Wednesday, January 4, 2012

alahai...hujan la pulak.....

sekarang ni musim hujan....
kalau aku, hujan pun redah je dengan motor...
pakai baju hujan....sebab kalau naik kereta confirm aku lambat sampai...
ye lah, dah turun dari rumah pun dah lewat memang jammed la jalan...
sebab tu aku prefer naik motor je, boleh cilok-cilok gitu...=p




kalau zaman belajar dulu...
rasanya tak pernah aku ada payung....
hujan ke panas ke...redha je...
sebab aku rasa cam ayu gilest je kalau pakai payung...
lagi satu, sebab aku tak biasa berpayung, so bila pakai payung kemungkinan untuk payung tu tertinggal sangatlah tinggi....
bagus kalau payung murah, kalau payung mahal...
terasa weh....=p




tapi aku ada cara aku sendiri...
kalau hujan dan aku terpaksa juga ke sesuatu tempat tu...
kekadang tunggu gak hujan berenti, tapi kalo tak berenti nak wat camana...
kenalah redah kan...dalam-dalam redah mulut aku kumat kamit gak...
baca doa minta hujan berenti...
nak tau doa apa ?


meh aku nak share...



ni dia...surah al kautsar...
dah lama aku amalkan surah ni...(nak suruh hujan berenti)
tapi baru-baru ni aku ada terjumpa rahsia surah ni kat facebook....


aku copy je la yer...



RAHSIA SURAH AL - KAUTHSAR

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.


sumber : facebook


oklah nak stop sini dulu...
selamat beramal...=D

1 comment:

aizu's life said...

thanx 4 sharing..
nice in4.. same2 la kite beramal ye =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....