Wednesday, June 22, 2011

sebenarnya.....kita kena paksa beli....

pernah nampak cam ni ?  haiyoo....memang de...kalu beli stokin akan dapat 2....sebab sepasang kan 2...


yang macam gambar kat bawah ni ???? pernah nampak....? mesti pernah kan.......



elok....korang keluar, memang nak beli satu je beg, sekali dah terbeli dua...kenapa ? sebab harga dia murah....murah berapa rm 5....erm.....


sebenarnya-benarnya......kita ni dah kena tipu dah....kita dipaksa beli....at first nak beli satu, tapi harga dia tu menyebabkan kita beli dua...sebab kita rasa murah...padahal kan, lepas tu kita tak guna pun...simpan je....sebab tadek kegunaan pun, kita beli sebab kita rasa murah, bukan sebab kita nak guna....



okeh, contoh lagi...kat kedai ada banyak jenis printer, ada yang biasa punya dan ada yang 3 in 1....yang biasa harga RM 200, boleh print je....kalau tambah lagik RM 90 boleh scan sekali.....pastu boleh fotocopy jugak...means harga dia RM 290....kadang-kadang kita rasa murah, so kita sanggup je beli, tapi kita tak fikir pun....kita akan guna ke tak benda scanner tuh....erm.....


lagi....? tengok benda murah dan kiut....mesti beli....padahal tak guna pun...hadoi...suka betul buang duit....konon-konon beli sebab murah, nanti mesti ada kegunaan dia...bha...makanya....benda alah tu tersimpan je sampai la rosak...so apalah kunun....ok sorry kalau terasa...dulu aku pun cam tuh, tengok menda kiut, murah plak tu....rasa geram je nak beli...ye lah, masa tu tayah pk kewangan...duit ibarat turun dari langit, padahal mintak ngan abah...nasib baik je abah tak cakap, ko ingat aku cop duit ????? skang ni je, agak2 dah dewasa sikit, baru nak pk....baru nak list down barang2 yang perlu dan tak perlu....


okeylah, nak stop dulu, tapi nak cakap jugak cam nih....
bila duit terlampau banyak.....kadang-kadang tanpa sedar, kita tertipu dengan harga yang ditawarkan.....

12 comments:

rel='nofollow'>bunga said...

haha..bunga biasa lau cd korea beli satu percuma satu..hahh..bunga akan beli..hahaha..

rel='nofollow'>nini said...

minat punya....sanggup je kan...=D

rel='nofollow'>CikFF said...

haha..
cmtu la slalu nya..
kunun2 murah la.. lau bli 2.. tp mbazir je

rel='nofollow'>kotak bulat said...

pompuan selalu tertarik dgn jualn murah ni kot.. biasany kalau brg dapur je bru bli lebih kalau ad harga murah..hehhe

rel='nofollow'>ecah mashuri said...

betul2.ak sllu tertipu kalau bab2 sale nih..tipah tertipu lagikkk.huhuhh.

rel='nofollow'>NuSaNa NoSa 91 said...

belilah dgn bijak.. beli ikut keperluan, bukan ikut nafsu.. kn2?? ^_^

rel='nofollow'>Amy Syaquena said...

kalau dah berkenan apa pun sanggup kan hehehe...


p/s: salam kenal ye amy singgah sini dari blog sis diana dan follow kamu...betul kata sis diana nice blog kemas je

rel='nofollow'>padin said...

hehee aku suka kumpul model mainan entahla walaupun xde kegunaan tapi aku seronok sebagai koleksi peribadi.. hee :D

rel='nofollow'>nini said...

Cik ff : kan....tapi tu la kita tak sedar...hihi

ecah : tym sale tayah cakap la...hahaha....

keen : betulllll...kena wat list panjang2...hehe

amy : ye la kan...bila hati dah suka...

padin : kadang2 hobi kita ada yang membazir...tapi kepuasan,....gitu kan....=D

rel='nofollow'>CikFF said...

mang... da beli baru nak tersedor nya,, rase cam nak pegi pulangkan alek... boleh ke..? haha

rel='nofollow'>Gagak said...

biasala, bisnes strategy..hehe

rel='nofollow'>nini said...

FF : amoi...dan dan nak pulangkan bali...hikhik....

gagak : kan...kita jugak yang terkena...=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....