Wednesday, May 15, 2013

aku dan bedak arab

Assalamualaikum wbt...

Walaikumussalam wbt....


kalau p kerja, memang aku free make up...
ish ish ish...tak padan dengan pompuan, 'rajin' yang amat nak mekap...

sebab free mekap 
- duit tak berapa nak banyak nak beli alat mekap hehehe (alasan)
- tak reti mekap (betul....bukan alasan =p)
- tak sempat masa (sebab selalu p kerja lambat...banyak benda nak kena setel sebelum p kerja...ehem)

semua sebab-sebab di atas tu alasan semata-mata......yang paling UTAMA dan yang sebenarnya....AKU SANGATLAH RAJIN NAK MEKAP....=D


tapi...tapi....tapi.....semenjak dok femes emes dan sedang hangat diperkatakan pasal 
BEDAK ARAB ni....rasa gatal tangan jugak nak menempek muka yang FREE MEKAP ni dengan benda tu....

sebab utama : AKU RAJIN nak pakai foundation, toner, moisturizer dan sebagainya tu....
so bedak arab ni jawapan untuk orang yang rajin cam aku dan yang always bz (kejar masa kunun....=p....hehehe)




cara nak pakai bedak arab ni senang dan sangat jimat masa...

- basahkan span...(jangan terlalu basah and jangan terlalu kering..agak2 bedak leh lekat elok okey la tu....)

- sapu kat muka cam biasa...(tayah sapu banyak2 coz dia menyerap pada kulit and nampak sekata....lagi satu, bedan ni ikut aliran darah kita....masa aku pakai nampak pinkish je...ehem ehem...cam pakai blusher, padahal tak pakai pon....

- bedak arab boleh bawak solat...

- boleh kecutkan jerawat and cover kulit bermintak...

- makin berpeluh, makin cantik....(adik aku cakap, pakailah bedak arab sebelum p joging...hahaha)

- tahan sehingga 4 bulan....(sangat jimat.....)


oh yer...dah lepas pakai bedak tu, jangan sesekali lupa basuh span tu plak yer...basuh dengan pencuci muka.....

lepas tu, dah kering baru simpan balik dalam plastik dia...=D

warna bedak arab yang available kat kedai....

a. Orange blush untuk kulit sawo matang.
b. Orange jade untuk kulit kuning langsat.
c. Russet untuk kulit medium/neutral.
d. Roshelle untuk kulit cerah.
e. Cherry untuk kulit kemerah-merahan.
f. Jade untuk concealer
g. Amber rose untuk kulit sederhana gelap.
h. Summer tan untuk kulit gelap.
i. Sunset tan untuk kulit gelap kemerahan.
j. Cherry pink untuk kulit putih chinese.
k. Puggy pink untuk kulit cerah. Kulit akan nampak pinkish





-------


dah habis pasal bedak arab...nak tayang gambo ngan kongsi cerita...ehem....


ni gambar aku sebelum dan selepas pakai bedak arab...
tak tahulah cantik dak...sebab dimataku....aku nampak sama je...
cuma hitam dan putih aje...beza dia...hahahaha 

nak wat camana, pakai webcam laptop aje...huhu

by the way....
ni kisah aku dan bedak arab....


at first yang dok guna bedak arab ni adik aku....
pastu kami dok gatal-gatal la p tibai adik aku punya....

malam tu, beria pakat jadi model bedak arab....

bila aku pakai...

adik aku cakap 

cantik plak aku tengok ko ni....pinkish pinkish....ko pakai blusher ek
aku jawab dak aih...aku pakai bedak arab je...hehehe


bila aku sendiri yang beli and pakai kat pejabat....

eh...akak mekap ek ???
kompom kompom la aku jawab tak aih....
budak yang puji tu cam tak puas hati tapi aku buat tak tau je...

so....setakat beberapa hari pakai ni, dah ada yang puji...nampaknya menjadi la kot bedak arab ni...hehehehe....


sape sape yang berminat, meh habaq kat aku....aku bagi harga rm 40 tak masuk postage...tapi sape cepat dia dapat la...sebab harga ni aku dapat sebab promosi...hehehehe

0148637586




6 comments:

rel='nofollow'>Jay Ar said...

Nenek kita tetap setia dgn bedak sejuk....hehehehe

rel='nofollow'>Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi dan GA sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan sehingga 30mei. Jangan lupa follow juga ye.. =)

Terima Kasih
http://hijab-valley.blogspot.com

rel='nofollow'>my notes said...

mcm nak try lak ... dah byk blog dok citer benda nih . emmm ...

rel='nofollow'>◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

ada gak dapt bedak arab.. ok nmpak smooth je bila pkai

rel='nofollow'>Cik Mun said...

yeke..tunggu mun habeskan bedak yg ade ni dulu..

Anonymous said...

salam..sy dah try pakai bedak arab..tp mmg x sesuai dgn kulit sy kot..tumbuh jerawat n rasa gatal2..sy dah cek..mmg bedak sy ori..jeles plak org lain pakai ok..hmm xpela..simpan je bedak 2..sbb muka still gatal2 smpai skarg..now pakai bedak sejuk jek huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....