Monday, October 24, 2016

Turn 9 month

Assalamualaikum wbt
Waalaikumussalam wbt

Alhamdulillah....
My anak bertuah dah masuk 9 bulan...
Dah lama rasanya tak update...
Hohoho...berlawan dengan perasaan tu bukan senang....
Bertarung nak keluarkan ammara lagi senang rasanya...ekekeke....


Untuk rujukanku akan datang....
Maaflah kalau ada yang kata asyik asyik cerita pasal anak dia...macam anak dia semua bagus...
Again....ni semua sekadar catatab dan mungkin as a reference pada masa akan datang....

My little precious girl ni sangatlah aktif...er....walaupun kadang kadang tersebut juga "buas"...
Ok buas di sini bukan macam buas harimau tu....buas di sini like tak duduk diam....p sana sini...buat itu ini...so kita as mak mak ni gunakan la word yang baik baik "aktif"....ha ha


Ammara start nak merangkak 6 month....and at 7 month dia dah boleh merangkak dan sudah explore seluruh rumah...ayaaaa...so kena lebih alert....nak tengok tv pun tak senang....
So lebih selamat duduj dalam bilik and she can go everywhere she want.....hehe...

Memanjat pun salah satu favourite dia.. Dia akan panjat memanjat walaupun sebenarnya dia tak expert lagi merangkak. Aku prefer dia merangkak instead of dukung dia kemana mana...sebab merangkak tu boleh jadikan baby bijak tau....so kalau anak I all lambat berjalan ke...tak perlu nak risau.....rileks je...better sebenarnya sebab dia akan kuatkan otot otot dia tu....malah kalau anak u olls skip merangkak....yang tu kena tolong budak tu sikit la....
Ajak la dia main jadi haiwan...kejar kejar sambil merangkak....semata mata nak suruh dia merangkak...hehe....


Masa ni jugak ammara dah banyak babbling....sambil mengekek..bababa....mamama...aaaa....dan aku suka ikut apa yang dia cakap...kadang kadang bila dia menangis dia macam nak bagitahu aku sesuatu tapi aku tak faham...maafkan ummi nak....tapi aku suka dengar...lepas tu aku gelak...hehe...sebab cute ..ekekekeke...

Mak aku kata...orang tua tua zaman dulu tak bagi speak dengan baby...sebab nanti baby nak respond tapi dia sebenarnya belum boleh bercakap...entahlah....sebab aku selalu dembang dengan ammara.....dari dalam perut lagi aku dah sembang dengan dia....so bila kami tak sembang dengan dia nanti dia nangis...kalau kita sembang dengan dia...gelak pulak dia...ha ha

Now.....she is turn 9 month....tapi masih belum boleh berjalan....as for me..its okey....merangkak la nak puas puas...sebab nanti kalau kamu dah boleh berjalan belum tentu kamu nak merangkak lagi...haha



Ok tu ja update anak bertuah..nanti sambung lagi ..inshaAllah

2 comments:

Puan Kutu said...

Betul ke apa org kata tu..mana yg elok ikut dik..mana yg rasa tak berapa nk ok tu tak payah la oercaya sgt.hihi..memang bagua kot speak demgan baby..merangsang otak n byk lg kebaikan

Mummydearie said...

Seronok sebenarnya mengabadikan kenangan anak-anak dalam blog. Tak kiralah apa orang kata dan rasa. Dah namanya blog peribadi milik kita, suka hati kitalah nak cerita tentang apakan ^_^

Setiap anak ni berbeza keupayaan walaupun dari ibubapa yang sama. So mana yang baik tu kita buatlah demi anak kita. Mana yang tak elok tu, kita abaikan ajelah walaupun orang nasihat berkali-kali. Anak orang dengan anak kita memang tak sama ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....