Wednesday, August 31, 2011

MERDEKA !!!! erk...ye ke ?????

merdeka.......
yes hari ni merdeka...
tapi tu lah, cam kak bell jugak...aku pun tak rasa macam merdeka hari ni....


btw....the best merderka celebration yang pernah aku alami...
masa aku kat uitm sabah....
aku rasa masa tu aku terkena kejutan budaya sat...
hahaha...
sambut merdeka kat gym (dewan) ramai-ramai....
pastu tunggu count down...
pastu potong kek...n kek tu kena tinggal je kat dalam dewan tuh
then, aku ngan kengkawan p amik kek tu....
makan-makan...hahaha....
pastu sebelum balik...
sempat aku kutip belon...
haish perangai tak ubah...
haiyoo....

pastu esoknya ada larian kemerdekaan....
dari gate sampai fasa 3...hoho....
tapi aku seronok je layan mimpi...
sekali si fatin kejutkan aku, aku cakap...
tidur itu lebih penting dari segala-galanya...
sekian terima kasih...=p
ah tu semua kenangan.....


tapi hari ni....
macam nothing....
betul ke kita dah merdeka...???
mestila betul....
kan kita dah maju...
ada bangunan bertingkat-tingkat...
moden plak tuh....
kereta sendiri pun kita ada.....
teknologi kita ? pun sama hebat cam negara maju lain...
wah kagumnya !!!!
kita memang sudah merdeka....


tapi......
kain still tak cukup....
rambut still kalerful....
budaya pelik-pelik pun kaya kat malaysia ni....
budaya punk, blackmetal bagai....
mat rempit minah rempit pun banyak....
dah jadi masyarakat pulak....
tak lama lagi adalah kampung dorang sendiri....

so....
apa macam...
merdeka ke kita ?????????


oklah nak stop dulu....
salam merdeka...=D

Tuesday, August 30, 2011

petua terlekat tulang ikan

raya pertama...
sempat g beberapa buah umah je...
sebab sempat juga masuk mimpi kejap...
sebab ngantuk teramat...hehe...

g umah budak kecik...azim...
sepupu kecilku...
dia sorang je ada, abang dia yang dua orang lagi semangat beraya...
tupun dia ngah tido...
sibuk aku kacau dia ajak ikut beraya sekali...
punyalah lama aku kacau dia...
kejutkan dia....
last2 dia bangun n cakap...
haish...pening kepala ni...
tergelak aku..pandai plak budak kecik ni pening kepala konon...


kacau punya kacau,
finally dia bangun...
tersengih-sengih....
bila tanya lagi sekali..
dia angguk, nak ikut kitorang beraya...


p umah kawan angah...
dia makan nasi dagang...
tapi dia makin sibuk dengan nengok tv....
cite congkak...
ape best ntah citer tuh...
sekali dia terlekat tulang...
kesian gila.....
terus aku kepal nasi...
suruh dia makan....
pastu minum air...
dua tiga kepal jugak nasi tu...
tapi still lekat jugak....


pastu aku mintak air dalam tudung periuk...
salawat, baca bismillah, ayat kursi...
niat minta tak lekat tulang lagi...
dan minum....
tapi still tak menjadi jugak...

last2...aku ajak dia balik...
siap suruh dia selawat banyak-banyak...
n doa banyak-banyak...
ajar dia satu-satu....
sampai kat umah, gtaw mi aku...
mi suruh bagi makan pisang...
n terus telan...

dua biji (erk, tetiba aku tak sure apa penjodoh bilangan tuk pisang) pisang...
tapi still tak jalan jugak.....

last-last....
dia dok main-main dengan aku...
gelak-gelak...
still aku tanya dia, lekat lagi tak...?
dia cakap ada sikit,
tapi dia dah aktif, tak macam masa mula-mula dia terlekat tadi...


tetiba dia muntah-muntah...
then....dia okey...
dia cakap, tulang tu dah masuk dalam perut dia...

tu sume antara petua nak hilangkan lekat tulang...
korang lak camana ? kalau sudi, share la yer...=D


oklah nak stop kat sini dulu...

happy raya


semua orang sibuk menempek gambar besau gedabak...so rasa cam nak try la jugak kan...menempek gambar besar gedabak di blog sendiri...erk...boleh kan ????? =p

btw...sape kakak sape adik ??? korang rasa....????
gambar second tu...orang cakap kami kembar...ye ke ?????

oklah...nak stop kat sini....


blogger sharing : duit raya paling banyak


at first...sesaje je nak sharing experience and pandangan....=D 
ekceli tak perlu pun nak buat entry bagai...
tapi still aku nak buat jugak...sebab jawapan aku akan panjang berjela....
hope wan tak marah la yer....
so sesape nak share boleh menjawab semua pesoalan ni based on ur experience and pandangan kat SINI okeh ...=D

Golongan manakah yang layak terima duit raya?
Mestilah golongan kanak-kanak dan student....maybe sampai umur 23 la kot as long as dorang belum  bekerja dan masih lagi menuntut kat memana kolej atau uni...kalau dah abis belajar still tak keje...for me...yang tu tak layak okeh...=p dan mungkin juga orang yang memerlukan...walaupun dah tua, contohnya cam nenek, atau orang kurang upaya....


siapa yang mesti bagi duit raya ?
opkos la orang yang dah bekerja.....tak kisah gaji besar atau gaji kecil...teringat kata-kata mi aku, kalau ada sikit, bagi sikit...kalau ada banyak bagi banyak....kalau nak tunggu banyak baru nak bagi....ntah bila la gamaknya kan....takut tak sempat...


apakah perasaan korang setelah ada manusia yang sudi bagi duit raya kepada korang.
sangat hepi...sebab aku dah layak bagi duit raya...yeah, gaji aku tak besar pun...ciput je...at first, macam tamo bagi, sebab rasa cam gaji ciput...tapi bila pk pk balik....bila lagi nak bagi kan....tahun depan lambat lagi...ntah sempat ntah tidak...pastu teringat plak mi aku cakap, kalau ada sikit....bagi  sikit...kalau ada banyak bagi banyak....tak rugi pun kita bersedekah dan buat baik...insyaAllah....makin mencurah rezeki kita....dan....aku pun still dapat duit raya...yesssss!!!!


apakah perasaan korang bila semua adik beradik dapat duit raya, tapi kau je yang tak dapat.
jeles sikit la kan...tapi sikit je la...sebab masih ada yang sudi hulur duit raya =D


berapakah duit raya anda tahun ni dan tahun lepas..adakah makin berkurang @ bertambah mestilah tak banyak....RM 100 pun tak cecah.....dan mestilah makin berkurang...tapi....aku still rasa enjoy beraya =D


ok...nak stop kat sini sebab da jawab semua soalan....dengan panjang lebar...=p

kita memang tak pernah rasa cukup dengan apa yang kita ada.....sebab tu kekadang tu kita rasa kedekut nak hulur....padahal....kita lupa...ramai lagi yang lebih teruk dari kita....=D

yeaaaayyyyyy.....posmen datang....=D

Seronok gile dapat kad raya....
senyum lebar sampai ke telinga....
da lama da tak main pos kad raya bagai ni...
zaman dulu kala je, selalu beli kad raya banyak2...
pastu sibuk dok pas kat kengkawan...
kena elok....aku tak beli setem...
aku tampal je syiling 50 sen, tapon 20 sen....
pastu aku pos je...
hehe...nakal kan...
tapi kad tu tetap sampai...
mesti tensen posmen tuh...
aku dah try kat diri sendiri dulu...
sebelum aku pos kat kengkawan....

ada lagi satu cara...
tapi aku tak pernah try cara ni...
tatau la menjadi ke idak...
sebelum pos kad raya ke...
surat ke...
sapukan setem dengan gam...
then biarkan kering....
pastu nanti pos jelah....

lepas tu, kawan yang terima surat atau kad raya tu...
boleh guna balik setem tu...
kan kita da sapu gam...
so boleh dengan senang nye buang cop kat setem tu...
letak dalam air...

hehe..punyalah kedekut kan...
padahal, setem bukan mahal pon...
hehe...


dan....
tahun ni dapat kad raya lagi.....



...
...
.
.
.
.
.
.



tadaa.......
santek tak...????
nak say thanks a lot kat kak bel
sebab sudi bagi kad raya kat aku...
ngan duit raya sekali okeh...=DDDDD


mahap bebanyak, tak sempat nak balas kad raya...=D


oklah nak stop kat sini....
kekadang......kalau buat benda yang lama-lama macam dulu kala.....
best jugak kan...=D

Saturday, August 27, 2011

tak makan saman punya orang....haish....

tak makan saman langsung....
huh orang cam ni bahaya...
erk sat...sebelum jemari ini laju menari....
korang paham ke tak makan saman ni ?


orang yang tak makan saman ni...
maksud dia lebih kurang cam ni lah....
kita wat la apa je, dia tak heran pun...
yang dia tau niat dia tercapai...

contoh la kan....
ada sorang minah ni, suka no la mintak sudi garpu kat kitorang...
ok tak kisah....tapi yang kisahnya, dia tu tak pose pun...
tapi sibuk dia nak mintak tym orang sibuk berbuka pose....
dah buat muka pun still.....dia boleh buat muka selamba popeye mintak...
lepas tu, aku siap tutup lagi charter tuh....
tapi tu la....dia masuk jugak kat dalam kedai tuh...
semata-mata nak pinjam meja...
pastu bila aku cakap...sorry dah tadek meja, kitowang pun makan kat dalam je,
kat atas meja yang buat roti tu...
dia pi angkut suma biskut raya atas meja....
alihkan, n dia amik meja tu....
haish....
ni betul-betul tak makan saman punya orang....


erk....
punyalah panjang bagi explaination pasai tak makan saman nih....

oklah nak stop kat sini dulu...
eh lupa lak...ekceli nak tanya pendapat korang, cemana nak tangani orang jenih lagu ni.....


kekadang kita segan nak cakap....tapi reaksi kita tu...orang dah paham....
tapi kalau jenih yang tak makan saman ni....
buat reaksi tak suka pun, dia leh selamba badak je...pura-pura tak paham...haish...

6 IN 1

well....masing-masing ada minat sendiri....ada cara tersendiri...ada kegemaran tersendiri...begitu juga aku....dalam berjuta-juta blog yang wujud....ada yang paling aku suka....ada yang paling aku tunggu....walaupun kekadang hanya menjadi pembaca bisu...yang tidak tinggalkan apa-apa jejak....namun, masih setia membaca....segala cerita, semua kisah....dan...mereka adalah.....

jeng jeng jeng......


SATU 

cerita kisah sendiri...namun terselit berjuta pengajaran.....bukan sekadar entry kosong...walaupun hanyalah kisah sendiri....tetapi penuh dengan intipati.....kadang-kadang tersenyum, gelak sendiri.....
dia ialah.....click SINI ok...=p


DUA 

kekadang......ketawa itu perlu...untuk hilangkan stress....senyum itu perlu....supaya muka makin berseri...tapi...kalau senyum dan tertawa dengan tiba-tiba...karang dapat title gila....
tapi kalau tertawa dan tersenyum sebab blog ini.....
yeah...orang akan faham...
sebab blog ini semuanya ada....


TIGA 

bukanlah omongan kosong....semua yang berlaku dalam kehidupan...
ditulis lalu diposkan untuk bacaan bersama...yeah...terkadang ada yang terkena atas hidung sendiri....
sentap sendiri....buat kita berfikir...dan menilai...
SINI okeh....


EMPAT

walaupun hanyalah kisah sendiri....tapi penuh dengan pengajaran....
santai dan simple....itu hidupnya, tapi tak salah kita jadikan pedoman...
yelah, hidup kita tak sama...
pengalaman kita juga berbeza.....
mungkin boleh dijadikan pedoman untuk kita.....


LIMA 

macam-macam ada....
kadang-kadang kisah sendiri, kadang-kadang kisah si comel...
kadang-kadang kisah kehidupan....
semuanya ada, dah macam astro...
tapi aku suka...
penyampaian sempoi...
buat aku senyum sampai ke telinga....
kalau baca blog ni....=D


ENAM 

yeah...yang ni pun best...kekadang nak sampaikan nasihat, tak boleh skema...
b.o.s.a.n....
tapi kat sini...aku suka...
simple n senang faham....
ada something yang nak sampai...
selamba dan sempoi...
yang penting apa yang disampaikan aku faham...
maksudnya sampailah tu...
kat SINI okeh...=D



ekceli.....ni sempena BLOG DAY dari NUFFNANG....dan yes...tipulah kalau 6 je yang best n jadi tempat lepak aku....banyak lagi....tapi yang 6 ni ibarat cam top 6 la yer...=D


Friday, August 26, 2011

sakit tekak...jangan makan masakan panas okeh...=p

hari tu aku sakit tekak...
suara aku pun sexy...
pastu tetiba petang tu ada la si ABC dari HQ call...
sebab semua orang penting dah ke bazar...
tinggalah aku orang yang kurang penting ni...
dia bercakap la jugak dengan aku....
tanya itu ini begitu begini...macam-macam lah....

paling best...
dia realize suara aku lain...
then dia tanya aku...
awak tak sihat ke...
aku cakap ye...
pastu konon-konon concern la kan...
dia nasihatkan aku....
suruh jaga kesihatan....nanti kalau demam cemana nak raya...
jangan makan masakan panas....
erk....tang jangan makan masakan panas tu....
aku blurr kejap...tapi aku iyakan je....
setahu aku jangan minum minuman sejuk...
dua kali plak tu dia dok nasihatkan benda yang sama...

nak tergelak pun ada...tapi menahan je....
hehe...


oklah...nak stop kat sini dulu...
kekadang tu, bila orang yang lagi hebat dari kita terbuat salah......cam segan plak nak betulkan....erm....=p

ni encik ahmad ke cik nini ?

tadi dapat kal...
syarikat elektrik ABC...
nak offer job...
so kena la attend interview....
tapi bukan benda tu nak story...
nak story....
dia kal rumah...

tapi da best part...
lepas aku sambut phone, n say hello...
dia cakap cam nih...
hello....nih encik ahmad ke ? atau cik Nini (ok dia sebut nama penuh, bukan nama nini =p)
dan aku cakap la saya NINI....

ekceli ada benda yang buat aku rasa nak tergelak...
kenapa dia tanya encik ahmad ke (nama abah aku) atau cik nini ?
adakah suara aku cam suara lelaki...
atau....
erk....

oklah nak stop kat sini dulu....
kekadang tanpa sedar...kita boleh tanya soalan yang tak patut di tanya....

Thursday, August 25, 2011

telur kalimah Allah......

tak sangka...
sangat-sangat tak sangka....
aku boleh terjumpa telur yang macam ada tulisan Allah...
tak tahulah kalau aku salah tengok...
tapi aku rasa macam ye...
sebab...kat surau ada satu poster
yang dia tunjuk gambar-gambar benda-benda yang ada kalimah Allah....
di sisik ikan, akar pokok, telur dan lain-lain...


dan...masa aku nak amik satu telur, telur tu tak berapa nak licin....
macam gambar di atas...(sumber : google)...
lama aku renung....dan tenung....
at first aku rasa pelik sebab telur tu tak licin...
pastu aku tengok lama-lama...
haah la macam ada kalimah Allah kat situ...
kagum aku 
dek terlampau kagum dan teruja....
telur tu terjatuh dari tangan aku...
dan....
pecah.....


oklah nak stop kat sini dulu....
kadang-kadang....kita tak leh terlampau teruja....dan terlampau seronok.....lain jadinya nanti....

tayah la limpang-limpang kat surau.....

kalau kat tempat kerja...
lepas berbuka...
kena cepat-cepat pergi solat maghrib...
kalau lambat...
sesak....penuh orang...tak selesa....
erm....nak kata kecik je surau...
tak jugak....boleh tahanlah suraunya...
cuma kadang-kadang....
geram.....
dengan sikap sesetengah manusia...
ye...taulah, penat gamaknya...
nak rehat-rehat, nak limpang-limpang....
tapi...kot ya pun...
agak-agak la ....
makanya ramai pulak orang nak solat tym tu kan...
so tak perlu ko berlama-lama...rehat-rehat...santai-santai kat situ....


yang bercermin pun satu...
cerminnya satu....
kalau nak pakai berlilit sana sini....
sampai tujuh jam....
erm....orang lain pun nak jugak guna...
sekejap pun tak pe la...
nampak muka secoet pun tak pe la...
asal tudung tak senget je...
tapi tu lah.....kekadang tu buat cermin macam sdn bhd punya...


oklah...entry ni memang entry membebel pun...
sama macam entry sebelum ni....
tapi ini yang berlaku...
mungkin boleh amik sedikit renungan....
kot la, pernah buat cenggitu....
so...lepas ni boleh la sama-sama ubah...
aku pun gamaknya, tak sedar....
ter rehat lelama kat surau tym kemuncak...
atau ter lama mengadap cermin...

yelah, kita kan selalu ter lupa.....
sampailah kena ada orang tegur...baru nak sedar...=D

manusia ni memang macam2 ragam

sebulan berpuasa....
asyik berbuka kat tempat kerja aje =(
macam-macam kisah yang berlaku....


kat tempat aku, memang ada meja makan dan kerusi...
tapi tak banyak..
yelah, bukan kedai makan pun, 
kedai roti je kan....
ada lebih kurang 5 meja...
kekadang tu jiran sebelah pinjam...
bagi je lah kan....
yelah dorang nak berbuka puasa.....


tapi biasalah manusia ni kan...
tak pernah cukup dengan apa yang ada...
at first amik meja satu aje...
pastu lama-lama pandai pulak angkut dua meja...
bukanlah nak berkira....
tapi, tulah kan, kalau sampai kita yang tak cukup macam mana...
sumtimes, ada customer yang makan kat kedai...
so mestilah nak kena bagi kat customer...
dan kami ????
4 orang terpaksa share satu meja yang kecik....
erm....bak kata satu pepatah....
kera dihutan di susukan, anak dirumah mati kelaparan....
terkial-kial kami berbuka dengan meja yang kecik tuh 
seramai 4 orang...
jiran sebelah dah selamat angkut 2 buah meja tuk kegunaan dorang...haish....


kalau hari sampai stock, biasanya semua akan berbuka kat kedai...
ye lah, semua tak sempat nak balik....
so dapatlah berbuka sama-sama...
jiran sebelah sibuk nak pinjam meja...
bukan kedekut....
tapi, bila kira balik, 
kami pun dah ramai....
pastu ada customer pulak tu....
aku dah terang-terang cakap...
tak boleh...
kami nak pakai...
aku siap kerling lagi....
haish...tapi still.....dengan selambanya dia angkut meja...
baiklah, kerlingan aku mungkin tak cukup tajam untuk dia....



yeah...bukan nak kedekut...
bukan nak berkira....
tapi aku terfikir sendiri.....

kita selalu fikirkan fasal orang....
tapi orang tak pernah fikirkan fasal kita.....macam meja tu la...
dia nak pakai dia pinjam je, makanya, kami tuan punya ni....
yang bersusah-susah....paling best dorang cakap, korang makan la atas lantai...
ok tau tu gurauan, tapi cam kejam je bunyinya...
korang pinjam meja kami, kami makan atas lantai..erk...


dan.....
kadang-kadang buat aku terfikir....
payah jugak bercakap dengan orang yang tak paham bahasa...
dah terang lagi nyata....
aku tak bagi....
dia still jugak tayang muka selamba
angkut kerusi meja....
hahaha....selambanya orang kan....
sampai aku tak tau nak cakap apa lagi....


oklah ....nak stop kat sini dulu....
ini cumalah kisah yang berlaku dalam hidup aku...bukan niat nak memalukan sesiapa...sekadar iktibar buat renungan bersama...yeah...manusia ni banyak jenis...banyak ragam....

Tuesday, August 23, 2011

dariku buatmu

sedar tak sedar....next week dah nak beraya...yuhuuuu....
ok baiklah tak perasan langsung, begitu cepat masa berlalu....
bila check balik, baru realize...kesian kan...
yelah, dok kat kampung sendiri...kerja kat kampung sendiri...
mana de nak pk balik kampung bagai....
cam zaman dulu kala...
masa jadi perantau...
dah sibuk beli tiket awal-awal...
erk tapi tu orang lain,
aku still selambe je beli tiket lambat-lambat...
budget cam banyak bas je kan.....
=p
lupa....sebab masa setadi kat sabah, tak balik raya pun....
sedih kan...
tapi tu semua kenangan terindah dalam hidup aku....


oh ye....sedar tak sedar jugak...
janji aku pada kamu semua....
yeah...1 september okeh...
insyaAllah....aku akan cuba juga langsaikan hutang tu....
1 september...
mahapla...kalau da ada yang berangan
nak jadikan sebagai duit raya...
makanya aku bagi lepas raya la pulak...
=p


oh ye...buat semua yang sudi singgah jenguk komen....
trima kasih bebanyak...
mintak mahap kalau tak sempat balas kunjungan korang...
insyaAllah...i will visit ur blog....
buat masa ni, masa masih mencemburui aku...
=(

oklah..nak stop kat sini dulu...
oye sebelum tu....

nak ucap SELAMAT HARI RAYA
kepada semua sahabat blog, pembaca, pengkomen setia, blogwalkers...
dan....minta maaf andai kata ada entry aku yang buat u all sentap ke, sakit hati ke, bengang ke, atau tak puas hati...
sesungguhnya aku hanyalah insan biasa....
maaf lagi sekali....

SEMOGA BERBAHAGIA DI HARI LEBARAN...=D

Sunday, August 21, 2011

suara hati seorang cashier...=p

kekadang tu, bila datang mood MALAS....
nak melayan orang pun malas...
walaupun tu kerja kita...
ye lah, aku taw....cashier kena always smile sampai ke telinga
tapi aku tak...kalau aku malas nak layan, aku blah je,
p buat kerja lain...pura-pura tak nampak customer...erk...=p



perkara yang aku agak tak suka....n malas nak layan....


  • bila aku ngah dok rajin packing roti...pastu ada customer datang...pastu aku dengan baik hatinya lah pi kat kaunter dengan senyuman seindah suria cakap 'ye cik....' kan kena entertain customer dengan nice....=D tapi yang jadi malas nak layan tu bila....customer tu dok sibuk pk apa yang dia nak beli...berapa dia nak beli...yang mana lagi best, ori ke, ada perisa ke....haish....

  • bila aku dok kat belakang, dan terus berlari ke depan bila nampak customer...dan customer tu cakap...nak roti satu...erk...baiklah...satu je eh....=DDD 

  • bila aku dah punch dia punya barang, dia lari plak g tilik roti-roti yang ada kat situ satu persatu..dan datanglah customer lain nak bayar barang dorang...haiyooo...terpaksalah aku reset balik....

Oklah nak stop kat sini....
aku pun customer...dan mungkin aku juga pernah buat perkara yang sama....yeah....dunia ini ibarat roda kan....=p

Saturday, August 20, 2011

tak pe tak pose...nanti leh ganti....

bulan -bulan pose ni...setan da kena ikat...
so kalau kita buat jahat...
kenapa ? sebab...kita setan...? gitu ke..
wah kejamnye ayat....
baiklah..maafkan aku okeh...


memulakan kisah....
sorang kawan nama gelemer yang aku nak bagi
Eddy....
tetiba cakap....semalam tak pose....
sebab...kena hasut ngan setan...
erk...pening aku sat...bila masanya setan wujud masa ramadhan ni...
pastu dia cakap....
Boboy dengan Fiq hasut dia....
tayah pose...
dan akhirnya....
dia pun sama-samalah dengan budak berdua tu tak puasa...
haish....


ngan budak kecik tak matang tu pun dia boleh tewas....
erk Boboy ngan Fiq tu muda 2 tahun dari dia...
haiyoo.....cemana la nih kan...
selamba je cakap, tak pe boleh ganti...
aku cakap plak...kalau sempat...kalau tak ????
dia sengih-sengih je...


oklah nak stop kat sini....
masa hari-hari biasa boleh la cakap...setan dok hasut aku..sebab tu aku jadi camni...
tapi masa bulan puasa lak ?????? camana ?????
semuanya dari DIRI SENDIRI

kaunter express ni memang untuk 8 troly punya okeh...=p

Terbaca status seorang sahabat....

August 19, 2011 (Giant, K.Terengganu)
owh mak cik KEGEMARAN MASYARAKAT setempat,,
trang tang2 GEDABAK besa tulis kat situ EXPRESS LANE (LESS than 10 items only)..
barang mak cik xnak 17 TROLI plak kan..
owh,,orang len nak cepat gak mak cik oi..
adoyai..7 sem plak aku nunggu.. o.O

(sorry abang fizi, mencuri kamu punya status...ups...=p)

terngiang-ngiang cara dia bercakap tym baca status ni...

dan terbayang situasi ini....

yeah...situasi yang bikin panas.....
da terang lagi nyata tertulis kat situ 8 BARANG SAHAJA....
mungkin dia tak nampak...
atau....dia tak reti baca...
atau...dia nak cepat...
kita kena paham kan....=p



dan situasi ini amatlah menguji kesabaran....
perlu tak cashier melayan customer camni, atau suruh je dia tolak troly dia ke kaunter lain...????
tapi...kan CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT ????
kalau layan je customer tuh....baik tayah tulis kaunter express....kan kan kan...

haish...
ditelan mati mak diluah mati bapak jadinya...
erk...ada kena mengena meh ?

oklah nak stop kat sini dulu....

Friday, August 19, 2011

Babi Islam....????? erk.....

jalan-jalan.....terserempak dengan satu kisah yang menarik....
ya this is the best thing for you...
yang aku nak share dengan korang....
babi islam ? erk adakah ?????
camana tuh ????
jom...click SINI okeh....

okeh, nak stop sini dulu...=p

kita memang kreatif pun.....=p

yeah...kita memang seorang yang kreatif....
kenapa ?
sebab kita memang hebat dalam mencipta alasan....

----------------------
kenapa tak pergi terawih ?
ala...saya kerja malam...cane nak pergi....

A, kita tukar shift la...
kalau saya kerja malam, saya tak leh p terawih la...

kenapa awak tak dapat A subjek BM nih ?
soalan dia tak betul.....mana ada saya belajar benda tu semua....

kenapa tak siap kerja rumah ?
saya bizi tolong mak saya.....
buat apa ?
jaga adik saya....(padahal adik dah besar...=p)

-----------------------

see...pandai kan bagi alasan....
mungkin kita lupa, boleh je solat terawih kat rumah....
semuanya salah orang lain, sampai soalan pun salah...bukan salah kita yang tak belajar...
dan sebenarnya....
semuanya dari kita...
nak dengan tak nak je....


oklah, nak stop kat sini dulu....
kreativiti tu bagus...tapi kalau tak disalah gunakan..=p

Thursday, August 18, 2011

ko sape....nak nasihatkan aku...????

Penerima nasihat
ko sape nak nasihatkan aku....
nasihatkan dulu diri ko...
tengok dulu diri ko sendiri....
bagus ke tak bagus...
agak-agak ko dah bagus baru leh nasihatkan aku.....


Penasihat
erk....
bila masanya aku nak bagus...
sebab aku ni manusia...
selagi aku bergelar manusia....
sebagus manapun aku dimata aku....
tetap ada kurang bagus dimata ko....
dan.....mungkin aku sedang berusaha untuk menjadi bagus...
ye la, aku kan manusia....karang kalau aku perfect tak ke pelik...
sebab manusia kan tak pernah perfect....
akan sentiasa ada salah dah silap....
so kalau nak tunggu aku perfect, 
bila masanya aku boleh tegur ko....
padahal ko dah terlalai.....seketika....


oklah nak stop kat sini....
kadang-kadang kita nak nasihat kat orang....tapi orang kata, betulkan diri kita dulu baru leh nasihat kat orang.....kalau gitu...kita takkan boleh nasihat orang sampai kita dah betul lah...padahal.....si kawan yang kita nak nasihatkan tu.....mungkin sedang terlalai......erk...faham ke...=p

Wednesday, August 17, 2011

da la tak pose....awat nak tarik aku sekali....haish....

susah betullah kalau kerja kedai makan di bulan pose ni....
tetiba rasa macam bersekongkol dengan orang-orang yang tak pose....
argh...geram...
ups...melepaskan geram di dalam entry plak...
sorry okeh...
tapi ni kisah benar...
ni yang berlaku....

kalau non muslim yang order makanan...
oklah, dimaafkan....tetiba muka aku masam je sediakan telur n roti bakar....
tak pun, aku minta tolong kawan-kawan yang tak pose....
yelah, aku pose ma....
rasa cam tak sedap je....

tapi yang tak leh blah...
rasa cam nak je belasah cukup-cukup....
muslim yang tak pose...
oklah...kalau pompuan tak pose...
aku maafkan la...sebab memang ada reason kan....
memang logik la kan....
kalau dia tipu, mana aku taw....
tapi kalau LELAKI yang tak pose ni....
amacam...apehal tak pose....?
da la tak pose...haish, ngan aku sekali kena heret...
yelah, nak beli roti....lepas tu suruh aku letak dalam beg hitam....
dalam tu penuh dengan makanan.....
masa aku amikkan roti untuk dia....
muka aku masam je, sambil mulut aku berleter...
sampai amin gelakkan aku, cakap aku marah...
ye lah, ko tak pose....tayah lah heret aku sekali...
aku ni pose tau tak...


atau...aku kena think positive...
dia sakit sebab tu la tak pose...
erk cam tu eh ? erm...maybe...
but then still....aku tak leh terima....
kalau sakit....nape perlu sorok-sorok makanan tu ?????


oklah nak stop entry ni kat sini....
kadang-kadang kita cakap...tu hak dia tak pose....ye hak dia, tapi tayah la sampai tarik kita sekali kan...ye dak....

the best thing for you....=D

first of all....untuk kb....ampun dan maaf....
bukan terlupa....tapi kesuntukan masa...
masa cemburukan saya =(
n ekceli, ari ni ingat nak balik awal...
tapi, disebabkan sorang kawan balik...
so kena la replace tempat dia...
huhu....sorry banyak2 okey....


n untuk semua pembaca...
wah macam ramai je pembaca kan...
sekali sekala perasan....anggap je perkara biasa okeh...=p


ada sesuatu yang menarik....
aku nak share dengan korang.....


SATU
aku nak tanya korang....
cuba check korangnye stats...
wah soalan cam nak berlagak cam la aku nye reader ramai...
tak kira nak tanya gak...
agak-agak ramai tai yang datang jenguk...
baca entry korang...
kalau ada...Alhamdulillah...
kalau tadek.....korang rasa kenapa ?
entry tak best ?
eh sape kata....
mungkin....blog korang berat....
so loading lama.....
nak taw berat ke idak...
meh check kat SINI okeh



DUA 
aku nak gtaw korang...GOOGLE sangat kreatif...
tak caya ?????
meh korang leh jenguk SINI....




TIGA
Korang mesti pernah dengar kan statement ni....
CUSTOMERS ALWAYS RIGHT....
banyaklah customer punya right....tak jugak...
kekadang tu customer memang salah pun...
tapi pura-pura tak buat salah....
tak caya.....ok....click SINI....


EMPAT
korang kata follower korang sikit....
lalu korang pun dengan semangat wajanya p letak kotal FOLLOW kat paling atas...
betul-betul bawah header blog...
tapi koran lupa akan kesannya...
atau tak tahu pun side effect kat blog korang....
nak taw apa akan jadi....
kalau letak button follower kat situ...????
ok meh click SINI okeh....=D


LIMA
Hebat mana pun korang....
kalau attitude hancur....
memang hampeh lah jugak...
tak caya...
meh aku buktikan dengan benda alah ni...
check SINI okeh...


ENAM 
ini ada satu teka teki...

Apakah ia?
Setiap orang ada,
Kadang-kadang panjang,
Kadang-kadang pendek,
Kadang-kadang basah,
Kadang-kadang kering....?
lah....teka lah dulu...takkan dah mengalah kot.....
kalau dah cuba, boleh check jawapan korang kat 
SINI okeh...
eh eh....jangan la terus tekan....nama pun teka teki....
try la dulu...baru la check jawapan tu...haiyooo....=p


TUJUH
Sebenarnya....tak sia-sia pun kita tolong mak kita...
sebab...
pahala opkos la dapat...
ilmu....tu yang penting....
buktinya...kalau malas tolong mak...
cengginilah jadinya.....
click SINI...okeh...=p

LAPAN
esok kerja....
tapi...dah kul 2 pagi..
mata dok terkebil-kebil lagik...
haiyaa....bikin panas o ini mata...
esok mulalah mengantuk....
korang penah alami camtuh ?
so camana nak setel ???
ok jom check SINI...


SEMBILAN 
uina lama suda nda cakap sabah..
yalah, nda da pla kawan-kawan aku di sini sabahan kan...
rindunya aku sama dorang-dorang ni....
bidak sudah kalau aku cakap saban skang ni...=(
nda dapat cakap, baca pun kira okeyla bha kan...
korang pun mau...? belajar cakap sabah...
jom...SINI k...
kadang-kadang...melalui pembacaan pun, kita boleh pandai bha...=D



oklah nak stop kat sini....
korang dah check sume benda yang aku bagi....
kalau rajin, komenlah yer...kalau sudi jadi follower...
n ekceli...dorang sume kawan baru aku....=D

Sunday, August 14, 2011

rejected......terdiam tanpa kata

semalam....aku suruh Idlan tranfer roti...
yela, kat tempat aku ni roti frozen...
so lambatla kembangnya...
jadik, malam tu before balik aku suruh la transfer...
masuk peti...
esok, keluarkan...cepat sikit kembangnya...
customer lak memang suka roti yang panas-panas...
kalau lambat....bukannya dorang nak tunggu....

petang tu aku dah suruh...
dia cakap, lepas berbuka dia transfer...
aku okey je la...
yelah, nak marah-marah sangat...
karang dia tak buat pula....

malam tu aku remind dia lagi sekali....
dia pun transferla roti tu...
banyak la jugak.....

petang tadi...
aku pergi kedai dengan harapan...
roti dah ada...
dah boleh bakar....
dah boleh jual....
sekali....
si idlan lupa plak nak simpan roti yang dia dah transfer tu dalam chiller....
membesar la roti tu....
sampai masam baunya...
aiman kutip semua dan buang dalam tong sampah...
sebab memang tak dapat diselamatkan...
terdiam aku....
tak tau nak cakap apa...
nak marah pun...
kesian plak, sebabnya...bila aku suruh, dia buat...
tak banyak alasan....
tapi tu la....boleh plak dia lupa simpan dalam chiller....
erm...


aku lak, memang langsung tak teringat pasal tu...
yelah, aku cashier je, bukan baker....
huhu


okla nak stop kat sini....


kadang-kadang sesuatu tu memang bukan kerja kita....
tapi kita kena amik tahu....
dan kena mengingatkan....
sebab....
kita manusia....yang sering terlupa.....

Saturday, August 13, 2011

suara sexy......minum air limau....

hari rabu.....
suara aku sexy macam ella....
hari khamis...
pun sama....
petang...terus tadek suara....
bebudak ni sibuk dok ngikut suara aku...
hampeh je....
siap kutuk aku bagai lagik...
kalo malam-malam dengar suara ko...
boleh lari lintang pukang....
ceit penakut....
bulan pose pun nak takut-takut.....

aiman lak cakap camnih ngan suara aku....
sunyi kedai ni, nini tadek suara...
ye la....sebelum ni dia asyik dok kacau aku..
memang kena la...
marah dengan muka garang dan bengis...
sape suruh kacau orang....

hari ni...suara macam hari rabu....
sexy....still sakit tekak...
orang kata kalau sakit tekak,
minum air asam jawa....
kalau batuk-batuk plak..
kawan aku ajar minum air limau nipis...
kalau kat terengganu ada la air limau nipis...
kalau kat luar...
belah-belah kl sana...
yang aku nengok...
kalau order air limau, depa bagi air limau kasturi....
boleh la kot.....

kalau mak aku plak...
kalau sakit tekak cam tuh...
maknanya kepala panas...
dia suruh g basahkan kepala...
terengganu panggil jarang kepala..
aku tak retilah nak explain camana...
haha....

korang lak...kalau sakit tekak camana ?

oklah nak stop kat sini....
kadang-kadang kita lupa....sampailah Allah tarik satu nikmat yang Dia dah bagi....baru kita sedar.....
betapa berharganya suara kita....

Segmen Promote Blog (Kotak Bulat)

jalan-jalan....pagi2 buta ni...erk da tengahari da pon...tetiba terjumpa banner ni.....cam best je kan.....so rasa cam nak join....lalu terus tulis entry...=p 
sape nak join gak...meh meh...click SINI k....=D

mana lagi rm 300 ?????

bukan senang nak jadi cashier...
kalau duit tak cukup....memang kena ganti....
dulu masa mula-mula...selalu gak la duit tak cukup....
tapi orang lama yang gantikan...
ntahlah, dorang cuma cakap kat aku duit tak cukup...
tapi tak bagitahu berapa....

masa paling tak best....
masa nak kira duit...
sangat takut duit tak cukup....
masa customer nak bayar, setiap kali buka cash drawer...
mulut aku tak berenti berdoa mintak duit cukup....
takut kemain...
skang ni Alhamdulillah...
okey je....


tapi,
tadi budak baru yang jadi cashier....
dia dah seminggu kerja
tapi hari ni baru dapat jadi cashier....
nuralyana....tapi aku panggil kak lyn je...(opkos bukan nama sebenar)
kak lyn shift pagi....sama ngan bell...
tadi masa dorang nak balik....
bell beria tutup akaun kak lyn....
so kenalah kira duit float dulu...
dan kira sume duit masa kak lyn jadi cashier...
sebelum guna akaun era.....


nak kira duit, cam biasalah.....
kena print resit dulu....
nak tengok sales banyak mana....
so duit kena banyak tu la jugak....


ok....aku dah printkan resit sales harini
so kak lyn kena kira duit cukup RM 2350 (bukan sales sebenar)....kalau tak cukup....kenalah ganti....
kira kira dan terus mengira....
tapi.....duit tak cukup....
perkara biasa untuk cashier baru....
tapi....
yang menjadi perkara luar biasa....
bila duit tak cukup RM 300....


aku terdiam....
aiman pun sama...
pastu dia tolong kirakan sekali...
betullah...memang tak cukup RM 300.....
Kak Lyn cuak.....
dia dah boleh balik sepatutnya, tapi tak balik...
sanggup dia tunggu masa berbuka
semata-mata nak kira balik....
nak kira duit untuk akaun dia dan untuk akaun era....
manalah tahu, kot kot duit float yang bagi kat era tadi terlebih....


kira kira dan terus mengira....
betullah....memang tak cukup rm 300....
masa berbuka...semua diam je...
hairan pun ada...
sebab tak logik...
banyak sangat yang tak cukup....

tetiba...aku rasa macam nak pergi dekat kaunter...
report untuk sales baru terpampang...
aku rasa macam pelik....
pastu aku check balik resit yang aku bagi dekat kak lyn....





 
okeh.......ni resit yang aku bagi kat kak lyn....opkos la sales tu aku dah tukar...bukan sales sebenar yer....=p
tapi details lain tu betul....kalau korang perasan lah.....ni resit tuk 5-8-2011. nama cashier pun dah lain....ok baiklah....tergelak aku ngan kak lyn....suasana sedih dah hepi balik....


dan.....ni plak resit sebenar.....tarikh hari ni dan nama kak lyn atas resit nih......kak lyn tunjuk resit yang 5-8-2011.....kat amin dan aiman....budak berdua ni pun tak perasan...sekali lepas je kak lyn cakap baru dorang gelak......pakat-pakat nak bako aku...hahahaha....


gelak-gelak jugak....tapi sebenarnya....ada sesuatu yang kita boleh amik dari kisah ni.....ni kisah benar...berlaku pada diri aku.....kadang-kadang kesalahan bodoh dan cuai itulah yang menarik kegembiraan kita....nasib baik cepat sedar....kalau tak.......

oklah nak stop kat sini dulu......
selamat malam =D

Thursday, August 11, 2011

Amin oh amin.....

buat masa ni....
tempat aku tadek bos....
so seronoklah kami bekerja tanpa pemerhatian bos...
hahahaha.....


paling tak leh blah....
tadik roti banyak sangat....(biasanya kalau bulan puasa, roti yang produce separuh je)
aku tanya aiman...
nape banyak sangat keluarkan roti....
dia cakap ntah, bukan dia yang keluarkan...
pastu aku tanya amin, dia selamba je jawab....
saje....aku taw dia marah aku lagi pasai aku tegur dia....
(kalau nak tahu pasai pe, boleh click SINI k)


pastu lepas berbuka tadik aku sesaje je usik Aiman...
ni, kawan baik Aiman la ni, p keluarkan roti banyak-banyak....
bila masanya kita nak balik....
pastu Aiman cakap...
tadik, dia tanya Amin,
nape keluarkan roti banyak-banyak....
Amin jawab.....
aku keluarkan sikit, habis....aku keluarkan sikit, habis...so aku keluarkanlah banyak-banyak....

tergelak aku dengar jawapan Amin..
Amin...Amin....
nasib baik aku bukan bos kat situ.....
hadoi.....tak tau aku nak cakap apa...
boleh plak dia jawab cam tuh....

oklah nak stop kat sini....

bila bos ada...kita rasa tak selesa....kita rasa benci....
bila bos tak ada....semua jadi huru hara....

kadang-kadang....yang kita tak suka....itu yang terbaik.....=D

bukan senang nak menegur.....

bukan senang nak menegur orang.....
nak nak si mulut laser macam aku...
kekadang tu, main serang je.....
erm....tadi aku tegur amin....
sebabnye...dia asyik dok mengulo je...
aku tak kisah dia nak hilang, nak g jalan-jalan...
yelah, aku bukan bos pun...
sama je, staff jugak...
gaji aku dengan dia pun sama je...
cumanya, tadik tetiba aku tegur...
sebab aku tengok roti banyak...
aiman sorang-sorang je yang kena buat semuanya...
amin hilang....
kesian la....
kalau nak mengulo pun...
agak-agakla....
da setel sume keje, p la nak p mana pun....
nak  karaoke pun...aku tak larang.....

pas je aku tegur dia...
tetiba dia cam hempas semua benda...
macam marah aku pun ada....
erm....ye la, mungkin silap aku...
tegur orang pun, sesuka hati, sesedap rasa....
jujur cakap la..memang aku tak reti nak tegur-tegur orang ni...

nasib baik, lepas berbuka tadi dia dah okey dengan aku....
dah bercakap balik ngan aku....
takut gak aku, kalau marah dia
membawa sampai esok...lusa...tulat....
hurm...tak seronok suasana kerja
gaduh sana gaduh sini....

oklah nak stop dulu....
tapi nak cakap cam ni.....

kadang-kadang....niat kita memang baik nak menegur....tapi...adakala cara kita kurang betul.....sebab tu tak berapa nak menjadi teguran tu...jadi makin buruk....maknanya....kalau nak tegur orang, kenalah tengok orangnya dulu macam mana...=D

Istana Biru nak berkenalan

okeylah setelah berfikir panjang.......padahal petang tadi cakap segan nak kasitaw nama sebenar...malam ni dah berubah pikiran plak...hoho....aku nak join segment ni......erk apa kena mengena ngan nama sebenar ni...oklah segment ni suh gtaw nama sebenar...nasib baik dia tak mintak ic no sekali...kalau tak, kantoi aku dah tua.....hahaha

oh yer...sesape yang nak join jugak...silalah click SINI k...=D

Beberapa soalan yang perlu diselesaikan....


nama korang... full sangat diharapkan... kalau x, nama pendek or samaran pon x pe...

ni soalan yang paling payah nak jawab...sebab takut kantoi ngan kawan-kawan...sebab   terperasan ada beberapa orang kawan-kawan sudah menjadi follower....hehe...tapi tak pe lak disebabkan istana biru saya dengan baik hatinya memberi nama penuh saya....
NORAH ANIZA



cerita la asal kejadian nama korang tu... kalau nak bagitau makna pon x per...nak tahu maksud nama korang??? tengok sini k

dan bermulalah kisah....seorang anak perempuan bakal dilahirkan...zaman dulu kala...biasalah dok gabung nama mak dan ayah.....tu yang dok jadi nama aku skang ni...NORAH ANIZA.....maksud tak de...NOR je la ada maksud...cahaya....yang lain tak de maksud...memang dari kecik dok cari maksud tapi tak pernah jumpa, tanya ustaz pun dia cakap takde...ANIS ada la makna.....


korang suka x nama tu???  

mestilah suka...sebab rasa unik (perasan). NORAH agak kasar bunyinya....pastu digabungkan dengan ANIZA....lembut sikit...dan jadilah aku.....
tapi ramai kengkawan panggil NORAH...datz y la aku ni kasar je gamaknya...
zaman dulu kala kalau ikut kem, tym introduce diri mesti pinjam nama JONES....so jadik Norah Jones..so senang nak ingat...=p
tapi dalam blog ni guna nama NINI....saje je....sebab rasa best guna nama NINI...pendek dan senang...cewah...=p ekceli dah lama nak guna nama NINI, tapi tak terguna...so gunalah dalam blog..=D

bagitau sifat2 korang yang baik n habit2 korang yang buruk... boleh???

sifat baik ? erk....ntahlah....aku bersemangat kot....hahaha...=D
sifat yang buruk....kelam kabut kot....n.....suka panggil orang akak sebab perasan muda...so adik-adik yang tau umur akak berapa jangan marah ye...hahaha =p


finally....its done....!!!!! =D btw....salam kenal...=D

Wednesday, August 10, 2011

ben ashaari ajak kenal blog ini #2

nak join segment ni....hehe...sape2 nak join leh click SINI k...=D

pasai blog ni :
blog ni da lama da...dari June 2009...hahaha...tapi aktifnya baru lagi....beberapa bulan yang lalu....zaman dulu kala, asal ada je blog ni...hehe...=p
aktif pun sebab rasa suka nak menaip, nak menulis, nak melontarkan idea, pendapat, pandangan....
dan paling best, bila ada yang sudi baca dan double triple best, 
bila ada yang sudi komen entry....
=D

dapat taw segment ni....masa nak ping entry baru kat facebook....
ternampak lak segment ni kat 
punya blog =D


so...setakat ni....da stalk.....mereka.....
  • Dayah Jelita (suka nengok header comel tu...=D, tulisan senang baca, background simple...juz nice....)
  • Aku stress gile ( follower dok kat atas...senang den nak tekan...tayah nak carik2....hehe...kaler hitam...so gelap sikit la kan....cuma bila nak baca entry mata pandai berpinar mungkin sebab background kaler n warna tulisan kot....) 
  • Dear Bella (yang ni nice....kaler biru, sejuk mata memandang...tulisan ok =D)
  • Cik Bunny   (suka background putih....blog cute n simple...juz nice =D)
  • Pelik oh Pelik  (tulisan kecik sikit, tapi okeylah...hehe....header santek...tema ramadhan eh....=D)
  • Hajar (Ok....simple....nice....)
  • Izyan   (pinky.....tulisan ok....tapi....ada music lak..erk...tapi oklah sebab dok kat atas, so kalu tamo dengar leh la stop....oh sorry kalu kecik hati...=D)
  • Laman Ayah Su  (erk...pun pinky gak...hehe....tulisan ok gak...suka header...tapi tak berapa nampak tulisan la...=D)
  • Mak Dara (okeh...cun....!!! header pun lawa je...=D )
  • MHZ  (wow...cool....ada theme sendiri...=D)
  • Jiji Yu (dah lama follow kamu da...hahaha...ok ok baru nak sambung komen lepas balik dari kerja...erk...blog sempoi....datz y saya jadi follower kamu...=D)
  • Haslinda  (blog kamu kiut.....paling best....header...saya suka....comel...=p)
  • Lulu (polka dot biru yang kiut....n comel tentunya...tapi ni jujur nak cakap...kureng sikit bila ada read more....sebab kena tunggu loading...hehe.....tapi lain orang lain cara kan...=D)
  • anamizu (alamak...tulisan agak kecil untuk orang yang rabun macam saya...hahaha....pastu ni jujur lagik ikhlas jugak....kadang2 geram nengok cursor dan anak bintang kecik2...hehe....opss jangan marah...maybe ada orang suka...=D)
  • Maya (tulisan kalerfullll...tak pe, yang penting tulisan besar...hehe...) 

L ke atas ke ? L ke bawah ?

selalu je story pasal aku kenakan orang....erk bukan kenakan la....dorang yang terkena.....
pastu dapat request dari kak nurul  suruh story....Aiman kenakan aku...hehe...
malu la kak nak story...tettttt....=p

oklah.....story ni pendek je...

Aiman : Nini....ape dah...nama lelaki tu....????
Nini : yang mana ?
Aiman : ala yang garang-garang tadi...
Nini : oh yang tu....nama dia James Joel....
Aiman : o...James Joel...JJ la kan ?
Nini : Bukan la....Joel je...
Aiman : Joel, L ke atas ke ? L ke bawah ?
Nini : camana tu tak paham...?
Aiman : try la buat....sebut L, lidah ke atas ke, lidah ke bawah ?????

----------------------------------
kalau korang tak paham, korang leh try sebut nama Joel dengan L ke atas ke L ke bawah....=D

ok nak stop kat sini dulu...sebut betul2 okeh...=D

JOM HEBOH BLOG BARU !!



ok...nak join segment....sesiapa yang berminat sila klik bendera okeh....


wordless wednesday


jelir lidah....elak sakit mata

hari ni...abang lan cuti...
sebab dia sakit mata....
tapi masa aku datang, dia dah ada....
ish, sakit-sakit mata pun,
nak juga datang kerja....
aku tak tau pun,
era yang bagitau aku.....
petang tu baru dia p klinik....
apa lagi...dapatlah mc....

pastu aku tanya aiman....
aiman cakap haah, abang lan sakit mata....
kalau nak tengok, jelir kat dia....
pastu aku panggil abang lan,
pastu aku cakap...
aiman suruh jelir kat abang lan, lepas tu aku jelir...
abang lan gelak...
tapi aiman pun berabis gelakkan aku....

aku tanya balik...
betul ke ni ?
aiman tipu eh....
betullah....tapi still gelakkan aku....



------

aku balik umah
aku story kat mi aku....
mi aku gelak...
dia cakap, orang tua-tua memang ada cakap cam tuh
kalau tamo berjangkit jelir la kat orang yang sakit mata tu....
haish...


ok nak stop kat sini dulu....

tapi nak tanya gak.....betul ke benda tu ? aku tak caya sangat, tapi buat gak....haha
sebab....kalau nak jadi tu, jadi jugak....

SEGMEN PROMOSI BLOG 500 FOLLOWER KEBAWAH

malam-malam ni...nak join segment...boleh ????? thanks banyak2 kat Lia Lomi sebab sudi tagged saya...=D
okeyh sesape nak join, sila click lori hitam tu okeh...=D

nama aku.....nama gelemer la yerp.....nama penuh dalam ic biarlah dulu.....sebab segan kalu kengkawan dok baca blog aku yang membebel ntah papew ni....hehe....

so...nama gelemer 'NINI'..............memang jarang sangat-sangat guna nama ni....pernah guna nama ni masa kat kem je.....dan trademark dia.....nini cokelat celup....dengan nada sekali...so masa introduce diri senang orang nak ingat...hehe =p

hobi lak....terlampau banyak....
sumenye yang lasak-lasak...oh oh....saya suka panjat gunung, masuk hutan keluar hutan, join kem, dan semualah aktiviti yang lasak-lasak......
teringin sangat nak buat water rafting, tapi impian tu belum tercapai..insyaAllah satu hari nanti...=D
lagi....? suka menulis, membaca dan ...erk tu je kot =p

ok done....opssss...lupa lak...nak tagged kawan-kawan....
kita tengok siapa yang kena........




o.k.......done!!!!
=D

Tuesday, August 9, 2011

dok kat sana 3 tahun pun tak pe...

wah bercerita tentang diri sendiri je kan....
saje teringat kenangan lalu...=p

dulu....
masa lepas spm....
kawan2 sume dapat matrix...
aku tak...
sedey je =(


pastu check maktab...
teringin gile nak jadi cikgu....
pun tak dapat...
sedey lagi...=(


pastu tetiba abah tanya....
kalau dapat kat sabah camana ?
(masa tu upu lom kuar...so harapkan upu je nih)
okey......best.....!!!!
abah tanya lagi, balik raya camana ?
selamba aku jawab dengan penuh confident...
tayah balik-balik 3 tahun pun tak pe bah...
dok la kat sana....kerja...
amboi ko...cakap seronok je...bahagia je...
yang peningnya mi abah...dok risau kat anak pompuan dia nih...


satu hari...
ada posmen....
g jenguk...
dapat offer letter uitm....
perh....senyum sampai telinga.....
tak sabar nak buka...
sekali tengok....
dapat offer kat

UiTM SABAH....
hamek ko....
terus kal abah....
abah cakap, pergilah kalau nak pergi...
mestilah nak kan.....


finally.....
beraya lah aku kat sabah 2 kali....
nasib baik, cuti semester aku balik jugak....
kalau abah aku pegang betul kata-kata aku....
tayah balik 3 tahun...
na...ada yang menangis tak berlagu....
=p

oklah...nak stop kat sini dulu ...=D

think positive.....tu suara amin....

ni kisah zaman dulukala....
tadek la dulukala sangat...
zaman belajar2 je...
zaman suka pergi kem....

satu hari...
aku join kem kat sebuah sekolah...
tym tu aku fasilitator dengan beberapa orang kawan...
kami datang awal kat sekolah tu untuk preparation....
kami tido kat sekolah tu...
so malam pertama tu, team kami je kat sekolah tu....

pagi2 lagi....
kawan aku, linda, alin dan mila (bukan nama sebenar) p toilet nak mandi...
aku tak paham pe masalah budak bertiga ni, depa p masuk toilet lelaki untuk mandi...
sekali terdengar la, satu suara lelaki tegur...
oit, ni tandas lelaki la...
dengan confident je dorang cakap tu suara amin....
bila dorang story balik kat aku,
dorang cakap.....think positive...tu suara amin...
aku tak paham...

bila aku tanya balik...
dorang jawab camni....
secara positifnya, tu suara amin....
sebenarnya...kitorang pun tak tahu tu suara sape...
tapi kita pk yang positif la ye...


erk boleh cam tu eh .....


oklah nak stop sini....think positive...bulan ramadhan ni, sume da kena ikat...so tayah nak takut sangat...haha

Monday, August 8, 2011

tolong !!!! awek aku pontianak....

haihs tak pernah-pernah buat review...tetiba rasa cam nak buat review plak kan...
mungkin da ramai yang tonton citer ni, tapi aku baru je layannnnn....
pepagi bute plak tu...baiklah....=p

citer dia okeylah....
aku suka watak bob....dia lurus bendul....tapi comel....
dan semestinya watak dia ni ala-ala baik konon gitu....

dia ditinggalkan awek, pastu pindah umah...
dan jiran baru dia....
maya dan liyana....
sekali.....maya ngan bob ni boleh tangkap cintan plak kan....
pastu dapat taw yang maya ni pontianak...
sedey je....
tapi part bestnye, bila bob cabut paku kat leher maya
then maya berubah jadi pontianak...
bob cakap, walau sape pun awak saya tetap sayang awak....
pergh....sedih sekejap....

overal.....
bolehlah...layankan je....=p


oklah nak stop kat sini....tapi sebelum tu nak cakap camni....

kadang-kadang kita ditinggalkan pasangan.....dan kita sedih...rupa-rupanya kita akan dapat pasangan yang lagi baik dari tu...=D erk tapi bukan pontianak okeh...=p

Sunday, August 7, 2011

tak logik....tapi kita buat jugak......hadoi.....

sehebat mana pun kita...kadang-kadang mesti kita ter buat benda bodoh....
kadang-kadang kita buat benda yang tak logik...
padahal kita taw mende tu tak logik...
bila aku story kat mi aku dia cakap...
kadang-kadang, kita malas nak pk...
so bila orang cakap kita buat je...
even benda tu tak logik.....

kisah pertama...

kak lin : nini, swiss roll dah habis eh ?
nini : akak tengok dalam chiller tu ada lagi tak.....(sambil tilik fb.....tettttttt)
kak lin : tadek pon...
nini : kalu tadek, akak tengok dalam freezer....yang ni...(sambil tunjuk ke arah salah satu freezer)

(dan....kak lin pun alihkan la barang-barang yang ada atas freezer tu semata-mata nak amik swiss roll nak topup kat cake chiller)

kak lin : nini...tadek pon...
nini : ada ke orang letak swiss roll dalam freezer kak ? (sambil menahan gelak...ok sorry kak...saje je kenakan akak...=p)



kisah kedua....

dah nak balik.....aku check ais...ada lagi...so aku suruh era simpan ais....supaya tak membazir....
esoknya...aku nak buat sandwich..so aku amikla tuna dalam chiller.....tetiba aku tengok tudung tuna dipenuhi air....blur kejap dari mana air datang....
pastu aku terperasan something....
ada plastik....yang berisi ais semalam....yang aku suruh si era simpan....
hadoi...
boleh plak dia simpan ais dalam chiller...
baik aku tayah suruh dia simpan...
cair jugak aisnye....huhu

Saturday, August 6, 2011

perempuan lagi gagah dari lelaki okeh......

kalau angkat barang yang berat....
kita mesti suruh lelaki....
even badan lelaki tu kecil, still dia boleh angkat...
kenapa?
sebab lelaki ego....
jatuh saham kalau tak mampu angkat kotak yang berat
depan perempuan....
walaupun badan kecil....
walaupun tak mampu....
tapi akhirya berjaya juga dia angkat kotak berat tu....



perempuan ?
angkat kotak berat ? barang berat ?
tak boleh la....
perempuan kan lemah....
even badan besar....still perempuan kan lemah...
suruh je lah lelaki....
lelaki gagah....
dan...
lelaki keding pun mampulah angkat kotak yang berat....
dan barang yang berat....


sebab...?????
ego.....!!!!
oh sorry....maaf ye kaum lelaki...
termengata plak....hihi
oklah, bukan ego....

tapi.....
mindset....
dah set awal-awal...
lelaki gagah
even keding pun still gagah dari perempuan....
perempuan ?
dah set up minda awal2....perempuan ni lemah
sebab tu la tak leh buat....


oklah...maaf kalu kecik ati,,,
ni cerita benar....
tak perlu nak marah....
biasanya kalau marah tu, sebab kena atas batang idung...=p

ok ok...sorry lagi sekali...
jom kita tukar mind set okeh....
perempuan pun gagah....
'=D

Friday, August 5, 2011

buli ba kalau kau.....

aku suka dialek....aku suka belajar bahasa-bahasa negeri orang nih....
tym kat sabah dulu....
perkataan pertama yang aku belajar...

buli ba kalau kau......
ni aku belajar dari jia....
masa tu kami ngah berlatih kawad kaki di tengah malam untuk supermits...
hahaha...
dok ulang-ulang aku sebut perkataan ni....
sampailah aku boleh sebut dengan betul....
dengan berlagu-lagu lagi aku boleh....


masa aku part 6...
aku dah terer cakap sabah....
kalau aku sembang dengan kawan aku guna dialek sabah...
sat g dorang akan tanya aku orang mana...
bila aku cakap, aku orang terengganu, dorang cakap aku tipu...
kalau aku suruh dorang teka aku orang mana....
dorang akan cakap aku orang tawau....
hahahaha....

aku suka cara orang tawau bercakap....
lembut dan berlagu.....
erk pada mulanya agak kasar, tapi camana nak cakap eh 
dia kasar dalam lembut...eh lembut tapi kasar...
ah ntahlah, tak pandai aku nak explain....
kalau dengar sendiri mungkin korang boleh inteprete sendiri....


aku terer cakap sabah ni pun...
sebab budak m....
nak kawan ngan aku, tapi tamo cakap semenanjung....
so bila aku sembang ngan dia, memang aku cakap sabah...
lama-lama terer....
da boleh jadi orang sabah da...=p


okeylah nak stop kat sini....semua tu kenangan....tapi ada sesuatu dalam kenangan tu.....
ada pengajaran.....
aku rasa kalau aku kena campak kat jepun dalam masa 3 tahun 
mesti sekarang aku dah terer cakap jepun.....=p

Thursday, August 4, 2011

profile picture


okeh....ni semua adalah antara profile picture yang pernah aku gunakan untuk facebook aku...
bukan yang miz nini punya, 
tapi official fb....yang guna nama sebenar...
ye memang aku ada dua fb pun, 
satu untuk blog dan satu lagi yang official...


tu bukan persoalannya...
persoalannya sekarang....
kenapakah semua / most of profile picture ni gambar baby.....
apakah ?
adakah ?
means ....???????




ok...nak stop kat sini....nak p kerja...=D

ye....memang saya sengaja buat....=p

kadang-kadang geram....bila orang dok kata kat kita macam-macam....
cakap aku tumpahkan air padahal aku tak buat pun....ok ini hanyalah contoh =p

bila dah geram...
jawapan aku menyakitkan hati...
maaflah ye...

A: ni sape yang tumpahkan air.....ni mesti nini punya kerja ni...
Nini : Haah....Nini tumpahkan tadi...sengaja nak suruh A lapkan....

sorry la yer....kalau aku tak mengaku, aku still kena tuduh, aku mengaku je lah...iyakan je semua...=p


ok nak stop kat sini dulu....
p/s : jangan tiru jawapan menyakitkan hati tu =p

plz......jangan tulis entry....!!!!

plz la....tolong la...janganlah tulis entry tym tengah marah....tym tengah berapi....tym tengah rasa macam nak bunuh orang, cincang 14.....

sebab....kalau korang tulis entry masa ni...percayalah, entry tu menakutkan dan menggerikan.....juga membuatkan sesetengah pembaca berjangkit akan kemarahan kamu.....ngeri kan.....


masa tengah marah...akal tak leh nak berfikir dengan waras....dah tadek filter......jemari laju menaip apa yang dirasa......dan entry itu tentunya.....ah...korang tau macam mana rupa entry macam tu...tak perlu aku nak gambarkan di sini.....


kalau nak story jugak pasal benda tu.....nanti nantilah....bagi korang sejuk dulu.....story masa kita tengah panas dan masa kita tengah sejuk lain...penulisan dia lain.....


okeylah nak stop kat sini dulu.....

tulisan kita....diri kita......
bila kita aibkan orang.....sebenarnya kita telah membuka aib sendiri.....

bos ada vs bos tiada

masa ada bos...
semua teratur....
semua tersusun....
semua kemas....
semua berjalan dengan lancar....


masa tadek bos....
semua huru hara...
semua kacau bilau....
semua rudum rapok....
semua serba tak kena....


kalau bos garang....
sume pakat benci bos....
sume tak suka bos....
bos suka arah orang...
suruh buat itu ini...
tak lain...dengki dengan kita.....

kalau bos terlalu baik hati....
kita suka hati....
seronok sampai lupa diri....
bos baik hati...makan hati sendiri...
sebab staff dah lupa diri....



ok nak stop kat sini....

tak mudah nak puaskan hati semua orang...erk....ada kena mengena ke dengan entry kali ni....=p


kalau nak cakap....saya masuk meminang awak je...=p

Aiman....suka beno dia kacau aku...nak kata dia nak ngorat aku memang tak logik, sebab dia dah ada awek....haish...geram....!!!! rasa cam nak belasah je dia...kadang-kadang tu, memang satu giant boleh dengar suara aku.....kadang-kadang menjerit, kadang-kadang marah.....geram punya pasal....ayu tak ayu belakang kira, yang tahu nak lepaskan kegeraman je....


skang ni bila dah terlampau geram....aku cakap cam nih je....

kalau nak cakaplah nak, tayah la nak ngorat cam tuh, kalau malu sangat, meh la saya p umah masuk meminang....

hamik ko, diam pun...elok ko senyap kat situ....dah tak kacau-kacau.....senyum-senyum simpul, buat muka comel.....


kadang-kadang dia dok kacau era....si era ni plak asyik kena buli je....tapi bila aku geram campur kesian kat era.....aku akan cakap camnih....

nak ngorat gtaw je la, tayah la dok kacau-kacau cam tu....meh nak gtaw mak ayah dia...senang cerita.....

baru nak tunjuk muka comel....sengih-sengih kat aku.....


tu skang lah, sebab aku dah tahu camana nak kenakan dia....kalau dulu....bila aku marah...

boleh plak dengan muka tak bersalah dia cakap camnih......

suka tengok nini marah.....

haish tak paham aku...ada orang suka nengok pompuan marah......tapi betullah kan...lelaki makin dilayan, makin dimarah, makin dia kacau.....bila aku guna ayat baru 'kalau nak cakap je lah, nak datang umah masuk meminang' reti plak dia malu-malu kuda......

ok nak stop kat sini dulu....

SELAMAT BERPUASA

kekurangan bukanlah halangan...

blogwalking tengah malam nih....terjumpa satu kisah yang mengkagumkan.....

'GADIS HANYA SATU TANGAN TANPA KAKI BERJAYA MENJADI PERENANG YANG HEBAT' 
click SINI ok...

si gadis yang satu tangan BERJAYA......ini bermakna.....semua orang MAMPU BEROLEH KEJAYAAN....segala-galanya bermula dari DIRI SENDIRI....sama ada mahu atau tidak....kalau dia, GADIS SATU TANGAN TANPA KAKI BERJAYA.....kita yang cukup sifat ni ????????

----------------- KEJAYAAN hak milik setiap insan yang MAHU dan BERUSAHA mendapatkannya----------

Wednesday, August 3, 2011

aku tak suka dia....

aku tak suka siti nur haliza...wah statement berani mati.....tak pe aku tau dia tak kisah...aku bukan benci tak minat je....

masa kecik-kecik dulu, aku tak cakap aku tak minat, aku cakap aku tak suka....macam kejam je kan, pastu auntie aku tanya, nape tak suka dia ? aku jawab...ntah....tak tahu kenapa....then auntie aku cakap, kalau tak tahu sebabnya, maknanya...aku dengki kat siti nur haliza....ok baiklah...hello, apekehal nye aku nak dengki kat dia...aku bukan artis pun.....pastu auntie aku cakap lagi, dah tu, kenapa boleh tak suka kat dia...???? mesti ada sebab kan.....



ok tu zaman aku kecik-kecik, budak-budak yang comel dan kiut...ok perasan....tapi sekarang bila difikirkan balik....nape aku tak suka dia ? takkan tak de reason...wajib ada.....pelik kalo tadek reason kan.....sebab dia tadek buat salah kat aku pun, kacau aku pun tak...kenal lagilah tak....tetiba aku tak suka dia plak...apakehenye kan.....dengki ke....??????


itu kisah aku dan artis....ni plak kisah kehidupan kita....kadang-kadang kita tak suka seseorang.....kenapa ? sebab perangai diakah ? sebab dia terlampau cantikkah ? sebab dia kayakah ? kita tak mampu nak jawab....sebab kita memang tak de jawapan untuk tak suka dia...tetiba je hati kita rasa kita tak suka dia...dan paling best.....kita tak pernah kenal dia pun, tiba-tiba kita dah benci tengok dia......pelik kan manusia ni....


sebenarnya......kadang-kadang.....tanpa kita sedar, kita cemburukan kelebihan orang....dan bila kita cemburu, kita mula tak suka dia, dan kita mula mencari keburukan orang tu....


okeylah nak stop kat sini.....
tak perlu kita nak benci orang sana sini....sebabnya sakit hati sendiri je, orang tu tatau pun kita benci dia bagai....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....