Friday, June 3, 2011

WEEK 6 : Tutorial Food Styling -cereal






hadoi kena wat tutorial tuk week ni....tak pernah sepanjang hayat aku wat entry tutorial....tapi dah nama pun cabaran kan..ye baiklah aku terimalah...haha....lama gak aku dok pk nak wat tutorial apa...erm...sebab aku memang tak reti..siyes...erm...tetiba, ter pk nak buat tutorial pasal  cereal untuk food styling....

sebelum tu, meh kita layan gambar ni dulu...tengok lek lok taw....sedap tak ? best tak ? menyelerakan tak ? rasa lapar tetiba tak ? 




picture from google. 

okeh....rasa cam menyelerakan konon kan...makanya kalau korang nak taw.....susu yang putih itu adalah gam pvc....gam yang kat bawah ni (gambar dari google).

tak caya...? tengok la betul2...hahahaha...
 nape nak kena tipu bagai...? pakai susu betul sudah.....bukan pe, kalau pakai susu betul...susu tu akan bertukar jadi kaler kuning....pastu cereals tu plak akan soggy...dah tak foto genik...


okey lah panjang lebar plak story kan....sebenarnya entry ni adalah tutorial tuk photoshoot for cereal..

  • pilih cereal yang elok2....yang ada karakter....yang cantik dan tak pecah...
  • letak aluminium foil dalam mangkuk, letak dalam keadaan melengkung, so nanti tak perlu letak banyak cereal....
  • lepas tu, masukkan cereal ke dalam bowl yang dah ada aluminium foil, susun buah2 yang korang nak bagi cantek, cam strawberry, pisang or blueberry 
  • dan letak gam...
done...dan dibawah ni beberapa contoh cereal yang dah siap untuk diamik gambar.....




okey sebelum stop...nak tagged....zati  dan wani 


5 comments:

rel='nofollow'>nabila saat said...

waaahhh...gam ruponye

rel='nofollow'>nini said...

hahahah...rasa cam kena tipu kan...ekceli banyak lagi trick dalam food styling nih =D

rel='nofollow'>cahaya said...

hye nini..thank tau tag wany..:)

rel='nofollow'>100penulis said...

laa ye ke gam.. patut melantun elok ja hehe

nini, utk topik ke 6 dan seterusnya xpayah tag lagi.. sj nk senangkan sikit cabaran 30 minggu ni. ok :)

rel='nofollow'>nini said...

oraite =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....