Thursday, October 30, 2014

tak makan nasi.....tapiiiii

assalamualaikum wbt..

waalaikumussalam wbt...


entry sebelum  ni....
seminggu diet dengan produk.....600gram je yang turun....

selepas seminggu.... makan sayur je seminggu.....turunlah beberapa kg kalau tak silap.....kan kan kan...

padahal week pertama tu tak makan pon nasi......
means kena makan sayur ajelah baru boleh turun ek ???
sampai bila ?????



okeylah meh nak share sedikit ilmu yang aku ada
setelah diet dengan produk tak berapa berjaya...sebab produk mahal turun sikit je kan....
aku pun google lah cara yang betul....
dan aku studylah blog sususejat.....
yes..sangat membantu.....

ampa leh baca blog dia kalau tak paham apa aku cerita na....hihi...sebab aku ni fail sikit kalau tang explaination ni....
lemah kosa kata gitu.....eh.....hihi

ok ok.....

as for me....nak diet jaga makan....
how ????
kira kalori....


kalori = unit untuk ukur tenaga
kegunaan : jana tenaga 
kelemahan : kalori yang berlebihan akan ditukar kepada lemak..
cara kira kalori : paling senang guna kalkulator kalori...hihi

bila dah kira kan...korang akan dapat purata kalori yang diperlukan oleh badan....dan bmr....


contoh kalori awang 1700
bmr 1400

so awang perlu 1700 kalori sehari.....tak boleh lebih 1700
kalau lebih 
setiap 8000 kalori yang ada dlm badan awang..means awak tak bakar.....akan tambahkan berat badan awang 1kg....

kalau awang makan kurang dari bmr....metabolisme akan rendah.....so gemuk jugak si awang ni......

jadi berbalik kepada cerita 600gram turun seminggu tu....
aku memang tak makan nasi
tapi aku p malan roti coklat bakar bergula 5 keping...hampir setiap hari...dan setiap satu tu ada 300 kalori....oh myyyyyy....

so acaner nak kurus kannnnnn......


nanti kita sambung entry lain ek....tapi kalau korang tak menyempat dah p la study blog susu sejat key.....






5 comments:

rel='nofollow'>Invisible Me said...

Moga diet berjaya ;)

rel='nofollow'>Z@i Z@mR33 said...

bab2 nk kira ni yg fail ni...errr...errrr...

rel='nofollow'>Yana Yani said...

rasa cam kelakar cite
apapun moga berjaya ye =)

rel='nofollow'>❤Kamsiah❤ said...

akak tak berapa percaya pada produk2 kurus ni..dah la mahal cekik darah...

kalau tak amik nasi,roti,mi dan segala karbohidrat mmg la kurus walaupun tak mkn produk tu..

rel='nofollow'>zarulfarhana said...

kalau produk2 nie jgn la..tambah jenis pil tue..xelok..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....