Friday, August 4, 2017

Giant bubble

Assalamualaikum wbt...

Dah lama teringin nak main giant bubble sebenarnya...
Tapi belum berkesempatan..
Hari ni baru ada ruang masa...hihi...

So tadi saya sempat main giant bubble ni dengan yaya...

Bahan-bahan :
250 ml pencuci pinggan joy
(Katanya sebab pencuci ni lebih pekat )
4 sudu tepung ubi
150 ml air

Campurkan kesemua bahan ni dalam besen. Dalam besen tau supaya bila celup nanti semua bulatan tu kena sabun tu.....

Saya buat silap pakai baldi then stick saya lubangnya besaq gedabak....kisahnya tak jadi la...huaaaa
Pas ejas lubang tu jadi kecik baru okey

Eh eh saya lupa...stick nya boleh buat pakai hanger atau tali dan chopstick

Boleh buat macam ni, bulatan tu boleh pakai tali atau bentukkan je hanger tu bentuk bulat

Atau pun, boleh guna straw dan tali macam dalam gambar tu =) 


Besarrrrrr....best kan

Semua gambar dari google aje sebab saya terlampau excited sampai lupa ambil gambar...haha

Total permainan ni tadi saya beli joy dan tepung ubi rm8.00

At first saya buat, dia macam tak jadi sangat, sedih tau...
Last last saya main dengan tiup bubble tu..eh faham ke..haha

Pas dah penat, saya biar ramuan tu kat luar...lebih kurang sejam lepas tu saya main balik...eh eh...makin menjadi...tayah tiup...jadi bubble la... =) 

Bila ada angin lagi lawa bubblenya...=) 
Kiranya kalau main kat taman lagi best la...hehe

Kalau main ramai ramai kat taman...saya yakin mesti lagi best =) 

9 comments:

rel='nofollow'>Nor Azimah said...

Boleh ajak budak tadika akk main ni, hihi.

rel='nofollow'>Ainniah Zulkefli said...

pernah buat jgak tapi tak jadi haha. lepas tu baru jumpa 'resepi' sebijik macam ni. belum try lagi. nanti bila2 anak2 ajak main belon nak buat ikut yang tiga barang ni.

rel='nofollow'>mamapp said...

Agaknya kena tunggu sekejqp bg ramuan blend baru ok kut ye

rel='nofollow'>nini said...

Saya pun rasa macam tu kak...sebab lepas dibiarkan menjadi la pulak kan..hihi

rel='nofollow'>PeRdU cINta said...

Puas hati buat sendiri...dan puas Yaya main...

rel='nofollow'>Noor Azlan said...

Terima kasih banyak2 nini... lepas ni memang rugilah brader jual giant bubble kat taman saya ni... hahaha... dia caj rm2 satu stick saya jual rm1 satu stick... hihi...

rel='nofollow'>Qairina said...

wah anak suka sgt main bubble ni klo pegi taman ker mmg kena siap duit ler, pasni blh try dh la, tq sharing :-)

rel='nofollow'>imm hassan said...

pernah buat dulu tapi tal jadi..hmm kena tunggu lama dulu la ye baru elok bubble tu keluar? nak try lagi lah lain kali, anak2 saya suka sangatlah main bubble.

rel='nofollow'>Nur Zahirah said...

Buat sendiri boleh main lg banyak. Ulang2 pun takpe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....