Saturday, May 28, 2011

orientation week - minggu kena toche....

minggu orientasi....adakah minggu kena tocha ? adakah ? wajibkah ? perlukah ? zaman-zaman dulu kala punya orientation week gempak....kena berenang atas lantai, kena tiup lampu sampai padam...apa ke bengong arahan tu....pastu suruh jadi ayam, dok dalam almari, sampai waktu kena bukak pintu almari, keluar kepala cam burung, bunyi ting tong....olo comel...comel pada yang menengok, seksa pada yang kena buat....lagi ? eramkan telur ayam...ni lagi satu benda yang tak masuk akal tapi inilah hakikat...tym tu rasa cam nak bunuh je senior yang berlagak tu, ko suruh aku buat, cuba ko buat dulu sampai jadik, baru suh aku boleh ? memang dorang dah pernah buat pun, zaman dorang adik-adik....muka nerd, baru masuk u atau kolej, atau sekolah berasrama...rambut belah tengah, pakai spek tebal...muka gila baik....huh.....sebab tu la ni, depa duk balas dendam kat adik2 baru plak....tapi lani tu, lani zaman dulu kala lagi, lani zaman millenium ni mana da mende2 cam ni...aku pun tak sempat nak rasa kena buli....dan tak sempat nak buli balik....


seronok sangat ke buli ni ? seronok sangat ke dibuli ni...? bagi aku, benda ni lah akan kita ingat sampai bila-bila...ya dak...? masa da kawin da ada anak bagai, terjumpa kat pasar malam...o ni la akak yang dok suh aku berenang atas lantai tu....pastu jumpa, senyum2 peluk bagai, cium pipi kiri kanan, biasanya pompuan la cam tuh...bagus kalu cam tu, tapi kalo yang berdendam ni payah....tapi biasanya, benda2 ni la mengeratkan silaturrahim...wah gitu, gila kejam cara nak elakkan silaturrahim.....

tapi ada orang kata, nape nak kena buat benda2 cam ni bagai, buat yang elok tak leh ? lagi bagus....orang pun ingat jugak...ingat kebaikan kan ke lebih baik dari ingat kejahatan kita....betul...ye la tu...aku setuju....tapi tu lah, lumrah manusia....yang jahat lagi dikenang, yang baik seolah-olah dilupakan...hilang entah kemana....haha

so benda ni semua, depends.....tym aku part 1 dulu, senior aku sume baik2....kami ibarat satu keluarga...jujur cakap, sampai part 4 tak pernah beli buku, suma senior bagi...sayang tul aku kat dia...kak yani nama dia...part 5 practical n part 6 terpaksa beli sendiri, sebab dorang memang ada bagi aku buku satu kotak, tapi tu la, dorang p tinggal kat dalam bilik, aku p amik dah tadek, elok....kena buang ngan cleaner...padan muka...

kenangan yang terindah masa part 1....yang paling aku ingat, opkos la dikir...sebab dikir merapatkan kami, sampaikan aku rasa cam nak bunuh je sorang abang senior tu...sebab aku memang dah tak larat, tensen gila...dok suruh wat ulang2...haish.....tapi yang aku tak suka tu la, yang paling aku ingat...kenangan.....

sebelum aku stop entry ni.....semua benda ada baik ada buruk...terserah pada kita camana nak nilai....tapi kalau buli dah melampau sampai si kawan masuk wad bertarung nyawa....ada kebaikan lagikah ?????

3 comments:

rel='nofollow'>yad'z said...

uhuhuhu.. orientation week paling kejam saye kene.. senior suruh tiup kipas sampai hidup.. hahahaha...

rel='nofollow'>Athirah Liyana said...

warggg.. tak suka minggu orentasi!

rel='nofollow'>nini said...

yadz : macam best je...haha

athirah : hahaha....=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....