Saturday, April 30, 2011

kuih tradisional terengganu

Wallah..petang-petang cam nih, kalau pekena kuih ngan air tea kan sedap....wah....rindu nak bali kampung =( meh aku kenalkan ngan beberapa kuih peberet aku....

first....ni kuih cek mek molek...dulu kalu ada ubi keledek, mesti mak aku buat ni...senang je, ubi keledek campur gandum, pasti isi dia letak gula sikit, pastu nanti bila goreng gula tu mencair...so kuih ni depends atas banyak mana gula kita letak =p

pastu, akok....hoho...ni peberet ni...biasanya kalu dulu-dulu wat majlis tahlil mesti ada akok ni...rasa dia pon sama manis gak...p aku ske kalu akok yang disimpan dalam peti...rasa sejuk....

oh lagi kuih peberet...kuih peneram atau pun telinga ke...ling...ups...tapi memang nama dia cam tuh, nak wat camana...kuih ni kan cam kuih cincin kat sabah...mak aku cakap la, cuma kuih cincin tu dia keras...

ni kuih cincin dari sabah,...tataw la nape mak aku cakap sama...oh bukan sama, lebih kurang rasa dia kot...ntahlah =p

owh...yang ni nekbat....hadoi...teringin la plak nak makan kan..huhu....biasanya makan tym berbuka pose...=D

okeh, masa kecik-kecik dulu suka makan lompat tikam...masa kecik-kecil dulu slalu makan yang hijau dulu baru makan yang putih...pastu bila mak aku amik dua-dua aku marah...makanya mak aku cakap orang makan dua-dua la...yang hijau tu rasa dia pahit sikit, n yang putih tu berlemak kot...haha...n kuah dia manis....sedap...=p


next.....suka makan gopal...erk bukan gopal orang eh...aku tahu, nanti kalo ada yang google, kompom akan jumpa gopal orang...haha, gopal ni nama kuih ni...aku tanya rumate aku, orang melaka, korang panggil kuih ni apa...dia cakap tataw...so aku tataw la orang luar panggil pe...yang aku taw nama dia gopal je...=p




lagi....bronok...kuih ni, masa besar-besar ni baru suka...haha...dibuat daripada sagu, dan makan dengan nyor (kelapa parut)....rasa dia manis dan sejuk...=D
owh...sebenarnya banyak lagi....yang aku story di atas adalah antaranya je...kalu nak rasa, meh lah datang terengganu...owh dan dan pomote terengganu =D

o yew, cam bese ah, sume gambar dari google imej

24:7....gula-gula....


ouh...isu ini sedang hangat diperkatakan....most of them tak...ok kalau tak terlampau mungkin leh gunakan word kureng bersetuju dengan mereka-mereka ini....
antaranya :

Please lah. muka K-POP pon tak ada. we have our own identity. Tak payah nak ikut style KOREA. Yang penting, lagu sedap and boleh diterima. Nak ikut ikut style K-POP ni jadah mende lah.(Cik Epal, 2011)

Baguslah buat kumpulan-kumpulan macam Gula-Gula dan 24:7 nie. Tapi carilah identiti sendiri yang kena dengan Malaysia. (abang nara, 2011)

ni di antara nya lah....sebab ramai lagi yang citer pasal mereka...banyak la plak kalau nak cited kan...tapi apa yang buat aku tertarik....

NAPE BENDA NI LEH JADIK CAM NI....(diz is juz my point of view)


we have ou own identity - cik epal
tapi carilah identiti sendiri yang kena dengan Malaysia - abang nara


Kalu aku tanya korang, Apa identiti pelancongan di Malaysia ? imej malaysia yang sebenar-benarnya ? kalu sebut eco tourism...malaysia copy jugak dari negara lain ekceli sebab tengok eco tourism kat negara tu berkembang maju....so di apply di malaysia jugak...

culture and heritage, maybe ? kalaulah betul...mesti Penjara Pudu tu masih dijaga dan gah...tapi sekarang....dah tadek apa yang boleh dibanggakan dengan penjara pudu tu...yang penuh dengan nilai sejarah sendiri...pada yang 'mampu' menilai....Fort Margherita, Kuching pun da ditutup....padahal ada nilai sejarah juga...sebabnya ? no maintenance...

so....apalah identiti pelancongan di Malaysia sebenar-benarnya.....? (PUN...TADEK IDENTITI SENDIRI...MUNGKIN ADA TAPI AKU JE YANG TATAU...KESIAN =( )


ANUGERAH JUARA LAGU HILANGKAN IDENTITI MALAYSIA ni aku kutip dari sini
durilaka.blogspot.com

Apa yang ingin diperkatakan berhubung AJL kali ini ialah tentang persembahan artis yang mengambil bahagian, pada pandangan saya hampir keseluruhan artis berpakaian keterlaluan dan tidak menampakkan identiti Malaysia (Durilaka, 2010)

Media pon sama....hilangkan identiti Malaysia jugak...

dulu masa aku minggu orientasi, selalu wat poco-poco...suka tol aku ngan tarian ni...dan aku salah anggap, ingatkan ni tarian dari Sabah, lepastu kecoh-kecoh plak cakap tarian ni dari Indon...okey...kenapa kena wat tarian ni ? nape tak wat tarian kita yang bermacam jenis tu, inang, zapin, mak yong bagai kan....still...kita copy paste orang punya juga o....huhu

okeylah aku tamo cakap panjang...cuma nak lontarkan pandangan...sebab-sebab terjadinya isu yang sedang hangat ini...mungkin pengaruh persekitaran..tengok sendiri contoh yang aku bagi...aku tak salahkan sesiapa...sebab aku tahu, semua kita adalah manusia yang tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan...dan adakala kita tak tahu atau tak sedar benda tu adalah kesilapan....sehinggalah ada orang yang melontarkan pandangan, baru kita buka mata, itupun kalau kita tak terlompat katak (sentap) atau marah balik...=p

so...remaja-remaja Malaysia, please lah...tingkatkan jati diri anda...semoga anda tidak tergoyah...kalu rasa jati diri kurang, pergilah kem, training kat mana-mana...sekarang ni training consultant da berlambak...tinggal kita je....aku leh cakap macam-macam yang aku suka....tapi aku tahu sume benda tu tak guna...kalau diri sendiri tiada inisiatif....

Oh...kalau ada tersalah info, terkasar bahasa,...saya pohon maaf...sekadar coretan rasa hati....sekian...=D

just say THANK YOU !!!

Juz say THANK YOU !!!! susah sangat ke ? senang kan ? tapi napew mulut tu berat no nak sebut...liat je nak sebut....orang dah buat baik kat kita, bukan suruh bayar pun, suruh sebut thank you je, kalo tamo sebut thank you sebut je me kaceh...tapon tqvm...na nak sangat short cut kan...

oh di pagi hari dah membebel-bebel bagai...haha...bukan pe, sekadar cetusan minda di pagi hari..haha...tak payah cakap banyak-banyak, senyum dan say thank you pun dah buat penerima tu rasa sangat seronok...ada orang hargai aku rupanya,....ekceli kan dulu-dulu aku pun liat sangat nak cakap thank you ni, pastu masa aku ikut mak cik aku belajar kat Johor, bebudak sana semua cakap thank you...benda kecik pun nak thank you bagai...mungkin budaya kot....so aku pun dah terbiasa sebut thank you jugak.....

share satu kisah, masa jadik pm (pemimpin mahasiswa) untuk MDS dulu...padahal pernah jadi sekali je..lalalala...Masa tu jadi ala-ala pramugari di dalam bas...menyambut ketibaan parents dan pelajar baru...hadeh penat o berdiri je, pastu senyum sampai telinga,...betullah penat kan senyum...patut a sesetengah orang malas nak senyum...rupanya dia dah penat...ok think positive kepada sesape sahaja yang bermuka ketat =p

pastu, masa dorang turun dari bas tu, suma dok cakap TQ...wah rasa sangat dihargai....hilang penat den....juz dengan ucapan simple tu....=D
So dikesempatan ini saya ingin mengucapakan jutaan terima kasih kepada yang sudi mengunjungi blog ini, lepak-lepak sambil membaca apa je yang saya tulis....kebanyakannya, suma membebel-bebel je sebab tiada aktiviti best atau gempak yang dilakukan dalam masa terdekat ini..kalo ada cerita pun, juz kenangan-kenangan lama yang rasa best, pastu baru tulis kat sini, sekadar menggamit kenangan lalu...aish, dan dan....=D

tu pasai thank you, pasni, jom la sama-sama kita ringan mulut...sebut terima kasih je...tak susah pun okeh....

yang ni pasal sorry....aku pantang betul bila ada orang langgar aku bagai..pergh punya berlagak tak leh kena langgar, ye ah ngah penat-penat, ngan exam cam hapew je kan, ngah tension2 ni, ko g langgar-langgar bahu lak ngan aku, carik pasal ah.....TAPI...juz dengan perkataan SORRY....owh terus hilang dan terbang segala rasa marah cam nak bunuh orang tadik....ye lah hang da tak sengaja, pastu hang wat derk plak....cam nak marah je...padahal benda kecik je, biasalah manusia kan....tapi bila dengan penuh rasa bersalah dia say, oh maaf maaf...tak sengaja..sorry sorry..awak okeh tak ni...dengan muka cuak gila takut kita de papew....mesti kita akan cakap..eh tak pe tak pe...padahal tadik...bengkek kot...bergelegak je....pastu bila dah dengar perkataan SORRY terus tak de pe je...hahaha....

see...besar kan penangan THANK YOU n SORRY....patot ah Amer Raja Lawak selalu cakap I'm Sorry !!!! owh...sebut raja lawak, teringat MAHARAJA LAWAK arini...huhu...sedey sebab kat youtube suara slow...macam tengok cerita bisu ='(

Friday, April 29, 2011

citer SERAM .....


kepada sesape yang belum tengok citer Hantu Kak Limah Balik Kampung sila berbuat demikian dengan segera, sebab citer tu boleh membuatkan korang bantai gelak...tayah takut....lek lek je...kool okeh....(makanya aku rasa semua orang da tengok kot....=p)

kat sini aku nak share tip dengan korang cara nak tengok citer hantu...ada orang, penakut cam aku, tapi stillll gedix nak tengok citer hantu kan...

okeh cara dia mudah dan senang je....korang off je sound dia...korang tengok cite bisu la maknanya...kompom korang akan berjaya menamatkan movie itu dengan selamba dan tanpa rasa takut....sebab yang wat seram tuh....sound effect je.....=p


kalo tak caya ce korang try tengok video ni with sound effect dan without sound effect...=D
video

Yuyu Zulakiha - Ferrero Random GiveAway

barang free o...sape tak suke...sume suke...even dapat cekelat seposen pon dah sengih panjang lebar...o yea, jangan salah paham, org terengganu memang panggil gula-gula cekelat, so korang jangan salah tafsir kan cekelat tu sebagai coklat plak...=p


oh aku bukan cakap si yuyu ni barang free okeh...sila jangan terjemah bukan-bukan....maksud aku dia mo bg sumthing tuk sesape yang bertuah....so dengan penuh semangat dan harapan tuah itu menjadi milik aku, sempat la aku wat entry ni kejap...sebelum study marketing =D tapew, paper 3 may....kool kool....=po ye...sesape rasa nak mende free gak dari dia ni....boley la click gambar...

oh lupa nak cakap...apa la dia nak bagi konon...dia nak bagi ferraro rocher...pergh terus terbayangkan coklat itu berada di dalam mulut aku.....punyalah sedap kan kan kan...sebut pasal ferraro nih, dulu tym kecik kecik pernah berlagak ngan member-member...sorry ye, aku tak makan cekelat (gula-gula), aku makan ferraro rocher je....makanya nak sebut nama coklat tuh pun da berbelit2 lidah aku....berlagak tak hengat...tapi betul...memang aku kureng sikit ngan gula-gula ni....kalu kellak nissan wahi ah....okeh...aku tahu mesti bervelit-velit lidah org luar (bukan terengganu) nak sebut kellak nissan dengan sebutan yang betul...okehlah....gula-gula nisan....=p org terengganu sila jangan muntah bila saya bercakap luar ye...=p

haish, betullah aku tak leh mengarang, bila aku da start mengarang panjang lebar plak aku citer pada hal motifnya satu je....====> nak FERRARO ROCHER kalu tak pat, kellak nissan pong jadi ah....=P (bagus kalo yuyu faham...makanya pening plak dia nak translate...=p)

penting ke PUJIAN ????

tetiba dapat idea plak kan pepagi bute ni kan...selepas berbalas komen kat fb...=p dia nak sangat aku puji kan..nah hamek ko...satu entry khas lagi aku buat spesel tuk hang...klik gambar supaya lebih jelas..tapon terus g kat fb pun tapew kalo anda sahabat blogger ..hahaha

anyway terima kasih la yew...sebab kamoo lah saya ada idea tuk wat entry nih....oh nak hadiah kah ? baiklah...saya puji kamooo sekarang...anda memang hensem...oh..oh...oh...puas hati ???? =P

seb bek la dia tak nampak muka aku tym puji dia, kalo tak mesti dia da taw aku kurang ikhlas...lalalala....

okeylah berbalik pada persoalan pagi nih....pujian....penting sangat ke...? yeah..memang pujian tu penting...suke kot kalu orang puji kitew...senyum lebar...walaupun tahu benda tu tak betulll..cam kalo korang cakap aku cantik mengalahkan siti nur haliza...wallah kembang beb...terus ceria hidup aku..dan dengan penuh semangatnya aku belajar sekarang jugak walaupun sebenarnya korang bukan ikhlas pon, saje je nak amik hati aku....oh tak pe pedulikan yang penting da kena puji...n paling penting pujian tu sebenarnya menaikkan motivasi kita...yeah..MENINGKATKAN MOTIVASI....

budak-budak kalo kita mintak tolong dia buat air, tadeknye dia nak kalo dia ngah dok layan ps, kalo kite lak, kalo minta tolong wat air, pon tak layan, nak nak ngah baca entry aku dan belum habis...ok perasan lagi tuk kesekian kalinya...tapi cuba kalo jek sikit...puji sikit...dik dik, adik wat air sedap lah...adik pandai wat air, abah tamo air orang lain, terus je dia pi buat air tu kat kite....kan ke tu memotivasikan diri dia tuk buat air kita dengan sedap....kalo tak....tadeknye dia nak gerak...tapon dengan malasnya dia buat air..pastu tak berapa nak sedap, nak marah tak leh sebab dia dah tolong buat kan....

tapi.....tapi....ada tapi tau...korang jaga-jaga lah dengan pujian...sebab pujian ni mampu menjatuhkan kita...nak hepi, nak kembang, nak bangga, boleh...tapi jangan lah sampai pujian tu makan diri plak yew....

okeylah skang ni aku nak puji sesape yang baca blog n komen...(kalo ada) korang memang rajin membaca...baguslah...keep it up =D erk...ni ikhlas tak....erk...korang rasa ????

mereka comel...=D saya pon comel gak...=D

aku memang sukakan bebudak kecik...sebab mereka sangatlah comel..dan bila tengok mereka rasa macam hilan stress...nak nak kalo tengok yang senyum melebar..olololo...kiut nye...dan otomotik kite pun akan senyum sama....mereka sangat comel kan ? aku ? aku pon comel gak...ye aku taw akan ada orang cakap aku perasan atau akan muntah bagai...atau terus tutup blog aku n takkan jejak lagi sebab dengan tiba-tiba pada malam yang indah ini aku perasan sendiri...okeh sebelum korang melangkah pergi, atau berasa menyampah dengan aku, sila baca entry puji pujian =DDD dulu...dan baca dulu apa aku tulis....


oh ye...disebabkan aku selalu letak muka mereka yang comel ini di facebook aku...adalah orang cakap mereka anak aku...hahaha...ramai plak anak aku yang kecik kecik kan....pastu ada cakap, dah teringin nak baby ke...kawen la cecepat....amin....hehe

macam kat atas...aku da cakap...napew aku letak gambar mereka-mereka ini...sebab mereka sangatlah comel....aku ? walaupun aku comel...aku tak suka letak gambar sendiri..ntah rasa cam poyo je...hahaha =p


okey....gambar2 ni ada yang aku amik dari facebook orang...tenet...n kazen kecil aku juga....

first pic....ni aku curik dari facebook kawan aku..opss da mintak permission okeh....anak buah kish...comel kan....
yang ni lak anak buah naif...sebab budak ni dah buat aku tersenyum dengan senyuman dia yang comel dan ikhlas itu....=Dni anak buah Finy...roomate aku dulu...walaupun tak senyum dia tetap cute dengan tudung putih ada rama-rama di tepi....
ni anak buah shafarillll...budak ni pun berjaya buat aku tersengih lebar...comel...sangat....kiut jew...geram pun ada....
yang ni kat facebook khairul azkar selepas godek-godek blog dia and jumpa budak tecit yang comel ini...terus je minta permission nak amik wat profile pic...me kaceh wak bagi saya guna gamabr dia...haha...wah cam baik je cakap saya awak...lalalala
okeh...gambar-gambar kat bawah ni mesti korang penah tengok...ala google je baby smile..berlambak kuar...kiut miut semua...dan paling penting senyuman mereka akan berjankit dengan u ollss....so sesape yang muka ketat disarankan untuk google imej baby smile..supaya senyuman mereka berjangkit dan amalkan selalu supaya anda pun mampu mengukir senyuman secomel mereka tetapi semanis madu...=D
suka sangat gambar ni...comel comel comel...sampai mak cik aku tegur..anak jepun mana ko wat profile pic tu....


kat bawah ni lak...gambar sepupu2 kecil aku....yang bawah ni gambar azeem....dah sekolah tadika...gambar ni jadi profile pic, sebab godek-godek hp jumpa gambar ni. n rindu pun bertandang...huhu...makumlah, bila balik kampung je mesti jumpa dengan mereka nih....men sampai puas...sebab aku rasa bila men ngan mereka aku kembali ke zaman kanak-kanak yang riang ria sekejap..hilang stress o....ni fitri...skang da besar...aku balik aritiu terkejut tengok dak ni dah besar...o ye nick name dia..p

yang ni ahmad...atau kitowang panggil mamat jew...dia ni kalo aku p umah dia malu-malu kuda nak main ngan aku...kalu aku ajak g jalan laju je...g mana lagi, g giant la...sebab kat atas giant ada playground...haha..suka aku bawak dorang jalan-jalan...cam mak mak...=P
yang ni lak faiz...abang p...tapi skang da besar da...umur dia skang 3 tahun kot...=)
Ni pon p jugak....sangat geram dengan dia...=P

the main reason napew aku suka mereka...sebab, mereka mampu buat aku senyum....=D

Thursday, April 28, 2011

KIC, saya nak join bloglist awak boleh ?


owh...serius aku tak reti nak komen blog di atas...aku tak tipu..canew nak komen kalo aku tak pernah jejak kaki pun kat blog dia..ok dan pada satu petang yang hening (hari ini)....aku baru lepak-lepak kat blog dia sambil godek-godek...

owh...aku terus follow...okeh bukan sebab semata nak join 'KIC, saya nak join bloglist awak boleh ?' je,...tapi sebab...entry dia banyak story isu-isu yang dalam akhbar, pastu dia dengan rajinnya mengupas isu tu..amatlah sesuai untuk aku yang malas baca akhbar..erk..kantoi di situ..at least..aku dapat taw la sumthing kan walaupun juz baca header...t kalo orang bercerita pasa news tu, tadek la aku cam lost je..leh la rasa cam..owh berita tu..ha taw2...=p

lagi satu kan...kalau aku bertuah dia akan review blog aku..so aku nak taw apa komen dia plak kat aku nye blog yang ntah papew ni...hahaha...tulis sesuka hati je....apa yang bertandangan di fikiran dengan pandangan mata hati...ecececeh...=P

oh...rasanya tu je la kot komen aku...nak komen lelebey, rasanya tak perlu kot..sebab karang bila aku start mengomen ala-ala juri akademi fantasia, atau raja lawak...karang sentap lak...=P

p/s: saya sayang akmal (edie, 2011)

nak hadiah !!!!!



best kan kalo dapat hadiah ? nak nak kalo hadiah tu benda yang kita suka...seronok sangat..akan senyum sepanjang hari sampai telinga...baiklah...nasib baik gigi putih =D
tu kalau dapat hadiah ? kalau kita bagi hadiah....kita nak bagi apa kat orang...okey...
awek pakwe (pasangan kekasih)
biasanya kalau awek pakwe...pakwe mesti bagi teddybear yang besar gabak yang boleh dijadikan pemeluk dan peneman diwaktu tidur...pastu sat g teddy bear tu ada nama dia sendiri...karang teddy bear tu bercakap..tak takut ke ? haha (dengki ekceli sebab tak pernah dapat teddy bear =( teddy bear yang ada masa kecik da selamat tinggal kat tong sampah =(.....)
tapon pakwe bagi bunga kat awek...sejambak bunga...pastu kalu yang lagi romatik (konon) bunga ikut bilangan dan jenis sebab setiap bunga ada maksud sendiri dan bilangan dia pun ada maksud sendiri...nak buat pe ntah bagi bunga...kalo bunga hidup, kompom nanti mati jugak...apalah....okeh aku pernah dapat bunga dari someone..masa kitowang balik dari air terjun langanan...bunga ros okeh..dan aku keringkan dan simpan sampai sekarang...sayang konon sebab first tym dapat bunga tym tu..kesian..=p...pastu bunga from my mom tym konvo, p bunga plastik, last...bunga tu jadi perhiasan kat dinding...aku rasa tak lama nanti bila dia dah tak santek, mesti dia akan bersemadi di tong sampah jugak...=P
pastu kalo bagi hadiah kat kawan-kawan pompuan...biasanya mesti bagi hadiah yang kiut miut...macam kecyhain chomel, frame gambar yang ada bear, (bear tu macam wajib je)...tapon mug yang kena tulis bagai....atau kena letak sedebok gambar kita kat situ...sedang tersenyum dengan manisnya...konon-konon supaya kawan tu ingat kat kita...makanya...benda-benda ni hanya akan di susun santek di atas meja atau simpan dalam almari...tak tengok pon...kalu tengok pon kekadang kot...takkan nak tengok setiap hari..ok aku cakap sebab aku macam tu....terpampang besar gambar doraemon pun kat depan mata, tadek nye aku ingat kat dia hari-hari..orang lain aku tataw..=P
lagi ? oh ye...kalu tuk lelaki ? maybe baju kot, tapon tali pinggang, perfume, tali leher...erk lelaki jarang dapat menda kiut miut...okey lah kan..at least apa yang dia dapat tu, boleh gak diguna pakai daripada dapat mende yang menyemakkan meja belajar yang dah kecik nih..sume benda nak letak...karang tak letak hadiah pemberian kecik ati lak...=p

tulisan di atas hanyalah pendahuluan atau pembuka kata atau sastera sikit....sekapur sireh...erk...
ekceli apa yang aku nak cakap...

apa kata kita hadiahkan sumone dengan
- sejadah dan telekung (kalau dia solat, selalu guna sejadah dan telekung pemberian kita, dapat gak kita pahala kan....)
- tafsir atau al Quran
- buku motivasi atau buku agama (dapat gak la memotivasikan dia atau ubahkan dia...kalau tak pandai bagi nasihat, nah amek ko buku ni..baca...kalo dia tanak baca tak pe...dia akan baca jugak satu hari nanti, dah kalo buku tu dok dengan dia kan...at least ada depan mata, akan terbuka gak pintu hati dia nak baca...mudah-mudahan dia boleh berubah...pandai2lah tulis notes kat buku tu supaya dia tak rasa macam kita mengangjing kat dia..kita sayang dia, datz y bagi benda2 yang berfaedah kat dia...)

lagi ???? pikir lah sendiri plak..haha...maksud aku...bagilah sumthing yang orang tu leh pakai...so benda tu tak membazir..memang lah, seronok dapat hadiah...tapi kalau hadiah tu sumthing yg kita boleh pakai even murah mesti lagi best kan...
okey contoh lagik...

macam mak cik aku, yang cikgu tu...oh maaf para cikgu sekalian...cikgu lain aku tataw, ni mack cik aku yang cikgu..sebab banyak sangat hadiah comel-comel, kiut miut daripada anak murid dia...dia akan simpan kejap je, then dia bagi kat aku n adik-adik aku..hahaha...sebabnya, banyak sangat...pastu tak wat pe..wat sepah umah eh ? dia siap cakap lagik kat anak murid dia, kalau hari guru nak belikan hadiah tuk dia, bagi je pen merah...yang rm 0.50 pun tak pe...(erk ada lagi ke pen merah rm 0.50) haha...tapew yang penting boleh gak guna kan...
dulu tym hari guru, kawan aku pernah bagi sekotak tisu untuk setiap cikgu...pastu cikgu tu lagi suka nih...haha...sebabnya boleh guna, kalo bagi mug ke, bunga ke, hadeyh...bersepah umah cikgu nak..

tapi kalo nak bagi hadiah kat aku benda kiut miut tak pe gak...cuma nya tatau la sampai bila...ia akan bertahan....hahaha...sebab mak aku pernah cakap...kalu nak bagi hadiah kat orang, kena bagi yang paling kita sayang....so, hadiah pemberian kawan-kawan yang paling aku sayang tu, aku pernah bagi kat orang lain jugak...erk...=p tapi ada la certain-certain yang sayang terlampau-lampau tu insyaAllah ada lagi kot, tapi disebabkan bendanya kiut miut so dia selamat bersemadi dalam almari je..sebab aku tamo dia berhabuk...makanya..apalah...hadiah tu tuk kenangan supaya ko ingat orang tu, tapi hadiah tu dalam almari plak..baiklah...=D

Okeh...aku ngaku..aku pernah bagi
- buku latihan kat kazen aku yang kecik2 (mak dorang cakap, bagus gak tayah beli lagik =p)
- gula, tepung kat nenek aku...=P
- putik kapas kat pak we aku
- tabung, tu pun aku wat ngan bekas bedak (supaya dia suka simpan duit syiling, erk bekas bedak tu bukan sebab aku sengkek sangat...ala kat mydin pun baru rm 5 below kan....cumanya, bekas bedak supaya senang dia tak leh nak bukak terus....kalo nak bukak pun, potong je terus...so tak de istilah aku rasa sedey tengok bekas yang cantik tu hancur sebab tu hanyalah bekas bedak...boleh buat baru)

- D.O.N.E -

pegang pensil pun tak pandai =P

canew korang pegang pensel ? atau pen ? ok jujur...masa kecik-kecik dulu ake pegang pen cam niok abaikan gambar yang buruk ini...haha..memang tak santek, aku taw...juz nak bagi gambaran jarak jari aku dengan mata pensel tu dekat gile...cam nak tulis pun tak nampak...sampai la masa aku darjah 6 mak cik aku bising...dia suh aku pegang pensel cam yang kat bawah ni...dia cakap cara aku pegang salah....
malam ni, aku teringat plak apa yang dia cakap kan, datz y la entry ni wujud juz nak share something...o ye...aku try google, manalah tahu kan cara mak cik aku ajar pun salah gak...leh aku berdebat...haha...makanya....

apa yang aku jumpa...semua cakap gambar kedua adalah cara pegang pensel yang betul...gambar first tu salah, sebab bila pegang macam tu kita akan menekan..perasan tak kalo pegang macam tu, nanti tangan kita penat...ye la, dah menekan, pastu banyak pulak menulis kan...kalau jawab exam tu berpuluh-puluh helai muka surat mengarang mana tak penat...erk =P

dan selepas aku google dengan penuh semangatnya...aku jumpalah cara nak pegang pensel dengan betul...ok jom kita belajar...dah tua-tua baru nak belajar nih..erk =p




-- start by making a 'gun' gesture.
-- Allow pencil to rest on the bending middle finger and between the thumb and forefinger.



-- "pincer" grip the pencil with thumb and forefinger.
-- Allow the pencil to remain resting on the middle finger.
-- the middle finger should curl slightly underneath the pencil to provide support.

** Ensure both fingertips are about 1 inch away from the pencil lead tip - to allow us to see our writing =D

aku bukan sesuka je taw ajar cara ni, ni aku dapat kat sini, kalo tak caya boleh check
http://www.lyra-groove.com/htmdocs/how_grasping.asp

okeh...jom kita practice sekarang untuk mencantikkan tulisan kita....erk =p

Wednesday, April 27, 2011

kau sahabat kau teman

dan hari ini...kekuatan itu datang untuk menulis segala-galanya di sini...semoga apa yang terjadi itu dapat dijadikan pengajaran untuk kita semua yang masih lagi hidup....

25 mac 2011 (jumaat)
godek-godek facebook...tulis nama sendiri...pastu keluar fb, aku click, kompius jap nape hari jumaat leh bukak fb plak kan..biasanya kat uitm weekdays memang tak dapat bukak la kan...kena tunggu kul 6 pm baru leh berfb...pastu byk plak notification...ada post kat wall kelab....aku bukak n tengok...ya Allah terkejut bukan kepalang...bila dapat tahu sorang teman accident, ahli kelab jugak yang post....baca komen-komen kat situ...nampaknya, keadaannya agak teruk...menitis air mata aku masa baca tuh, terus mesej adik dia tanya apa yang terjadi, adik dia pun mesej benda yang sama, gtaw keadaan yang agak teruk n mohon kawan-kawan doakan buat kakak dia...

30 Mac 2011 (malam...)
terbaca status kat wall kelab....'sebiji epal merah.' pastu ada komen-komen kat bawah tu, n komen yang paling aku ingat, 'aku masih simpan epal tu, nak tunggu dia sedar, nak bagi kat dia.' terbaca lagi status baru....esok pihak IKP menyediakan transportation untuk melawat Nurul yang masih lagi dirawat di hospital....kalau tak silap dorang melawat pagi, so aku tak dapat ikut sebab aku ada test TQM pagi tu...mungkin lain kali.... 31 Mac 2011.... penat dengan test dan kelas, petangnya aku terlena...aku terjaga sebab ada satu mesej...kawan aku mesej aku, tanya 'kawan ko yang accident tu nama pe ?' Aku dah rasa tak sedap hati bila dia tanya macam tu...pastu aku tengok ada mesej lain selain daripada kawan aku tuh, tak pasan bila masa ntah mesej masuk...penat sangat...tidur tak hengat...aku bukak mesej tu...dua mesej...satu daripada jan dan satu lagi dari Mar, adik Nurul...2 mesej tu gtau kat aku yang Nurul dah tak ada...aku terdiam...terus bangun dan bukak fb...sebab aku tahu, mesti dorang dah post kat fb...ya...semua da cerita pasal benda yang sama...terkaku aku...terkilan sebab tak sempat nak melawat arwah....air mata aku menitis masa baca mesej-mesej kawan-kawan aku...aku pergi bukak plak fb arwah...lagilah....aku tak dapat tahan...menangis lagi...

malam... aku rasa tataw nak buat apa, padahal aku dah plan nak buat IS, tapi aku pergi bukak fb arwah...pastu aku save lagi gambar arwah untuk kenang2an...2 hari...aku sangat terasa kehilangan...padahal, kami bukanlah rapat pun...aku pernah bercakap dengan dia 2 kali je, sebab pernah join program sama-sama...kalau aku yang tak rapat dengan dia boleh terasa sangat kehilangan, apatah lagi orang yang rapat dengan dia...sedihnya...

pastu terdengar plak lagu ni...aduhai...sedih bertambah-tambah...

aku tak leh dok sorang, kat bilik...sebab bila aku dok sorang aku rasa sedih...melayan perasaan lagi...bila buku document, ternampak gambar arwah, dan air mataku menitis lagi...last sekali aku delete gambar tu....bukan sebab benci, tapi aku tak nak sedih lagi....last sekali...aku luahkan perasaan kat sorang akak, n lepas je chat dengan dia, baru aku okey...lega sikit...dan baru aku boleh wat kerja aku yang tertangguh....
sesungguhnya yang hidup pasti akan pergi....cuma tak tahu bila waktu dan ketika...ada orang tamo dan tak suka dengar cerita kematian...kenapa ? takut ? kalau takut...banyakkanlah ibadah..cerita kematian itu bagus...menyedarkan kita dari lena yang panjang....terlalu asyik dengar madu duniawi...sehingga kita tersentap bila diceritakan mengenai kematian.... dan untuk arwah...NURUL KHAIRIYAH SALAMAT...semoga roh mu tenang di sana...Al-Fatihah...

Tuesday, April 26, 2011

sila JANGAN BACA !!!




at first nak tulis tajuk entry as ENTRY LUCAH...haha...pastu aku teringat plak enrty Enchek Nine
http://www.myetech9.com/2011/04/seo-bukan-caranya-gunakan-perkara-lucah.html
...dan dengan itu terpaksa cancelkan tajuk itu...haha....dan sekarang masih sedang berfikir maw buat tajuk apa yang sesuai tuk entry ni...at first nak tulis betul2 tajuk dia, tapi kata nak citer pasal reverse pscyhology kan..so tajuk pun kena la reverse juga...lalalala

apalah reverse psychology konon...cam terer je nak psycho orang pepagi bute ni kan, da la esok da ada xm...makanya baru first paper...baiklah...=D

oh..soalan belum berjawab...lupa...reverse psyhology kalo in malay psikologi terbalik...ataupun psikologi songsanG....maksudnya (guna ayat yang aku paham, p tataw la korang ley paham tak ngan ayat aku nih =p ) apa yang kita cakap, tak sama dengan apa yang kita maksudkan....kita maksudkan terbalik...erk..paham ke...? haha...

okeylah, aku bg contoh la senang....masa kita kecik-kecik dan berwajah comel cute miut tu, dengan montel dan pendek...ops...sorry...=p kite nak panjat pokok...da berdiri depan pokok da...dengan penuh semangat waja....pastu mak kita cakap

'JANGAN PANJAT....NANTI JATUH....' mesti kita nak panjat jugak kan...tol tak ? p kalo mak kita cakap cam ni 'PANJAT LA POKOK TU, KARANG JATUH, PATAH KAKI, BOLEH TOLONG HANTARKAN P HOSPITAL.' elok je lepas tu kita dengan tiba-tibanya menjadi anak yang paling baik, terus masuk rumah tengok tv...acececeh....

see...bertapa power nya reverse psychology kan...kalu nak baca lagi sal reverse psychology, kat http://theinexplicableme.wordpress.com/2008/11/04/ibu-saya-pakar-psikologi-terbalik
pun ada story best pasal dia....


tu kalo psikologi terbalik tu menjadi la...biasanya memang menjadi....tapi kalo tak menjadi...contohnya macam ni...

perempuan : nak wat camana saya ni tak cantik pun...
lelaki : bagus taw tak pe !!!

atau macam ni...

A : saya bukan cam awak, awak pandai...saya ni bodoh je...
B : haah, awak bukan setakat bodoh je bengap, @#@#$&^ etc suma ada....

dui...kalau camni....siapakah yang terpsycho.....? hahaha

Monday, April 25, 2011

kekurangan itu KELEBIHAN

Sebenarnya, aku rabun...tapi pura-pura tak rabun sebab tamo pakai spek mata...sebab bila aku pakai spek aku rasa aku cam nerd je...oh maaf ye sesape yang memakai spek, aku tak cakap kat korang, cakap kat diri sendiri je...hehe...lagi satu sebab, sebab aku rasa malas nak pakai n rasa agak rimas....

apa yang aku nak story ekceli...aku selalu pergi Shah Alam...dulu lah, tym2 aktif kan..haha..sekarang nak nak exam memang malas nak g sana...=P biasalah, aku mana la ada transport cuma ada driver yang baik hati je...pak cik bas opkos...=D n memang aku dah hafal dah tym bas ni, so memang aku akan kejar timing dia...kalu ada program kat Shah Alam, kalau nak balik Puncak Alam, mesti aku da plan siap-siap da nak kena tunggu bas kat Seksyen 2 kul wape, ye lah, rajin plak nak tunggu lelama...bosan kot kalo tadek buku nak dibaca...=p

di sebabkan aku rabun, cara aku nak kenal bas U90 senang je...memang bas tu dari jauh aku tak nampak tulisan dia....aku nampak warna merah je n tulisan tu bergerak...kalo bas U90 kompom tulisan dia akan bergerak dari kanan ke kiri sebab tulisan dia agak panjang....U90 UiTM PUNCAK ALAM via Klang Sentral..kalo tak silap ah...sebab memang aku tak nampak kot tulisan dia, aku cuma nampak pergerakan dia je...bila dah dekat baru aku nampak tulisan dia...

satu hari tu aku tunggu bas dengan kawan aku. sambil sembang-sembang, sambil tunggu bas, pastu nampak la rapid KL dari jauh kan, selambe je aku cakap, bukan tu....kawan aku heran, nampak lak ko....ak jawab 'haah nampak pergerakan tulisan tu, kalo tulisan tu bergerak dari kanan ke kiri U90 a tu....kalu tak bukan....' pastu dia tergelak...'cam tu eh ? aku tak pasan lak selama ni'...memang la ko tak pasan, ko tak rabun cam aku...aku kan rabun, mana aku nampak tulisan dia, aku nampak pergerakan dia je...hehe....tapi skang aku selalu tertipu ngan bas T603 sebab pergerakan tulisan tu sama, dari kanan ke kiri gak...hampeh tol, da semangat da aku berdiri....haha...tapi still ada perbezaan ekceli, tulisan T603 tu tebal, i mean 2 lapis, yang U90 tu satu lapisan je...=D

apa yang aku nak cakap sebenarnya, kekurangan aku (rabun) menyebabkan aku lebih peka....so, kita jangan lah terlampau merendah diri dengan kekurangan yang kita ada, kenapa tak kita jadikan kekurangan tu sebagai satu kelebihan...macam ustazah aku pernah cakap....dia tak cantik, tapi dia bersyukur sebab tak cantik tu ada kelebihannya, dia tak terdedah dengan cabaran-cabaran menjadi orang cantik...ingat senang ke jadi cantik..rumit o...ramai lelaki suka, ramai perempuan dengki..erk...=P

papew pon...hargailah diri kita, sebab kita je kenal diri kita n boley hargai diri kita, nak harapkan orang lain ? berangan namanya...kalau ada beruntunglah, kalau tadek t sedey sediri je =p

entry TERSENTUH....

blog walking lagik....kali ni jalan2 di sini
http://khairulazkar.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-09T21%3A47%3A00-07%3A00&max-results=2
dan aku betul-betul terkesan dengan entry ni...at first aku juz tengok gambar2...tak baca lagi...tapi da macam nak menitiskan air mata....aku teringat mi n abah aku...bila mereka tua nanti...aku rasa sayu....tapi aku tahan air mata aku...terego dengan roomate, karang heran plak dia tengok aku tetiba menangis kan...=)

pastu aku baca entry dia plak...entry dia tayah cakap la..lagi berjaya membuatkan aku menitiskan air mata...entry tu aku baca masa roomate aku dah tido...

aku teringat kisah-kisah kawan-kawan aku....ada yang benci dengan parents sendiri...ada yang bergaduh dengan parents sendiri...ye aku ngaku, aku pun bukanlah baik sangat....dulu masa tak matang pernah la melancarkan perang dingin kat mi aku sebab dia aku lupa plak..biasalah, kalau keinginan tak dipenuhi...tapi sekarang...bila berjauhan...dan bila makin meningkat dewasa...aku dah tak buat benda-benda tu lagi....

aku teringat lagi...aku pernah pergi kem, masa wat sesi recall tu, fasilitator tanya....ada tak pernah benci kat mak atau ayah....dan aku terfikir...Alhamdulillah...aku tak pernah membenci mi dan abah aku...aku sayang dorang...sayang sangat-sangat.....sebenarnya aku beruntung...ye, aku bukanlah dari kalangan keluarga yang mewah yang mi atau abah aku boleh adakan semua yang aku nak...tapi mereka tak pernah hampakan aku..mereka cuba yang terbaik untuk aku dan adik-adik aku....aku sedar semua tu, bila ada kawan-kawan yang bercerita tentang family mereka...

ada seorang teman, hampir bunuh diri sebab tension dengan family...mak ayah pilih kasih...yang sorang lagi pun sama, kecil hati gila dengan abah dia sebab abah dia cam tak sayang dia, lebihkan adik dia, lagi....sakit hati dengan mak sendiri sebab mak dia buat apa yang dia tak suka...dan yang dia tak suka tu, sebenarnya benda baik...mana de mak buat benda yang tak baik kat anak dia kan...

kadang-kadang kita benci sesuatu, sebab kita tak sedar sebenarnya itulah yang terbaik buat diri kita...dan sebenarnya...mak ayah kita sayang kita....hargailah mereka sewaktu mereka masih ada...semoga kita beroleh keberkatan di dunia dan akhirat....

job hunting......tm career ~~

petang tadik, aku baru je buat entry pasal buku...tapi aku ada sentuh pasal nak kerja kat Terengganu...tadi, aku baru je chat dengan adik aku, aku suruh dia apply kerja kat Telekom...sesape nak boleh check it here http://www.tmcareer.com.my/index.asp, pastu adik aku cakap, position yang dia nak apply tu ada kat beberapa buah negeri, n salah satunya Sarawak...aku heran canew dia leh tahu position tu kat Sarawak, dia cakap ada tulis kat situ...ok makanya before ni aku apply sesuka hati aku je, aku tak tahu pun position yang aku apply tu area mana..baiklah...n bila aku check...alamak...kat Sawarak....hahahah...teringat plak petang tadik, cakap nak keje kat Terengganu, makanya, apply job kat Sarawak...lalalalla....pastu terus je abah aku kall...alamak...abah aku mesti tak bagi ni...hehe...dia cakap kemungkinan tuk dapat tu besar sebab kat Sarawak, tapi nak transfer susah...erm...okey aku sedang berfikir sekarang...haha..nantilah aku cancel application tu....erk...=p

for da conclusion....kalau nak buat sesuatu tu, check betul2, jangan main sambar je..sesuka hati je...sib baik lom kena panggil interview bagai...kalau kena, pastu dapat camana...? tak best la kan...hehe...=D

Sunday, April 24, 2011

OI! bangunglah OI!




finally.....buku di atas berjaya dihabiskan...hehe...punyalah lama da beli tapi amik masa lama gila nak habiskan...sebabnya...buku ni tempat dia tepi bantal aku...so aku cuma akan baca sebelum tidur..haha...pastu kalo nak g memana, aku bawak buku ni, so sementara tunggu bas atau ditahap kebosanan aku akan baca buku ni....lalalala....kalau novel dah lama habis da, tayah tunggu before tidur baru nak baca... =p

buku ni ditulis oleh HM TUAH ISKANDAR...peberet aku, dia ni..=D tulisan dan penceritaan dia santai...harga murah jew RM 10...masa nak beli agak terkejut sebab zaman aku form 5 buku tulisan dia dah RM 10, tapi tym semua barang naik harga buku ni still maintai...wallah...punya lah best...

terkesan aku baca buku ni...antara kisah yang betul2 buat aku terkesan...kisah Rahmah....yes...dulu kalo tanya aku nak kerja kat mana ? memang TERENGGANU tadek dalam senarai aku la...punyalah berlagak gile nak mati kan....tapi skang TERENGGANU is my first choice...aku nak dekat dengan family aku....yeah..aku tak kisah kena label anak mak atau anak abah....atau anak manja bagai....sebab...KISAH RAHMAH ni cukup memberi kesan yang besar dalam diri aku...masa parents aku ada ni, aku nak berbakti kat dorang...InsyaAllah...kalo rezeki aku bukan kat Trg nak wat camana kan...p at least, aku akan cuba juga apply kerja kat sana...tak sia-sia berbakti tuk mak ayah...InysaAllah berjaya...macam cerita Rahmah ni...memang aku ingat gile la kisah dia...sebab betul2 memberi kesan yang mendalam dalam diri aku...

kali ni, Dr Tuah sentuh banyak benda....pasal ibu bapa, keusahawanan, kebersihan, keagaaman dan lain-lain...hehe
memang tak rugi kalo beli, harga pun murah...tak kisah la kalo cakap aku nak promote buku ni, sebab buku ni tayah di promote pun, laku je.....=D

baiklah, kalau agak-agak kedai buku tu jauh kan...malas nak kuar kan...erk bukan malas, sebenarnya sebab nak jimat....kan sekarang semua barang harga naik, buku ni je tak...erk...=p dan dan promote lagi....boleh gak beli kat sini...malaysiabooks.blogspot.com/2011/04-oi-bangunlah-oi-ikut-hati-mati-ikut.html kan skang ke dunia di hujung jari anda =D


Saturday, April 23, 2011

rindu....sayu....

yeah...bosan dan penat study...pe lagi blogwalking la...sampai la ke sini http://duniaseorangputera.blogspot.com/2011/03/aku-di-sabah.html
pastu aku p click kat photo tube generator kat blog ni....
tetiba je hati rasa sayu....air mata...hampir menitis..ok hampir,
belum lagi menitis ye... =p
video

lagu ni memang selalu wat aku sedey....huhu...dulu masa part 6,
okeh batch aku last practical part 5, so lepas practical ada lagi satu sem
masa part 6 tu, bila dengar lagu ni rasa sayu...rindu....
sebab 1 sem tak dengar lagu ni...
tu baru satu sem tak dengar, nanti bila dah habis blajar,
pastu grad...kompom ah...air mata mencurah2 ke ladang gandum...
betul aku tak tipu...orang lain aku tataw, tapi aku memang terkesan la
dengan lagu ni.....

hari tu, masa join pmds, masa nyanyi lagu ni pun aku da...tetttttt...haha
lirik dia best....kalau betul-betul menghayati memang boleh menitiskan air mata...

UiTM DI HATIKU....=D

Friday, April 22, 2011

puji pujian =DDD

aku suka cakap aku cantek...walaupun aku tahu tak cantek pon...kalu lawan ngan siti nur haliza memang kompom ah cam bumi ngan langit...aku taw tu...aku sedar, tapi aku still nak cakap aku cantek...

aku suka cakap aku pandai....walaupun SPM aku tadek la straight A...UPSR n PMR aku pun memang tak straight A jugak...exam aku pon bukan DL pun....biasa-biasa je...tapi still aku nak cakap aku pandai...

aku suka jugak cakap aku baik hati...walaupun aku tadek la baik sangat..kekadang baik, kekadang nakal...jahat tamo cakap..sebab still aku nak cakap aku baik...

aku perasan kan ? memang pon...sebab aku tahu takkan ada orang yang akan puji diri aku selain aku sendiri yang puji aku...kalau nak tunggu orang lain puji, namanya aku berangan, sebab aku taw aku memang tak layak untuk pujian2 indah itu...lagipun tak pe la kalo tamo puji pun, aku lagi suke, sebab pujian tu aku tataw ikhlas ke tak...kalu aku puji diri sendiri aku taw, aku saje-saje ke, main-main ke, ikhlas ke tak...

bila aku puji diri sendiri...aku rasa seronok...tak pe, aku sendiri yang puji driki aku, n aku sendiri yang buat aku seronok...sebenarnya itu motivasi untuk diri aku...lagipun kan kata-kata tu doa...kalau kita dok cakap kita cantik...cantik...cantik...kan ke tu doa...pastu kekadang tu kita selalu cakap kita tak pandai....memang la, dah dok ulang aku tak pandai berjuta-juta kali, memang jadi la tak pandai....
why not cakap je lah kita pandai....naik sikit semangat.....

tu tang puji diri sendiri....taw, t ada orang cakap aku perasan bagai...tak pe la...biarlah dorang...kalo tak berani puji depan orang, tak pe puji je depan dinding, dinding takkan cakap papew, kita je taw, bg semangat kat diri sendiri..sape lagi nak bagi semangat kat kita, kalau bukan kita sendiri...kan...? tapi....walaupun tamo puji diri sendiri depan orang, tayah la kutuk dan hina diri sendiri depan orang...diam-diam sudah....sebab kata-kata tu doa...mana taw karang doa tu makbul...tak ke nyesal...

panjang lebar plak aku mengarut hari ni...hahaha....oh ye, sebelum aku stop....jagalah mulut kita....tayah la cakap benda yang tak elok....buruk bunyi....da pakai lawa-lawa, heels tinggi, muka santek, tudung berbelit sampai tercekik....lama tu nak belit okey...kasi santek....jalan ayu-ayu, senyum manis, sekali terdengar plak mulut cam cibai....dia mengutuk mengata...allamakk.....reject!!!!


misteri putu mayam


okeh, gambar di atas adalah putu mayam yang di amek kompom2 la dari google....ada cerita misteri yang berlaku kat umah aku pasal putu mayam ni...mak aku beli sebungkus putu mayam, pastu dia p letak bawah meja...eh salah..atas meja bawah tudung saji ekceli...okeh, kat atas meja tu, ada 2 tudung saji, nak bagi senang, aku namakan tudung saji A dan tudung saji B...putu mayam tu mak aku letak bawah tudung saji A....

hari yang sama, adik aku belajar kete ngan uncle aku, so aku sibuk nak ikut...sebelum kuar, aku sempat tengok bawah saji tu, memang aku nampak dengan mata aku ada sebungkus putu mayam bawah tudung saji....

aku balik umah around 9 pm kot ngan Asya...pastu mak aku tanya, "ko ada makan tak putu mayam bawah saji tu ?" aku cakap "tadek.."pastu dia cakap dengan penuh sangsinya...."putu mayam hilang...." jeng jeng jeng....aku slumber lagi, "da tanya angah dan adik ke ?" mak aku cakap dah....dorang tak makan....abah aku pun tak makan...
dan bermulalah misteri putu mayam....jeng jeng jeng...untuk kali kedua...

keesokan harinya...pada waktu malam, selepas Asya balik kerja.....
"Mi, ada putu mayam bawah saji B tu ?" Mak aku heran. Kelmarin (ok kat Terengganu, kelmarin maksudnya sehari sebelum hari ini)..tadek pun....pelik pelik dan pelik...

Aku cakap...ala mi tak nampak kot...mak aku tak puas hati, sebab kelmarin dia da cari kat bawah tudung saji B, memang tak ada...tak logik dia tak nampak..sebab memang dia dah tengok betul-betul dengan mata campur mata hati jugak...tak logik...tak logik...

pastu adik aku nyibuk dalam misteri kitowang...dia cakap, "mi, nak makan lah putu mayam tu." aku dan mak aku, kompom ah larang...gilew ke apa nak makan makanan kelmarin...kompom ah basi....lagi plak, hilang dengan misteri..tak takut ke nak makan...

pastu adik aku datang balik, tym tu, mak aku dan aku dok lepak-lepak dalam bilik aku..."mi, putu mayam tu angah wat balik...." la....okeh..terhurai satu misteri kenapa putu mayam tu dok lepak bawah saji B sedangkan mak aku letak bawah saji A...

pastu untuk kali yang kedua, adik aku masuk bilik balik...."Mi....putu mayam hok marin o, angah buang, sebab semut....." dan...dengan kata-kata itu, maka terhurailah misteri yang berlaku....boleh plak angah lupa dia dah buang putu mayam tu...serabut perut ngat dia kabo, jadi dia dok ingat ah... =p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....