Monday, December 12, 2011

jom makan tiramisu...nyum nyum....

Gedix santai....
tengok youtube....
tiramisu recipe...
argh rasa nak terjun bangunan je...
rasa kena tipu je...
nape senang gile.....
nape aku tak tahu...
kek yang gile mahal tu sangat senang dan sangat simple...
macam kek batik...
erk boleh ke aku samakan tiramisu kek ni dengan kek batik...
hahahaha...
kira boleh la ye, sebab kek tiramisu pakai biskut, kek batik pun pakai biskut gak...
pastu dua-dua di kasi masuk dalam peti kan...kasi sejuk...hehhe


by the way....ni la video yang buat aku jadi geram...
dan bila aku search....blog ni buat aku tambah geram...
kenapa senang sangat ????





dan disebabkan nampak senang gile.....
aku pun dengan semangatnya nak buat.....
finally, hari ni baru aku spent time tuk buat semua ni....
terus p beli barang...
semangat punya pasal, tak tulis pun resepi, main bedal je...
payah kalau semangat tak bertempat nih....


habislah jugak duit aku rm 40...
erm tak de la mahal sangat sebab boleh buat dua kali tiramisu nih...
kiranya lebih kurang rm 20 je la sekali buat....=p




pastu disebabkan semangat dan eksaited jugak....
rajin sangat nak menyalin, bawak terus laptop p dapur...
bukak video n blog dia...
hehe....


tapi yang slack nya, boleh pula aku lupa nak kacau whipped cream dengan gula tu sampai kembang.....
dah tu, aku pakai gula biasa plak tu, bukannya gula kastor...sebab aku lupa beli gula kastor...
so aku bedal je la pakai gula biasa...=p
jadi, aku punya cheese tu tak pekat cam tu, jadi cair...haha




aku ikut yang dalam blog, yang dalam video tu ada campur telur kan....
yang dalam blog punya tu tadek campur telur, 
n aku pakai biskut oreo...
dah siap, aku masukkan dalam peti ais...
time maghrib aku try makan...
aku bagi adik aku rasa...
nasib baik adik aku cakap sedap...
kalau tak...rasa cam terbang melayang je rm 40...
hehe




sorry no picture...sebab tiramisu aku kureng santek....
tapi rasa...erm..bolehla kan...(setuju je la....=p)


oklah nak stop kat sini dulu...
kalau nak buat sesuatu, make sure kita baca betul-betul arahan yang diberikan, jangan tau nak buat je....semangat tu penting tapi terlebih semangat pun payah gak..=p




kita akan tahu sesuatu tu senang ke susah bila kita buat...bukan hanya tengok....=p

6 comments:

rel='nofollow'>Cik Lia Lomi said...

tak pernah makan pun kek tiramisu ni, ramai yang kata sedap.

rel='nofollow'>aReLaN said...

oh...my faveret.hehehe

rel='nofollow'>Cik Bhulat said...

lapo nya lepas tgk video tu..rasa mamcam nak buat je..resepi pls syg

rel='nofollow'>nini said...

Tiramisu - wani's method. hehe

Bahan-bahan Filling (ganti kepada mascarpone cheese):
*225gm cream cheese
*3 tbsp sour cream
*2 tbsp whipping cream (atau heavy cream)
250g whipping cream
120g gula castor (ikut kesukaan masing2)

Bahan Biskut:
2 bungkus biskut ladyfingers (kurang atau lebih)
bancuhan kopi (3in1 atau serbuk kopi sahaja-ikut kepekatan yg disukai)
Bahan Hiasan:
Serbuk Koko/serbuk chocolate (juga boleh digunakan utk dilapiskan antara lapisan cheese - ikut kesukaan)

Cara Penyediaan:
Filling:- satukan bahan bertanda (*) kedalam blender. kisar semua bahan hingga sebati dan tidak berbiji-biji. tuangkan adunan cheese td ke dalam mangkuk mixer.
sementara itu, dalam mangkuk bersih, putar 250g whipping cream dan gula sehingga kembang. uji dengan menterbalikkan mangkuk adunan - whipped cream tak jatuh dan tak mudah bergerak/cair.
keluarkan adunan cream cheese dari blender/food processor ke dalam mangkuk lain. masukkan sedikit demi sedikit adunan whipped cream ke dalam adunan cheese. kaup balik secara perlahan. jangan overfolding.
Biskut:- celupkan biskut sekejap ke dalam bancuhan kopi td. jgn rendam terlalu lama, nanti berair pulak tiramisu. boleh juga cara ini: susun biskut dalam bekas/loyang. renjiskan bancuhan kopi ke atas biskut sehingga biskut basah sedikit sahaja.


referrence
http://jommainmasakmasak.blogspot.com/2010/02/tiramisu-recipe-updated.html

rel='nofollow'>@ Syima Raaif @ said...

sedap!! ^^

rel='nofollow'>Man Bucit said...

rasa nak gi secret recipe je lepas baca nih :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....