Friday, December 19, 2014

my diet journey : 5 KG IN A WEEK

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt....

5 kg in a week.....wow......

Ok not me...one of my team yg dapat angka ni...
as for me 2.7 je yang mampu....


Tapi okeyla kan.....


Cara ? Tau dah ampa dok tunggu cara dia kan...acane nak buat kan.....

Ok get ready....lets start...

Dipanggil general motor diet....tak mau cakap panjang bout da name...

Or kalu google...diet menu 7 hari

Ok....first day...

Kami hanya dibenarkan makan buah sahaja.....suka hati ampa la nak telan buah apa...semua boleh....
air kena banyak hokayyyyyy....at least 5 liter aku minum....

Tapi bagus tau.....sebab ada customer puji muka ku glowing....see tak payah nak kolagen sangat....air masak make sure cukup everyday.....

Ada orang akan tanya...eh mampu ke buah je sehari tu without any other food.....ehhhh bolehhhhh tapiiii korang lembik la sikit.....ni pengalaman sendiri....rasa macam tak bermaya jer.....
tak de ot dah masa ni....cukup masa memang dah galas beg pakai helmet terus balik umah....restttt


2nda day.......sayur day......sayur sayur sayur....
sayur only without any other food.....no oil...no salt....no perisa tambahan...no no no....sayur rebus je...tapi bagus....sebab kejap je nak serve....

As for me...letak air banyak2 dalam periuk....masukkan sayur2 favourite.....brokoli...lobak...tomato.....

And rasanya ? Juz fine....rasa sayur only....tak de rasa masin ke apa ke....ehhhh tipu....aku ada letak black paper...so rasa dia pedas pedas gitu.....loikeeee sangat.....

Kesan ??? Rasa pening sikit......


3rd day......
mavelous sikitttt.....campoq sayur n buah....so u can eat sayur....u also can eat buah
pagi manggo....tengahari sayur...petang tembikai.....heaven dah bagi kami yang kempunan makanan 2 hari ni....
orang yang berpuasa pon boleh makan bila sampai waktunya kan,....but us.....tunggu la seminggu...tu pun tak tau week seterusnya plan diet macam mana....,


hari ke 4...
katanya hari ni hari yang kenyang dan segar...should be....
but for me...masih lemah..hihihi....
10 banana and 3 glasses of milk...should be 8 bananas je...tapi diberi kelonggaran sampai 10 biji....sampai aku muak pulak dengan banana ni...ngeee....=D


hari ke 5....
oh my....should be best day...kata mereka...but not for me....tomato and nasi....oh my.....macam mana nak makan nasi n 7 bijik tomato tu....memang menangis gak la kan......
tapi dorang punya menu best......buat ala2 bolognese tu...eh tul dak eja cam tu....lebih kurang tu la kot....tomato campor daging makan ngan nasi....
aku plak....sebab tak pandai nak buat bolognese bagai....juz rebus ayang bagi empuk...letak tomato...lecek2....lepas tu masukkan nasik...jadilah ala2 nasi goreng gitu kan...memang tawar la..tapi sedap sebab tambah black pepper...so rasa pedas2 gitu...menu sihat tak denya yang sedap..ehem...

hari ke 6
beef and vege.....tapi aku silap....aku p makan vege + fruits...hahahaha

hari ke 7
brown rice, fruit juices and all the vegetables
tapi disebabkan hari ke 6 aku dah silap so aku switch je la hari ni juz makan vefe and beef only....hahahaha

hari ke 8.......hari yang ditunggu tunggu oleh kami.....
sesi penimbangan....
yuhuuuuuu turun 2.7 kg =)))))))
dah boleh senyum lebar....tapi still jeles dengan rakan seperjuangan...turun 5kg okehhhhh...oh myyyyy......

so u olsss.....try la buat diet ni....buat betul2 n jangan cheat....seboleh mungkin no oilssss okay....sebab kalu cheat jadi lah cam aku 2.7 je dapat.....my fren tu memang skema gile dia follow instruction betul2....hasilnya ? kita puas hati...

tapi diet ni memang mencabar keimanan la....weihhhhh aku tahannnnn je tengok kawan-kawan aku minum petang weihhhh....kalo dulu aku orang pertama yang dok semeja ngan depa...dok makan belan2 bercerita itu ini begitu begini.....
la ni...tak dak dah aihhhhh....tengokkkk je...pastu blah cepat2.....

untuk yang nak kurrrrussss.....cepat buat....
semangat mau kuat...
paling best...cari group yang sehati sejiwa nak buat....
baru bestttt !!!!
share makanan u olss hari2....
=)


Sape yang dah pernah buat...jom share ur experience here....




7 comments:

rel='nofollow'>Nurzakiah Hanum said...

all the best

rel='nofollow'>Aisy Nasiha said...

wah, gigihnya tu.. kalau makan sayur dan buah tu ok lagi.. tapi nak minum air 5liter sehari tu agak payah kalau akak nak buat.. masa menyusu anak, paling banyak boleh telan 3 liter sehari, itu pun dah memang rasa letih nak ke tandas.. hii, alasan orang malas macam gitulah ya.. tapi nak kena berdisiplin juga ni, akak rasa badan macam naik banyak sejak cuti ni..

rel='nofollow'>nurbijen said...

gigih telan 5 liter air... bagus2...
All the best.... semoga tercapai berat yg diingini....
lagi satu dik, kena sambung belajar.. ahkak tetiba dapat berat belum kawin skrang ni... penangan pening belajar punya pasal.... ekekek

rel='nofollow'>Miss Yana said...

Oo..saya pon tgh diet jgak tp diet nasi jer..hehe nak diet atkins tp xmampu lagi, so diet nasi jelah..huhu..

rel='nofollow'>Najib Ariyan said...

saya start diet tahun depan... nak cuba cara ni... cuma sampai bab nasik tu boleh makan seberapa banyak sampai kenyang ker??

rel='nofollow'>nini said...

lupa nak habaq....nasik tu secawan aje ye

rel='nofollow'>mirage_world said...

saya skrg ari ke 4.. turun dalam 2 kg je

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....