Monday, May 30, 2011

SALMA juara mentor.....

hari ni nak cakap pasal mentor...aku tak ikut pun  program ni....tetiba bila dia separuh akhir aku nengok plak kan...tu pon aku tengok ika je...ntah, rasa cam suka ngan persembahan ika, sebab aku rasa tersentuh masa fiq konon-konon mati tu...haiya...pandai kamu, sampai saya boleh rasa itu macam o...hoho...pastu ika n shiha dapat p final..wah sukenye...pastu tetiba ada kejutan konon.....salma pun dapat g final gak...erm ok...at first dia kalah, tapi tetiba dia dapat g final....mungkin rezeki dia...kalau dah rezeki, dapatlah...kalau bukan rezeki, makanan dalam mulut pun boleh jatuh.....

pastu masa final, salma yang gagal at first tu, boleh plak jadi juara, padahal masa separuh akhir dia paling last okeh, pastu markah dia dengan shiha n ika jauh gila beza....dia dapat 85, shiha dapat 63, ika dapat 56....see...jauh kan salma lari tinggalkan budak berdua tu...ada orang kata tu propaganda tv3...kalau pk balik cam betul gak..biasalah bisnes....otak bisnes kena kreatip, tak kira la pergunakan orang ke tak, yang penting duit masuk ma...ok tamo cakap pasal ni ekceli....

aku nak cakap benda lain ekceli...ok lets start now.....kadang-kadang kita kalah, kita tewas, kita gagal, kita jatuh....tapi tak semestinya kita akan terus jatuh....sebab kadang-kadang jatuh kita, tewas kita, gagal kita, kalah kita adalah permulaan untuk kita mengorak kejayaan...macam salma kan...at first dia gagal....tapi finally dia juara...dan markah dia lagi banyak daripada yang orang lain....

dan yang berjaya....tak semestinya kita akan terus berjaya....sebenarnya, bila kita berjaya, kita berada dalam zon yang bahaya....kenapa ? sebab bukan mudah untuk kekalkan kejayaan itu....bila kita terleka sedikit je, kita boleh jatuh merudum....atau mungkin sebab kita terlampau bangga dengan kejayaan, pun, kita boleh jatuh tergolek2.....dan, jatuh kita, sangatlah sakit, sebab sebelum ni kita di atas, tetiba kita jatuh bedebuk ke bawah...dari tempat yang tinggi...sakit o....jadi, sekiranya kita berjaya, bersyukurlah dengan kejayaan kita tapi jangan sekali-kali sombong, sebab kejayaan tu bukan dari kita sorang....ramai penyumbang kejayaan kita sebenarnya, tapi jarang kita sedar....mak ayah yang tak pernah lupa mendoakan kita, kawan-kawan yang banyak memberi semangat, orang sekeliling yang banyak membantu tanpa kita sedari.....

apa pun yang berlaku dalam hidup kita...gagal atau berjaya...hargailah ia...sebab kedua-duanya memberi sumbangan yang besar pada diri kita....kalau kita gagal, ia adalah semangat untuk kita melebihkan berusaha, dan kalau kita berjaya, ia adalah satu hadiah atas penat lelah kita selama ini....

sebelum aku stop, aku tutup entry ni dengan persembahan yang aku suka...=D





Sunday, May 29, 2011

dek TERLAMPAU teruja....=P

ni kisah zaman dolu kala...zaman budak2...zaman baru masuk part 1...zaman budak2 baik gitu kan...bukanlah sekarang tak baik...baik jugak, tapi zaman tu baik terlampau...erk...=P

pada satu hari...wah gitu kan.....masa tu blackout...zaman aku dulu kolej kitowang selalu je blackout, nape ntah...so bergelap la kan, pastu aku p lepak bilik kawan aku......pastu ada la encik ehem2 kal....pastu biasalah, kan namanya en ehem2, mesti malu2 kuda nak cakap depan orang...cakap pun senyum2 je manjang, aku kuar bilik, nak balik bilik...kan biasanya kalu en ehem2 kal, cakap sambil baring atas katil, mata tengok syilik, muka berseri-seri, senyum sampai pipi....so tulah yang nak dibuatnya, terus blah dari bilik si kawan. pastu masuk bilik sendiri, pastu terus baring atas katil.....pastu tangan tersentuh teddy bear....erk sejak bila plak aku ada teddy bear ni....aku terus pandang sekeliling, walaupun gelap cuba gak nengok suasana bilik tuh, okeh...aku salah bilik....baiklah.....cepat2 aku bangun, pakai selipar n blah dari situ....seb baik tadek orang =D

patutlah macam cepat je aku dari bilik kawan ke bilik sendiri, rupanya tersalah bilik...tu la terlampau teruja, terlampau seronok, terlampau gumbira.....haish....payah kalau terlampau2 ni....

dalam diri kita, kalau wujud perkataan TERLAMPAU ni payah....sebab tu kita kena bersederhana je...jangan melebih-lebih...nasib baik salah masuk bilik, tapi dah siap landing bagai dah, kalau salah benda lain camana...tak ke haru.....

kemajuankah itu ??? atau.....

agak2 bila dah pakai ferrari 3 bijik, lancer 2 biji, evo 2 bijik, rumah cake (macam yang pernah aku angankan) tiga tingkat, ada taman yang luas dan indah, leh wat umah lagi 3 bijik kat taman tuh, ada pembantu rumah yang cun melecun, ada itu, ada ini, bla bla bla......agak2 kita ingat tak zaman2 kita susah dulu...? Alhamdulillah kalau ingat.....tapi tu lah, semakin kaya, semakin banyak harta, kita rasa nak tambah lagik kan...

dulu bisnes pasar malam, pastu ada warung, pastu ada restoran, satu restoran, dua, tiga, sekarang seluruh malaysia, plan nak bukak lagi ke beberapa buah negara.....tak pernah cukup kan...nape nak kena bukak lagi sampai kat negara orang, apa kat negara sendiri tak cukup ke ? nape tak maintain je jadi peniaga pasar malam..pe kelas jadi peniaga pasar malam bro...jadi manager kepada fine dining restuarant baru lah....sesuai dengan ferrari 3 bijik, rumah cake besar gedabak....barulah ada kemajuan...wah gitu...ke...ma...ju...an....okeh....

biasanya, bila dah maju....jarang nak toleh belakang...ye lah, kata orang, teruskan melangkah, pandang hadapan, jangan toleh belakang...tu yang gah sangat dok jalan teruih ke depan tu, tamo da toleh toleh belakang, bak kata orang lagi, yang lama usah di kenang...gitu kan....

hamik ko, mukaddimah panjang sedepa...sebenarnya ni entry balas tuk entry ni..check SINI k. nape wat entry balas ? saje nak try macam yang khairul cakap..erk boleh ? hahaha...tadek la, ekceli tetiba ada idea, bila baca entry dia...so aku terus la tulis....

aku sangat bersetuju...wah ayat gila skema...dengan entry dia, datz y entry ni wujud, kita agak agak kalau dah senang....dah kaya....dah mewah......jarang nak rasa puas dengan apa yang kita ada...kita makin nak nak nak nak dan nak lagi....macam tak pernah cukup....padahal masa memulakan sesuatu dulu, sikit pun kita dah bersyukur, kita dah hargai...tapi sekarang.....bukan tak bersyukur, cuma kita nakkan peningkatan...kalau maintain je, tak de penambahan, tak maju...oh gitu plak....cam tu bole eh...

dimanakah kita.... ? masihkah kita punya sikap itu ? sikap mensyukuri nikmat ? atau kita sudah ada sifat baru....ta...ma...hak...oh oh oh...jauhkan la sifat tu....cakap mudah, tapi kekadang tak sengaja, sebab kita terlalu taksub, taksub mengejar ke...ma...ju...an konon sehingga kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada...sebab tu la wujudnya peribahasa...bagi betis nak paha...sebab kita memang cam tuh.....kalau bukan kamu, Alhamdulillah, tapi kalau kamu.....renung2kanlah.....

bersukurlah dengan apa yang kita ada....bersyukurlah dengan apa yang kita dapat....camana ? tengoklah orang yang lebih kurang daripada kita, semoga kita lebih bersyukur dengan apa yang kita ada, mereka tiada...=D

Saturday, May 28, 2011

orientation week - minggu kena toche....

minggu orientasi....adakah minggu kena tocha ? adakah ? wajibkah ? perlukah ? zaman-zaman dulu kala punya orientation week gempak....kena berenang atas lantai, kena tiup lampu sampai padam...apa ke bengong arahan tu....pastu suruh jadi ayam, dok dalam almari, sampai waktu kena bukak pintu almari, keluar kepala cam burung, bunyi ting tong....olo comel...comel pada yang menengok, seksa pada yang kena buat....lagi ? eramkan telur ayam...ni lagi satu benda yang tak masuk akal tapi inilah hakikat...tym tu rasa cam nak bunuh je senior yang berlagak tu, ko suruh aku buat, cuba ko buat dulu sampai jadik, baru suh aku boleh ? memang dorang dah pernah buat pun, zaman dorang adik-adik....muka nerd, baru masuk u atau kolej, atau sekolah berasrama...rambut belah tengah, pakai spek tebal...muka gila baik....huh.....sebab tu la ni, depa duk balas dendam kat adik2 baru plak....tapi lani tu, lani zaman dulu kala lagi, lani zaman millenium ni mana da mende2 cam ni...aku pun tak sempat nak rasa kena buli....dan tak sempat nak buli balik....


seronok sangat ke buli ni ? seronok sangat ke dibuli ni...? bagi aku, benda ni lah akan kita ingat sampai bila-bila...ya dak...? masa da kawin da ada anak bagai, terjumpa kat pasar malam...o ni la akak yang dok suh aku berenang atas lantai tu....pastu jumpa, senyum2 peluk bagai, cium pipi kiri kanan, biasanya pompuan la cam tuh...bagus kalu cam tu, tapi kalo yang berdendam ni payah....tapi biasanya, benda2 ni la mengeratkan silaturrahim...wah gitu, gila kejam cara nak elakkan silaturrahim.....

tapi ada orang kata, nape nak kena buat benda2 cam ni bagai, buat yang elok tak leh ? lagi bagus....orang pun ingat jugak...ingat kebaikan kan ke lebih baik dari ingat kejahatan kita....betul...ye la tu...aku setuju....tapi tu lah, lumrah manusia....yang jahat lagi dikenang, yang baik seolah-olah dilupakan...hilang entah kemana....haha

so benda ni semua, depends.....tym aku part 1 dulu, senior aku sume baik2....kami ibarat satu keluarga...jujur cakap, sampai part 4 tak pernah beli buku, suma senior bagi...sayang tul aku kat dia...kak yani nama dia...part 5 practical n part 6 terpaksa beli sendiri, sebab dorang memang ada bagi aku buku satu kotak, tapi tu la, dorang p tinggal kat dalam bilik, aku p amik dah tadek, elok....kena buang ngan cleaner...padan muka...

kenangan yang terindah masa part 1....yang paling aku ingat, opkos la dikir...sebab dikir merapatkan kami, sampaikan aku rasa cam nak bunuh je sorang abang senior tu...sebab aku memang dah tak larat, tensen gila...dok suruh wat ulang2...haish.....tapi yang aku tak suka tu la, yang paling aku ingat...kenangan.....

sebelum aku stop entry ni.....semua benda ada baik ada buruk...terserah pada kita camana nak nilai....tapi kalau buli dah melampau sampai si kawan masuk wad bertarung nyawa....ada kebaikan lagikah ?????

Friday, May 27, 2011

keluarga akhir zaman.....

Nama I, Hafizah. I adalah anak bongsu dalam keluarga I. Kalau you all biasa layan dramas, mesti you all akan kata anak bongsu paling best sebab dapat paling banyak kasih sayang. Tapi I tak. I lain. I tak pernah pun mendapat kasih sayang. Mak I meninggal sejak kecil. Daddy I pula selalu sibuk dengan kerja di penjabat. Adik beradik I pun semua buat hal masing-masig. So, I umpama tak berguna kepada keluarga I.

Actually, masalah yang I alami agak berat kerana Daddy I tak kasi I pakai tudung. I tak tahu kenapa. Mungkin kerana adik beradik I semuanya tak bertudung kot. Daddy I juga tak pernah ambil tahu akan perasaan I untuk bertudung. Daddy I tak concern kat I langsung. Dah la tak concern, hormat kat I pun tak.

I ingat lagi hari tu. Masa tu I tengah mandi. Daddy I tertingal dia punya spect mata kat dalam tandas tempat I mandi. So dia ketuk-ketuk pintu. I tak dengar sebab masa tu I tengah nyanyi. So, Daddy I ketuk sampai lock tu terbuka sendiri. I terkejut. I capai tuala untuk tutup badan I. Tapi I sempat tutup bahagian bawah je. Daddy I pulak dengan selamba je masuk. Dia amik spect mata dia dan blah sambil berkata "Eleh, macam la orang nak tengok sangat". Tapi I tau dia curi-curi tengok. I tau. Isk.

Pastu. Ada sekali tu, I nak mandi. So I masuk la dalam tandas. I ingatkan tak ada orang dalam tandas. Tapi rupa-rupanya ada anak kawan adik beradik I dalam tu. Dia baru lepas tumpang mandi. Lelaki. Hanya bertuala pulak tu. Ewww. Tak tahu malu langsung. Tak tahu ke dia yang iman I tergugat melihat dia topless?

Then sejak itu. I nekad untuk berubah. I nak tunjukkan kat mereka yang I ada maruah dan mereka perlu hormati I. I nak pakai tudung walaupun semua adik-beradik I tak bertudung. I tak kira. Kubur masing-masing kata En Syahidi.


Innocence dan sweet kan. Macam pelakon Chequititas.

Pagi tu. Cuaca amat indah. Tapi perut I lapar. I turun ke bawah. Baru jea I nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. I jenguk melalui tingkap dan nampak Daddy balik.

I agak pelik dan tertanya-tanya kenapa Daddy balik awal. Dan dalam masa yang sama, I terfikir yang inilah masa yang terbaik untuk I desak Daddy I untuk benarkan I pakai tudung. Now or never!

Bila Daddy I buka jea pintu, I terus bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, I kata, "Daddy, Hafizah nak pakai tudung boleh tak? Boleh tak? Boleh kan? Boleh kan? Boleh laa"


Bila dengar je apa yang I cakap, Daddy I terus jegil kan mata dia sebesar besarnya. Macam ada api keluar. Tiba-tiba, "Panggg!" Tapak tangan Daddy I menghayun ke pipi gebu I. I terus jatuh. Manik-manik mutiara, berlian, permata dan kaca bertalu-talu menitik keluar dari mata I. Sakit aw.

Adik-beradik I yang lain hanya tersenyum sinis je. Kejam.


"Aduhhhhhhh! Sampai hati Daddy! Hafizah tau la Daddy rasa malu kalau Hafizah pakai tudung. Tapi salah ke kalau Hafizah nak tutup aurat Hafizah? Lagi pun Hafizah...."

Panggggg....! Daddy labuh pelempang ke muka I sekali lagi sebelum I abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi Daddy malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Besar kecik besar kecik je Daddy tengok hang! Lagi pun Daddy....!"

"Tak kira!" I membalas sebelum Daddy sempat sambung ayat dia. "Hafizah nak pakai tudung juga! Hafizah tau apa yang terbaik untuk Hafizah. Hafizah..." Belum sempat I nak habiskan ayat I, "Panggg!" Sekali lagi I kena pelempang.

  



"Hafizah? Hafizah your head! Daddy boh hang nama Hafiz. Tup tup lekat Hafizah apahal?! Hang nak pakai tudung buat apa? Dah 100 kali Daddy habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG. Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng. Adik beradik hang semua lelaki tulen. Yang hang separuh tulen apa cer?

I yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang, kena maki. Tudung pulak tak dapat.


cerita di atas memang aku copy paste pun.....kat sini....credit to adamoyu =D

yeah...memang ada yang pernah baca, n mungkin ada yang belum baca...yang pernah baca, mesti terus skip cerita ni, yang belum baca punyalah semangat gile nak habiskan cerita ni....macam aku, gila semangat...sampai terdetik macam-macam kat dalam hati...teruknya ayah dia....ada plak cam tu kan....pelik-pelik menda yang berlaku zaman sekarang...haish, tak paham....

tu antara apa yang terlintas di fikiranku....saat aku membaca....nasib baik aku terus membaca sehingga titik yang terakhir. cuba kalu aku baca separuh je. tak habis baca...pastu dengan penuh semangat aku pi cerita kat si A, si B, si C...dan mereka2 ini pulak dengan seronoknya bercerita pula kat si 1, si 2, si 3....dan cerita ini tersebarlah....dari cerita yang tak femes dah jadi satu kisah yang paling gah di abad ini....

ni kalau cerita ni, cuba kalau cerita yang betul2 berlaku dalam hidup....cerita kat sekolah, kat kelas, kat u, kat kolej, kat pejabat....dengar citer separuh je, tapi semangat nak story kat orang lain plak....tapon dengar tajuk je, dengan penuh semagat waja g story mory kat orang lain....apa yang akan jadi....habis...hancur la dunia......cerita cerita yang tak habis bersebaran di merata-rata...bagus kalo stop kat situ n cerita bulat2 cam aku copy paste ni, tapi tak...ada plak tokok tambah, mengkasi sedap cerita itu....tambah ajinomoto, garam, gula, lada, cuka, tak lupa maggi cukup rasa....na kau...apa jadi.....erm sendiri mau ingat la ye....

adakah kita tergolong dalam orang seperti itu...? kalau ya...renung2kanlah.....lidah itu lebih tajam dari mata pedang....=D

Wednesday, May 25, 2011

Wahai pembuang bayi...bacalah ini



nak tagged : areliff dan daleel


dorang comel kan ? tengok lah...tengok gambar2 ni sepuas2 hati. 
 budak ni kiut....sangat kiut...senyum sampai tutup mata....rasa nak cubit pipi dia kan....
 olololo...nampak gigi dua batang....tangan kat telinga...pandai dia bergaya....
 hik hik....ni nak senyum tapi malu ke...tengah menahan nak...membuang dik...tapi tetap comel kan...
 tembamnya pp dia...rasa cam nak cubit2 je....hikhik...
 ni pon comel gak.....macam nak peluk je....
 wah.....bersinat mata baby ni....senyuman pun menawan...goyah iman sekejap...olololo..bucuk2...
 olololo...tomey tomey tomey......


olololo...ni pon tomey gak....nak nangis ke nak senyum ni dik....


dah abis tengok dah ? dah puas renung dah ? dah puas senyum2 sendiri...tiru muka mereka...comel kan...rasa cam kita pon comel macam mereka kan ? ya...kita dah pernah lalui zaman dorang...zaman kecik2....sampai kita besar....kita dapat hirup udara di bumi Allah ini...kita dapat rasa nikmat kasih sayang mak ayah kita....nikmat kasih sayang kawan-kawan kita...nikmat menyanyangi dan disayangi...nikmat bercinta.....bagai dunia ini aku yang punya....sampai, kita terjebak....dan melahirkan mereka........dan.....bayi itu.....kita buang....sebab kita tahu kita salah....kita malu....sebab kita ada baby, tapi kita lom kawen....kita tataw mana nak letak muka kita.....kita amik jalan mudah....bayi yang kita lahirkan, dengan susah payah kita bawa sana sini, kita buang tepi longkang, dalam tong sampai, dalam lubang tandas.....kita tak sempat nak tengok bayi kita membesar...macam gambar2 di atas....tak sempat nak tengok bayi kita tersenyum....tak sempat nak ajuk memek muka bayi kita....tak sempat nak agah bayi kita....

biarlah....biarlah mereka dibuang...mereka hanya menyusahkan hidup kita kan....kita nak enjoy lagi...belum puas....mereka hadir belum sampai waktunya, jadi mereka memang layak untuk ada di tempat-tempat itu...di tong sampah, di lubang tandas, di tepi longkang...mereka tidak layak ada kita sebagai ibu.....kita tamo mereka...kita tak suka mereka....kita benci mereka.....

jangan pertikaikan apa yang kita lakukan. kita lakukan untuk kebaikan kita....orang lain tak tahu. orang lain tak pernah amik tahu. dan orang lain tak akan tahu. orang lain nampak buruk kita je sebab buang baby. padahal baby tu memang layak dibuang sebab kita tak minta pun mereka wujud. kita belum puas rasa nikmat dunia....kita nak enjoy...enjoy...dan enjoy lagi.....biarkan kita terus bergelumang dengan maksiat...biarkan...jangan ambik peduli tentang kita.....

-------------------------

terkebil2 mataku.....aku menahan kesejukan....aku tidak tahu apakah salahku...dulu masa aku dalam perut mama, aku tak sabar2 nak keluar. kat dalam gelap. aku takut. bila keluar, aku rasa sangat seronok.....suka, dah bahagia...dapat jumpa mama dan papa....tapi papa tadek. yang ada cuma mama. mama sorang-sorang je lahirkan aku. kagum aku dengan kesungguhan mama.....aku semakin sayang dengan mama.

walaupun tak sihat, mama bersusah payah bangun dan berjalan. mama balutkan aku dengan tuala putih. aku lihat mama menangis. mama, jangan sedih. aku sayang mama. aku janji, bila aku besar nanti aku akan jadi anak yang baik buat mama. masa tu hujan, tapi mama tetap membawa aku berjalan-jalan. dengan sekaki payung. baju mama basah sebab kena tempias hujan. aku sejuk. tapi mama memeluk aku erat. aku semakin sayang dengan mama.

sampai di satu tempat....mama berhenti. bau di situ agak busuk. tapi aku tak kisah, selagi ada mama....aku tak kisah di mana aku berada. mama meletakkan aku di dalam sebuah kotak....mama menutup kotak itu dengan kayu yang agak besar. mesti mama tak nak bagi aku basah kan, mama. mama renung aku. lama. dan......aku lihat...mama bangun....dan berjalan....semakin lama mama semakin jauh....mama....jangan tinggalkan aku sendirian !!!!!! aku menangis....aku inginkan mama....aku sayang mama...aku nak bahagiakan mama aku.....mama.........

Tuesday, May 24, 2011

hati gumbira ...=D

yuhuuuu...esok masuk kerja pukul 11. memang senyum sampai telinga bila akak manager itu cakap aku boleh masuk kul 11. sangat seronok. sebab tadik, aku bantai 2 nescaffe mocha, sebab mengantuk....penat ? ntahlah, aku tak rasa penat sangat. rasa biasa je. mungkin sebab aku enjoy dengan dunia baru aku. 

aku tataw ape sebenarnya kerja aku, memang at first akak cakap aku jadi cashier, makanya sampai hari ni, aku tak sentuh lagi benda alah mesin tu...mungkin lom sampai masa kot. ntah, aku buat benda lain. potong roti. buat tuna premium. packing2 roti etc. 

sebelum ni, aku tak tahu sama ada roti boy leh idup tak kat terengganu. sebab aku nampak cam tadek orang je pg situ. ye lah, mana aku kira kan. haha. sebab setaw aku, mydin lagi ramai orang compare ngan giant. tapi tak semestinya kalau bukak kedai kat mydin leh laku. roti boy kat giant ni opkos la laku. kalau tak, da lama tutup kedai. 

berita gembira hari ni, tetiba akak minta resume ngan aku. at first dia dah cakap, awak, esok bawak resume, apply jadi manager. aku sengih2 je la. ingatkan dia gurau2. sekali tym rehat dia tanya aku ada resume tak. aku cakap ada, tapi kat umah. dia beria ni, suh sape2 hantarkan resume aku. mana de orang kat umah. adik aku yang last tu, lom ada lesen lagi daa....orang lain semua dah belajar jauh2...skang tinggal adik aku, aku, mi n abah. bosannya, asya n angah tadek. tetiba rasa rindu dorang =(

ekceli, akak ti nak recommend kan aku tuk mgt trainee. manalah tau kan, kalo dapat...cerah masa depan. erk...suke2...tapi tak pe la, kalau ada rezeki adalah. 

aku tak tulis entry ni untuk berlagak, tapi aku ada sesuatu yang nak disampaikan...sebelum ni aku beriya nak kerja kat kl. haha...tapi abah aku cam bagi ngan tanak tu sama banyak. mungkin sayang aku lebih kot. hahahaha...erk...mungkin dia rindu kot, sebab da 5 tahun aku jauh ngan family. 

so...aku bantai la kerja kat mana-mana. dan akak tu minta resume...nampak kan ? cam ada sesuatu yang happy akan berlaku...erk..sebenarnya bukan tu nak highlight, aku nak highlight macam ni sebenarnya...

tayah la memilih kerja sangat, kalau ada rezeki insyaAllah, kita akan dapat apa yang kita inginkan. tak salah pun mula dari bawah, sebabnya bila mula dari bawah, bila dah dok kat atas nanti, moga2 kita tak pernah lupa masa kita kat bawah. susah senang penat sakit masa kat bawah. hope kita tak naya kan orang2 bawah kita, InsyaAllah =D

Monday, May 23, 2011

cerita kreatif aku bersama ben ashaari

sape nak join leh click gambar k. 

Dia langsung tidak mempedulikan bebelan kawan-kawannya, Cik Eka, Aidanatasya,  Zacky, dan Azzah. Malas dia melayan semua itu. Mereka tidak akan faham kehendak hatinya. Dia tahu, Tinta Hati, Jay,  Qaseh Johanna, dan ramai lagi temannya tidak akan bersetuju dengan tindakannya. Cik Eka sudah geram dengan dirinya dan sibuk menekan-nekan nombor telefonnya. Entah siapa yang dihubungi Cik Eka, tidaklah dia mahu tahu. Biarlah. Biar apa kata mereka, dia tetap dengan keputusannya. Bukan sejam atau duajam dia di sini. Sudah hampir enam jam dia disini. Menunggu dan terus menunggu. Tadi....dia keliru dengan kata hatinya. Tapi kini dia yakin dengan kata hatinya. Sebab itu dia sudah bertekad. 

Tadi, dia terserempak dengan kokser kokdam,dia yakin kokser kokdam yang memberitahu mereka cik eka, aidanatasya, zacky dan azzah tentang niatnya sehingga mereka berada disini. sakitnya hati, hanya tuhan yang tahu. rasa macam nak bagi penampar Yana Yassin kat Kokser Kokdan. Tapi apakan daya, dia tidak mampu. 

lama dia merenung tiket di tangan. kali ini dia nekad. dia mahu juga. dia tidak mahu lagi peduli kata orang. kalau dengar kata orang, sampai esok pun dia masih di sini. train sampai....dengan penuh bergaya dia melangkah. laungan, bantahan, herdikan kawan2 langsung tak dipedulikan. 

tiba-tiba Encik Bedak Sejuk menarik tangannya. bengang gila dia dengan mamat tu. mahunya dia terajang encik bedak sejuk, tapi sempat dihalang oleh Cik Najihah. ntah macam mana budak berdua tu leh ada sekali kat sini dia pun tak tahu. dia dah tak boleh nak pk. dia dah bengang campur sangat sakit hati dengan kawan-kawannya. kenapa dia tak dibenarkan meneruskan hajatnya. argh...menci taw....

last2....dengan penuh bergaya zacky mendukungnya dan membawanya ke suatu tempat tanpa mempedulikan mata-mata yang memandang. kawan-kawan pun ikut sekali. langsung tak marah perbuatan zacky. sakit hatinya makin bertambah.

ni tempat yang betul. sat g train ko datang. kata zacky. dan semua kawan2nya mengangguk.

dan....dia tersengih2 sebab dia memang first tym naik train kat kl sentral...mana taw, ingatkan boleh je naik train mana2...kawan2 pun satu, cuba bagitaw lek lok.....ni tak, sorang nak cakap, sume nak cakap. telinga aku ada satu je kot.....mana nak dengar semua....last2 aku tutup telinga ngan walkman.....

P/S: citer ni rekaan je...zaman skang ni mana de orang tataw nak naik train...anggap je la, 'dia' dalam citer ni watak pompuan kolot zaman dulu kala, tengok dengar walkman lagik tym tu....huhu

kadang-kadang......benda tak logik tu la yang berlaku.....dan bila ia berlaku kita akan terkedu....tak percaya ianya berlaku....=P

akhirnya...aku menjadi pekerja...

hari ni aku selamat menjadi pekerja kat rotiboy. ala gaji tayah tanya k...sebab memang kerja biasa2 je. bak kata akak tu, aku kena jadi cashier, tapi ntah macam mana, hari ni aku tak sentuh langsung mesen tu...erk tipu tak sentuh, sentuh untuk attendance je, serve customer aku tak buat.

so apa lah yang aku buat ? macam-macam aku buat. start masuk, potong tomato dan timun. pastu buat sandwich. pastu packing. pastu cuci pinggan. pastu susun paper bag untuk letak roti boy. pastu masukkan roti boy. pastu packing lagi. tadek la penat sangat. aku enjoy, cuma penat berdiri je.

pastu tym rehat, tetiba ada call no shah alam. dengan penuh yakin dan confident nya aku jawab kal tu. sebab aku dapat agak, kal tu dari Uncle K. yes, memang tekaan aku tepat. sebab hari tu tym finishing school, aku dapat offer dari Secret Recipe n nama aku disenaraipendekkan tuk 2nd interview Uncle K. dan Secret Recipe pun dah kal aku, tapi aku tak jawab. dan skang kompom2 la uncle K.

yang kal aku tu, en kamarul.dia salah sorang panel yang interview aku. dia tanya aku ada kat mana. n buat apa. aku cakap la aku dah kerja kat roti boy. boleh lak dia bantai gelak. ntah dia....blur aku kejap. ekceli dia kal aku untuk second interview, tapi dah aku kerja, so dia tatau nak wat camana. haha...aku siap gtaw lagi aku baru je first day, takkan tetiba aku nak berenti. sembang2 sat ngan en kamarul, last2 dia cakap, kalau awak berminat, nanti awak kal saya. aku cakap, aku memang berminat, tapi aku maybe akan call back dalam 2, 3 bulan lepas ni. haha...ye lah, agak2 la kan. mau kena lempang aku ngan manager rotiboy kalau aku mintak berenti. n yang best nye, en kamarul cakap, dun worry sebab dorang akan bukak beberapa cawangan lagi. so aku ada peluang tu lagi kalau berminat. memang minat pun. sebab yang ni, dia offer aku untuk training and development. da la aku gile training, memang minat la. 

en kamarul lambat kal sehari je. kalau tak mesti aku dah p 2nd interview kat Uncle K. tak pe lah, mungkin bukan rezeki aku kot, atau belum sampai masa aku kerja kat sana. Nantilah, agak2 aku dah boring kat sini leh aku blah...upss....tetiba teringat lak sorang lagi panel yang ensem...melepas aku...hahaha...dan dan...=P

okeylah nak stop sini...penat...sok kena kerja kul 8 am - 8pm....aku iyakan je la. selagi aku mampu, aku onn je la...ikut rentak dulu..=D

Kita merancang, Allah juga merancang.....dan....perancanganNYA jauh lebih baik dari apa yang telah kita rancangkan =D

aku dan rotiboy....

lepas je abis interview kat kfc...aku p giant...saja gedik nak cari kerja kat giant...cam besh je interview...so nak try kat giant lak konon...pastu p amik borang kat opis sebelah pejabat pos. pastu aku tanya dorang, apa kerja kosong yang ada...dia cakap, (encik guard) awak tulis je apa yang awak nak...haiyoooopp...mana la aku taw apa yang ada...datz y la aku tanya...hadoi....aku tulis manager boleh ? hahahaha....

pastu aku g isi borang siap...aku tumpang kerusi roti boy. roti boy ada jawatan kosong....da la aku memang teringin nak kerja kat fnb kan...so aku pun p la tanya akak kaunter tu. sekali dia tanya aku macam-macam. paling tak leh blah, dia tanya aku awak nak kerja lama mana. hadeh...camana aku nak jawab erk. aku baru je abis, mestilah nak kerja sampai aku dapat kerja lagi bagus...tapi tadek lah cakap cam tuh kan. aku sengih2 je la. haha...pastu dia bagi borang suh aku isi. pastu terus interview.

soalan biasa. dah hapal. kenalkan diri anda. pastu dia suh explain pasal roti boy. opsss...yang ni siyes, aku lupa nak study...bukan lupa aku memang tak pernah prepare pun, mana aku nak taw lepas isi borang terus kena interview serba sedikit kan. aku bantai je la jawab ntah papew. banyak la jugak yang dia tanya tapi aku lupa. lagi satu soalan yang aku ingat dia tanya nape dia kena amik aku kerja. yes...ni pun soalan2 yang biasa ditanya dalam interview gak. 

pastu dia tanya aku bila available. aku cakap 1 jun. sekali dia cakap, saya nak awak kerja esok..(hari ni) aku tercengang kejap...terus je cakap ok. hahaha...dan aku terus tak hantar borang giant tu. hahaha...tapi aku memang da lama teringin nak kerja kat bakery, sebab zaman dulu kala pernah berangan nak buka bakery, datz y aku nak amik culinary, tapi impian terhalang bila tym aku nak sambung degree, kitowang tak leh tukar kos. juz boleh amik minor je. minor pun, minor la. 

so...hari ni...aku dah selamat dah balik dari kerja, terus update, ikutkan ni citer semalam, tapi aku penat sangat, so aku update arini je...=D

Kadang-kadang apa yang tidak disangka, itulah yang menjadi...dan kadang-kadang itulah yang terbaik buat diri kita =D

Sunday, May 22, 2011

Assistant restaurant manager (2)

lama gile aku tunggu kat luar sebelum masuk interview...finally...masa yang aku tunggu2 pun tiba...okeh, korang yang pernah baca story aku nangis masa interview mesti nak taw aku nangis tak...mesti lah tak...haha...wah gitu kan, sebab kawan aku pun leh mesej tanya benda yang sama. aku rasa cam nak belasah dia kat situ jugak, tapi aku taw dia gurau je...sebab tu benda pelik yang pernah aku buat...(bagi aku)....baiklah...

sesi interview bermula. biasalah, nak masuk ketuk pintu, nak duduk tunggu kena suruh duduk. ok cam biasa, introduce your self. yang ni aku dah terer dah, sebab dok kena ulang benda yang sama. pastu dia tanya aku abis bila. aku jawab la memang dah habis, n dia tanya exact date. aku jawab 10 may. oh memang sangat fresh graduate dia cakap. so dia ta taw nak tanya pe. hahaha...tersengih2 je la aku kat situ. cam kelakar je bila dia tataw nak tanya aku pe. yelah experiece kerja pun mana de, yang ada practical training je. dan pasal practical training tu dia tanya, apekebenda task yang aku buat tym practical tu. cam lecturer aku pernah cakap, dia akan tanya apa kita wat, cam job discription la konon.

pastu dia cam tataw nak tanya apa lagi. haha...last2 dia bagi situation n tanya opinion aku.
situation dia...

- camana nak berhadapan dengan conflict masa kerja nanti...
yang ni aku sengih dulu...pk pk dulu kan apa aku nak jawab...pastu aku teringat plak aku memang ada experience deal dengan orang cam ni. pastu cam semangat je nak jawab. siap mulakan word tu dengan..haaa...cam tuh kan...pastu aku story la, aku pernah kerja ngan orang yang tak suka aku, tym diploma dulu. aku taw dia tak suka aku, tapi dia nak jugak satu group dengan aku, tak paham aku. tapi aku onn je la sebab aku pk aku kena professional...(konon)...ye la, t kerja tak semestinya kita akan kerja ngan orang yang suka kita, kita mungkin akan kerja dengan orang yang benci kita. dan aku boleh kerja dengan budak tu. okey je...kalu nak bagi opinion aku make sure aku da ada isi dan bukti yang cukup padat sebelum aku bantah apa yang dia cakap. aku terima gak opinion dia, p kalo aku rasa aku nye lagi ok, aku akan bagi point2 yang kuat la untuk opinion aku. n dia leh terima =D

- wat is customer service...
ayakkkk...subject ni tym diploma la...part two, mana aku ingat. aku bantai je la cakap about deal wit people n bla bla bla....

-apa yang awak nak ubah, kalo kat kfc ni, pekerja dia tak happy, tak enjoy, dimotivated nak kerja...
yang ni...english aku dah lintang pukang, kemana hala...aku geram sebab, aku ada point tapi nak lontarkan point tu punyalah payah kan...last2 aku cakap, can i speak malay. hamek ko...pastu dia cakap...yes for sure. im still understand if you speak malay....wallah....na kau laju je aku jawab soalan dia lepas dapat cakap bm....hahahaha....dia pun terangguk2 dengar jawapan aku......

soalan2 seterusnya...simple je...oh ye, interview session ni fully english...sampai part yang aku request nak cakap malay ni baru dia cakap ngan aku campur2 bm bi...erk...antaranya...

- are u willing to travel 
- are u willing to relocate 
bla bla bla...

tapi yang pastinya aku tak rasa aku akan dapat position ni, sebab aku tak de experience. dia pun cakap cam tuh, awak okeyh, customer service awak okey, ye lah...dari mula2 masuk aku dok sengih je memanjang....hahaha...tayang gigi....tapi tu la....fresh grad...0 experience...baiklah aku terima hakikat itu...

aku tak sedih....sebab aku taw....lecturer aku pun cakap cam tuh, hotel n fnb memang start dari bawah, tapi cepat naik....so aku tak kisah pun....=D

sebelum aku stop kan entry ni....aku ada sumthing buat pembaca...wah gitu kan....
student2 especially student degree yang cuti 4 bulan tu kan...cadangan aku...korang aim apa yang korang nak jadi, ch nya...kalau minat dalam fnb...boleh la, buat part tym kat kfc ke, mc d ke n yang sewaktu dengannya, nanti kalu nak apply tuk manager...ada la experience...hehe....n lagi satu......english english english...ok kena selalu polish english....bukan cam aku, last sekali request cakap malay...=P

Assistant restaurant manager (1)

okeh....setelah kisah menangis semasa interview...hari ni aku hadiri interview lagi....intreview untuk assistant restaurant manager kat KFC. jenis aku, aku tak berdebar awal2...aku berdebar lambat, dah sampai kat KFC tu baru aku rasa berdebar. tu pun, tahap dia tak de la gempak dan teruk gila. cuma cuak sikit-sikit je. adik aku suh aku berzikir banyak2 tenangkan hati.

pastu kami masuk KFC. dan staff yang kat kaunter tu, suruh kami naik tingkat atas sebab nak interview. then, ada la sorang staff tu bagi borang.alamak...aku tak de bawak gambar n ic photostat la plak...erm nampak sangat tak pernah pergi interview...erk....pernah zaman dulu kala. sekali je, so ni second interview...tym finishing school tak termasuk sebab tu main2 je...=P

pastu aku p amik gambar. lama gila. cian adik aku tunggu lama-lama sorang-sorang kat kfc. aku kena isi borang, biasalah borang peribadi kita, pastu borang kesihatan n satu booklet mende ntah nama dia aku lupa. dalam tu ada 50 soalan. hoho...dah jadi cam exam dah. gila malas aku nak jawab. soalan tu macam personality test la...kata nak jadi manager kan, so dia bagi situation n kita pilih la a, b, c, d or e. lama la jugak aku amik masa nak jawab, sebab aku malas campur ngantuk. haha.

dan bila dah siap....ok citer ni bersambung. kisah masa interview. n sebelum aku stop, juz nak remind diri sendiri n mungkin kawan2 yang nak interview...kalo nak p interview, jangan lupa bawa gambar berukuran passport n ic photostat. nanti kelam kabut cam aku tadik....=D

tbc...

Arrora Salwa - Ahmad With Lyric HD


ok ok...aku taw lagu ni dah lama...tapi aku baru dengar lagu ni tadi, tu pun sebab abah aku cakap tu lagu dia...hahahaha...aku blur sat, ingatkan abah aku suka lagu ni. pastu aku dengar dia cakap ah ah...then aku gelak patutlah abah aku pasan. padahal sebut ah ah je kot. sebab aritu, ada la encik tnb datang umah cari en ah. tanya kat adik aku. adik aku cakap tadek orang nama ah kat sini. bha...makanya abah aku plak yang dicari. tak pernah sepanjang hayat aku dengar orang panggil abah aku en ah. mad adalah. 

pastu dengar lagi lagu ni....tetiba baru perasan....lo...dia ada sebut ahmad rupanya. patutlah abah cakap lagu dia. pastu aku gelak. dan mereka yang lain....laaaaa....baru taw ke...sian ke mung....hahaha..memang sian ke aku pon. 

entry ni tadek papew pun, saje je nak story benda ni. sebab nanti mesti aku akan ingat abah aku bila dengar lagu ni.

dan......setiap benda yang ada dalam kehidupan kita, kadangkala akan mengingatkan kita pada seseorang...walaupun seburuk manapun benda itu....dan kita akan tersenyum bila mengingatinya kembali =D

Saturday, May 21, 2011

dilema seorang pelajar final sem

Aku paling malas nak jumpa orang masa final sem. Sebabnya....mereka ini sangatlah mengambil berat tentang diriku....aku pun tak sure, ambil beratkah atau bz bodykah, tapi aku cuba untuk fikir positif...wah gitu kan...Aku tak kisah nak jumpa saudara mara, tapi aku rasa cam lemah je kalo depa dok tanya...lepas ni kakak nak kerja pe ? haiyooop....soalan paling aku benci di abad ini. Bukan pe, aku bukan tadek cita-cita. Ada...karang kalau aku cerita apa yang aku nak karang, cakap aku berlagak. Tapon cakap aku berangan. Ok ok...korang nak taw gak ke ? Ok aku citer...p jangan cakap aku berlagak, sebab memang aku taw angan-angan dan cita-cita aku ni besar....

Nak kerja pe ? Ekceli, aku sangatlah minat dalam bidang training and development. Best gilew kalu aku dapat jadi macam HM Tuah Iskandar ataupun Dato Fadzilah Kamsah. Siyes aku sangat suka. Sebab seronok jual air liur...erk...masyuk banyak...wah gitu kan. Mata duitan rupanya. Takdela mata duitan sangat, tapi memang aku minat benda-benda ni. Masuk hutan keluar hutan, buli bebudak  masa kat kem, pastu teriak-teriak, buat dorang benci, pastu wat dorang nangis masa tym recall....banyaklah yang berkaitan dengan kem. Memang dari kecik, aku suka pergi kem. Paling tak leh blah, aku suka bercakap. Dan aku tak boleh pegang mike, kalau aku pegang benda alah tu, wah dah panjang lebar plak ceramah aku, kalah penceramah jemputan. Baiklah. 

Pastu...bila dah agak-agak kaya, aku nak pakai kereta Ferrari. Tapon Lancer pun ok. Ok ok...aku sokong buatan Malaysia, proton inspira pun kira okeylah kan. =P




Rumah ? Ni tayah tanya banyak, nanti korang pening kepala, aku nak rumah bentuk cake. Ada lilin tiga batang macam menara. Rumah tu bentuk bulat, ye lah kata kek. Tiga tingkat, ada lif. 

Tu semua anganan aku...nak dengar ke ? Kalau aku cite benda ni semua kat sape-sape yang tanya aku, aku tataw la apa yang depa cakap kat aku dalam hati. Ntah mengutuk, ntah puji. Tu yang aku malas. Sebab aku pun sometimes tak yakin dengan benda-benda ni, saje je, nak berangan-angan kejap. 

So, bila depa dok tanya aku nak kerja apa....aku akan jawab dengan penuh selamba tanpa rasa bersalah...

Nak berniaga kat pasar malam. Dan...dorang akan tercengang-cengang, mesti tanya...ko belajar tinggi2 nak berniaga pasar malam je ? Aku jawab, haah. Boleh kaya. Dorang akan jawab, kalau ko nak berniaga pasar malam baik ko tayah belajar tinggi-tinggi. 

Hahahahahaha.........memang aku sengaja jawab cam tu, sebab aku malas nak jawab soalan-soalan tu semua. Sekarang ni kerja payah. Aku tak memilih. Tak kisah pun kerja pe. Gaji sikit pun tak pe lah, sebab aku sedar aku tadek experience. Kebanyakan kerja pun nak tengok experience, but me..zero experience...so how? Aku terima seadanya. So tayah tanya aku, nak kerja apa, nak pakai kereta apa, nak beli rumah bila...n paling best kalo tanya nak kawin bila, aku akan jawab...esok....esok...dan esok...sampailah hari yang aku betul2 kawen...=D

MAHARAJA LAWAK Minggu 8






mesti ramai dah tengok maharaja lawak minggu lapan kan. aku yang tido awal malam tadi, tetiba tak leh tido, boleh plak bangun p tengok maharaja lawak ni. baiklah. dan sekarang rasa sangat mengantuk, sebab dari tadi lom qadar tidur. dah la bangun awal. huhu.

aku tamo upload suma, sebab aku taw, ramai dah tengok kat you tube. bloggers lain pun dah ramai yang upload kat blog masing-masing. aku nak upload r2 je, sebab aku tetiba cam suka ngan r2. ye ye, aku memang suka jozan, tapi kali ni, r2 ni mampu wat aku gelak gak. kiranya minggu ni yang wat aku gelak tertahan2 sebab pepagi buta aku dok tengok benda alah ni jozan n r2. n yang wat aku dok ulang dua tiga kali, r2. hehe...sebab aku rasa cam bengang gile je ngan orang gile tuh. pergh menjadi la plak dia kenakan orang...hahaha, sampai ngan aku ni sakit ati ngan dia. haha...

r2 ni diundi masukkan. u all mesti tahu pasal tu kan. dia gagal, dan dia tampil kembali, dan dia tidak tampil dengan kegagalan tapi dia tampil dengan kejayaan. tamo puji lelebih, sebab aku rasa suka ngan r2. apa yang aku nak sampaikan....kadang2 kegagalan kita akan menghasilkan kejayaan yang lebih besar dan lebih hebat daripada orang lain. 

ada orang takut pada kegagalan. kegagalan tu bukan bermakna masa depan kita dah gelap. tak. kegagalan tu bermakna bermulanya langkah kita untuk sebuah kejayaan. sebab... bila kita gagal, banyak yang kita belajar sebenarnya. jatuh bangun itu benda biasa untuk menuju puncak. sama macam masa kita pandai berjalan. tadeknya keluar perut mak, terus leh berlari, panjat pokok, panjat gunung pacak bendera malaysia. tak. kita bermula dengan meniarap, merangkak, belajar berjalan...kadang2 jatuh, terhantuk, pastu kita nangis sebab sakit, tapi kita bangun balik, nak jugak jalan. kalau masa mula-mula kita langkah perlahan, tapi bila dah terer, langkahan semakin laju dan boleh berlari. pastu dah berani angkat kaki sebelah. angkat kedua belah kaki pun berani. kita melompat setinggi yang termampu. kadang-kadang jatuh tergolek. tapi waktu tu kita seolah tak pernah kenal erti putus asa.

bagusnya sikap tu. sikap yang tak kenal erti putus asa. tak takut pada kegagalan. berani gagal. tapi hari ni, kita kurang ada sikap tu. seeloknya, buanglah jauh-jauh takut gagal. beranikan diri untuk gagal, sebab...kegagalan itu merupakan pintu kepada sebuah kejayaan. 

kadang-kadang kita terlalu memikirkan kegagalan, padahal kejayaan  itu lebih indah untuk difikirkan dan dibayangkan. =D

I'm newbie

ok...nak jugak cakap diri sendiri newbie, sebab baru je aktif berblog beberapa minggu yang lalu...=D
kalo ada masa, suka gak bw, tapi....bila aku nak click link kat situ...aku nak bukak la kat new tab, sebab aku lom lagi abis baca entry kat situ, n aku lom puas lagi lepak2 kat blog tu...tapi kan, bila aku right click, ada certain blog yang memang disable kan right click...huhuhu....

ye, aku taw, korang tamo bg orang copy paste korang nye entry...p aku bukan nak copy paste, juz nak open link in new tab...tp kalo yang dah diasble tu, terpaksa la aku tinggalkan blog dia untuk bukak link tu, kalu rajin baru aku patah balik...erk...

ok ok...mungkin bagi u all...pe de hal kan...tapi tu la, mungkin ada kawan-kawan yang taw camana aku nak bukak link tu tanpa ganggu keseronokan aku nak lepak kat blog tu...erk...

OFFICE MANAGEMENT COURSE - gelap masa depan

yeah...aku tahu aku akan kena marah oleh para pelajar OM...oh oh maafkan saya..ampun dik...bukan akak cakap, tu orang lain cakap....akak ulang balik pe yang dorang cakap je....hukhuk...jangan salahkan saya...

aku cuba cari kat tenet ni, tapi aku jumpa ni je kat SINI...mungkin sebab aku tak buat kajian mendalam kot...wah gitu kan....ok ok...tu bukan ceritanya...kisahnya begini...seorang adik....dapat course OM kat UiTM...pastu rasa berbelah bagi dan risau semacam je, sebab katanya, kawan dia cakap amik course ni, tadek kerja..erk i mean, peluang kerjaya tu kurang..cam tu la lebih kurang..sejauh mana kebenarannya, aku tak tahu...tapi apa yang aku nak sampaikan begini...

kalau dah rezeki tu kan, tak kisahlah dik, kita belajar apa pun...mesti akan ada kerja. tak perlu nak risau-risau fikir kerja. sekarang dah dapat tawaran, terima tawaran dan belajar je sampai dapat keputusan yang cemerlang. soal kerjaya ni nanti baru fikir, sebab sekarang ni awak cuma perlu belajar. nanti nak pk pasai kerjaya ni, part 6 ye. baguslah kalau dah ada dalam otak nak kerja kat mana-mana, tapi kalo dok ada dalam otak amik course ni tadek keje tu...yang effect tu...effect apa ? effect diri awak le. nak belajar dah tadek mood, sebabnya, alah kalo aku bagus pun, nak keje pe....

jangan risau kerja tu ada. kalo dah rezeki tu, yang tak sangka-sangka pun boleh jadi milik kita. dan paling penting, tak semestinya kalo kita amik course tu, kita akan kerja dalam bidang tu. berlambak je manusia yang amik course lain, kerja bidang lain. cam abang angkat aku, amik sains sukan kerja kat imigresen. baiklah. pastu kawan aku lagi, abang ipar dia, amik engineering, tiba-tiba kerja kat hotel. baiklah jugak. so tadek istilah tadek kerja. kerja melambak je, tinggal nak ngan tanak je. 

so adik-adik yang bakal melanjutkan pelajaran tu, jangan menyesal dengan pilihan yang anda lakukan. teruskan melangkah ke hadapan, jangan menoleh kebelakang lagi. dan untuk semua adik-adik yang mendaftar esok di UiTM....gud luck....=D

o ye...jom join ni...click SINI k.

Thursday, May 19, 2011

akukah promoter itu

hari tu...masa finishing school, masa sesi interview tu, aku ada dapat 2 offer, satu secret recipe, satu uncle k..tapi yang uncle k ni shortlist je....dorang tak kal2 pun lagi...yang secret recipe ni, assistant supervisor je, gaji rm 1200 je....and abah aku cam berat je nak lepaskan aku dengan gaji banyak tu kat kl...huhu....kalu ikutkan aku, on je...tak kisah sangat, sebab aku sedar aku tadek experience...so tak leh nak demand2 okeh...n dorang ada kal, tapi tym tu aku sedang seronok tidur selepas subuh...betullah orang cakap kan, lepas subuh tak elok tidoq...kan dah melepas...sapa suh depa kal pagi2...pagi la sangat kul 10 dah tym tu...n aku check kat google no fon tu...hahahaha...pastu dorang tak kal kal dah..n aku ? diam je tak respond...dah abah aku cam berat ati nak bagi, aku malas la..aku kan anak yang baik...hoho....

padahal...mata aku dah tertarik kat advertisement kfc, tuk manager...open interview 22 may ni...kat terengganu..dah abah aku nak suh sangat keje kat terengganu kan...kalo dapat Alhamdulillah..kalo tak, bukan rezeki...wah gtu....starting panjang berjela....tajuknya promoter..makanya perketaan promoter baru jupa perenggan ke 2..baiklah....

ekceli...dok lepak2 depan tenet nih, sembang ngan zila...kawan adik aku, kak wani.....pastu aku tanya dia ada kerja kosong tak ? dia cakap ada, promoter kat maxis, dia suh anta resume...oh oh...sampai skang aku tak hantar resume...sebab aku dah terbayang, promoter2 broadband maxis kat mydin tu, dok tarik aku, explain bla bla bla...n lepas dia habis aku cakap...tq...n aku blah...punya kejam apa yang dah aku wat..so aku tak berani nak sahut cabaran menjadi promoter..padan muka diri sendiri...selama ni promoter tu dok tarik aku, aku leh wat dek je...oh maafkan saya ye wahai promoter2, saya sangat tidak punya masa...wah gitu kan....sebab tu aku tak hantar resume tuk jadi promoter tu....tapi sape2 nak rasanya boleh lagi kot....tapi kat terengganu la ye...

pastu..aku check kat tenet jugak....cam banyak je keje bahagian sales and marketing...hadoi....tak suka a...malas nak membebel2 promote barang itu ini begitu begini...aku tak yakin la aku boleh buat, campur aku rasa aku ada sedikit ego...tetttttt......pastu mesti tensen kalo tak capai target...

n hari tu ada la kazen aku datang umah.....aku teringat lak, akak dia, kak yong kerja bahagian sales n marketing....sempat la aku interview kak yani, pasal kak yong....ekceli pasak job discription sales n marketing tu ekceli...bak kata kak yani, kalau minat tadek masalah...cuma stress sikit la, kalau tak capai target....kak yong plak, seingat aku dari awal sampai sekarang dia amik bahagian tu...padahal tym dia belajar dulu dia budak dpa...hahaha...tapi okey je dia dengan kerja dia tu sekarang....dulu dia kat kolej mana ntah, skang dah tukar kat maxis, still bahagian yang sama...

kadang-kadang kita tak tahu kehebatan kita sampailah kita mencuba....dan rupa-rupanya kita lagi hebat dari apa yang kita sangkakan....tapi...still...aku tamo jadi promoter...hahaha

oh ye...jom join ni...click gambar k...


ANDAI KEKASIHKU DIKEBAS ORANG ! BEN ASHAARI KATA LA ..

hohohoho.....sape nak join sila click gambar k

nak tarik nafas dulu....banyak2.....tenangkan diri dulu....sebelum ada yang kena maki dalam entry kejam ini...hahaha...

okay....hopefully not.....tapi kalau terjadi cam nih la kan...
erk...

aku rasa aku akan duduk besemuka dengan perampas yang baik hati tu...
 aku mungkin akan cakap cam ni kot....
saya tak kisah (sebenarnya sangat kisah) kalau awak nak kat A (bukan nama sebenar)...saya nak ucap terima kasih banyak-banyak sebab selama ni awak sedarkan saya yang dia ni tak setia...kalau dia setia mesti dia takkan kapel ngan awak kan....cuma, saya kesian juga kat awak, sebab...cuba awak fikir, kalau dengan saya dia boleh buat cam nih, dengan awak camana....tak pe la awak, kalau dah jodoh awak dengan dia...saya nak cakap apa kan....mungkin saya akan dapat lelaki lagi baik daripada ni....saya doakan awak berbahagia dengan dia....


dengan kekasih hati plak...
aku takkan marah langsung kat dia....aku akan tunjukkan kehebatan aku kat dia...aku akan jadi manusia paling sporting dalam dunia...kalau awak bahagia dengan dia, tak pe la...mungkin kita boleh jadi kawan je...(sambil tersenyum dengan penuh manis, padahal dalam hati yang terluka dah kena siram cuka)..kalau ada jodoh awak dengan saya, adalah...kalau tak de nak buat camana kan..its okey, saya tak kisah (padahal....) aku takkan sekali-kali tunjuk kekecewaan aku kat dia...aku akan berlagak gila cool la...campur macho..erk..haha

dan untuk diri sendiri plak...
aku cuba belajar untuk menerima hakikat.....aku ada saingan, kalau betul dia sayang kan  aku, dia akan terima aku...kira aku dah menang...yuhuuuuuu....tapi kalau kekasih hatiku pergi meninggalkan diriku, tak pe....aku cuba terima dengan tenang, sebab aku tahu lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik..lagipun kami lom kawen lagi, lom kawen dah buat perangai cam nih, kalau kawen apatah lagi...aku akan terima dengan positively....sebab aku yakin setiap apa yang berlaku ada hikmahnya...

yes...aku taw, memang mudah untuk berkata2....tapi.....aku amat yakin, hanya kita yang mampu memujuk diri kita sendiri...so kata-kata semangat akan terus ada untuk diri sendiri....semoga aku lebih tabah menghadapi apa yang berlaku...InsyaAllah....=D



areliff:Pencarian Bloglist Terbaru

Ok...sesape yang berminat nak join jugak, meh click gambar k.

tataw nak tulis pe...hahaha....sebab areliff pun tak suh tulis pape...komen blog dia pun tak...dia juz tanya je aku ni pompuan ke lelaki...okiest,  saya gadis ye,...wah gitu kan...=D

erk...tu je kot....=D

AKU BUDAK MEDIC

Aku budak medic meh ? hahaha...memang pun aku tipu...saje je tulis aku budak medic...sebab rasa cam hebat gile kalu aku dapat jadi budak medic...mesti mi abah aku orang paling gembira kat kampung, anak dia bakal jadi doc...okeh itu hanyalah angan2...

dulu aku budak sains tulen..diulang sains tulen okeh...so kira boleh berlagak la dengan budak2 akaun, atau lk sebab aku pandai (konon)...pastu sekolah plak, leh la, sekolah budak2 pandai gak la...so memang boleh sangat2 berlagak..kalau orang tanya...awak kos apa...kembang kempis idung nak menjawab, saya sains tulen, awak ? pastu kawan tu jawab saya budak akaun je....ok akaun je....makinlah aku berlagak, bajet bagus, rasa amat pandai (konon)......

tu kalau tanya amik ape ? cuba tanya...awak dapat berapa A ? add math awak camana ? Fizik awak how ? Kimia ? Bio...? hamek ko...terduduk aku disitu, sebab semua yang disebutkan itu...h.a.n.c.u.s....jadi apalah istilah berlagak tu ? hohohoho.....

dulu, aku pun cam tuh, bila tanya akak2 form 4, akak kos apa...bila dorang cakap dorang sn tulen...dalam hati....wow...akak ni terer....pastu tanya lagi akak lain, akak kos apa kak ? dia jawab akaun....dalam hati...oh akak ni tak pandai....amboi suka suki...aku tau budak akaun akan bengang dan nak belasah aku sekarang juga...ok sila bersabar ye...

kadang2 pengaruh sekeliling.....pandangan orang.....banyak mempengaruhi keputusan kita....kadang-kadang kita pilih benda tu sebab GELEMER, RASA HEBAT, WOW......ye lah, kalu amik kelas akaun, biasa kelas belakang, pastu orang pandang pun....sebelah mata je..bagus kalo sebelah mata, kalo tak pandang langsung...semua tu bagi kesan yang mendalam buat diri kita....

tu lah, silap kita sebenarnya.....apa yang kita pilih sepatutnya, biarlah sesuai dengan kemampuan kita, bukan sebab course tu GELEMER, ORANG PANDANG HEBAT, WOW etc.....dulu aku amik sains tulen sebab, cikgu aku cakap senang masuk u, ye lah, kalau budak sains boleh je nak amik course apa2 pun kat u nanti, p kalu budak akaun, boleh ke amik sains...cam tak leh je...tak sure la plak...tapi cg aku cakap cam tu la kan...(konon)nya....dan aku pun amiklah sn tulen, mak cik aku tak bagi at first, takut aku tak leh bawak, ye lah, UPSR n PMR sains aku B je....cam tak leh g A...so how come aku nak amik sains tulen dengan fizik, kimia, bio, add math...tapi aku nak jugak....dan aku pun amikla....

erm...rasa menyesal tu tadek la..dah lepas pun....cuma sekarang tadek la aku nak amik course sains kan....tamo la...aku nak ukur baju di badan sendiri je...tak larat la nak kejar subject sains ni....aku tak minat...siyes...im not a kind of person yang minat sains...jujurnya, kepala aku kepala sastera okeh...bila masuk sains da lama tinggal benda2 jiwang...haha....

so...apa yang aku nak sampaikan, tak kisahlah....kita amik course apa, kerja apa...yang penting biarlah sesuai dengan kita n kita boleh bawak benda tu.....dan paling penting, semua orang boleh berjaya....tinggal nak and tanak je...

kadang2 kita berangan terlampau tinggi.....sampai patah remuk tulang kita bila terjatuh dari anganan yang tinggi..padahal kita boleh terbang sesuai dengan kemampuan kita dan kita bahagia...=D

oh ye...jom join ni...click SINI k...

Tuesday, May 17, 2011

bijok goh..panda ngat cakak tranung....

Tadi berfacebook dengan sorang kawan.....tetiba dia tanya nape tak ikut opkim...dorang ada OPKIM kat Kemaman, Terengganu...memang at first aku ikut, tapi ye lah....tak dapat join sebab wajib ikut finishing school n ada presentation fyp nih...huhu...dan....tetiba aku rasa kagum kat dia.....nape ? tengok ni k...


kagum sebab....dia pandai cakap terengganu...wah gitu kan....makanya dorang dok kat sini seminggu je kot...erm...ntah la mungkin cakap terengganu senang kot...tapi still aku nak rasa kagum gak, sebab aku sampai sekarang, bff aku sarawakian, tak pandai2 cakap sarawak...pandai sebut auk jak la...tupun dorang bantai gelak golek2 kat aku...hampeh tol...n aku pandai cakap sabah pun sebab 3 tahun aku dok kat sana...sampai budak2 ni kompius....bila aku bercakap dorang akan tanya aku orang mana, n bila aku cakap aku orang terengganu, dorang akan pandang aku tak berkelip2....hahaha....tapi skang ni kalau kena suruh cakap, bidak bha...hehe...=D

dan.....disebabkan kagum tu la aku tulis entry ni...haha...boleh gtu ? 

kalau kita betul2 nak, insyaAllah kita boleh berjaya.....macam lang...kagum jak...=D
n kali ni nak tinggalkan entry ni dengan sajak di bawah...sama gop, pah lening aku dok panda cakap kole berang =D


KEINGINAN DAN KESUNGGUHAN.....MAMPU MENGHASILKAN KEJAYAAN...=D

kisah seorang ayah

cerita masa finishing school lagi.....ye la modulnya dari kol 10 sampai kul 5, opkos la banyak imput...karang kalu wat dalam satu entry penat lak nak baca =D

ni kisah seorang ayah...kisah ayah yang suka no mintak duit kat anak dia...padahal dia dok kat kampung je okeh..apa la sangat nak guna duit tu kalu dok kat kampung, umah ? umah sendiri, bukan umah sewa...makanan ? banyak kot....lagipun da tua2 bukannya makan mc d, kfc bagai tuh...makan warung kat hujung kampung je..berapa lah sangat...kalo setakat kopi janda ngan roti canai tu kan....

tapi tulah, ayah ni suka tol mintak duit ngan anak dia...tiap kali anak dia balik mesti dia mintak duit..anak tu nak tanak bagi je la...kadang-kadang geram gak, ye lah, bukannya ayah dia tadek duit, ayah dia lagi senang daripada hidup dia kot...

then lepas ayah dia dah meninggal, memang pun ayah dia tak guna pun duit tu...duit tu simpan untuk cucu dia...means untuk anak si anak....ekceli ayah dia nak mengajar anak dia...supaya bagi sedikit duit gaji kat parents....supaya lebih berkat =D

menangis masa interview....

gambar fromGOOGLE =D

oh oh oh...kasi malu jak ni taw...boleh plak nangis tym interview...ok aku pun tak tahu nape masa tu aku bleh plak ter menangis kat situ kan...hadoi.....masa tu, second day of finishing school....n sesi interview dengan company2 yang ada offer job...banyak la jugak company masa tu dalam 8-12 juga lah.....

n first interview, aku interview dengan kolej insaniah....kolej agama tuk jadi lecturer tourism kat situ...yeah dorang tadek marah2 pun, tapi memang tym tu aku nervous gila, sampai dia tegur...suruh aku cool...ok interviewer ada 4 orang, 2 lelaki n 2 perempuan....lepas tu jarak antara aku dan interviewer tu agak jauh....n first thing dia juz suruh introduce my self...n masa ni suara aku memang gila ketar la...ketara ok...cam nak nangis pun ada....last, dia suh aku cool down...n dorang tunggu aku.....aku tarik nafas sampai last sekali siap nangis lagi...wallah...gile betul....siap kesat lagi air mata ngan tudung.....ntah la aku pun tataw la...aku rasa cam nak gelak golek2 bila ingat balik, sebab aku rasa sangat kelakar bila aku cam tuh...sangat tak sangka aku boleh nangis lak kat situ kan...bila dah okey, baru dia tanya balik....aku jawab cam biasa...n then ada sorang akak tu tanya aku mende ntah, dahnye aku start nangis balik...ok sangat ngok ngek di situ..ingat ni interview nak jadi pelakon ke pe...hadoi...last last dia cakap, ok tak pe, awak isi je borang n hantar kat kami, kalau dapat, kami akan panggil untuk second interview....oh baiklah....

aku keluar dari bilik interview tu, budak yang nak tengah tunggu turn terkejut tengok aku dah nangis2 bagai kan...aku tergelak2 je...sebab nothing pun, tapi aku boleh plak mengeluarkan air mata bagai kan...hayoooo....hahaha...then dia tanya aku...aku cakap tadek apa pun...org tu tak sempat nak tanya aku banyak, dah aku p nangis dulu kan...so selamat la...hahaha...bebudak ni gelak, dorang cakap dorang pun nak wat cam tuh gak....hahaha...ok silakan....

aku rasa cam nak tergelak ngan apa yang dah berlaku...tak sangka aku ni lemah rupanya...lalalala...ingatkan mulut laser, hati ganas, makanya hati jambu plak kan..baiklah....so untuk mengatasi rasa tu, aku pergi lagi interview kat tempat lain...nak kembalikan semangat...macam semua interview aku nak try plak, sebab...first interview aku dah p nangis kat situ, so aku nak cuba lagi sampai aku betul2 mampu berhadapan dengan interview...hahahaha...

o ye, ekceli, kami diberi satu borang, dan paling kurang kami kena interview untuk 5 company sebelum dapat sijil finishing school....so...semangat je aku pergi ke tempat-tempat seterusnya....aku nak try interview kat uncle K, tapi tu la ramai orang plak kan....semua tempat ramai plak tu orang beratur...malasnye lah...pastu last-last aku masuk satu bilik, n kerusi tu kosong. terus je aku duduk kat situ. aku senyum-senyum. dia tanya aku nak apply job apa...ah sudah....aku mana taw...aku juz duduk je sebab semua tempat dah full...lalalalala...pastu dengan jujurnya aku jawab...err...actually, semua tempat dah full so saya datang la duduk sini...hahaha...gila selamba jawapan aku...jujur gila nak mati...=p 

last2 dia cakap la kat aku pebenda yang ada n tanya aku nak apa...aku cakap nak management, p dia tak leh bagi management, biasalah, biasanya hotel memang kena start dari bawah, nak nak aku budak tourism minor kulinari, lagi lah...tadek basic papew pun...hahaha...ok done...da dapat second signature...

next...proceed lagik...pg interview kat joshafa lak...ni company yang buat ice cream...yang ni lagi selamba popeye, dia suh introduce my self, n tanya resume aku...makanya resume aku bawak dua je..haha...sebab tak sempat nak print...lalalala...pastu aku cakap nanti aku emel...pastu terus dia lupa apa yang dia tanya tadik, n terus story pasal product dia...sebab tu company baru...aku dengar je la...hadoi...kalau aku tau interview kat sini lagi senang, baik aku datang sini dulu...tadek la aku nak nangis bagai sebab cuak melampau kan...lalalalala

pastu aku pergi secret recipe...yang ni best...boleh plak dia tengok borang aku...dia cakap...awak dok kat terengganu camana nak kerja kat shah alam...ek eleh...aku jawab lah...aku belajar kat uitm shah alam, n aku pernah belajar kat sabah. so tadek masalah pun. pastu dia sengih2 je...pastu dia suh aku introduce my self...aku citer la pasal diri aku...

yang ni, aku ingat fasi aku cakap, kalu nak story pasal diri sendiri jangan wat karangan cam darjah 5 plak...nama saya bla bla bla, saya belajar bla bla bla, tarikh lahir saya bla bla bla, emak saya nama bla bla bla...ni karangan darjah 5...kalau nak interview kalau boleh highlight kekuatan n kelebihan kita...n kalau pandai manipulate, kaitkan dengan visi dan misi dorang....
contohnye, cam nih...nama saya bla bla bla, saya mengambil bla bla bla...saya pernah join kelab bla bla bla dan mengikuti banyak kem motivasi, kepimpinan dan sebagainya. program2 ni banyak melatih saya supaya bekerja under pressure dan pengawasan minimum .  
ekceli dua perkataan yang aku garis tu, aku ada sebut...n lepas interview aku check kat dorang nye pamphlet, ada plak perkataan tu, can work under pressure and minimum supervision...hahaha...ok aku tak perasan lak aku dah highlight kekuatan tu seperti yang mereka nak....

then, interviewer tu tanya aku, awak dah dapat kerja belum..? aku cakap dorang tak bagitahu lagi...then dia cakap dia terima aku. nanti dia call sebab aku tak bawak resume...hahaha...ok done...dah senyum lebar sampai telinga...=D

pastu.....aku pergi interview ngan uncel K. yang ni memang best. ada tiga interviewer dan 33 tu sempoi, n penginterviewer yang 1st tu ensem...lalalala..dan dan ah...hahahaha...dan yang ni pun best...cam biasalah first thing introduce yourself, benda tu cam wajib plak..n cam biasa lah, highlight kelebihan diri sendiri...pastu dia tanya awak rasa sikap apa yang perlu ada sebagai seorang assistant supervisor...ayoooppp...dalam kepala aku tym tu, aku tak berapa nak taw job description supervisor, pastu dia tanya lak ciri...apa aku nak jawab nih...last last aku sengih...pastu aku jawab, leadership skill....dia senyum n suh aku explain...aku senyum la balik...canew aku nak mengarang ni...hahahaha...pastu aku teringat lak, masa 1st day of finishing school tu ada penceramah tu cakap, manager yang bagus tak semestinya leadership skill dorang bagus....wah gitu kan..seb bek aku dengar ceramah tu, so aku ulang la balik apa yang penceramah tu dah cakap kat aku...hehe..seb bek aku tak quote je....then dia angguk...boleh terima la tu kot =D

pastu dia tanya lagi...awak pernah makan kat uncle K. jujur dan selamba je aku jawab tak. hehe...kan orang cakap tym interview kena jujur...karang dia tanya soalan berkait, mati aku, kantoi la kalu tak jujur....pastu dia angguk n tanya lagi....awak tahu tak produk kami ? aku jawablah...coffee, pastu ada western, malay cuisine, ada nasi lemak n yang paling sedap nasi goreng kambing. pastu interviewer tu tergelak, dia cakap, awak cakap tak pernah makan tapi awak tahu plak...hehe...saya dah survey dah tadik...tetttt...gila jujur aku nih...memang pun, tadik aku ada tanya orang pasal produk dorang ni, dah nye memang aku tak pernah jejak kaki kat situ...mana aku nak taw kan....

last, interviewer yang dok palinng hujung, no 3....tanya aku apa yang aku suka n apa benda ntah lagi...last2 dia cakap nama aku di shortlisted...n akan panggil untuk interview yang ke2...wah gitu kan...rasa nak menjerit je....hahahaha....

rupa2nya...kisah aku nangis tu, macam semua orang tahu plak kan...sebab nya, aku kan selamba bercerita..sat g mesti depa cakap...haaa....ni la budak yang nangis tadik...ok baiklah, dan beberapa orang yang aku cerita semua cakap cam tuh...hampeh...rasa gelemer sat...pastu kawan aku suma terkejut beruk ni, biaq betul budak ni, punyalah lasak orangnya, masuk keluar hutan bagai, sekali interview boleh plak dia nangis...hahaha..hati jambu penye...baiklah.....

dan...ni pengalaman aku....aku rasa nak tergelak bila ingat balik...aku tulis kat sini...sebab aku taw satu hari nanti aku akan baca balik apa yang aku tulis...

dan paling penting....kadang2 kita rasa kita sangat hebat, rupanya kita sangat lemah...nasib baik UiTM yang disayangi ni ada wat finishing school n ada plak interview2 bagai nih kan...walaupun ramai yang merungut, tapi aku sangat bersyukur...kalo tak, tak pasai2 first interview nanti aku nangis lagi....hahaha


oh ye....jom join contest ni...click SINI k...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....