Tuesday, June 21, 2011

jimat ke ?.....padahal kedekut.....=p

dulu....masa dok ngan mi abah kat kampung....hari-hari makan kepsi pun tape...bukanlah cakap kaya, tapi kalau setakat tadek duit tu, boleh lagi jenguk dapur angkat periuk nasik...makan nasik....beli baju mahal sikit tak pe....sebabnya....kalau tadek duit, tadah tangan mintak ngan abah.....dulu, mydin tadek lagi...selalu pergi nur fresh beli barang....tak g sabasun, sebab tadek lesen...lagipun nur fresh dekat je...kalo mi suruh beli barang...sat g, duit lebih tu....ada la pekena sebotol nestle bliss...hamboi cam orang kaya je gaya....tak pun beli roti pizza, tak pun beli jus oren....sesuka hati je.....tadek kira-kira pun....




masa belajar.....jauh dari family....dah reti dah...semua kena kira.....paling aku ingat, tym aku part 1...aku masuk je koop, sat g aku keluar balik...sebabnya aku tataw nak beli apa...erk tataw nak beli ke ...kedekutkah....atau berjimatkah....hahaha...tapi betul la, aku tak minat makan jajan, biskut pun kureng minat,  maggi lagi la.....masa part 1 kan budak nerd, mana makan maggi, jadi bodo konon.....oh oh sorry ye penggemar maggi...=p



pastu.....dah pandai dah....beli apa yang nak guna je...yang tamo guna tak beli.....kedekutkah atau berjimatkah ??? sandal pun ada satu je....sampai akhir sem lak tuh guna, selagi tak putus, selagi tu pakai yang tu....berjimatkah atau kedekutkah ???? makan.......memang menggunakan sepenuhnya elaun makan yang uitm bagi....walaupun makanan kat cafe tak sedap....tataw la...berjimat ke kedekut namanya......



kalau nak balik kelas....rela tunggu bas uitm....berebut-rebut dengan orang....erk akulah tu, bukan berebut...fight for the bus je...aku kejar masa ma....masa tido...=p kalu ada bas omo...(haish tetiba rasa rindu gile uitm sabah...) bas tu aku tengok je....tadek pun nak nyibuk berebut sekali...tadek pun istilah fight for the bus...sebab kena bayar...alah 50 sen je pon...tapi tulah...berjimat kan...erk ke kedekut ???? haha....






dan....disebabkan berjimatlah, sampai sekarang aku tak pernah naik MAS....aku naik Air Asia je....teringin nak naik MAS, tapi bila buat comparisan, mesti aku naik Air Asia jugak.....sanggup aku jalan jauh-jauh lepas turun flight nak angkut barang....barang kiri kanan sanggup je bawak, dari kena denda lebih muatan.....walaupun hati memberontak....tapi bila kira-kira balik....duit yang kena denda tu boleh makan untuk sebulan....memang sanggup je...erk berjimatkah...atau kedekutkah....


berjimatkah ? atau kedekutkah ? terpulang la pada kamu yang menilai....masa tu aku tak kisah kamu nak cakap aku kedekut....sebab aku jauh dari family....dan bila aku jauh....reti plak aku nak berjimat cermat ni...erk berjimat kah ? erm...bagi aku berjimatlah k.o.t....bagi kamu mungkin kedekut....haha


apapun.....kita akan lebih menghargai sesuatu bila berjauhan dari family....dan kita akan lebih pandai menguruskan diri bila kita jauh dari family....=D

5 comments:

rel='nofollow'>NuSaNa NoSa 91 said...

klu keen, keen panggil ji penjimatan.. ye la, klu kita abes duit, nk minta dr sape kn?? segan la nk minta kat ibu ngan ayah.. huhuu~ T_T

rel='nofollow'>kotak bulat said...

berjimat tu.. hehe..kb pun mcm ni.. xmo bazir2 beli bnda yg xperlu

rel='nofollow'>ecah mashuri said...

tu bkn kedekut.tu jimat.kalau ecah xpandai nak simpan duit.huuhhu

rel='nofollow'>ain revival said...

pernah dulu hmpir naik bus rapidKL tp tetiba nmpk bus UiTM trus turun bus rapid tuh..huhu..yer laa free..bkn kedekut tapi bjimat..

mmg! kite lbih mnghargai sesuatu kalau jauh dr famili.

rel='nofollow'>nini said...

keen : sama kita...=D nak mintak duit pk spuloh kali....=D


KB : masa student, memang cam tuh kan..hehe...

ecah : tak pandai simpan duit....saya ada cara...erk...nanti kita share..=D

ain : hahaha...tu mesti walaupun bas uitm dah penuh....sanggup ni fight for the bus...=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....