Tuesday, April 12, 2011

KUIH MELAYU

finally.....hari ini hari terakhir aku masuk kitchen, pakau baju kitchen, pegang kamera (yg ni tipu, yg terakhir), masak2 sambil sembang2 ngan fae...sibuk kacau member2 sambil mulut bergerak...erk ekceli makan..hehe...

hari ni task kami, KUIH MELAYU...aku dapat bingka ubi...wallah, memang terbaik ah kan...makanya aku mana la reti buat kuih2 ni..hadeh...kuih bingka ubi pun ak tataw camana...hallamak...punya la bandar...ops...mungkin penah makan kot, p tataw nama...erk leh cam tu kan ? haha...g pun nama kuih kat terengganu n negeri lain, lain plak kan...makanya kuih yang sama...contohnya, kitowang panggil onde2, memang kalu carik kat luar ni tak jumpa la sebabnya mereka panggil buah melaka...baik....pastu kawan aku dapat kuih ketayap...punyalah aku tak kenal kuih tu kan, makanya diz is my fav food plak kan...sebab kitowang panggil kuih gulung...haha


disebabkan aku punya kuih tu paling lambat nak buat..ekceli senang je buat dia, parut2 ubi, pastu campur gula, garam, pastu campur santan n pewarna kasi kuning sikit kan....pastu masukkan dalam oven...then siap !!!! nak tunggu siap!!! tu la yang lama tuh...

kalo tak, kitorang akan siap awal, kejap je kitorang wat keje, masak2 skit, pastu hias2, pastu click sana sini n tak lupa mulut pun berkerja juga... =p


disebabkan kuih kitowang da masuk dalam oven, tinggal nak tunggu siap!!!! je kan....so aku p la cuci pinggan...haha...tadek keje...pastu kacau orang...amik gambar sana sini...pastu pergi kitchen sebelah...wallawey...ada cendol...sedap2...aku pun pe lagi, p amik bekas kat kitchen kitowang n p tapau cendol dorang...tym aku nak kuar, aku terserempak dengan sir...aku nak kuar, sir nak masuk...allamak..syik kantoi je...ak dah tersenyum2 da tym tu...pastu bila da tapau cendol dari kitchen sebelah nak bawak masuk kitchen aku, terserempak plak ngan sir dorang...hallamak....sir tanya..."nak bawak g mana cendol tu ?" aku jawab..."erk sir...nak pinjam..." sambil tersengih2....sebab da terkantoi..."nak wat apa ?" sir tanya lagi...n aku jawab..."erk nak makan....hehe" dan dia bising...hahahaha...pastu elok je aku nak masuk kitchen aku, terserempak plak ngan sir kitowang..hadeh...kantoi lagik....sib bek dia tak marah...tapi aku rasa memang muka aku da kena aim oleh mereka dah... =p

okey, ni gambar anip...mentang2 dia taw ak nak take pic, laju je dia senyum kan...eh bukan, sengih ekceli...na kau...sampai ke telinga...padahal ngan buat kuih ketayap tu....a.k.a kuih gulung...kaler hijau...n ni fae....hahaha...dia sedang siap menganyam sebab bosan...mula2 aku da anyam satu daun pisang tu, pastu dia pun sibuk nak anyam jugak...nak tunjuk terer a tu..hahaha...tapi aku taw, dia memang da bosan cam aku gak...;(
see....dorang da siap tangkap gambar da....aku je, masih menunggu....huhu

yang ni, da siap nak hias da...tengok amik tisu...erk...tuk lap kot... =p
dan....ish nampak plak kulit pisang kat situ..berselerak..hahaha...sebabnya ni bkan dorangnye prop....dorang baru lepas siapkan n nak g shoot kat luar kot...sebabnye masa kitowang amik gambar ramai2 empunya makanan ni tadek...onde2....a.k.a buah melaka....da siap da...da masuk dalam mulut aku jugak..dan masa ni aku terkantoi dengan sir...hahaha...baru je masuk mulut sir masuk...terus aku pusing...pastu dia jalan ke arah aku, n dengan selamba dia cakap....ha korang wat kerja cepat sikit, jangan dok makan je keje...pap kena bijik2 atas batang idung aku...wallah...
tadaa.....finally selepas sir menunjukkan skillnya, berjaya jugak dorang menyiapkan cucur udang ni..macam senang, tapi kalau tak reti tak jadik..hhehehe...makanya, kena letak senduk tu dalam kuali dulu, bagi dia panas, pastu amik minyak panas tu sikit, n masukkan adunan dan udang...kan comel....


yang ni kawan aku punya jugak...dorang pun da boleh amik gambar, siap buat dua warna lagi...tapi kami ... =(
fially....tadaa......diz is ours....siap pun kuih bingka ubi...buat sendiri taw....tengok resepi dari tenet jugak, aku lupa plak website mana...aku dah hafal dah dia nye resepi...

bahan:
3 cawan ubi parut
1/2 gula
1/2 ts garam
1 sudu santan
1/2 ts pewarna kuning

cara buat :
parut ubi, pastu toskan guna kain. then campurkan ubi parut yang da ditoskan tadi dengan gula n garam...gaul rata...pastu tambah santan sedikit demi sedikit dan kacau...kepekatan dia lebih kurang macam nak buat cucur....pastu tambah pewarna...n jangan lupa rasa....sebab kitowang ramuan ni tawar sikit, so kami tambah gula tapi still tak manis...baguslah kan, kurangkan manis dalam makanan =p


apa-apapun yang berlaku....kelas ni memang best..sebab dapat makan, walaupun hari terakhir ni aku asyik kantoi je...banyak yang aku belajar...n banyak kenangan manis masa kelas ni...kelas yang paling enjoy, tak stress...sangat best...tambah lagik dengan lecturer yang sempoi...superb la...;))))

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....