Wednesday, August 3, 2016

Hantu baik vs hantu jahat

Assalamualaikum wbt..

Waalaikumussalam wbt....


Kami ada seorang emak saudara sindrom down.....dulu dia stay dengan family kakak dia...sampailah kakak dia meninggal...dia stay pulak dengan family aku...which is my dad is her brother....


Masa dia stay dengan aku....dia okey je...banyak cakap.....sula buat orang ketawa.....abah banyak uruskan dia...kami pun ada la tolong jugak sikit sikit.....

Pastu masa aku berpantang....segalanya bermula.....hehehe....aku pantang umah mak mertua...so tak tahu cerita sangat...lepas abis pantang aku dapat tahu mok moh ni dia nampak something.....and always bercakap dengan benda yang dia nampak....

Serammm kannn....haha....aku belum nampak lagi dia sembang dengan benda alah tu....cuma aku dengar cerita dari family aku...

Kadang kadang dia lambai lambai ala model sambil tersenyum then dia say...haiiiii.....
Korang dapat bayangkan tak macam mana....sampai abah aku lambai lambai depan mata dia sambil cakap...ko ni betul ke dok ni....hahaha....

Kadang kadang dia nangis.....sambil dia marah p balik...p p ....p balik....

Adik aku nampak.....suruh dia sebut Allah beberapa kali...n tanya again nampak tak lagi...dia cakap tak...ok baru adik aku blah.....

Aku dengar cerita je la sampai la aku yang kena tinggal berdua je dengan mokmoh sebab family aku p umrah...adik aku yang sorang tu p kerja....ammara aku hantar pengasuh sebab aku kena siapkan makanan tuk mokmoh.....

Waktu siang terang benderang masa nak bagi makanan.....nampaklah mokmoh dok lambai lambai tangan ala model sambil senyum....amboiiii lawa senyuman dia....

Aku terus tegur...buat apa tu ha....zikir lah....dia terkejut....lepas tu setiap kali nampak aku dia pura pura buat benda lain...haha

Pernah sekali aku dengar dia menangis....aku p jenguk dia....aku tanya kenapa...dia cakap tuuuu.....jahattt tuuu.....aku boleh tanya pulak...kat Kat mana....dia tunjuk tempat abah aku selalu lepak....pastu aku senyum sorang sorang....Dan dan p tanya benda tu kat mana..hahaha.....pastu aku pasang zikir....baru dia okey balik...

Pernah satu malam....kul 1 pagi...dengar suara dia menangis..seram la jugakkk...nangis tengah tengah malam kannnn......aku pun kejut husband suh p tengok dia....takut la pulak aku nak jenguk dia malam malam lagu ni....hehe.....husband p tanya...nape nangis....????  Dia cakap takutttt.....husband tanya takut pe....???
Takut kucinggggg....uwaaaa.....suspen sungguh.....memang ada bunyi kucing mengiau pun....aku ingatkan hantu mana dok kacau dia....

Yang dok selalu mokmoh nampak ni ada dua....hantu baik dan hantu jahat...kalau yang baik dia siap lambai lambai...kalau yang jahat dia marah marah suh balik...haha...



Tapiiiiiiii......yang buat kami beraniiii......
Sebabbbbbb......bulan ramadhan pun dia boleh nampak hantu ok.....maknanya apakah ?????hantu ke ilusi dia ja...so aku dapat rasakan selama ni tu ilusi dia ja.....


9 comments:

Mummydearie said...

Kebetulan pulak tajuk cerita kita hari ni! Susahkan nak percaya. Kalau tengok gaya tu macam betul aje nampak hantu. Siap befriend lagi dengan yang baik, yang jahat tak mahu kawan pulak ^_^

Kalaulah akak yang kena tinggal dengan mak moh ni, memang berdiri jugalah bulu roma. Akak ni kurang sikit nak percaya walaupun tahu kewujudannya memang ada, cumanya kalau tak nampak, macam tak percaya aje. Tapi kalau dah nampak, gigil jugalah kepala lutut. Acah-acah berani jerk ni ^_^

Kakzakie Purvit said...

Jin dan syaitan memang ada. Istilah hantu tu org kita yg bagi. Kalau dalam al-quran jin/syaitan ujud tak boleh dinafikan. Mokmoh tu insan tak ada dosa tak mustahil kalau Allah nak tunjukkan padanya. Biarpun di bulan ramadhan dikatakan syaitan dirantai hakikatnya jin pun ada yg baik dan jahat. Sebaik-baik jin adalah sejahat-jahat manusia.

Sama-sama kita renungkan..

Siqah Hussin said...

Berdiri juga bulu roma kalau ditakdirkan kena tinggal bersama mak moh ni.. Bab2 nampak benda halus memang serius seram. Tahu benda halus itu wujudkan cuma tak nak lah nampak.. Hehe..

Qaseh Vee said...

Saudara saya Ada jin yg ikut dia Dari dia kecik lagi . bila bulan puasa , dia masih blh sembang dgn jin tu mcm biasa ... Ada ustaz beritahu dalam TV bhw syaitan yg dirantai masa bulan puasa tu Jenis yg berkepak . wallahua'lam . selalu onkan bacaan rukyah , insha Allah .

Qaseh Vee said...

Saudara saya Ada jin yg ikut dia Dari dia kecik lagi . bila bulan puasa , dia masih blh sembang dgn jin tu mcm biasa ... Ada ustaz beritahu dalam TV bhw syaitan yg dirantai masa bulan puasa tu Jenis yg berkepak . wallahua'lam . selalu onkan bacaan rukyah , insha Allah .

Puan Kutu said...

Aduh seram juga ye ceritanya..org istimewa macam mokmoh mungkin ada kelebihannya boleh nmpk perkara ghaib.memang kita tak boleh nafikan kewujudannya..tapi buat slamber je la kan klu sy.selagi tak memudaratkan.huhu

Puan Kutu said...

Aduh seram juga ye ceritanya..org istimewa macam mokmoh mungkin ada kelebihannya boleh nmpk perkara ghaib.memang kita tak boleh nafikan kewujudannya..tapi buat slamber je la kan klu sy.selagi tak memudaratkan.huhu

Siti Yang Menaip said...

aiyiooo seram jugak kalo cenggini.. tapi tak mustahil. semua tu wujud disekeliling kita..

Pha Is said...

hahaha.. hantu pun ada baik.?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....