Sunday, November 20, 2011

sharing : penghargaan kena jujur....bukan mengipas yer....=p

wah...da lama tak update...penat....
masih lagi membaca buku kesayangan tuh.....excited nak habiskan, tapi masa menceburui...so baca sikit-sikit je before tidur....kira okeylah kan....kan kalau nak baca kena ada soul...hehe....

sebelum ni dah share prinsip 1 kan....ok...proceed tuk prinsip seterusnya.....how to win fren and influence people.....=D


kata orang....kalau kita berdoa pun, kita memuji Allah.....samalah macam manusia...kita kena sentiasa memberi penghargaan dan memuji mereka.....ok bukan nak membodek, bukan nak mengipas......pujian dan penghargaan kena ikhlas okeh.....


kalau kita....orang dok puji kita, menghargai kita....mesti kita gembira...kan ? eh ada yang jawab tak ek ? tipulah.....kalau tak banyak pun mesti jauh di sudut hati kita ada perasaan gembira kan kan kan......so, kalau nak tackle orang, nak suruh orang suka kat kita....kita pun kena lah pandai menghargai orang.....tapi.....syarat dia....kena jujur.....so, beri penghargaan yang jujur dan ikhlas....


ini ada satu pepatah....aku petik dari buku how to win fren and influence people...

saya melalui jalan ini hanya sekali...jadi apabila saya berpeluang menggembirakan hati orang di sekeliling saya biar saya melakukannya sekarang. Jangan biarkan saya menunda apa yang patut saya lakukan, juga jangan biarkan saya mengabaikannya, mungkin saya tidak melewati jalan itu lagi.




dan ini juga ada satu kata-kata dipetik dari buku yang sama...


setiap orang menyukai pujian - Presiden Abraham Lincoln


Prinsip dalam kehidupan harian manusia adalah dambaan supaya dihargai - William James, ahli psikologi terkemuka Amerika




oklah nak stop kat sini dulu.....so prinsip 2
Berikan penghargaan yang jujur dan ikhlas. 

3 comments:

rel='nofollow'>Bell said...

majoriti,,sume org suka dipuji..bleh bwk naik smgt hidup.hahhahah

rel='nofollow'>yen(toka ziizokukuto) said...

saya pernah alami ni,,heheh,,nice sharing

rel='nofollow'>ShErA said...

pepatah yang menarik... mohon share ye...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....