Saturday, October 15, 2011

dia bodoh....so ?????

ya....dia memang slow...
sangat-sangat slow...
adakala, dia kena main pun dia still blurr...
dia diketawakan, dia rileks je...
kekadang bagus gak kan...
tadeklah istilah kecik ati bagai...
pastu terus merajuk....moyok...
buat kerja sendiri je...
tahu-tahu dah beres....


tapi...
bila di tengok....direnung....
kasihan pun ada....
kalau ya pun dia slow, lembap la senang cakap...ok kasar...
tapi...kenapa nak kenakan dia...nak ketawakan dia...nak jadikan dia bahan gelak....
bahan ketawa.....
mungkin kita lupa....kita rasa kita pandai...
alah pandai sikit je pun dari dia...
padahal kita ni lagi bodoh dari dia...
dengan perangai buruk gitu ketawakan orang.....
kita lagi bodoh, sebab kita dah tahu dia tak paham, tapi kita still kenakan dia...
sekadar untuk jadikan hiburan...
ah hiburan kah itu...?????
hiburan sampai menghina orang.....
kejam....
ya sangat kejam....
kita mungkin tak rasa...
sebab dia bukan siapa-siapa dalam hidup kita...
tapi cuba bayangkan...
kalau dia adik kita, atau mungkin kakak kita...atau anak kita....
apa kita rasa....




dan....jangan kita menyesal sekiranya salah seorang family kita akan mengharungi semua itu...
sebab....berpunca dari sikap kita sendiri....




oklah...nak stop kat sini....
tak guna pandai, kalau perangai buruk...tapi lagi sadis kalau dah la tak pandai, tapi rasa pandai lepas tu cakap orang bodoh....oh apakah.....

5 comments:

minah skuter said...

tak patut macam tuh.. suma tuh pun pinjaman saja... :)

bukan retis said...

org yg gelarkn org lain bodoh tula lg bodo sbnrye..huhu

Bell said...

btul tu..tak perlu rasanya nak gelakkan kekurgn org lain.lihat pada diri kita dulu.tapi dia mgkin ada kelebihan yg org lain xde..bersyukur dengan apa yang ada pada diri kita.

SoLy SoLicious said...

huhu..xbek tau memperkecilkan org..

nini said...

betull.....dia sangat rajin cuma dia slow....tak perlu nak cakap atau ketawakan orang..kan...=D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....