Monday, April 22, 2013

erk....tak pandai masak....

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt...


aku tak tau pasai pa sejak dua menjak ni boss aku gile sup...sup sup sup...lepas tu tamau makan kat kedai, MAHAL katanya...nak AYAM banyak-banyak....tapi MURAH....

at the end..dia p beli ayam, suh kami masak....hahaha...dia suh opismate aku masakkan untuk dia...tapi sis ni suka masak masin-masin...er maybe bukan masin, tapi style dia memang cam tuh kot......lepas tu bila dia cakap, kurang masih ya, sis ni melenting...ayoooo salah cara tegur gamaknya.....

lepas tu dia suh aku buat....aku jujur terus terang cakap...aku FAIL kalau masak memasak ni......dia ingat aku main-main...bila dia sebut nama aku suh p buat sup, aku terus google cara buat sup...arrghhhh rasa sangat tensen bila tahu yang buat sup ni sangat mudah, easy, simple dan sangatlah senang okeh....adoi malu jadi pompuan hehe

sebab aku tak reti masak, so aku follow instruction dia betul-betul....

tumis bawang besar + bawang putih + halia (boss dah blender sekaligus, aku terus tumis je...tayah nak kupas-kupas bagai.....)

agak-agak dah wangi, dah bau, dah garing sikit-sikit...masukkan air....sebab aku seorang yang terer masak...aku letak terus 6 cawan sebab aku baca kat paket sup bunjut tu, masukkan 6 cawan air...ehem...

lepas tu aku campak je sup bunjut dan ayam....

lama la jugak aku tunggu.....agak-agak dah nak masak, aku letak garam....n siap.....

boss cakap gud job...sampai suh buat lagi sekali sebelum aku balik....erk...rasa cam tak percaya.....hahahaha


second time buat, dia tegur...eh nini letak air banyak terus ek....bukan letak sikit-sikit ke...

aku cakap, mana saya tahu...dah dia tulis 6 cawan...saya letak la 6 cawan....

oh...saya ingat nini tahu camana nak buat...

lahhh...kan saya dah cakap, saya tak pandai masak....ingat saya tipu ke...tapi saya tak kisah pun, sebab bukan saya nak bukak restoran pun...takat tak pandai masak, tengok resepi. follow instruction dia....jadilah..kalau tak jadi, buat lain.....bukan FAIL pun....lepas tu kena REPEAT..kena BUANG kolej pun....


dia senyum je.....


dia cakap kat aku....

tau dak...ada satu kisah tu, encik A tahu semua benda....tanya apa sahaja dia boleh jawab dengan lancarnya....and dia mintak kerja dengan Bos B...Bos B cakap, dia hanya bayar RM30 sahaja untuk Encik A seumur hidup dia...bukan setiap bulan atau setiap hari atau setiap tahun....sebab, semua knowledge yang Encik A ada tu, dia boleh refer je dalam ensklopedia.....


ya aku pernah dengar kisah tu, tapi secara detailnya aku lupa, sebab tu aku ubah jalan cerita sikit-sikit ngan nama watak...tapi MESEJ yang aku nak sampaikan tetap sama....


TAK PERLU RISAU KALAU KITA TAK TAHU SESUATU....yang penting, KITA TAHU CARA NAK RETRIEVE MAKLUMAT TU KALAU KITA NAK....macam MASAK la, kalau nak jadi pengusaha restoran, memang kita perlu belajar betul-betul tang masak ni, tapi kalau takat-takat nak makan kat kita, kat encik husband, mak ayah, mertua bagai.....Tok sah sedih la kalau tak pandai masak, banyak je buku dan maklumat yang kita boleh refer...=D

erk...maaf yer kalau ada yang tak setuju, aku cakap lagu tu sebab aku tak reti masak, tapi aku selalu refer internet je...and Alhamdulillah menjadi la jugak....kalau tak jadi cuba lagi dan lagi dan lagi......


3 comments:

rel='nofollow'>Lissa LaLissa said...

betul~! kena pandai cari maklumat baru boleh buat. x semestinya kena pandai., hee

rel='nofollow'>Nurzakiah Hanum said...

x pe cari maklumat

rel='nofollow'>Rasp said...

betul tu sis...
tak semestinya pandai...
tapi nak berusaha and nak belajar...
ok dah tu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....