Monday, September 18, 2017

Einstein never used flash cards

Assalamualaikum...

Nampak buku ni, terus saya sambar
Sentap tau tajuk dia...haha...sebab saya salah seorang ibu yang terlalu addicted nak anak pandai cepat....hahaha

Yaya dalam perut saya dah belikan flashcard...tettttt....hahaha...nampak tak semangat di situ...ekekeke...lepas baca buku ni, saya dapat banyak perkara...

The main point, komunikasi dengan anak tu yang paling penting. Selalu bersembang dan melakukan aktiviti bersama-sama tu yang jadikan anak pandai. Bukan flashcard tu....

Yer, ajar flashcard memang banyak words dia tahu, tapi dia tahu words but tak faham apekah itu...gituuuu....

Contoh macam gelap....tahu baca word gelap but cant describe gelap tu apa...
Contoh lain lagi, kalau bagitahu yaya....panas...dia tahu benda tu panas dan dia tak sentuh lagi...

Secara keseluruhan buku ni memang buka mata saya, kanak kanak belajar sesuatu apabila dia bermain. Belajar boleh, tapi kena lebih kreatif, selitkan pelajaran masa bermain. Lagi seronok dan lagi cepat ingat.

Kesian kanak-kanak zaman sekarang, belajar belajar belajar padahal waktu kecil ni waktu dia explore dunia dengan deria dia =)

Yaya...semua benda bulat dia panggil ball...haha...buih tu pun dia panggil ball...kuat pulak tu dengan suara teruja...
Nampak tomato dekat giant pun dia sebut ball....suka betul dia dengan ball...hehe


10 comments:

rel='nofollow'>Rapunzel Cikilolo said...

huhu. comel ja...

semoga buku tu bermanfaat

rel='nofollow'>cinta said...

Sangat setuju.
Naik muak pulak tgk bdk2 skrg 6thn pn byk homework. Kesian cikgu. Eh.
Last week br tau upsr ada 6 subjek. Tersedak.

rel='nofollow'>mamapp said...

Oo.. yaya minat ball ye. Nanti kalau jumpa auntie belikan ball ye

rel='nofollow'>aryan azra said...

comel sangat yaya tu tomato pun jadi ball ye..kira bolehlah kan yaya hehehe

ye sebenarnya dengan bermain tu anak2 lebih banyak belajar dan berfikir sebenarnya. tapi kadang akak ni gagal jugalah sebagai mak, balik kerja nak kejar memasak bagai sampai dah tak boleh nak berkomunikasi dengan anak2, bercakap sambil masak tak dapat nak tumpukan perhatian lebih pada anak2..sedih bila diingatkan

rel='nofollow'>QasehnyaRania said...

Hihi..
Bulat is comel kot..
Comelnya dia bertudung..

Hye nini sihat. Lama x singgah sini. Kan.
Dh berapa org baby?

rel='nofollow'>SalbiahM said...

betullah..silibus sekarang dahsyat.lepas tu tak belajar macam dulu kira kayu aiskrim la apa la.semoga yaya membesar jadi anak yang pintar dan solehah

rel='nofollow'>shalin shazira said...

Kalau kat Jepun kanak" tadika & ke bawah lebih dipraktikan manners dan basic learning tapi di sini lebih pentingkan grade dan test. ��

rel='nofollow'>norhidana miswan said...

mmg sentap nengok tajuk buku tuh...

kita skrg ni berebut2 nk anak pandai tanpa kita pikir apa anak kita rasa, pnt ke apa ke...

rel='nofollow'>Cik Puan Ena said...

Flash card mmg mbantu dlm proses pembelajaran anak.. selamat maju jaya sis..

rel='nofollow'>LYAfrina said...

Betul tu. Smua org harapkan anak pndai.. Tp, utk itu kt kna lah berusaha n bersesuaian dgn keadaan.. Apa² pom pmbelajaran skrang pnuh cabaran..mmg kna mulakan dr awal..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....