Friday, March 23, 2012

spm fail....BODOHNYA aku....

semua yang cemerlang....seronok aje....yang dapat straight A....senyum sampai telinga....yang tak berapa nak A ni...monyok aje...mana nak taruk muka...mak ayah kompom dah malu.....kita ni....lagi a, orang sana sini dok tanya...pastu mula a cakap macam-macam...itu ini begitu begini...yelah, kita kan tak pandai......

yang dapat cemerlang...tahniah...yang tak dapat cemerlang pun...tahniah...amboi, perli na....tadek maknanya aku nak perli...aku ucap tahniah sebab korang dapat pengalaman yang berharga dalam hidup....pengalaman gagal.....mana de orang impian dia nak gagal...ye dak..sume nak berjaya aje...abis tu kalu dari kecik syik berjaya je, ada ke pengalaman gagal...mesti tadek kan...kalau tadek pengalaman gagal....mesti best kan...ye sangat best....tapi kalau ada pengalaman gagal tu sebenarnya lagi best....

sebab ?????
sebab pengalaman pahit ni sebenarnya yang mengajar kita...yang menjadikan kita lebih kuat dan tabah...dan paling penting GAGAL kita ni....akan jadikan kita orang yang BERJAYA ESOK....paling penting...bangkit kembali setelah jatuh...tu aje...

ala aku yang grad ni pun dok lepak kat rumah lagi.....sebab tadek kerja...beberapa orang kawan yang grad pun sama macam aku.....tadek keje pon dik.....padahal dah masuk u tu...

so kalo korang tak dapat p ipt mana-mana....tayah nak risau...p je kerja, cari pengalaman banyak-banyak...kalau fnb (food and beverage) industry, kerja dari bawah, tapi ada chances naik pangkat.....kawan aku yang SPM dia tak leh bawak masuk u tu dah jadi MANAGER kat Pizza....aku ni yang masuk u konon-konon tak keje...kalau keje pun, kena dari bawah gak....

so tayah la sedih-sedih....rezeki ada di mana-mana...tinggal NAK ATAU TAK NAK AJE....BERJAYAnya kamu bukan sebab result SPM....atau sebab dapat masuk Uni...tapi berjayanya kamu...sebab.......


sebab kamu nak....dan kamu lakukan....dan kamu dapat....!!!!

8 comments:

kai said...

gagal sekali x bermakna gagal selamanya.

IntaNBerliaN said...

betoi tu.. jdkan kegagalan itu sebagai jambatan kejayaan... :-)

Fadzmie Mohamad said...

Gagal SPM tak bermaksud masa depan dah gelap. Serius. ;)

Fatin Nadia said...

tak pa dik.. rezeki ada kat mana2.. tak yah fikir la pasal result tu.. selalu fikir positif k.. yang kekal akhirat sana.. kat dunia ni, kita buat je la sebaik mungkin..:)

dhiera said...

yang penting, jangan pernah putus asa~

biela bell said...

betul tu.rezeki ada kat mana2 :)
nak taknak je kita usaha dan cari rezeki tu..

Cik Yatt said...

spm bkan mnentu sgalanye pon..bnyk lgi peluang yg ada..

Woofer Storm said...

suka ayat bawah sekali tu.heheee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....