Thursday, February 14, 2013

koyak buku supaya lebih fokus

Assalamualaikum wbt....

tengok buku-buku akademik yang tebal......boleh mengantuk mata den...baru je tengok dah rasa cam oh pehlisssss laa......
kalau la dengan scan buku je terus masuk otak, lepas tu dalam dewan exam boleh keluarkan balik sejibik-sejibik perkataan dalam buku tu best jugak...kompom 4.00 punyalah...
tapi...tu angan-angan boleh la....kalau senang macam tu nak dapatkan 4.00, mesti dah ramai dah yang dapat.....hoho....

dulu zaman study aku koyakkan buku aku ikut bab...ye memang sayang pun...buku mahal okey...bukan singgit dua hengget...buku 70 hengget 80 hengget....pejam mata je la koyakkan ikut bab tu.....

sebab secara psikologinya lebih nipis apa yang kita nak baca tu....semangat tu lagi la tinggi...eleh sikit nye....la....ni je ke yang nak kena baca......terus rasa berkobar-kobar.....tiba-tiba macam tak sabar plak nak suh exam cepat-cepat...sebab rasa macam...la....senang je rupanya.....baru tau senang, bila baca helaian kertas je....

masa baca buku satuhabuk pun tak paham...sebab fokus dah lari.....fokus lebih kepada, cepatlah habis...cepatlah habis...makanya baca sekadar baca....at least kalau mak tanya dah baca buku belum, boleh jawab dah....nasib baik mak tak tanya, apa yang awak baca, cuba terangkan sikit kat mak....kompom gagap-gagap sebab tak tau pun apa yang dibaca.....

tapi bila dah buat macam tu, mak sure you all ada fail untuk simpan semua bab tu dalam satu fail...senang nak cari...mungkin renyah nak susun balik semula, atau mungkin hilang.....sebab tu kena simpan elok-elok....

ni salah satu cara yang pernah aku guna...mungkin orang lain ada cara lain...juz share something yang aku pernah buat, kot la sesuai ngan hangpa, boleh la tiru cara ni....=D 

oklah nak stop kat sini dulu.....
hargailah masa belajar ni, sebab belajar ni sebenarnya sangat meneyeronokkan...=D

5 comments:

rel='nofollow'>Cik Puan Rara said...

hmmm betol2,kalo koyak nmpk nipis dan otak kita mst lbh cergas kan.xterpk lak masa blaja dulu.

rel='nofollow'>∆LΣΣY∆ M∆IS∆Я∆ said...

btul tuh .. kalau buku nipis lagi seronok nak baca apatah lagi kalau berkaler .. lumrah manusia suka benda yang cantik ..

<3 rindu zaman sekolah dulu .. haish ..

rel='nofollow'>nik ros said...

sis tak pernah la koyakkan buku. baca jea la wlaupun buku tebal..syg la nak koyakkan

rel='nofollow'>biela bell said...

betoi...bila makin tebal..makin malas nak baca..haha...nak try cara nie..tapi tak sampai hati..kih3x..

rel='nofollow'>Lia Ilnia said...

tak terpikir kaedah ni dulu.. biasa yang lia buat adalah lekat nota ringkasandi tepi helaian buku yang di baca je..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....