Friday, July 14, 2017

Cek gigi

Assalamualaikum wbt

Tuan dah cantik tapi gigi....
Hihi...ok perasan cantik di situ yer...

Sebenarnya geram dengan yaya yang tak suka gosok gigi...kalau gosok gigi macam berperang dalam bilik air kisahnya..malu haih kat orang kampung..haha...

Gigi dia yang kat depan tu pun dah macam tak lawa sangat. Nasib baik masa senyum tak nampak...kalau tak jatuh saham kau nak..ahahaha



Sebab geram dengan gigi dia, saya bawa dia jumpa doktor gigi. Lagipun kawan saya cakap sepatutnya dia dah kena jumpa doktor gigi untuk letak fluorida untuk elak karies gigi.

Kami pergi 10 julai. So lagi enam bulan pergi lagi untuk cek gigi. Gigi yaya okay cuma yang tak lawa tu tak boleh nak buat apa dah. Nasihat doktor rajin rajin gosok gigi. Haha...ya baik. Maknya memang rajin pun. Anak nya yang tak nak.

Untuk kanak kanak umur setahun lebih macam yaya ni tak perlu bayaran pun kalau cek gigi kat government. Cuma lecehnya sila bersabar sebab agak ramai orang.

Korang ada tips macam mana nak gosok gigi anak anak dengan aman ? Boleh la share...

Oh yer...ada kawan saya buat macam ni kat anak dia...
Tunjuk gambar gigi yang tak lawa yang rongak dan buruk kat anak dia. Then anak dia okey je gosok gigi.

Ada juga yang cakap nanti ulat gigit or watsoever la...tapi yaya bukannya tahu ulat tu apa...gigit tu apa...takut tu lagi dia tak tau...so memang harapan la dia nak takut...gahahaha

3 comments:

mamapp said...

Mama takde tips haha.. tapi boleh Cuba gosok Gigi bersama anak Dan make it as fun time

saniah ibrahim said...

Memang nak kena guna saikologi nini bila nak suruh anak kecil rajin berus gigi.Nanti dia sendiri suka tanpa dipaksa.

Yati said...

Saya setuju dengan komen mamapp kat atas. Sebab masa anak-anak kecik dulu pun, saya gosok gigi sama-sama anak dalam toilet. Bawak kerusi stool, supaya dia nampak diri dia dalam cermin, tengah gosok gigi. Berus gigi dan ubat gigi bagi dia pilih sendiri kalau kat kedai.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....