Sunday, May 29, 2011

kemajuankah itu ??? atau.....

agak2 bila dah pakai ferrari 3 bijik, lancer 2 biji, evo 2 bijik, rumah cake (macam yang pernah aku angankan) tiga tingkat, ada taman yang luas dan indah, leh wat umah lagi 3 bijik kat taman tuh, ada pembantu rumah yang cun melecun, ada itu, ada ini, bla bla bla......agak2 kita ingat tak zaman2 kita susah dulu...? Alhamdulillah kalau ingat.....tapi tu lah, semakin kaya, semakin banyak harta, kita rasa nak tambah lagik kan...

dulu bisnes pasar malam, pastu ada warung, pastu ada restoran, satu restoran, dua, tiga, sekarang seluruh malaysia, plan nak bukak lagi ke beberapa buah negara.....tak pernah cukup kan...nape nak kena bukak lagi sampai kat negara orang, apa kat negara sendiri tak cukup ke ? nape tak maintain je jadi peniaga pasar malam..pe kelas jadi peniaga pasar malam bro...jadi manager kepada fine dining restuarant baru lah....sesuai dengan ferrari 3 bijik, rumah cake besar gedabak....barulah ada kemajuan...wah gitu...ke...ma...ju...an....okeh....

biasanya, bila dah maju....jarang nak toleh belakang...ye lah, kata orang, teruskan melangkah, pandang hadapan, jangan toleh belakang...tu yang gah sangat dok jalan teruih ke depan tu, tamo da toleh toleh belakang, bak kata orang lagi, yang lama usah di kenang...gitu kan....

hamik ko, mukaddimah panjang sedepa...sebenarnya ni entry balas tuk entry ni..check SINI k. nape wat entry balas ? saje nak try macam yang khairul cakap..erk boleh ? hahaha...tadek la, ekceli tetiba ada idea, bila baca entry dia...so aku terus la tulis....

aku sangat bersetuju...wah ayat gila skema...dengan entry dia, datz y entry ni wujud, kita agak agak kalau dah senang....dah kaya....dah mewah......jarang nak rasa puas dengan apa yang kita ada...kita makin nak nak nak nak dan nak lagi....macam tak pernah cukup....padahal masa memulakan sesuatu dulu, sikit pun kita dah bersyukur, kita dah hargai...tapi sekarang.....bukan tak bersyukur, cuma kita nakkan peningkatan...kalau maintain je, tak de penambahan, tak maju...oh gitu plak....cam tu bole eh...

dimanakah kita.... ? masihkah kita punya sikap itu ? sikap mensyukuri nikmat ? atau kita sudah ada sifat baru....ta...ma...hak...oh oh oh...jauhkan la sifat tu....cakap mudah, tapi kekadang tak sengaja, sebab kita terlalu taksub, taksub mengejar ke...ma...ju...an konon sehingga kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada...sebab tu la wujudnya peribahasa...bagi betis nak paha...sebab kita memang cam tuh.....kalau bukan kamu, Alhamdulillah, tapi kalau kamu.....renung2kanlah.....

bersukurlah dengan apa yang kita ada....bersyukurlah dengan apa yang kita dapat....camana ? tengoklah orang yang lebih kurang daripada kita, semoga kita lebih bersyukur dengan apa yang kita ada, mereka tiada...=D

3 comments:

rel='nofollow'>kotak bulat said...

betull.. bersyukur tu wajib.. :)

rel='nofollow'>kimiez said...

rasenyer nak terus maju itu bukan satu kesalahan.. nak kete brape banyak pun bukan satu kesalahan gak..syukur dengan tak syukur tue jer yg jadi masalah..sbb itu bergantung pada individu sendiri..kaya or tak kaya tue, tuhan yang bagi rezeki.. tue yg kite kene faham ngan ayat belajarlah sehingga ke negeri cina...yang penting muhasabah diri..

rel='nofollow'>nini said...

nak maju tadek masalah....tapi kalau dah sampai tahap tak pernah cukup dengan apa yang ada.....sampai sanggup buat apa sahaja...camana...erm...=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....