Friday, May 24, 2013

pilih yang terbaik....

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt.....


ada yang sedih bila tak dapat masuk ipta....
well, aku pernah cakap...
tak dapat masuk u bukanlah bermakna hidup anda akan TAMAT....
no no no...cool bebeh....


ada yang buat keputusan nak masuk ipts....
ok sebelum nak masuk ipts meh nak story sikit...

bukan la nak tegah hang pa nak belajar...
tapi biaq hang pa tau apa sebenarnya dan bagaimana rupanya ipts ni...

blajaq kat mana-mana pon sama ja.....
yang penting ur ATTITUDE....
but then sebelum u olz salah buat pilihan, pikiaq betul-betul...
jangan buat pilihan sebab u olz stress tak dapat masuk ipta...


adik aku ada sorang belajar kat ipts....
insyaAllah....hujung tahun ni habis belajar....

every month abah aku hulur duit kat dia...
bukan rm 50 atau seratus....tapi paling kurang rm 500...
ya dia tak pernah mintak duit kat abah aku, tapi sebagai seorang abah, instinct dia kuat rasa adik aku tak dak duit, so dia akan bagi jugak duit belanja untuk adik aku...
kekadang adik aku pinjam duit dengan adik lagi sorang yang belajar kat uitm dungun....
adik aku yang belajar kat uitm dungun tu boleh la kaya dengan ptptn dia sebab dia belajar kat ipta, yuran pun boleh tahan, dok pun kat dungun aje....so adalah sikit-sikit duit lebih dia tolong akak dia....


ni cerita adik aku belajar kat swasta....

ni plak cerita aku yang pernah kerja sebagai telemarketing dekat ipts....

call student and promote about our uni.....
uni swasta, tapi kompom pujuk mak ayah cakap.....
kita ada pinjaman ptptn....ptptn akan cover semua yuran student...
yes....cover semua okey......but then...duit belanja kena sdn bhd....hak ni memang tak diberitahu....hanya akan diberitahu kalau mak ayah atau kakak atau penjaga tanya....
yuran bayar sekali aje....rm xxxx.....lepas tu tak yah bayar apa dah......sebab ptptn yang bayar...semua ptptn tu bayar yuran sampai tak de langsung duit belanja untuk student...
buku-buku pun sekali ptptn setelkan....
nampak cam murah dan senang...hakikatnya, nak teruskan kehidupan tu perlukan duit lain...
duit lain dari mak ayah 
duit nak makan minum....
duit nak buat esement...
duit nak hidup.....

see......dan ada beberapa orang student yang pernah masuk swasta and berhenti sebab tak de duit nak sambung.....

orang yang berada and mak ayah boleh support.....silakan masuk swasta...
yang tak dak duit, silakan jugak....

aku cerita kisah benar...tak de niat nak halang...cuma kesian kalau kita rasa ditipu...
at least...u all tahu apa yang berlaku...and pilih yang terbaik...

banyak lagi institut lain kat malaysia ni...
sijil kemahiran berlambak.....
lagi okey kot....dapat habiskan pelajaran dan dapat kerja 
daripada belajar. tak habis. kesian mak ayah......


sebelum tutup entry ni ampun maaf kalau ada yang terasa atau tak puas hati dengan entry ni......


4 comments:

rel='nofollow'>nadia hikari said...

if things happen according to ur wish, u're lucky . if they're not. u're very lucky bcause they happen according to Allah's will . nice sharing :)

rel='nofollow'>izan mama mia said...

singgah sabtu,...

rel='nofollow'>nuramalina mohdazam said...

erkkhh memang tak mampu la nk msuk ipts!huhu.takutnye!

rel='nofollow'>Zehan Ilyana said...

masuk ipts memang banyak kena pakai duit..:/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....