Tuesday, July 3, 2012

aku dan ASUS

tak pernah reti dan pandai untuk beli laptop sendiri....
maklumlah.....selama ni kalo beli barang...amik yang cantek aje....
yang menarik di mata....
kekadang menarik di mata kita, padahai tak kena pon ngan kita...


tapi.....dah agak-agak matang ni....
dah reti dah buat research sebelum beli laptop...
tupun sebab kena guna duit sendiri kot....
hahaha....


so....sebelum beli ASUS...memang dah buat research dah...
then dah tekad....




at first nak yang murah...
sekali boleh plak, cakap nak guna adobe photoshop...
so kena beli yang up sikit la kan....
then tanya macam-macam....
ok barula tau pasai processor....
baru tau kenapa laptop tu mahal ke murah ke...
baru tau pasai grafik kad....
tapi sikit-sikit je la....





pastu....aku ada terbaca satu artikel...
tips nak beli laptop...
antara dia buat comparison harga...
tapi biasanya kalau kita dah pergi kat kedai laptop...
contohnya macam kat alor setar ni, kat sentosa...
most of the shop offer harga yang lebih kurang je....
so....kita kena survey dia punya gift....


harga sama...kekadang gift different.....
yang bestnya, aku request nak pendrive...
dia suruh aku tambah duit sikit....
aku tak mo...last-last dapatlah kat aku 10 free gift dan pendrive 8gb....


pastu....yang bestnya...ada ASUS harga dia RM 1099...ok aku lupa jenis apa...
biasalah, tak amik peduli sangat pasai jenis ni....
pastu yang best lagi, kat sebelah laptop tu, ada ASUS yang harga dia RM 1400....
hadiah dia best, dapat printer.....
bila aku reunung balik, rupanya laptop yang RM 1099 dan RM  1400 tu sama je...
hapeh kan...so kalau tak perasan, sebenarnya kita dah kena tipu...
kalau kita p beli yang RM 1400 tu...konon-konon free printer...hampeh....
so korang hati-hati dengan hadiah yang depa nak bagi tu...
hadiah sangatttttt...padahal dah include dalam harga laptop sekali....


okeylah....tu je pengalama seceot daripada aku....yang tak pandai nak beli laptop...
bolehlah share sikit-sikit...kalau okey, boleh jadikan pengajaran...ececeh....











12 comments:

rel='nofollow'>Asyiqin Haulisah said...

saya pun tak reti. tanya org, suruh beli jenama ni lah, jenama tu. senang ayh belikan.

rel='nofollow'>◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

penah bli laptop yg mcm haprak, xsampai setahun da rosak bagai.. skang pkai acer je.. murah n da 3 tahun pakai.. alhamdullilah

rel='nofollow'>MAY said...

sll serah kat incik somi je utk tny dtail.sbb my tau bli je.mls nk tny lbh2.hihi..

rel='nofollow'>khairul akmal bin azman said...

jgn beli acer cepat rosak.
asus xpe..

rel='nofollow'>Annika said...

asus mmg mahal tp kualiti dia tinggi..
utk jangkamasa panjg kn.

rel='nofollow'>Nur Aischa said...

aisyah pakai acer, alhamdulillah dah pakai dari tahun lepas takda apa2. masih baik ^_^ tp asus mmg bagus, sbb tu dia mahal sikit. hehe nice info awak :)

Anonymous said...

salam, saya org alor setar jugak tengah cari kedai mana baguih nak beli laptop, kat sentosa tu apa nama kedai yang bagus ye? selalu org cakap pc expert..tapi saya tak pasti lah. harap awk reply. tq

Anonymous said...

harga rm1000 lebih dgn rm1400 tu myb ada beza. appearance sama tp spec dlm lain. myb processor lain, ram lain, graphic card, HDD. :)

Anonymous said...

kalau nak beli laptop 1st tgok dulu processor apa yg dia pakai. intel i3, i5, i7. i7 tu kira ganaih la. pastu tgok ram pulak. standard ram 2gb. kalau bagus 4gb. then graphic card, untuk gamers or org yg suka edit2 gambar or video. then tgok storage, hard disk drive. biasanya 500gb. hope dapat membantu :)

rel='nofollow'>nur iman said...

Salam..saya ada nk jual lptop Asus. ..brminat boleh email saya nurimancute428@gmail.com

rel='nofollow'>nur iman said...

Salam..saya ada nk jual lptop Asus. ..brminat boleh email saya nurimancute428@gmail.com

rel='nofollow'>Used PC Exporter said...

Nice Blog Post !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....