Thursday, August 18, 2011

ko sape....nak nasihatkan aku...????

Penerima nasihat
ko sape nak nasihatkan aku....
nasihatkan dulu diri ko...
tengok dulu diri ko sendiri....
bagus ke tak bagus...
agak-agak ko dah bagus baru leh nasihatkan aku.....


Penasihat
erk....
bila masanya aku nak bagus...
sebab aku ni manusia...
selagi aku bergelar manusia....
sebagus manapun aku dimata aku....
tetap ada kurang bagus dimata ko....
dan.....mungkin aku sedang berusaha untuk menjadi bagus...
ye la, aku kan manusia....karang kalau aku perfect tak ke pelik...
sebab manusia kan tak pernah perfect....
akan sentiasa ada salah dah silap....
so kalau nak tunggu aku perfect, 
bila masanya aku boleh tegur ko....
padahal ko dah terlalai.....seketika....


oklah nak stop kat sini....
kadang-kadang kita nak nasihat kat orang....tapi orang kata, betulkan diri kita dulu baru leh nasihat kat orang.....kalau gitu...kita takkan boleh nasihat orang sampai kita dah betul lah...padahal.....si kawan yang kita nak nasihatkan tu.....mungkin sedang terlalai......erk...faham ke...=p

7 comments:

rel='nofollow'>Sidratul Muntaha said...

Saya suka orang nasihatkan saya.
Sebab saya rasa saya disayangi.

Nasihatkanlah saya. :')

rel='nofollow'>NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! said...

klaw dah ego berkuasa dlm diri..
mcm tulah jdnyer.. :)

rel='nofollow'>Cik Bell said...

entry yang nie ke nini,?
baguslah..kak bell ok jer..
psl dat guy yg kak bell cter tu..
kak bell pernah dah nasihat dia..camne nak ckp eh..dia show off sgt la..tp its oke..mgkin niat dia dah betul cuma cara dia tak kena..mmg betul..disamping kita nasihat orang kita buat kebaika utk diri sndiri utk x melakukan perkara yg sama :)

rel='nofollow'>dylla abas said...

hmm..susah kan nak nasihat org macam tu.jadi,kena guna cara psycology la kot.baru la dia boleh terima nasihat kita.biasala manusia.kdg2 bila dia rasa diri dia bagus,dia mmg x boleh nak terima nasihat org lain walaupun kdg2 dia sedar yg dia dh buat silap.jadi,kita kat sini kena la saling tegur-menegur ye :)

rel='nofollow'>adan said...

maybe orang tu nak malaikat je yg tegur dia.. ye la kita ni kan tak sempurna,, malaikat je yg sempurna..

rel='nofollow'>WuMing said...

Kalau kita kena tunggu kita sempurna baru boleh tegur orang..

Maka manusia tak boleh belajar apa-apa dari siapa. Kerana proses pembelajaran itu adalah sepanjang hayat..

Cuma kita perlu hati-hati bila bertegur atau beri nasihat pada orang..

Kalau dah orang itu tak boleh diajar... tak guna kita buang masa menasihatinya..

Panjang laa pulaaaa

rel='nofollow'>nini said...

tapi...sumtimes susah nak terima nasihat orang..hehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....