Monday, February 18, 2013

Tips : kembali FOKUS

Assalamualaikum wbt, 

bila dah penat study, mesti mata rasa letih kan...kekadang tu boleh hilang fokus gak.....

so....ada cadangan yang pernah kita dengar, kalau nak fokus pandanglah tumbuh-tumbuhan kat luar rumah...pernah dengar kan kan kan ?

awat tumbuh-tumbuhan ? sebab tumbuh-tumbuhan warna hijau....apa kena mengena warna hijau ngan fokus plak...sebab, warna HIJAU merupakan warna FOKUS....




masa pembedahan pun, doktor memakai warna HIJAU sebab 

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus fokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor. 



paling best bila dapat study kat dalam taman, yang penuh dengan kehijauan, redup, dan nyaman...erk tapi.....boleh hilang fokus gak kalau ter nam pak orang da ting kot....=p

okeylah nak stop kat sini dulu....
Hijau warna FOKUS, Merah rasa nak makan, biru kurang rasa makan...errrrk...=p

1 comment:

Ca Ezah said...

kalau la dapat buat rumah yang dikelilingi halaman rumpu hijau.bestnyerrrr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....