Friday, May 27, 2011

keluarga akhir zaman.....

Nama I, Hafizah. I adalah anak bongsu dalam keluarga I. Kalau you all biasa layan dramas, mesti you all akan kata anak bongsu paling best sebab dapat paling banyak kasih sayang. Tapi I tak. I lain. I tak pernah pun mendapat kasih sayang. Mak I meninggal sejak kecil. Daddy I pula selalu sibuk dengan kerja di penjabat. Adik beradik I pun semua buat hal masing-masig. So, I umpama tak berguna kepada keluarga I.

Actually, masalah yang I alami agak berat kerana Daddy I tak kasi I pakai tudung. I tak tahu kenapa. Mungkin kerana adik beradik I semuanya tak bertudung kot. Daddy I juga tak pernah ambil tahu akan perasaan I untuk bertudung. Daddy I tak concern kat I langsung. Dah la tak concern, hormat kat I pun tak.

I ingat lagi hari tu. Masa tu I tengah mandi. Daddy I tertingal dia punya spect mata kat dalam tandas tempat I mandi. So dia ketuk-ketuk pintu. I tak dengar sebab masa tu I tengah nyanyi. So, Daddy I ketuk sampai lock tu terbuka sendiri. I terkejut. I capai tuala untuk tutup badan I. Tapi I sempat tutup bahagian bawah je. Daddy I pulak dengan selamba je masuk. Dia amik spect mata dia dan blah sambil berkata "Eleh, macam la orang nak tengok sangat". Tapi I tau dia curi-curi tengok. I tau. Isk.

Pastu. Ada sekali tu, I nak mandi. So I masuk la dalam tandas. I ingatkan tak ada orang dalam tandas. Tapi rupa-rupanya ada anak kawan adik beradik I dalam tu. Dia baru lepas tumpang mandi. Lelaki. Hanya bertuala pulak tu. Ewww. Tak tahu malu langsung. Tak tahu ke dia yang iman I tergugat melihat dia topless?

Then sejak itu. I nekad untuk berubah. I nak tunjukkan kat mereka yang I ada maruah dan mereka perlu hormati I. I nak pakai tudung walaupun semua adik-beradik I tak bertudung. I tak kira. Kubur masing-masing kata En Syahidi.


Innocence dan sweet kan. Macam pelakon Chequititas.

Pagi tu. Cuaca amat indah. Tapi perut I lapar. I turun ke bawah. Baru jea I nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. I jenguk melalui tingkap dan nampak Daddy balik.

I agak pelik dan tertanya-tanya kenapa Daddy balik awal. Dan dalam masa yang sama, I terfikir yang inilah masa yang terbaik untuk I desak Daddy I untuk benarkan I pakai tudung. Now or never!

Bila Daddy I buka jea pintu, I terus bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, I kata, "Daddy, Hafizah nak pakai tudung boleh tak? Boleh tak? Boleh kan? Boleh kan? Boleh laa"


Bila dengar je apa yang I cakap, Daddy I terus jegil kan mata dia sebesar besarnya. Macam ada api keluar. Tiba-tiba, "Panggg!" Tapak tangan Daddy I menghayun ke pipi gebu I. I terus jatuh. Manik-manik mutiara, berlian, permata dan kaca bertalu-talu menitik keluar dari mata I. Sakit aw.

Adik-beradik I yang lain hanya tersenyum sinis je. Kejam.


"Aduhhhhhhh! Sampai hati Daddy! Hafizah tau la Daddy rasa malu kalau Hafizah pakai tudung. Tapi salah ke kalau Hafizah nak tutup aurat Hafizah? Lagi pun Hafizah...."

Panggggg....! Daddy labuh pelempang ke muka I sekali lagi sebelum I abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi Daddy malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Besar kecik besar kecik je Daddy tengok hang! Lagi pun Daddy....!"

"Tak kira!" I membalas sebelum Daddy sempat sambung ayat dia. "Hafizah nak pakai tudung juga! Hafizah tau apa yang terbaik untuk Hafizah. Hafizah..." Belum sempat I nak habiskan ayat I, "Panggg!" Sekali lagi I kena pelempang.

  



"Hafizah? Hafizah your head! Daddy boh hang nama Hafiz. Tup tup lekat Hafizah apahal?! Hang nak pakai tudung buat apa? Dah 100 kali Daddy habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG. Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng. Adik beradik hang semua lelaki tulen. Yang hang separuh tulen apa cer?

I yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang, kena maki. Tudung pulak tak dapat.


cerita di atas memang aku copy paste pun.....kat sini....credit to adamoyu =D

yeah...memang ada yang pernah baca, n mungkin ada yang belum baca...yang pernah baca, mesti terus skip cerita ni, yang belum baca punyalah semangat gile nak habiskan cerita ni....macam aku, gila semangat...sampai terdetik macam-macam kat dalam hati...teruknya ayah dia....ada plak cam tu kan....pelik-pelik menda yang berlaku zaman sekarang...haish, tak paham....

tu antara apa yang terlintas di fikiranku....saat aku membaca....nasib baik aku terus membaca sehingga titik yang terakhir. cuba kalu aku baca separuh je. tak habis baca...pastu dengan penuh semangat aku pi cerita kat si A, si B, si C...dan mereka2 ini pulak dengan seronoknya bercerita pula kat si 1, si 2, si 3....dan cerita ini tersebarlah....dari cerita yang tak femes dah jadi satu kisah yang paling gah di abad ini....

ni kalau cerita ni, cuba kalau cerita yang betul2 berlaku dalam hidup....cerita kat sekolah, kat kelas, kat u, kat kolej, kat pejabat....dengar citer separuh je, tapi semangat nak story kat orang lain plak....tapon dengar tajuk je, dengan penuh semagat waja g story mory kat orang lain....apa yang akan jadi....habis...hancur la dunia......cerita cerita yang tak habis bersebaran di merata-rata...bagus kalo stop kat situ n cerita bulat2 cam aku copy paste ni, tapi tak...ada plak tokok tambah, mengkasi sedap cerita itu....tambah ajinomoto, garam, gula, lada, cuka, tak lupa maggi cukup rasa....na kau...apa jadi.....erm sendiri mau ingat la ye....

adakah kita tergolong dalam orang seperti itu...? kalau ya...renung2kanlah.....lidah itu lebih tajam dari mata pedang....=D

2 comments:

The ModERnMoZaRT said...

huk3,,penah bace gak cite ni,,mule2 geram sampai nak tumbuk skrin laptop,,haha
but bile bace sampai habes gelak golek2 sampai klcc,,keh3

btw,suke part yang tidak di kopipes tu,,
nice thinking,,
salute!!

nini said...

=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....