Thursday, April 12, 2012

sehari bersama NAZRI KADIR


promote buku lagi....orang cuti...aku tak pat cuti...=(   aku dan beberapa orang opismate menghandiri kursus penulisan....penceramah dia Nazri Kadir...memang superb....Tuan Nazri memang tak kedekut ilmu...banyak betul benda yang dia share dengan aku....meh aku share sikit key...


bukan senang nak berjaya....nak jadi penulis yang hebat macam dia....dia ambil masa sehingga 3 tahun baru buku sulong dia ni berjaya dilahirkan...lama kan...dia pun dah frust dah...memang dah tak berharap apa-apa dah dengan buku sulong tu...tapi finally.....selepas 3 tahun berlalu...beberapa hari lepas dia kawen....dia dapat call dari penerbit buku dia akan keluar.....


nak tulis buku ???? ada sesetengah penerbit yang minta proposal kita...so tulis la proposal dulu dan hantar kepada penerbit tu....


ada juga penerbit yang nak kita punya manuskrip...kalau novel ada penerbit yang minta manuskrip bab 1-3, bab tengah-tengah, bab last.....ni dia just nak scan kita punya idea pasal cerita tu....

cadangan dari Tuan Nazri lagi....kalau boleh....hantar proposal one by one...yes...memang take time...tapi better macam tu....lagi cantikkkk la.....kalau syarikat ABC dah kompom tak mo, baru lah hantar proposal  yang sama ke syarikat 123 lak.....

ada juga yang bertanya....nak hantar ke mana....penerbit yang gelemer ke...yang biasa-biasa je....cadangan dia...its up to you....tak kisah...tengok la mana kita selesa...tak semestinya penerbit yang famous amos tu akan bagi kejayaan yang besar pada kita...ye lah, dorang kan ramai lagi penulis yang nak kena handle...dan tak semestinya yang kecik lagi molek tu tak kan menaikkan kita...so its depends okay....

lagi ????? erm...setakat ni, ini aje yang aku ingat...hehe....nanti kalau aku ada ruang dan peluang aku update lagi yer....

oklah nak stop kat sini dulu....

3 comments:

Iffah Afeefah said...

nk buat antologi cerpen tapi xde spe nk layan hailaa

dhiera said...

cuti cuti ni elok la baca buku.. ngeh

El-Janna said...

wah.. teringin nk ada buku sndiri

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....