Saturday, August 13, 2011

mana lagi rm 300 ?????

bukan senang nak jadi cashier...
kalau duit tak cukup....memang kena ganti....
dulu masa mula-mula...selalu gak la duit tak cukup....
tapi orang lama yang gantikan...
ntahlah, dorang cuma cakap kat aku duit tak cukup...
tapi tak bagitahu berapa....

masa paling tak best....
masa nak kira duit...
sangat takut duit tak cukup....
masa customer nak bayar, setiap kali buka cash drawer...
mulut aku tak berenti berdoa mintak duit cukup....
takut kemain...
skang ni Alhamdulillah...
okey je....


tapi,
tadi budak baru yang jadi cashier....
dia dah seminggu kerja
tapi hari ni baru dapat jadi cashier....
nuralyana....tapi aku panggil kak lyn je...(opkos bukan nama sebenar)
kak lyn shift pagi....sama ngan bell...
tadi masa dorang nak balik....
bell beria tutup akaun kak lyn....
so kenalah kira duit float dulu...
dan kira sume duit masa kak lyn jadi cashier...
sebelum guna akaun era.....


nak kira duit, cam biasalah.....
kena print resit dulu....
nak tengok sales banyak mana....
so duit kena banyak tu la jugak....


ok....aku dah printkan resit sales harini
so kak lyn kena kira duit cukup RM 2350 (bukan sales sebenar)....kalau tak cukup....kenalah ganti....
kira kira dan terus mengira....
tapi.....duit tak cukup....
perkara biasa untuk cashier baru....
tapi....
yang menjadi perkara luar biasa....
bila duit tak cukup RM 300....


aku terdiam....
aiman pun sama...
pastu dia tolong kirakan sekali...
betullah...memang tak cukup RM 300.....
Kak Lyn cuak.....
dia dah boleh balik sepatutnya, tapi tak balik...
sanggup dia tunggu masa berbuka
semata-mata nak kira balik....
nak kira duit untuk akaun dia dan untuk akaun era....
manalah tahu, kot kot duit float yang bagi kat era tadi terlebih....


kira kira dan terus mengira....
betullah....memang tak cukup rm 300....
masa berbuka...semua diam je...
hairan pun ada...
sebab tak logik...
banyak sangat yang tak cukup....

tetiba...aku rasa macam nak pergi dekat kaunter...
report untuk sales baru terpampang...
aku rasa macam pelik....
pastu aku check balik resit yang aku bagi dekat kak lyn....





 
okeh.......ni resit yang aku bagi kat kak lyn....opkos la sales tu aku dah tukar...bukan sales sebenar yer....=p
tapi details lain tu betul....kalau korang perasan lah.....ni resit tuk 5-8-2011. nama cashier pun dah lain....ok baiklah....tergelak aku ngan kak lyn....suasana sedih dah hepi balik....


dan.....ni plak resit sebenar.....tarikh hari ni dan nama kak lyn atas resit nih......kak lyn tunjuk resit yang 5-8-2011.....kat amin dan aiman....budak berdua ni pun tak perasan...sekali lepas je kak lyn cakap baru dorang gelak......pakat-pakat nak bako aku...hahahaha....


gelak-gelak jugak....tapi sebenarnya....ada sesuatu yang kita boleh amik dari kisah ni.....ni kisah benar...berlaku pada diri aku.....kadang-kadang kesalahan bodoh dan cuai itulah yang menarik kegembiraan kita....nasib baik cepat sedar....kalau tak.......

oklah nak stop kat sini dulu......
selamat malam =D

8 comments:

rel='nofollow'>mien eaststar said...

hati2 jd cashier, jgn sampai 'short' duit tu, huhu

rel='nofollow'>Unna said...

hehe susah kan? nak kena kira masuk kluar duit tu seimbang ke tak. kalau xckup kena gnti. huhuhu unna pernah gak jadi cahsier ni :)

rel='nofollow'>Cik Bell said...

kena hati2 jadi cashier yer nini..
jgn cuai taw..sbb melibatkan duit..
byk wooo 300.leh enjoy..haha

rel='nofollow'>dylla abas said...

owh..rm300 short tu..ketaq lutut gak nak ganti blk..huhu :p

rel='nofollow'>ShErA said...

jadi cashier mmg paling takut... tersilap short duit mmg naya... melayang la duit lps tu..

rel='nofollow'>Asyikin said...

dulu pun penah jadi cashier part time kat tesco.. sangat seram bila nak kira float semua. hihi

rel='nofollow'>ezzu said...

sabor jer lh...lain kali hati2...

rel='nofollow'>nuRuL haNis said...

Anis pun penah pegang cashier. Tiga kali, lain2 tempat. Byk pengalaman...huhu!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....