Saturday, March 10, 2012

TIPS INTERVIEW

kali ni nak story kisah interview lagi...
haish tak habis-habis dengan interview kan...
nak buat camana, program ni ada 3 mock interview yang kami kena attend....
datz y la dok story pasal interview aje...
bukan nak bangga, bukan nak berlagak...
juz nak sharing something dengan u all...
dan juga mungkin leh jadi rujukan untuk aku nanti....
akan datang kan.....


okeylah, kali ini interview dengan TDM...
interview macam biasa je...
macam yang sebelum ni jugak...
tapi yang bestnya kat sini bos TDM ni share something with us....

nasihat daripada bos TDM tu...

INTRODUCTION...please sangat.....in English....so macam kisah aku sebelum ni, hafal skrip aje lah...dah tu memang soalan bocor....hehehehe...

DRESSING....please simple je okeh....kalau girls, sebaik-baiknya pakai baju kurung yang kosong lagi bagus...tu yang paling baik. Aksesori not more than 5 okey....

WEAKNESS
kalau dia tanya pasal weakness....jawab dalam bentuk positif....jadikan kelemahan tu sebagai kekuatan...
contohnya kalau weakness kita temper....pastu kita boleh cakap macam ni, saya temper, sebagai contoh, kalau dalam group, kena hantar proposal at 5 pm, lepas tu ada ahli yang tak bagi komitmen dan kerjasama, saya rasa nak marah. (explain in english ekceli...hehe)
tu salah satu contoh la....kiranya pemarah dia ni bukan pemarah yang tak elok, tapi ke arah kebaikan...hehe

VALUE...
anything yang kita cerita, mesti kaitkan dengan value....contohnya macam kalau kita nak story pengalaman kerja kita....contoh pernah kerja kat bengkel motor (memang la cam koman aje kerja tu kan) tapi jadikan pengalaman tu yang ada value...contohnya, masa kerja tu banyak belajar macam mana nak deal dengan customer....banyak mengajar jadi sabar, sebab customer sangat cerewet, belajar macam mana nak manage workshop, tahu bila nak order, kat mana nak order, tahu negotiate bla bla bla......semua pasal value yang kita dapat masa kerja tu...

ENGLISH....sometimes masa kita tengah syok explain, tetiba ada word yang kita lost.....tak pe, bedal aje campur....tapi jangan cakap bm semua, cakap aje bm dan bi...tapi muka kena confident....hehehe....

lagi ???? alamak aku pun dah lupa...kena check balik notes ni...tak pe kalau ada tambahan lagi, aku akan tambah okey...so sesiapa yang akan pi interview.....semoga berjaya...=D

1 comment:

Style Me Up said...

wah..bagus info ni..saye ade interview hari rabu ni..nervous ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....