Tuesday, September 8, 2015

Pengalaman buka buku pink

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt...


Bila dah ada isi....excited dia lain macam...
Rasa tak sabar...mcm nak selalu cek baby ada tak..baby ok tak....baby selamat tak.....gitu....

So...setelah 3 bulan....aku p klinik untuk buka buku pink...

Juz simpan kronologi kat sini sebab boleh refer next tym....sebab masa aku first tym nak buka buka...bluurrrrr sangat2 okeh.....dah la aku memang blur2....hahahaha


Aku p dengan en somi...sebab prosedur terbaru suami pon kena amik darah....sempat ag biras aku usik en somi katanya kena amik darah banyak sampai 1 botollll.....padahalllll.....dia cucuk sikit je pon kat hujung jari..macam nak cek kencing manis tu ha....tau2 dah siap.....

1. Letak ic dalam bakul...sebab first tym kan...

Lama la juga tunggu..kebetulan jumpa kawan sekolah aku...so kitorang apa lagi...sembang tak hengat punya...so waktu yang lambat tak la rasa sangat kelambatannya....

Sebelum masuk bilik nurse....depa panggil dulu timbang berat and cek darah tinggi...

2. Masuk bilik nurse...interview oleh nurse tu....basic question bout ourself.....passtu dia cek ms b.......ok cek ms b ni maluuu sangatttt sebabbbbb.....kena bukak and dia rasa.....grrrr.....hilang sat malu wehhh.....memang aku pernah terbaca pasal ni tapi bila kena kat diri sendiri tak tau nak cakap apa...sebab tu memang prosedur dia...

3. Cek air kencing....yang ni aku blur sikit.....aku kalau arahan ni macam aku susah sikit nak hadam...maybe aku jenis yang visual kot...so kalau apa2 hal kena ada visual baru aku cepat faham....hahaha....

Kat buku pink tu....ada nombor aku......nurse tu klip kan...so masa nak cek urin tu....kita kena ambil no bekas yang sama dengan nombor buku kita......buku tu plak kena masukkan dalam bakul kaunter makmal tu...sebab lepas cek urin nanti dia nak cek darah pulak...cek hb la kiranya...


4.masuk balik bilik nurse yang interview aku tu...and dia explain la sikit2.....masa ni aku banyak tanya....siap tanya pasal hb lagi...pebende la hb ni....nurse cakap hb ni macam kepekatan darah la....darah yang angkut oksigen ke seluruh badan...hb nak kena lebih dari 10 kalau x silap aku...kira cantik la bacaan kalau lebih...bagus la...sebab kan sekarang dah berdua..nak kena bagi oksigen pada baby jugak...

Ok ni yang aku faham..kalo salah plzz....tolong btulkan yer...hihihi


Pastu scan perut.....scan perut kena jumpa doktor...apa ntah nama doktor tu...dia cek aku dia diam je...aku plak firsttym mana la  nak reti..so aku yang banyak tanya dengan nurse tadi pon diam jugak sebab aku tak tau nak tanya apa...dah la aku tak paham apa yang dia cakap dengan nurse tu pasal aku...hahaha...lepas dia cakap nanti nurse tu catat dalam buku...


Lassstttt sekaliii aku masuk  balik bilik nurse....and dia amik darah.....ni nurse lain....macam garang sikit....
Dia tepuk tangan aku ulang2 tapi haremmmmm langsung tak dak urat timbul...at last aku cakap....amik je la kat tangan pon....nampak urat tu ha...lagi senang....dia cakap kalau kat tangan sakit sikit.....aku cakap tak pe la..redha....nak buat camana.....dia pun amik la darah guna jarum halusssss gitu kannn....tak de la sakit mana....sakit masa dia nak masukkan jarum tu je la lepas tu okje....lagi sakit kalau dia cari urat tak jumpa wehhhh....


Lastttt......dia tulis next apointment untuk aku....
Next appointment kena minum air gula....
Awalkannnn ......sebab history family memang ada kencing manis.....so......nanti aku share how aku minum air gula dengan selambenye...hehehe...tak la seteruk yang disangka.......





5 comments:

rel='nofollow'>Nurzakiah Hanum said...

great sharing

rel='nofollow'>Puan Kutu said...

Ohh buka vuku kena check miss v.serius?prosuder baru ke apa ni..macam2 skang.buatnya pas minum air gula kena detect gdm..lg haru.hahaha

rel='nofollow'>nini said...

Bukan miss v akak......miss b la syg.....

rel='nofollow'>Suriati Mokhtar said...

Tahniah...

Bab-bab minum air gula tu sesetengah orang tak tahan... saya aritu pun nyaris-nyaris nak terkeluar balik.

rel='nofollow'>QasehnyaRania said...

betul tu . sama mcm sy dlu la.lps buat buku merah Ya Allah balik rumah dok belek dari depan ke belakang, belakang ke depan. sampai dh x tau nk bca apa. happy, terharu, xcited semua ada.

bab miss b, alahai mmg malu sngt.. nurse ckp x yah malu malu sy dh tgk mcm mcm jns dh. kikiki..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....