Friday, April 26, 2013

bedak sejuk ~~ air mawar

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt...


teringin sangat nak pakai bio essence.....sebab kawan dok promote kata sangat menjadi.....pernah cuba set trial...memang best....produk mahal weh, memang la best sangat-sangat.....

nak beli...tapi harga buat aku letak balik...hahaha...

dok usha-usha safi rania gold...tapi hati dok tertarik kat bio essence...jatuh cinta, tapi terpaksa pendamkan jauh di sudut hati...tak mampu untuk memiliki.....ahahahaha


finally.....
aku pakai sabun glutakojic...

sebab dapat free...hahaha...dan terpengaruh dengan kawan, dia cakap kulit jadi lembut licin berseri dan lawa....

bila aku pakai....aku pun tetiba rasa lawa (psiko sungguh)....hahaha...

tambah perasan cantik, bila kawan dok tegur, la ni pakai pencuci muka apa....
aku habaq la sabun glutakojic , dan lagi aku tanya, awat kak dok tanya lagu tu...dia cakap, sebab b4 diz muka aku beminyak, la ni tak dah....=D

rasa tegang dan jerawat kat area dagu ni dah tak mau kawan dengan aku..baguslah, aku memang tak suka dia dok menempek kat situ...=D


malam plak....aku pi pakai bedak sejuk....hahaha...daripada bio essence yang mahal tu, aku pakai bedak sejuk ja....hahaha...sebab murah dan lagi yakin HALAL...=D



ummi bedak sejuk air mawar

Kelebihan bedak sejuk 

1. Melicinkan kulit muka
2. Memberi kesegaran pada kulit
3. Mengurangkan kadar pengeluaran sebum/minyak pada kulit
4. Menanggalkan sel kulit mati
5. Ia membantu sejukkan kulit
6. Membersih dan menegangkan wajah


pasai bedak sejuk yang ala-ala kampong ni....kandungan dia 
Aqua 
Rose extract 
Oryza Sativa 
Excipient 


jenuh aku dok cari dalam tenet kebaikan bedak sejuk ni, macam-macam versi ada...ada yang cakap bedak sejuk paling best dengan air beras campur ngan air mawar.....pastuh aku tengok bedak sejuk ni tak dak plak tulis air beras ke hape.....rasa frust la plak...hahaha


jenuh dok belek google, baru ku tahu Oryza sativa tu beras la kot, sebab bila taip ja, kuar gambar padi...=p

excipient tu plak, something yang digunakan tuk percepatkan proses penyerapan...lebih kurang cam tu lah...

aqua tu air...

rose extract tu, ekstrak ros la kan...

tetiba aku peka dengan benda ni semua, sebab la ni macam-macam ada dalam kosmetik, buat aku takut...walaupun hanya bedak sejuk biasa...mana la tahu kot tetiba dia upgrade letak merkuri ke, hidrokinon ke....kesian kulit aku...hahahaha


memang lumrah semua orang nak cantik, tapi biarlah selama-lamanya cantik...tak mau la cantik sat ja, lepas tu selebihnya menderita.....=D

11 comments:

rel='nofollow'>Iha Zaliza said...

Huhu, sepanjang 19 tahun iha hidup nih, tak penah lagi berpeluang pakai bedak sejuk.. dengar org kata mmg banyak khasiat.. :)

rel='nofollow'>dhiera said...

sejak arwah moyang meninggal, saya dah tak pakai dah bedak sejuk sebab tak tahu nak cri kt mane bedak sejuk tu~

rel='nofollow'>seharum kasturi said...

assalamualaikum ... kat na leh dapat bedak sejuk nih ...

Anonymous said...

Alaaa byk berlambak kat mydin n kedai jamu. I pun pakai best gile. Tak semestinye produk mahal yg bagus. Dulu I pakai set Clinique rm600+ n clarins rm1500+ pun teruk nak mampus. Last surrender kat bedak sejuk. Highly recommend!!!!

Anonymous said...

Beli bedak sejuk Ummi yg botol warna ungu~ harga rm 2.50 kt Mydin~ jgn beli yg warna merah, nnti muke merah mcm sapu ngn sirap~ dulu muke aku rosak terok pkai produk mhl2, lps pkai ni, muke da jambu balik, hihi~

aku da lama pkai, lg bgus dr produk kimia mhl2~ bedak sejuk ni mmg bgus kalo nk bandingkn dgn bedak sejuk lain~ tp jgn lupe beli sabun cuci muka yg seswai~

Anonymous said...

aah la. npe ea dye tggalkan colour sirap kat muke? adoi tension nk tenyeh mke

rel='nofollow'>Siqah Hussin said...

Semua produk berkesan bergantung pada kulit kita juga.. Siqah pernah pakai bio essence ( tertarik dengan iklan dan dutanya :D ), tapi tak berkesan kat siqah. Bila pakai je, kulit muka siqah jadi bintik2 halus banyak dan tak licin dah..so siqah stop. Safi rania gold pun sama. Siqah pernah cuba jugak. Meninggalkan kesan yang sama juga.. Huhu. Tak tahulah kenapa. Maybe sebab bahan yang digunakan tak sesuai dengan kulit siqah.. Sekarang siqah pakai Nour Ain :)

Bedak sejuk bagus :) Atuk siqah buat bedak sejuk sendiri sebab dia memang pakai itu je dari dulu..

rel='nofollow'>Norazwani Abdullah said...

adeh.. baru je beli tadi, excited sebab ada baca kt tenet air mawar bagus jgk utk muka.. tup2 lepas sapu, tengok jari merah serupa terkena sirap😅 mati la nak tenyeh muka esok

rel='nofollow'>Norazwani Abdullah said...

adeh.. baru je beli tadi, excited sebab ada baca kt tenet air mawar bagus jgk utk muka.. tup2 lepas sapu, tengok jari merah serupa terkena sirap😅 mati la nak tenyeh muka esok

rel='nofollow'>sarah said...

Sy pun dh trbeli yg mawar ,botol wrna merah punya... Tpi sy nk tnya, bhya x dlm kndungn dia ada excipeint???? Pstu,yg mawar ni mnjadi brkesan x????

rel='nofollow'>Rabiahtul Asma said...

best x pkai bedak sejuk ni? sy biasa pkai bedak sejuk happy.. salam perkenalan.. jemput singgah https://duniataipmenaip.blogspot.my/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....