Sunday, November 6, 2016

Tips keluarga bahagia

‾̴̴͡ื้❦GAYA‾̴̴͡ื ✿SIHAT‾̴̴͡ื ✿CANTIK‾̴̴͡ื้ஜ:
🍃💙tips keluarga bahagia.💙🍃

🍃CIUMAN DAN SENTUHAN IBUBAPA KEPADA ANAK🍃

Empat tempat bapa dan ibu kena cium anaknya setiap hari dan lima tempat sentuhan atau digosoknya.

Empat Ciuman & Lima Sentuhan:

Mengikut saranan doktor Psikologi terhadap ibubapa, terdapat empat ciuman dan beberapa sentuhan yang harus diamalkan terhadap anak-anak. Ianya hendaklah dilakukan setiapa hari, semenjak lahir setiap hari tanpa had waktu dan umur, selagi dia masih menjadi anak kita.

4 Ciuman.
1. Pertama di ubun-ubun, sebagai menunjukkan kebanggaan kita terhadapnya (sambil mendoakan agar si anak jadi anak soleh), insya'Allah.
2. Kedua di dahi, ciuman ini menandakan kita redha terhadapnya sebagai dia anak kita. Rasulullah s.a.w pernah mencium anaknya, Fatimah r.anha di dahi beliau.
3. Ketiga di kedua-dua pipi, iaitu sebagai  tanda syauq (perasaan sayang dan rindu) kita terhadap si anak.
4. Keempat di tangan anak, tanda mawaddah wa hubb (kasih sayang) sebagaimana Rasulullah s.a.w juga selalu mencium tangan anakandanya Fatimah r.a.

Perhatian: Ciuman dimulut hanya khas untuk isteri sahaja.

Manakala 5 Sentuhan pula ialah:

1. Mengosok belakang kepala anak, sebagai tanda kasihan belas dan anak akan merasai dikasihani dan terlindung.
2. Menggosok atas kepala atau ubun-ubun, ini untuk menunjukkan kebanggaan kita terhadapnya.
3. Menggosok atas dahi anak, sebagai  tanda syauq (perasaan sayang dan rindu) kita terhadap anak.
4. Keempat kedua pipi, juga tanda mawaddah wa hubb (kasih sayang)
5. Memgang kedua tangannya, untuk menenangkan anak ketika nampak perasaannya kacau atau keliru.

Tambahan: Gosok di dada Ketika perlu.
Bila nampak dia menunjukan kecenderungan membuat sesuatu yang tidak baik atau sedang marah, gosoklah dadanya untuk menenangkannya.
🍃wallahua'lam.
💙🍃💙🍃 @gayasihatcantik

Entry copypaste

17 comments:

rel='nofollow'>fiza linolie said...

Entri yang menarik. Bolehlah dipraktikkan :)

rel='nofollow'>Time Traveller said...

Thanks for the info..Insyallah akan praktikan..

rel='nofollow'>Cik Itah said...

nice sharing!

rel='nofollow'>nuyui a.k.a miss YUI said...

tq share =)

rel='nofollow'>Atie Yusof said...

TQ sharing tips ni..menarik sangat utk kita praktik kan as a parents..:)

rel='nofollow'>dear anies said...

nk praktik kena tggu ada anak dulu ni ;-)

rel='nofollow'>Adam said...

Nini,

Saya cuba jawab komen nini melalui blog saya:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
tapi tak dpt.

Saya jawab sinilah. Your comment berbunyi "So true.. banyak bercakap dengan baby.... tapi.... zaman sekarang kita sibuk.  sibuk sangat sampai nak bercakap pun penat...kesian."

Kesan bercakap dengan janin dlm perut tu memang benar. Dah ada university membuktiksnnya. Itulah seperti yg nini kata, "zaman sekarang kita sebok, sebok sesangat,"

Saya tak tau lah samada orang sebok betul2 atau pura2 sebok or sebok doing nothing. They only know about them. Well, to me i may say that sometimes doing nothing is better than being busy doing nothing. This doesn't mean you have to agree with me.

Thank you for dropping by.

rel='nofollow'>hainom OKje said...

Terima kasih Nini....Baru tahu maksud ciuman di tempat tempat tertentu.
Masa kecik selalu gak hakak cium kat mulut anak haha...sebab mulut dia wangi...

rel='nofollow'>Adam said...

Tak ada entry baru ke yg serupa.

rel='nofollow'>LYAfrina said...

tq for sharing...
info y sgt menarik n perlu dipraktiskan

rel='nofollow'>Adam said...

Nanti saya cium

rel='nofollow'>Myra Jay said...

Thank you sharing.. :)

rel='nofollow'>Cho Zila said...

anak masa kecik dulu senang nak cium yer.. dah besarni jenuh ...

rel='nofollow'>Pha Is said...

ank xde lagi.. buat kat awek dulu boleh? hahahaha

rel='nofollow'>Nora Karim said...

Nice sharing... silap kita ibu bapa ni selalu cakap bila anak dah masuk sekolah rendah jangan dicium2... nanti anak naik kepala... huhuhuhu

rel='nofollow'>Qaseh Vee said...

selalu gak my anak buah pi cium mulut mak usunya ni ...

rel='nofollow'>Radhia Razali said...

bagus tips ni Sis...thanks for sharing all these info

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....