Saturday, February 23, 2013

parameswara adalah Aaron Aziz

Assalamualaikum wbt....

soalan daripada entry tips mengatasi lupa


aku sangat suka dengan komen cik kaki ketawe ni....kalau baca novel...sekali baca dah boleh hafal seluruh cerita, tapi bila baca buku sejarah...ngantuk....



ok kisahnya berkenaan dengan otak kita...
meh nak story sikit pasai otak....
tengok gambar kat bawah ni...

perbezaan otak kanan dan otak kiri....
otak kiri : yang semua dok buat kerja tu
otak kanan : semua dok tengah main


pendeka kata, otak kanan ni otak best la....penuh dengan kreativiti...enjoyment....
otak kiri...bosan yang amat....membaca, menulis, urutan....agak bosan la.....errr

so..kisahnya, bila kita baca novel, ekceli kita sedang gunakan otak kanan....kan novel dalam bentuk cerita....kompom bila baca novel, sebut nama watak dah terbayang dah dalam otak hero hensem, heroin cun melecun.....
lepas tu dalam novel tulis pulak, hero bagi bunga kat  heroin...
nah kau....terus terbayang kan.....wahhhh indahnya percintaan mereka.....
walaupun novel tu tak dak gambar, kita sendiri ni yang dok banyang...amboih....pandai na...

so....sama juga masa belajar sejarah.....
bila baca sejarah tu, jangan la dok guna otak kiri je, gunalah otak kanan sekali...
kesian dia, dia jadi mengantuk tu sebab kita biaq ja dia...tu yang dia bosan lalu mengantuk tu.....
so, gunalah kedua-dua otak yang kita ada....
tak pa lah, parameswara kita tu muka aaron aziz pun.....
alfonso de albuquerque tu muka dia macam fiz fairuz ka...
tak pa aih...tak dak orang tahu...
tu cerita kita....yang penting jangan ampa p tukaq-tukaq watak....
parameswara jadi anuar zain plak...
sat g kompius...

bila kita dah reka macam ni, ada watak, kita dah dapat bayangkan melaka di serang macam mana.....kita nampak apa yang terjadi...seolah-olah berlaku depan mata...percayalah, seubjek sejarah tu akan jadi subjek yang paling best....

jangan lupa lepas baca tu story kat orang lain.....cepat sikit ingat...=D

3 comments:

TeTerBanG said...

assalamualaikum...kak nini, how are u? lma sngguh sy x snggah blog kak nini. hihi...

sy plak, time buhsan, time x paham ngan satu2 sbjek mcm sbjek add math, sy slalu dok byangkan yg mengajaq di depan tu maybe hero korea.haha~ kalu bca novel plak, ngan automatiknya sy byangkan sayalah heroin cita novel tu. :D perasan betul kan? haha..

Shahada Fauzi said...

hehehe..tetibe parameswara tu aaron aziz kannnnnnnnnnnn? :P

tapi betul jugak..imaginasi tu penting jugak bile bab baca buku sejarah ni..kalau tak mmg kompom baru baca 1 perkataan terus tertidur..:P

p/s :: masa sekolah dulu memang tak minat sejarah...kih3..:P

Lady Jaja said...

parameswara = aaron aziz... hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....