Thursday, April 28, 2011

pegang pensil pun tak pandai =P

canew korang pegang pensel ? atau pen ? ok jujur...masa kecik-kecik dulu ake pegang pen cam niok abaikan gambar yang buruk ini...haha..memang tak santek, aku taw...juz nak bagi gambaran jarak jari aku dengan mata pensel tu dekat gile...cam nak tulis pun tak nampak...sampai la masa aku darjah 6 mak cik aku bising...dia suh aku pegang pensel cam yang kat bawah ni...dia cakap cara aku pegang salah....
malam ni, aku teringat plak apa yang dia cakap kan, datz y la entry ni wujud juz nak share something...o ye...aku try google, manalah tahu kan cara mak cik aku ajar pun salah gak...leh aku berdebat...haha...makanya....

apa yang aku jumpa...semua cakap gambar kedua adalah cara pegang pensel yang betul...gambar first tu salah, sebab bila pegang macam tu kita akan menekan..perasan tak kalo pegang macam tu, nanti tangan kita penat...ye la, dah menekan, pastu banyak pulak menulis kan...kalau jawab exam tu berpuluh-puluh helai muka surat mengarang mana tak penat...erk =P

dan selepas aku google dengan penuh semangatnya...aku jumpalah cara nak pegang pensel dengan betul...ok jom kita belajar...dah tua-tua baru nak belajar nih..erk =p




-- start by making a 'gun' gesture.
-- Allow pencil to rest on the bending middle finger and between the thumb and forefinger.



-- "pincer" grip the pencil with thumb and forefinger.
-- Allow the pencil to remain resting on the middle finger.
-- the middle finger should curl slightly underneath the pencil to provide support.

** Ensure both fingertips are about 1 inch away from the pencil lead tip - to allow us to see our writing =D

aku bukan sesuka je taw ajar cara ni, ni aku dapat kat sini, kalo tak caya boleh check
http://www.lyra-groove.com/htmdocs/how_grasping.asp

okeh...jom kita practice sekarang untuk mencantikkan tulisan kita....erk =p

2 comments:

AuTumN LeaVes said...

hi! am here~! nice entry :)

Eichikatsu said...

Nice tips... Still remember those glorious day how my mom teach me how to hold a pencil :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....