Friday, January 18, 2013

sales sales sales !!!! (tips)

## ini sambungan daripada entry ini...


Assalamualaikum wbt.....

baru berpeluang nak mengadap laptop balik lepas main-main ngan sepupu...dia baru je jumpa macam-macam perkara yang boleh dibuat dengan camera di laptop ni...so layankan ajelah..=p

okeylah....nak cerita fasal SALES...tadik dok cerita pasal kaya.. dan sales....pasal sat ja boleh kaya kalau buat sales....kalau kerja biasa, ngaji maintain dan tetap, tapi kalau buat sales, awal rajin, gaji awak upppp sikit, banyak, banyak double tingggi...semua atas usaha dan kerajinan awak...=p

aku pernah lah jugak dok kat sales ni sat, dok main komisyen....kadang-kadang gaji tinggi...senyum sampai telinga, hulur kat mak abah pun lebih la sikit, sebab bagi aku, rezeki kita lebih, depa pun dapat lebih la....

Alhamdulillah....majikan okey, ada orang kata dok kat sales ni pening kepala, tensen, sakit hati.....tapi kat tempat aku dak....enjoy ja.....hari-hari mai, buat call sat, lepas tu dok main internet.......bos cakap, awak nak buat berapa kal suka hati la yang pengting projek ada every month....best kan ? dapat projek dah boleh menari tango....haha....
Alhadulillah rezeki aku pun murah tym tu.....bos galakkan kami buat Dhuha, aku pun buat la jugak......bukan nak berbangga tau, tapi nak share....memang murah rezeki sungguh orang yang buat Dhuha ni......buktinya projek aku selalu ada.....


tipulah kalau aku cakap, masuk-masuk je kerja....aku terus ada sales...dak aih....aku bukan terer pun...mana reti weh....tak suka pun....tapi bos baik......sebulan dia bagi can, baru dia jumpa aku, tengok report call aku, banyak weh...tapi projeknya tiada..haha...katanya tak efektif cara kerja aku.....nak marah aku macam mana, bukannya aku tak buat call...buat...tapi mungkin tak kena gaya....=p


bos buat training untuk kami....ajaq kami macam mana nak cakap dengan client.....nada suara mau tinggi...hak ni WAJIB.....!!!! muka kena senyum dan happy = CERIA.....so suara pun akan ceria......nak kata hello tu pun, satu ofis boleh dengar suara kita, tu baru betul....hello (sebut nama client) gitu kan.....

betul aku tak tipu, tips tu sangatlah berkesan...aku pernah dapat pujian daripada client, dia cakap saya tak pernah terima panggilan macam ni, aku dah cuak..awat plak ? dia cakap sembang ngan awak ni macam dah kenal lama....best lah....wah wah wah...kembang idong sat...=p


bulan kedua barulah aku tunjukkan prestasi...ececeh...ilmu yang diajar kalau tak guna rugi, so aku apply la ilmu tu...jangan tak tau, depan aku ada skrip okey, aku tak reti nak cakap...aku ni cepat gelabah.....skrip tu la banyak membantu...bos pun banyak tegur aku...dan dari situlah aku belajar......nak tau banyak lagi hangpa kena baca buku THE ART OF CLOSING SALES..Brian Tracy yang tulis buku ni...memang super duper best dan sangat praktikal....


ni kisah zaman dulu...zaman-zaman kegemilangan...hahaha...la ni, aku tak dengan company lama dah, al maklumlah  mak aku perlukan aku...so aku terpaksa lepaskan apa yang aku ada la ni untuk mak aku.....nak dok dekat ngan mak plak, so terpaksalah berhenti.....

masuk plak company lain kat kampung sendiri...buat sales jugak....approach sama ja, telemarketing.....cuma client berbeza.....kalau sebelum ni client sekolah, ipt, korporat la ni client dia student...ehem ehem...

macam senang kan...? tapi tengok musim la, kalau lepas exam senang la nak dapat student, tapi kalau musim bulan 1 dan 2 tu, kalau dalam ayaq tu, ayaq dah paras idung dah....nak bernafas pun tersekat-sekat...adoi.....

kat sini tension......dua hari masuk dah kena marah okey.....nasib baik kawan aku pernah story, sales memang tension, so aku pun dah rasa...hahaha......tak dapat client, dia bising....nak marah orang lama...taulah, orang lama kan, kita cakap cam ni depa cakap cam tu, last last dia p berleter kat aku...adoi...saya tak bersalah......!!!!!! 

tak mo cerita banyak-banyak.....aku just nak highlight kat sini TAK BEST, TENSION, TEKANAN, BOSAN, TAK SUKA...semua yang tak best best la...sampai nak pergi kerja hati pun rasa berat je....teringat je kat company lama.......

yang paling best.....aku tak dapat student....orang lama tak dapat gak, tapi aku kena teruk...ceit...hampeh....siap bos tu suruh buat call dalam bilik dia...berdua-duaan dengan bos okey....haha...sampai aku geram, aku mengadu kat member lama, bos berkenan kat aku sebab tu dia cari pasai ngan aku...hahahaha...tu je cara nak sedapkan hati....

dan la jugak bos (bos ni muda dan agak kiut...ehem) tu share cerita ngan aku....cara-cara atau tips untuk dapatkan client.....
-sentiasa main mesej dengan client....(hak ni aku ikut sampai abis topup aku, tapu client tak dapat gak...hahahahampeh....=p)
-saya siap tukaq-tukaq gambar dengan client tau.....(ok sangat tak pro...fesionallllll)
-saya pernah couple lagi dengan client, lepas dia dah register saya clash....(oh tidak!!!!!!!)


dan tym  la la tu juga lah, aku teringat company lama.....
bos aku dulu pun ajar jugak aku buat sales, tapi tak dak la sampai tara tu.....ahai...


so apa yang aku nak cakap.....SALES memang boleh buat kita kaya...itu betul....tapi kita pilihlah yang elok dan jalan yang betul......kita buat macam bos lama aku buat solat dhuha bagai, kita boleh dapat, kita buat macam bos baru aku ajaq ni pun boleh dapat sales.....cuma dari kitalah, nak pilih yang mana...

kalau duit banyak setinggi gunung everest pun tak guna kalau hati tak senang dan tenang....

oklah, panjang lebar aku bercerita.....haha....tatau la ada yang sudi baca ke dak, tapi harap ada sumthing yang dapat jadikan pengajaran mungkin...=p

nak stop kat sini dulu.....=D


5 comments:

rel='nofollow'>kyo_9 said...

thank u for sharing

rel='nofollow'>MaYa MustWany said...

huhuhu kerja skrg something like that.first day dah try nk call..leh wat tapi bukan la kerja dlm minat..hhihi

rel='nofollow'>UMIE SUE said...

tenkiu sbb sudi jenguk blog umie sue.
thanks sbb share2 pengalaman

rel='nofollow'>nik ros said...

seronoknya ada boss mcm tu. boss kat tempat keje sis dulu lain

asyik nak suh buat sales tapi benda yg di deliver pasa client tak bagus

rel='nofollow'>SHAHIDA SHIDA said...

Sales Sales Sales...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....