Monday, June 13, 2011

ek eleh....aku bayar kot.....

"sape suruh tak belajar betul-betul...skang dah kena jadi cleaner...kerja la elok-elok..."

"alah....ko letak je situ....nanti ada la pekerja dia kemas meja ni..."

"ek eleh, cleaner je kot....."


dan macam-macam lagi ayat...yang mungkin pernah kamu ucapkan atau pernah kamu dengar.....ye, mereka hanyalah cleaner biasa yang tidak ada apa-apa kehebatan pun...cukup bulan dorang dapat gaji...hello, dorang tu dibayar, biarlah mereka buat kerja....jangan dok goyang kaki je....

ye....memang mereka dibayar pun....jadi, disebabkan mereka dibayar....bolehlah kita buang sampah merata-rata sesuka hati...hamboi....kita lupa gamaknya, sat g, masa akhirat nant, kita kena kutip semua sampah yang kita buang merata-rata tau tak...aku tau pun kawan aku cakap...dan lepas kawan aku cakap cam tuh, memang aku tak berani nak buang sampah merata-rata...ye lah, aku dok pk, masa aku belajar kat sabah dulu, kalau aku buang sampah merata-rata....sabah ngan terengganu tu jauh, sekarang boleh la naik kapal terbang...nanti ? kat akhirat nanti camana ? nak kena kutip....banyaknya tu....jauhnya tu...mampu ke...?

memang lah, mereka dibayar...takkan kita nak tolong wat kerja mereka lak...hello...apa la function mereka bekerja kalo tamo buat kerja kan.....ye, betullah tu, tapi tak salahkan, kalau kita buangkan sampah kita sendiri, makanan yang kita makan tu, sampahnya kita tolong buang dalam tong sampah atau paling tak pun, kita kemas sikit meja yang berselerak, sat g pelayan restoran atau warung tu datang je kutip...senang je kerja dia....sejuk hati dia...senyum je sedepa....

nape aku cakap camtuh ? sebab aku sendiri yang merasa...hehe...aku kerja biasa-biasa je....kat roti boy, kat situ ada la dua tiga meja untuk pelanggan yang nak lepak sambil makan-makan kat situ...orang diet, makan roti je la kan.....aku tak kisah pun nak kutip sampah-sampah, botol-botol minuman yang mereka dah makan, ye la, dah keje aku...takkan aku dah marah kat depa pulak kan....tapi aku rasa senang hati, bilamana sampah tu, mereka dah tolong ikat elok-elok letak dalam plastik...aku tinggal kutip je satu kali.....terus buang....

pernah jugak terjadi.....dah la makan big apple kat tempat aku, aik merungut nampak...erk...juz nak share perasaan aku je...hehe...dan kita leh jadikan benda ni sebagai pengajaran...tak gitu....ok, berbalik pada kisahnya....makan big apple, pastu krim donut tu plak tumpah kena meja......hurm...pastu bersepeah-sepah atas meja tu...erk...ye la kerja aku...aku buat, tapi tu la....perasaan masa kemas meja yang pelanggan dah tolong kemas tu lain....

terkeluar pulak macam ni...bagusnya la, sape lah yang makan kat sini tadik....kan aku dah berdoa kebaikan orang tuh.....so mungkin lepas ni, kalau kita makan kat luar, kita tolong la sikit-sikit.....memang la kita bayar kan....tapi tak salah pun kita amalkan budaya cam nih....

sebab setahu aku...kalau kat luar negara tu, kalau makan kat kfc ke mc d ke....depa angkat je sampah depa pi buang...tapi kita ni lain sikit....erm...

okeylah nak stop kat sini.....
walaupun kecil....tapi ada yang menghargai....cuma kita terlampau memikirkan sumbangan yang besar sehingga lupa kita boleh menyenangkan orang dengan perkara kecil yang kita lakukan =D

7 comments:

rel='nofollow'>sesegar said...

ohuuu.oo.pernah dengar jugak ayat yang kena kutip nnti kat akhirat tu.huhuu..semoga selalu mengingatkan.
thanks for sharing! :)

rel='nofollow'>nini said...

sesegar : dah tak buang sampah merata2 dah, walaupun kecik...=D

rel='nofollow'>akusipenulisblogygmalas said...

hihihi..hargai perkhidmatan yg org beri walaupun orang itu dibaya..ye dak???

rel='nofollow'>Aku said...

klau jd sampah msyarakat siape yg kne kutip?

rel='nofollow'>nini said...

aku : betul...=D

AKU : erk...sampah masyarakat ? erm....familinyakah atau kerajaan kah ?

rel='nofollow'>bunga said...

sbb tu kena ada rasa tanggungjawab atas semua hal..cam samapah kita..kita mempunyai tanggungjawab tuk bunag sampah di tempat yang betul kan.

rel='nofollow'>nini said...

BUNGA : yerp...setuju....kalau semua macam tu, mesti bersih la malaysia...tapi....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....