Wednesday, May 11, 2011

Kisah Nelayan dan Professor

Aku yakin...mesti ada orang yang dah pernah dengar kisah ni kan...tapi still aku nak tulis jugak sebab ni kan entry tuk finishing school, so semua yang aku dapat masa finishing school akan aku cuba tulis di sini...buat ingatan aku...juga mungkin dapat sama-sama kita motivasikan diri kita...=D

Sebelum fasilitator kami memulakan sesi ldk, first thing yang dia buat, dia pilih je sape2 di kalangan kami nih suruh baca satu story...ok kisahnya....

ada sorang professor nak buat kajian tentang alam...so dia pergilah ikut sorang nelayan tuk turun ke laut...nelayan ni pendiam je, professor tu suka orang cam nih, tak banyak cakap...mereka sampai kat tengah laut, professor tu tengok je apa yang nelayan tu buat..kiranya nelayan tu dah pro la....ye la da lama kot dia jadi nelayan kan...then sampai kat tengah laut, tetiba je professor tu amik air laut, cek cek cek...dan pastu dia cakap hari nak hujan ni....nelayan tu diam je

pastu professor tu tanya kat nelayan tu..."sejak bila kamu jadik nelayan ?" nelayan tu jawab, "dari kecil lagi." pastu professor tu tanya lagi, "kamu pandai english ?" nelayan jawab, "jujur saya jawab, tak pandai."

professor pun cakap, " ruginya kamu tak pandai english, kamu sudah kehilangan 20% hidupmu..." dan dia tanya lagi, " kamu pandai fizik ?" gila belagak professor bertanya, makanya dia tanya pandai english n fizik kat nelayan...epekejadahnya kan...hadoi...pastu nelayan jawab..."tak pandai. saya belajar sampai darjah 6 sahaja."

professor cakap, "ruginya, kamu telah kehilangan 50% daripada hidupmu." dan dia bertanya lagi..."kamu pandai biologi ?" pastu belayan jawab "tak pandai."

professor cakap, "ruginya hidup kamu ni. kamu telah kehilagan 70% daripada hidupmu."
dan perbualan mereka terhenti apabila hujan turun dengan lebatnya, guruh sabung menyabung....dan...sampan nelayan terbalik lalu mereka berdua jatuh ke dalam laut....sempat si nelayan bertanya kepada professor, "kamu pandai berenang kah ?" dan professor menjawab..."tak pandai." lalu nelayan berkata...."kamu telah kehilangan 100% nyawamu." dan dia pun berenang meninggalkan professor sendiri di situ.

rasanya tak perlulah aku ulas panjang2 kan...sebab kalau korang betul2 menilai kisah ini, terlampau banyak benda yang boleh kita dapat...

so sebelum aku stop, aku tinggalkan entry ni dengan kata-kata ni....
Kadang-kadang kita lupa kelebihan sendiri sebab terlampau mengambil berat tentang kelemahan sendiri...sehinggakan kita berasa amat rendah diri...=D

2 comments:

matsen said...

stiap org ada kelebihan sndiri yg xde pda org lain..so xpyah la ada sifat ujub n takbur dlm diri tuh...antra mksud trsirat kisah ni..kan??kan??

nini said...

yes....tu salah satunya la =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....