jadi, disebabkan mereka dibayar....bolehlah kita buang sampah merata-rata sesuka hati...hamboi....kita lupa gamaknya, sat g, masa akhirat nant, kita kena kutip semua sampah yang kita buang merata-rata tau tak...aku tau pun kawan aku cakap...dan lepas kawan aku cakap cam tuh, memang aku tak berani nak buang sampah merata-rata...ye lah, aku dok pk, masa aku belajar kat sabah dulu, kalau aku buang sampah merata-rata....sabah ngan terengganu tu jauh, sekarang boleh la naik kapal terbang...nanti ? kat akhirat nanti camana ? nak kena kutip....banyaknya tu....jauhnya tu...mampu ke...?

memang lah, mereka dibayar...takkan kita nak tolong wat kerja mereka lak...hello...apa la function mereka bekerja kalo tamo buat kerja kan.....ye, betullah tu, tapi tak salahkan, kalau kita buangkan sampah kita sendiri, makanan yang kita makan tu, sampahnya kita tolong buang dalam tong sampah atau paling tak pun, kita kemas sikit meja yang berselerak, sat g pelayan restoran atau warung tu datang je kutip...senang je kerja dia....sejuk hati dia...senyum je sedepa....

nape aku cakap camtuh ? sebab aku sendiri yang merasa...hehe...aku kerja biasa-biasa je....kat roti boy, kat situ ada la dua tiga meja untuk pelanggan yang nak lepak sambil makan-makan kat situ...orang diet, makan roti je la kan.....aku tak kisah pun nak kutip sampah-sampah, botol-botol minuman yang mereka dah makan, ye la, dah keje aku...takkan aku dah marah kat depa pulak kan....tapi aku rasa senang hati, bilamana sampah tu, mereka dah tolong ikat elok-elok letak dalam plastik...aku tinggal kutip je satu kali.....terus buang....

pernah jugak terjadi.....dah la makan big apple kat tempat aku, aik merungut nampak...erk...juz nak share perasaan aku je...hehe...dan kita leh jadikan benda ni sebagai pengajaran...tak gitu....ok, berbalik pada kisahnya....makan big apple, pastu krim donut tu plak tumpah kena meja......hurm...pastu bersepeah-sepah atas meja tu...erk...ye la kerja aku...aku buat, tapi tu la....perasaan masa kemas meja yang pelanggan dah tolong kemas tu lain....

terkeluar pulak macam ni...bagusnya la, sape lah yang makan kat sini tadik....kan aku dah berdoa kebaikan orang tuh.....so mungkin lepas ni, kalau kita makan kat luar, kita tolong la sikit-sikit.....memang la kita bayar kan....tapi tak salah pun kita amalkan budaya cam nih....

sebab setahu aku...kalau kat luar negara tu, kalau makan kat kfc ke mc d ke....depa angkat je sampah depa pi buang...tapi kita ni lain sikit....erm...

okeylah nak stop kat sini.....
walaupun kecil....tapi ada yang menghargai....cuma kita terlampau memikirkan sumbangan yang besar sehingga lupa kita boleh menyenangkan orang dengan perkara kecil yang kita lakukan =D

sekolah = BOSAN

kenapa pergi sekolah tak seronok seperti kita pergi tengok konsert ? atau tak se enjoy masa kita tengok maharaja lawak.....senyum sampai ke telinga...kalau tengok kat you tube, sanggup je tunggu loading lama-lama...tak pe, maharaja lawak punya pasal....tapi kalau dok dalam kelas, belajar sejarah, baru je setengah jam cikgu masuk dah dok sibuk nengok jam kat tangan...masa terasa lambat berlalu....kenapa ? 

senang je...jawapan dia sebab B.O.S.A.N.....kan ? kalau tak bosan, mesti syok je belajar kan...mesti nak buat selalu....mesti nak buat hari-hari...tidur dengan buku pun tak pe...kenapa kita bosan ? jawapannya senang je...sebab kita tak suka....kenapa kita tak suka ? sebab kita dah set dalam minda kita benda tu payah dan membosankan....sebab kita sendiri yang setting minda kita begitu...jadi sekarang ni, masalah ni sebenarnya berpunca dari siapa ? dari cikgu yang tidak pandai mengajarkah ? atau dari mata pelajaran itu yang membosankan ? atau buku itu hitam putih sahaja menyebabkan kita mengantuk ? ya....kita boleh reka sejuta alasan untuk menjawab persoalan ini....sebab kita sebenarnya TAK NAK.....kita sendiri yang TAK NAK.....tapi kita tak pernah mengaku....dan kita mereka pelbagai alasan.....


tamo cakap panjang.....(erk dah panjang dah pun...=p) 
camana nak enjoy tym belajar...? semuanya bermula dari diri kita....setting yang positif okeh....kalau kita pk positif, insyaAllah yang kita dapat tu positif...kita adalah apa yang kita fikirkan....so, first thing, bangun pagi, set dalam minda...kita seronok ke sekolah, kita nak belajar benda baru, kita akan enjoy persekolahan kita....dan hasilnya....anda akan seronok ke sekolah....=D

bila seronok dan enjoy...senang ilmu nak masuk....sebab kita membuka pintu dan ruang untuk ilmu itu masuk....

okeylah...sebelum stop entry ni, aku juz nak cakap....
kalau kita pk kita cantik....ye, memang kita cantik.....dan itu sebenarnya membuat hari kita ceria....=D

Sunday, June 12, 2011

disebalik kemenangan PIALA FA (2011)

aku tak tengok pun bola...minat pun idak...huhu...tapi bila dah menang mestilah seronok...ye dak...cian abah aku, tadek geng nak tengok bola, sebab kami sume pompuan yang tak berapa minat bola...haha..terpaksalah dia tengok kat luar ramai-ramai...kat dataran shah bandar...oh sesape yang jadi laki aku mesti dapat jadi anak emas abah aku, sebab dapat teman dia nengok bola...=p

ok...mukaddimah panjang sedepa....apa nak story pasal bola nih..? memandangkan sume dah excited, nak la story sikit-sikit pasal benda alah ni....mulanya kelantan dah gol....1-0....sedih je, terengganu kalah.........pastu, terengganu gol...means, 1-1, dan finally terengganu gol lagi...menjadikan 2-1 dan kemenangan itu berpihak pada negeri kesayanganku ini...=D

sume orang dah tahu pasal tu....benda ni kadang-kadang atau mungkin juga selalu berlaku dalam kehidupan kita, cuma mungkin kita je tak sedar....bila mana kita tewas...kita terus lemah dan lemah...padahal ketewasan dan kegagalan itu cikgu yang berguna untuk hidup kita....contoh simple aku bawak ye kawan-kawan...

mesti korang pernah dengar nama ni kan...THOMAS EDISON...dia pencipta pertama lampu.....bukan sekali atau dua kali dia gagal tapi banyak kali...sehinggalah pada satu hari seorang wartawan menemuramah beliau dan bertanya, "Edison kau gagal sebanyak 5000  kali dalam eksperimen. bukankah kau hanya membuang masa dengan eksperimen ini ?" jawab Thomas Edison, "aku bukan gagal sebanyak 5000 kali, tetapi aku dapat mencari 5000 cara yang tidak dapat digunakan dalam membuat mentol lampu."

see....kegagalan itu merupakan cikgu yang paling berguna dalam kehidupan,.....banyak yang kita dapat daripada kegagalan itu, kalaun kita jadikan ia sebagai satu yang positif yang dapat mencetus semangat kita untuk menuju kejayaan....dan....bila kita gagal....tidak bermakna, kita akan terus-terusan gagal...kita masih ada peluang untuk berjaya, sebab kejayaan itu untuk semua orang yang berusaha mencapainya.....walaupun last minute macam TERENGGANU =p

okeylah, nak stop sini dulu...tapi sebelum tu, ada kata-kata ni untuk sama-sama kita renungkan....

kejayaan kadangkala melalaikan....berhati-hatilah....kegagalan kadangkala melemahkan, terimalah dengan positif =D 

siapalah aku untuk kau percaya....

ini ada satu cerita.....

satu hari kamu menunggu bas di bus stop....sendiri kamu di situ...sekejap-sekejap kamu memandang ke arah jam mu....hari ini, lambat pula bas....biasanya, waktu-waktu begini, bas yang ditunggu sudah tiba....tiba-tiba ada seorang makcik datang menghampiri kamu...memakai baju kurung yang sudah kusam...berselendang panjang, bewarna putih, bercorak bunga-bunga di tepi, juga sudah kusam....tiba-tiba dia bertanya kemana arah tujumu...katamu, mahu ke klinik, sudah hampir seminggu kepalamu berdenyut-denyut, kamu hanya menelan panadol sahaja...mak cik itu terus-terusan bertanya tentang sakitmu....dan dia becerita itu ini begitu begini...macam-macam...seolah-olah dia tahu tentang penyakitmu.....dan...kamu hanya mendengar ceritanya tanpa teringin untuk mengulas apa-apa...yalah, mak cik tua, tiba-tiba bercakap tentang penyakit itu ini....ntah betul ntahkan tidak.....lagi pula, mak cik tu tiada langsung rupa orang-orang educated....boleh percaya ke...?


kamu tiba di klinik.....kata-kata doktor sama seperti kata-kata mak cik tua yang kamu jumpa.....mak cik yang kamu lihat tidak educated tadi, tahu tentang penyakitmu, dan mampu menerangkan tentang penyakitmu....sama seperti doktor yang berada dihadapanmu sekarang....



---------------


Ini hanyalah sebuah kisah....kisah yang mungkin pernah kamu atau aku lalui....bila seorang yang tidaklah hebat, tidaklah educated, tidaklah berpangkat berbicara...kita mungkin tidak mempercayai kata-katanya....kata-katanya ibarat omongan kosong tanpa makna....yalah, mereka siapa ? berpendidikan tinggi....jauh sekali...bergaul pun dengan orang biasa-biasa sahaja...kerja ? kerja biasa-biasa je, yang boleh pandang sebelah mata bagi orang yang berlagak...tapi tidak bagi orang yang sedar kepentingan mereka....

dan bila seorang yang kita anggap hebat, berpendidikan tinggi, kemas bergaya, berjawatan tinggi berkata-kata...terlalu mudah kita untuk mempercayainya, sedangkan apa yang dikata itu entah betul entah tidak...sesuka hatinya mungkin, tapi tidak pernah kita syak apa-apa...kita yakin dengan kata-katanya, kita percaya dengan penerangannya, langsung tiada ragu-ragu...sebab mereka berpelajaran tinggi, tentu sahaja mereka tahu.....


sebenarnya.......

kita lupa......

setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, tak semestinya dia bukan doktor, tetapi dia tidak tahu tentang penyakit.....mungkin dia ada pengalaman, atau mungkin dia pernah membaca tentang penyakit itu atau mungkin dia pernah menontonnya di tv.......dan tidak semestinya orang yang berpendidikan tinggi itu, berjawatan tinggi itu tahu semua benda.....mungkin mereka tidak tahu bagaimana membaiki tv sebab kalau tv mereka rosak, mereka akan terus buang dan beli baru....padahal mereka hanya terlupa memasang suis, sebab tu tv mereka tidak terpasang......


okeylah, nak stop entry ni di sini....tapi sebelum tu nak tutup dengan kata-kata ni.....

kita sememangnya memerlukan antara satu sama lain, sebab setiap antara kita ada kehebatan dan kelemahan masing-masing...kehebatan kamu itulah sebenarnya yang akan menutup kelemahanku....=D

Saturday, June 11, 2011

Ben Ashaari : Jom Kenal Blog Saya

Nak join ? click SINI

Aku tulis apa sahaja yang aku suka, apa sahaja yang aku mahu.....dari pandangan peribadi aku sendiri....kadang-kadang entry ini buat diriku, juga buat kamu....sebab kita perlukan motivasi untuk diri kita, untuk menjalani hari-hari esok....juga, catatan hidupku, sekadar kenangan untuk esok hari juga sebagai pengajaran buat aku dan kamu....=D

Salam perkenalan dari aku buat kamu semua =D

Friday, June 10, 2011

taste perempuan memang pelik...taste lelaki ????

okeh ni respond daripada entry INI...Karang kalo aku komen panjang2 kat entry dia karang dah jadi aku punya entry lak kat situ, so aku jawablah di sini....tertarik dengan apa yang dikatakan......teringat sebuah kisah....ni taste lelaki....lelaki nak perempuan cantik...perangai buruk tak buruk no 2....nak taw nape leh click SINI....


perempuan lak...mestilah tengok perangai dulu....kenapa ? bagi aku lah kan.....sebab, perempuan ni sensitip sikit, lebih kepada hati dan perasaan.....tak pe la muka tak berapa nak ensem tapi manis...nak jugak kan...haha...yang penting hati mau baik ma....perangai kena elok...kenapa ? supaya tak sakit hati, tak makan hati sorang-sorang...pompuan kan setia...tettttt.....kalau lelaki ensem, perangai tak elok....haiyooo makan hati berulam jantung je hari-hari...


ada sebuah kisah, ni kisah benar, seorang autie, dia cantik, husband hensem....tapi.....perangai....hadoi...pening kepala o....sebab husband hensem, dan agak ligat.....ye la kehidupan lelaki kan bermula umur 40 tahun, masa tu la nak ligat sana sini...isteri plak dah kureng segala-gala....makan hati je la jawabnya...kesian kan...tengok dari luaran dia untung, ada laki hensem, ada anak cantik dan hensem sebab dia cantik laki hensem tapi tu lah.....dalam hati tadek orang pun tahu....


dan ada jugak.....laki tak berapa nak hensem, tapi perangai...superb....tak pe la, tak hensem, tapi kalau perangai elok, solat tak tinggal, cahaya wudhu tu ada kat muka.....hati pun tak sakit, bahagia je....=D


bukan senang nak pilih pasangan...mesti kita nak yang baik....tapi jangan risau...lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan begitulah sebaliknya...jadi...kita lah yang kena jadi baik dulu =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....