Monday, July 18, 2011

aku budak lepasan spm je...

manusia....kalau orang tu ada degree....ada phd....takpun master....keje besar, gaji besar, umah besar, kete besar, bini besar...erk terlebey sudey....pandangan mereka pada orang-orang yang punya segala-gala besar ni lain kan....compare ngan orang yang ada benda kecik-kecik....sekolah takat darjah 6 je....keje cikai-cikai je....tak pandang pun...senyum pun nak tanak je....




aku cakap benda betul....ok ada yang marah...jangan marah dulu...check diri kita sendiri....adakah kita juga begitu...kalau tak...baguslah.....sebab automatik, ataupun spontannya....bila ada orang hebat kita rasa kagum, lalu tanpa sedar, kita meperlekehkan orang yang kurang hebat....haish apekebende la aku mengarut ni....okeylah, itu hanyalah mukaddimah....



kisah terjadi...ini kisah benar...bukan la niat aku nak menipu, tapi aku dah ter menipu...erk....hehe...
sebab....aku tak suka bagitahu umur aku dan aku tak suka cerita peribadi aku, especially tang education tuh...bukanlah nak berlagak, tapi disebabkan takut berlagak tu la aku lebih suka diam-diam je...wat wat cam aku budak spm...hehe...perasan muda di situ okeh....=p
kat tempat aku keje....
haritu....ada sorang akak ni, dia dari branch B....backup kat tempat aku sebab tempat aku tak cukup orang.....aku ok je ngan dia...mungkin aku ni jenis peramah kot...hehe...

pastu tetiba dia tanya aku....awak bercuti kan ? nanti masuk belajar balik ek ?
aku jawab...tak la...saya dah habis dah...
dia tanya....awak belajar kat mana...
aku jawab la yang betulnya aku belajar kat mana bla bla bla bla....
ok lepas tu baru cara dia tengok aku berbeza....yang masa mula-mula dia tengok aku cam aku ni budak lepasan spm yang tak tau apa-apa....
baiklah.....



kisah seterusnya....
ada sorang lagi staf backup kat tempat aku....
dia okey...aku pun okey ngan dia...
sporting moting orangnya....aku namakan dia boy ok...
dan paling tak leh blah...aku rasa nak tergelak 
bila dia selalu story pasal sorang kawan dia...
budak degree...dan cara dia citer tu, cam nak cakap la...budak tu degree tawwwww....tawwwww....(macam aku ni nothing...ye la...aku kan budak spm je.....)


okeylah....bagi kisah je kan...sebenarnya apa yang aku nak cakap....
selagi ada ruang, selagi ada masa, selagi ada peluang...
belajarlah....belajar lah setinggi-tingginya....
senang cakap....masuk u amik diploma, amik degree...
sekarang ni orang dok pandang education tuh....
kalau kita tadek papew, orang pandang rendah kat kita...
aku bukan nak kutuk orang yang tadek papew....
tapi inilah kehidupan....
bila orang pandang rendah....
kita rasa rendah diri....
bila kita rasa rendah diri...
peluang depan mata kita tak capai...
sebab....
kita rasa segan....
tak mampu...
siapalah aku....
budak lepasan spm je kan....
erm....








11 comments:

rel='nofollow'>Siti Nadzirah Zakariah said...

lepasan spm tak bermakna kita xde masa depan. jangan biarkan org pandang kita sebelah mata. buktikan yang lepasan spm jugak boleh pakai kereta mewah, rumah besar, income bulan2 besar. tapi, jgn sekadar ckp kene buktikan dengan tindakan. usaha selagi mana kita mmpu untuk ubah nasib kita. baru lah org pandng kita dua belah mata siap pakai spek lagi :)

rel='nofollow'>izyan yasmin said...

ahaha , pun boleh kann .

rel='nofollow'>nini said...

nadzirah : betul...saya ada tulis entry bout dat jugak...=D

tajuk dia : korang memang bodoh sebab x dapat tawaran mana2....=p

yan : =D

rel='nofollow'>WuMing said...

WuMing pun pernah terkena... Pernah trip ke Bangkok... Aunty tu cerita pasal anak dia(dekat kawan tepi dia)...Masuk U dan lain kehebatan anak dia.. wuMing diam saja... Bila dia tertengok WuMing dia pun terus diam...Sendiri malu... Buat apa nak tunjuk-tunjuk... Sekarang ni Masuk U bukan lesen nak kaya pun.. Boon Siew Tak masuk U pun... tapi tengok lah harta dia...

rel='nofollow'>izfanora said...

org begitu biasanyer masih cetek ilmu biarpun bergelar 'doktor falsafah'..

manusia yg tinggi ilmunya, adalah manusia yg plg merendahkan dirinya.. :)

rel='nofollow'>lia AKA milo said...

wahahah..kalau masuk u pun, keje haprak tak guna juga..erkk..awat Lia emosional ni??..

rel='nofollow'>DiriKu said...

tak baik lah siapa buat cmtu kan...kadangkadang saya ada juga terfikir macam tu..tapi cptcpt ingatkan diri...tak semua orang tu jalannya sama...saya ada cakap pasal tu...silalah jemput baca :)

http://kisahtaksempurnadariku.blogspot.com/2011/03/kau-ada-ijazahaku-ada-spm-siapa-lagi.html

rel='nofollow'>nini said...

WUMING : saya dapat bayangkan keadaan kamu tym tu...hahaha

izfanora :suka statement tu =D

lia : hehehe....lek lek...kool okeh...=D

diriku : kadang2 kita tak sedar kita macam tu...biasalah, kita pandang orang yang hebat (konon) tu lain....

rel='nofollow'>Cik Bell said...

tak suka lah kalau ada orang pandang rendah kat orang..sebab rzeki kita masing2.tak kira lah ada phd ke ijazah ke or juz spm je ke..masing2 ada kelebihan dan bakat masing2..Ada je yg hya m'punyai sjik spm tapi mampu menjadi seorang pengarah disebuah syarikat yg maju..huhu

rel='nofollow'>nini said...

cik bell : betul3....tak semestinya budak degree berjaya...hehe =D

rel='nofollow'>Nor Fadila Rosli said...

nini...ila datang singgah sini balik..:) hm..betol ape cakap nini tu..tapi, tp tak semestinya kalau orang ada spm kita kene pandang rendah..kita tak tahu mungkin dia tak dapat further study sebab ade masalah yang kita tak tahu..

ila ada kawan habis PMR ayah dia suruh benti belajar..alasan dia..perempuan tak kemana,nanti ke dapur jugak..hurm..padahal PMR dia 5A..

Jadi, tak patut kita pandang rendah kat orang.....nini tak macam tu kan..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....