Sunday, May 19, 2013

Semakan UPU Lepasan SPM/Setaraf Sesi Akademik 2013/2014

Assalamualaikum wbt...

Waalaikumussalam wbt...


17 Mei 2013......dah boleh buat semakan UPU....
kompom berdebar-debar kan...
okey, tahu.....jam 12 pm korang dah start beratur panjang depan laptop nak cek kan.....
sape yang belum cek boleh cek la la ni jugak....


Semakan boleh dibuat di http://upu.mohe.gov.my

------------------------------------------------------------



zaman dulu kala....time aku belajar dulu...dok tunggu surat ajer....
kawan-kawan semua dah masuk matrik...kita ajer tak dapat....
semakan untuk masuk maktab keluar...bila kita check pon tak dapat....
sedih ? memang pon....
semua orang dah pakat dok sambung belajar...p mana-mana...aku ja yang tak p memana....

lepas tu, beberapa minggu kendian kot, lupa dah...
surat sampai...
weh melompat tinggi-tinggi...
keseronokan....
ehem ehem ehem...

ok ni cerita aku....



------------------------------------

ekceli hari ni nak membebel sikit....

kalau korang tak dapat....

adik-adik yang dikasihi dan disayangi....


kalo tak dapat upu.....
tok sah dok sedih sangat...
sebab ni bukan bermakna KEMATIAN dalam hidup anda....

TAK DAPAT UPU = KITA MASIH BERNAFAS....

lek a weh....
adik aku pon tak dapat...kebetulan dia check dalam kete, aku dok sebelah...
bila aku tanya, dia jawab tak dapat...nak nangis boleh dak ???

aku jawab...
lek a weh...tak dapat upu, bukan mati pun...
idop lagi....


ko bukak mata luas-luas....
tengok berapa ramai bebudak uni yang dok menganggur lepas tu terus kawen jaga anak....
tu pon kalo kawen la...yang tak kawen ni....berapa ramai yang dok merungut TAK DAK KEJE...
keje ade......tapi depa TAK MAU sebab bukan depa punya taste konon....

ni nak habaq mai....kawan aku dulu tak dak la belajar tinggi pon...nak kata pandai tu, pandailah aku sikit....masuk u konon....
tapi aku keje pun gitulah....biasa-biasa aje bukan pegawai pon....
kawan aku tu, JAHIT BAJU je.....tapi TUKANG JAHIT skang ni kaya weh...sebab semua orang pakai baju kan...so khidmat tukang jahit ni memang diperlukan...
aku tatau negeri lain, tapi negeri aku nih, nak cari baju yang dah siap...atoyaiiii tak jumpa...ada kain pasang aje banyak....finally, kena cari TUKANG JAHIT jugak....


so...tak dapat upu tak pe la...amek je la kemahiran......kalau yang mara tu lagi best...dah la belajar masak, lepas tu p bagi elaun lagi...lepas tu kalau perform dapat keje plak tu...aish, ini tak boleh jadi....

pastu peluang belajar pun banyak....belajar buat kek, dapat sijil, teori, lepas tu praktikal kat tempat depa...elaun dapat....perform....boleh keje ngan depa...dak pun p bukak bisnes sendiri....

nampak tak...UPU REJECT....tempat lain OPEN lagi tuk kita...so tok sah la sedih-sedih.....kesian kat mata tu......penat menangis....=D

4 comments:

dhiera said...

terbaik!

nuyui a.k.a miss YUI said...

cuba yg lain pula =)

Nurmujahidah Ismail said...

tq for the wish :D

Suria Lekatlekitgurl said...

Allah bagi rezeki & kejayaan dapat hidup kita bukan kena masuk U jer.. banyak peluang & cabang lain boleh berjaya.. ye tak??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....