Thursday, May 12, 2011

KNOWING YOURSELF

da dengar cerita kisah nelayan dan professor....da dapat pengajaran daripada cerita tu, next......kita bermodul la ye....okeh, modul ni simple je, nama dia knowing yourself..memang la simple, kalo korang anggap ia simple, tapi kalu tak buat modul ni, tahu ke ? pernah terfikir ke ? dah banyak kali gtaw, tapi buat jugak lagi kan....so datz y la ada modul ni.....


kalo ada yang sudi nak bermodul dengan aku, jom sila ambil kertas dan pen....dan jawab soalan2 yang diberikan....oh ye, kalo ada sesiapa rajin nak buat ini sebagai entry pun boleh, kalau ada sambutan, boleh gak aku bagitahu apa maksud disebalik jawapan korang tu...wah gitu kan..kalau ada la...kalau tak, aku tulis entry n save tuk diri sendiri je la...sebab tadek orang nak tahu n tuk mengelakkan dari lupa aku save je la kat sini....=D

1) Siapa kamu ?
2) tujuan hidup
3) 3 masalah yang dihadapi
4) 3 kelemahan
5) 3 kelebihan
6) 3 kerjaya pilihan
7) adakah kamu menyesal dengan apa yang kamu buat sekarang ? (soalan ni aku dah ubah, soalan sebenar dia, menyesal tak amik course yang kamu amik sekarang ?)

kalau ikutkan modul ni, tayah pk lama-lama, dengar soalan, terus jawab....lambat....kena tinggal..sebab akan proceed untuk ke next question...

dan ni plak, ada sumthing yang menarik aku nak share...

aku cuba cari, tapi tak jumpa lak kan...t kalo aku jumpa aku update balik...yang aku tahu, benda ni datangnya dari Dr Azhar, Soul Power Self Mastery...

sejauh mana menjadi tataw la, tapi bak kata fasi aku tadik, dia try jugak, ada la jugak perubahan..so y not kita try..mana taw lepas ni leh jadi lebih hebat...who knows, kan ?

kalu kita suka bertangguh....try la buat petak cam gambar kat bawah ni ulang-ulang..buat je bila-bila masa dan kat mana-mana yang korang suka...bila free je, buat, tapon bila dengar ceramah yang agak bosan je buat...tak kisah kecik pun boleh, fasi aku siap tunjuk lagi kertas yang dia conteng tym ceramah kami...haha..bukanlah ceramah tu bosan, tapi dia da pernah dengar kan, so sambil2 tangan dia bergerak la wat petak tu...setakat ni, adalah perubahan sedikit demi sedikit dalam diri dia...=D

O ye nape kena petak ? sebab petak ni structure, so orang tu mungkin akan jadi lebih berdisiplin...yang ni plak....untuk orang yang suka memerintah..wat la cam nih...ni untuk suka memerintah, kalo yang tak pandai memujuk, boleh buat bentuk segitiga kebawah....dan yang ni...kalo sesape tak pandai nak berkawan atau bergaul...wat la bulat cam ni ulang-ulang...nape bulat ? sebab bulat ni flexible...=D


so...apa tunggu lagi...jom try...kita ubah kekurangan kita sekarang...erk...sesape yang dah pernah try, sila respond ya...=D

jangan sedih kalau banyak kelemahan, sebab kelemahan diri boleh diperbaiki kerana ia bukanlah yang kekal abadi....=D

1 comment:

cikpuanhady said...

oo kalau buat shape ni, dapat ubah ek..menarik nih..nanti nak try la..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....