Saturday, October 1, 2011

customer is always right.....salah pun....betul jugak.....

sebagai seorang customer....
opkos aku setuju 120% statement ni....
'CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT'
kalu salah pun, still betul jugak....
suka aku jadik customer nih...
hahahaha.....


kisah berlaku....
situasi di sebuah bank ABCXYZ
aku admit la...aku salah...
aku salah isi form....
pastu aku cam bengang lak dengan akak kaunter ni
sebab tak leh setel aku nye money...
pastu berkait lak kisah sehari sebelumnya....


aku deal dengan kaunter lain....
sama gak, aku salah isi form gak...
haish, pe kena ntah....
tapi abang kaunter tu ilek ilek je...
ok je melayan kerenah aku...
tetiba akak ni sesedap mulut dia je mengutuk aku....
cakap depan aku lak tu....
nak mengutuk pun, agak-agak la kak...
haish....


kisah akak tu mengata aku hari sebelumnya....
esoknya aku deal pulak dengan akak tu....
tu la, bila duit tak cukup, dia tak leh setelkan aku bengang tetiba...
pastu aku cakap la cam nih...
'kalau cam nih, saya leh wat complaint'
pastu dengan penuh selamba dia jawab...
buatlah...
wah mencabar nampak...
aku da la ngah bengang, dia pi simbah minyak lak...
aku cakap la...'okey, nama akak apa ?'
pastu dia bagi nama dia...
then dia gtaw kawan dia, 'dia salah, marah kita plak....'
hohohoho......perlu ke nak cakap cam tu kuat-kuat...
tau la marah ngan aku, p kalau da deal dengan customer tu....
paham sendiri la camana....
juz say sorry...sejuk sikit ati aku dengar...ni lagi mau berlagak....


lepas aku blah, aku tertinggal lak slip....
dia panggil aku wat dek je.....kawan aku la yang p amikkan slip tu...
pastu dan dan plak dia cakap kat kawan aku...
'gtaw kawan awak, kalau nak complaint, complaint la...'



oh baiklah....aku dah dapat green light....
dia suruh complaint.....
aku pun complaint je la....
aku emel....
na kaw, dorang memang bagus la bab bab customer service ni...
dua tiga ari, kal aku tanya details, mintak mahap bagai....
pastu petang tu, cawangan tempat akak tu keje plak mintak mahap 
n nak jumpa aku.....


entry ni bukan semata-mata luahan perasaan aku...
tapi aku nak ingatkan diri aku sendiri...dan juga semua kawan-kawan...
chewaahhhhh......
kalau kerja u alls related dengan people, deal dengan people.....
banyakkanlah bersabar yer....even customer salah pun, stillllll customer betullllll.....
bagi aku cara terbaik.....
juz minta mahap je......
tu cara pscyho terbaik.....
yelah, kalau aku wat salah, tapi korang lak mintak mahap....
mesti la aku terasa....kan kan kan.....
juz nice kan cara nak setelkan dia....=D


oklah nak stop kat sini......
maaf tu indah......=D

2 comments:

rel='nofollow'>Irsyad Syah said...

hahhaa...mcm2...rsanya..kak yg slah kan?? hahhaa...

rel='nofollow'>nini said...

yerp memang akak salah pon....tapi kalau deal dengan customer, still kena say sorry kat customer even customer salah....

mende tu leh buatkan customer sejuk...=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....