Tuesday, January 15, 2013

sorry....kami nak yang ada experience je...

Assalamualaikum wbt.... 

Tadi pergi open interview kat Maidam untuk hotel wakaf yang akan dibuka kat Kuala Terengganu. Masa dia pukul 9  sampai pukul 4 petang. Aku ni punyalah tepati waktu datang pun pukul 9 kan....sekali dah penuh orang kat bilik gerakan tu....uinaaahhhhh tu dia aih, ramai rupanya warga terengganu yang tak dak kerja.....upssss.....

lepas tu p minta borang, hotel ni nama dia Grand Puteri kalau tak silap....hehe...borang dia 2 page je...tak banyak pun nak kena isi...simple je, tak pening kepala pun nak isi dia....cuma tang nak minta jawatan tu pening sikit....tatau nak minta apa....kompom-kompom yang admin tu ramai gile orang minta kan....so nak selamat, aku minta yang biasa-biasa ja.....

borang ni ada di upload kat fb maidam....


ada 2 jawatan dia suh kita isi.....yang biasa-biasa tu ekceli yang second choice, yag first choice tu berlagak sikit, minta hr executive konon...makanya, pengalaman pun tak dak...saja ja nak try n error...sebab tu yang second tu minta takat-takat spm ja requirement dia...=p

pas p antar, dok tunggu melangut, sorry lah, aku ni enpon cikai, so tak dapet la nak amek gambar tunjuk kata ramai gile orang dok tunggu turn kan.....aku hantar borang dulu, kawan aku yang anta borang kendian dah kena panggil...ish, ni yang jeles tahap gaban ni.....aku dok membebel-bebel, ada la sorang hamba Allah tu bagitau, dia ikut jawatan....bukan ikut turn kita hantar borang...oh gitu eh......Aida pun cakap cam tu, sebelum-sebelum ni pengalaman dia  p open interview memang dia akan panggil ikut jawatan.....

yang tukang panggil candidate tu baik hati, siap panggil seploh kali, takut kami tak dengaq, pastu siap minta mahap, katanya ramai sangat orang, sebab tu lambat....dia mintak kami bersabar...katanya dia dah edar borang 500 lebih...tu belum campur yang rajin p fotostat sendiri ngan hantar resume ja, sebab borang dah habis.....ramai la jugak...aku punya turn tak sampai-sampai....sampai kami dok berkelah atas lantai dah...tak kira dah tym tu, penat weh...dengan heels lagi nak berdiri..oh tidakkkkkk.....!!!!!

yang bestnya attend interview ni sebab dapat jumpa kawan-kawan lama...haha..boleh gitu kan...nama aku tak dipanggil sampai la rehat....dan orang tu cakap, interview akan disambung selepas rehat, insyaALLAH orang yang datang hari ni akan dipanggil hari ni jugak....lega la sikit dengar cam tu kan.....

petang.......orang dah makin berkurang.....tapi nama aku tak jugak dipanggil...kak zetty dan kak sara dah kena panggil dah...padahal kak sara tu datang punyalah lewat...hampeh betul....nama dia kena panggil dua kali plak tu...baik betul la tukang panggil tu....

finally......orang yang tukang panggil orang tu check balik borang kami....ada antara kami ni borang dah hilang mana-mana dah......aku pun sama, sedih betul.....then dia cakap....tak pe bagi je resume, nanti kami panggil....laju je aku hulur resume.....

dan finallly......nama aku pun kena panggil....

sorrylah membebel panjang sangat...saje nak story kisah aku attend open interview....dan ekceli ada benda penting yang aku nak bagitahu.....


masa interview tu, kan aku minta hr exec kan.....panel tu terus bagitahu aku....maaf, kalau hr exec kami cari orang yang berpengalaman.....ye lah aku mana de pengalaman..hahaha...lepas tu aku cakap la, macam mana nak dapat pengalaman kalau tak diberi peluang, datz y saya minta jawatan tu, sekiranya diberi peluang, saya boleh lah belajar...barulah ada pengalaman...hehe....

dia jawab, biasanya, depa akan ambil orang yang ada background hr, then pengalaman tu dapat masa wat praktikal....erm...okeylah......terimalah alasan tu...haha...means aku memang tak de can la nak minta hr...lepas ni tamo minta dah, tau dah memang tak kan dapat...btw seronok plak sebab tukang interview tu jujur bagitau terus...senang cerita kan...=p

kawan-kawan aku pun, minta kerani je pun...still payah nak dapat sebab tukang interview tu bagitau terus.....kerani hotel lain tak sama ngan kerani tempat lain.....kawan aku dulu kerani ladang, sorang lagi p.a.....erm...nampaknya macam tak dak harapan ja....haha

tapi aku suggest, mungkin kalau betul-betul nak, try la kerja dari bawah.....kalau ada sijil ada kelayakan jangan risau sat ja boleh naik...lagipun orang yang ada kelayakan dengan orang yang tak dak kelayakan ni kualiti kerja lain walaupun kita dok kat bawah...jangan risau berada dibawah sebab bila kita kat atas kita tak kan lupa orang bawah....

okeylah nak stop kat sini......



5 comments:

Pengetua Speaker Sekolah said...

"jangan risau berada dibawah sebab bila kita kat atas kita tak kan lupa orang bawah"

yeahhh suka ayat ni..

Lia Ilnia said...

susah rupanya attend interview, masa first time masuk tmpt keje sekarang attend interview senang je jadi tatau sampai gitu sekali ya..

BERT said...

btul tu.. mngkin skg kita kt bwh.. berkat usaha nti akn naik juge

MaYa MustWany said...

hihihi best gak bca pgalaman org g interview ni..hihih

Cik Eka said...

hai nini.

hehehehe

eka plak masa interview,memang panel semua pentingkan pengalaman.

first time eka interview gomen,alhamdulillah dapat.

tapi intrview yg pertama lepas abes STPM,keje tol,tak dapat..hahahahahaha

oh pasal entry roti..betul ea camtu..jadi faham la eka kenapa peha eka kembang,, hahahahhaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....