Tuesday, November 10, 2015

Tips : anak bermasalah

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt....


Semoga anak2 kita semua pandai....hihi....tiba2....

Takut bila baca masalah2 yang boleh berlaku....macam lambat bercakap....Hyperaktif dan lain2....tapiii....kalau parents ambil peduli...masalah ni boleh setel je....kalo wat tak tau tuuu...kesian la si anak....

Ni ada tips...opkos la copy paste....hihi..jumpa kat fb...

Tips untuk anak bermasalah....

Tips ini dikongsi bersama oleh Pn. Zarina Madzhar (Fasi LINUS) untuk anak yang menghadapi masalah:

1) Lambat menulis:

Penyelesaian- Dapatkan tilam/ sesuatu yang lembut dan suruh anak lompat bintang di atas tilam tersebut (sekolah selalunya ada tilam untuk Pendidikan jasmani; boleh digunakan)

Sebab: Bila tangan dihayunkan, ia menggerakkan otot-otot tangan...

2) Anak Pelat:

Penyelesaian: Suruh anak bergayut ( contohnya di monkey bar) sambil itu anak menyebut perkataan yang sukar disebut.

Sebab: Tekanan pada badan memaksa anak untuk mengeluarkan/menyebut perkataan yang disuruh dengan betul.

3) Anak lambat bercakap.

Penyelesaian: Minta anak melakukan aktiviti turun naik tangga. Lakukan aktiviti meniup belon. Bubbles. Minum menggunakan straw.

Sebab: longgarkan artikulasi anak

4) Anak yang mempunyai tulisan buruk:

Penyelesaian: Beri anak pensil yang berbentuk segitiga.

Sebab: Mudah digenggam/grip oleh anak.

5) Anak hiperaktif

Penyelesaian: Cari berus yang lembut, gosok pada badan anak tersebut.

Sebab: Anak hiperaktif mempunyai deria sentuh yang kurang.. bila disentuh dengan berus lembut, ia akan menenangkan anak tersebut.
Boleh cuba

Oh ya kalau ada kawan2 yg ada tips lain boleh la share yer

9 comments:

azizah green line said...

nice tips! thanks sharing yunk

aryan azra said...

Bagus tips ni,anak akak yg sulung tulisanya kurang cantik hihihi bole a cuba

Melissa Muklis said...

nice, kak.. boleh praktikkan kalau ada anak nanti. heeee :D

Kesuma Angsana said...

Salam singgah hari ni bila masa sikit ni. info menarik ni, yq berkongsi sama. Yg penting kena terus doakan anak2 kita kan !

Nik Azidah said...

Salam perkenalan dari follower ke 750 :)

Perkongsian yg bagus sebagai info untuk kita semua :)

QasehnyaRania said...

terima kasih nini berkongsi
sy doakan smga nini pon dipermudahkan utk bf baby nanti :)

Fyda Noh said...

1st time tahu ada tips begini. thanks for sharing

hainom OKje said...

Baru tau Nini hihi..... Sebelum ni tak pernah ambik tau pun. Dasar malas nak membaca ginilah jadinya hihi

sya mimie said...

Zara lmbt ckp. Tip tu ada je amalk . Tp idok pun berjaya lg. Erm..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....