Sunday, September 14, 2014

enggagement planning

assalamualaikum wbt...

waalaikumussalam wbt...


alhamdulillah.....sudah hampir seminggu bergelar tunangan orang....secara jujurnya banyak rintangan yang kami hadapi...

pihak dia dan pihak aku sendiri....tapi yalah...kalau dah jodoh...insyaAllah....

dalam perancangan kami....tak mau tunang pun...nak nikah aje terus....save bajet....yelah aku dan dia kerja biasa2 je....lepas nak makan je...eh eh....hihi

tetiba ma dia suruh kami bertunang.....sebelum ni aku ada tanya dia juga pasal bertunang ni tapi diam gitu aje sebab masing2 tak mau membazir...tapi bila dah ma dia suruh..aku dengan serta merta bersetuju..hahaha gedik aihhhhh...

so macam entry sebelum ni...kisah pertunangan kami sat ja..bila kenang balik macam gopoh tak dan dan dah aihhh...la la tu jugak nak bertunang kannnn...hihi...

overall bajet dalam rm800...maaf ni bukan nak menunjuk...angka tu pun kecik je...sebab kenduri aku kecil2an sahaja...aku bagitahu sekadar rujukan pada bakal2 tunangan orang....tapi tu secara kasar sahaja....

banyaknya sponsor daripada abah.....dan tak lupa auntie2 dan uncle aku yang bertungkus lumus membantu aku dalam majlis kecil2 ni....

aku pun pening juga sebenarnya...orang bertunang ni macam mana? yelah tak de pengalaman...n aku pulak kak long dalam family so tak berapa nak reti jugak.....surf internet la jawab dia...hihi

berbincang pun dalan telefon je...berapa orang yang akan datang...berapa dulang...sebab biasanya perempuan akan balas lebih 2 dulang...dan biasanya hantaran dalam nombor ganjil...3,5,7....

siap tanya hantaran nak bagi apa...sebab kena balas yang sama...kalau dia bagi kek kita pun kena bagi kek...yelah....tak nak la satu pihak tak puas hati...so fair and square....

untuk dia...
coklat  rm20
buah rm20
kemeja dan seluar rm80
kasut ...sponsored
tuala .....sponsored
kain pelikat ...sponsored
sejadah rm20

lagi sekali amaun yang aku bagi tu anggaran kasar sahaja....korang boleh buat rujukan.....bukan exactly amount yer...

buah and coklat kalau beli dalam rm 10 memang nampak sikit...so kalau nak jimat pandai2lah ambil buah yang agak besar letak kat bawah.....hihihi....lepas tu buah kecik2 kat luar....ek paham ke...


kami sediakan bihun goreng aje sebab katanya nak datang petang lepas zuhur.....so kalau petang memang hidangan ringan aje la kan..ni pun tanya pihak lelaki dan mereka yang suggest bihun gorenggg...

bajet untuk bihun goreng ni aku tak sure sebab 3 kali aku pi beli barang basah dan barang kering....overall dalam rm 200 jugak...

pinggan polisterin rm 10
gelas polisterin rm 10

anggaran tetamu dalam 60 orang....pihak lelaki cakap depa dalam 10 orang je...tapi abah aku risau takut makanan tak cukup...datz y bajet smpai 60 orang...

lagipun ikut pengalaman orang2 yang pernah mengendalikan majlis ni cakap...depa cakap aje sikit....sat g ramai pulak yang nak ikutttt...jadi ramailah rombongqn cik kiahnya.....jadi untuk elak kekurangan makanan...standby makanan lebih sikit....

oh ye dulang hantaran kami pun lebih kurang je sebab beli kat tempat yang sama....dulang hantaran plastik yang ada kat mydin tu....kaler putih bunga2 kerawang tu...harga dari rm5 - rm 15..
ikut saiz....

at first nak pakai yang mana ada aje...tapi disebabkan dia beli...aku pun sibuk beli juga sebab nanti boleh guna nak kahwin..hihihihi...

bunga2 hiasan untuk hantaan aku beli tak banyak dalam rm 10 aje...tapi untuk tirai adalah dalam rm 25 kalau tak silap...tu pun sikit aje....pin...rm 2....jrum peniti rm 2...

kalau nak murah, p beli kedai rm2 bunga2an tu...tapi kami last minute so tak ada pilihan...reda ajelah...

tirai....langsir aje....lepas tu ejas bagi santik...hihi..my mom and dad yang pasangkan





tudung pulak beli kain satin kat kamdar 1 3/4m actually nak buat halfmoon...but then ends up dengan wide shawl aje...kain satin tu anggaran rm 20

jahit tepi atas stesen bas kt rm 3
kerawang tu half meter rm 18.50 (anggaran...sebab lupa)

total aku tak kira pulak berapa...tapi dalam anggaran yang aku sebut kat atas la....tapi pada sape2 yang nak bertunang tapi tam cukup bajet...jangan risauuuu....bertunang aje lun tak perlu bajet besar...

sebab ada je orang buat macam ni....family dia mai umah kita malam....mai pun 3-4 orang je....

sarung cincin je....tak de hantaran pun....pakaian pun pakai mana yang ada....

kalau ikutkan aku....bajet yang aku nak keluarkan rm 300 je...hihi batlah apa2 sahaja guna rm 300 tu...tapi alhamdulillah seganya dipermudahkan...so aku tak keluar duit pun...

sebab my auntie dah warning siap2...jangan guna duit simpanan....jangan usik langsung,..simpan untuk kahwin nanti....sampaikan aku nak beli barang pun aku tanya dia takut dia marah...hihi

lastttly....

niat kita betul insyaAllah....Dia akan bantu...
semoga urusan kita dipermudahkanNYA...aminnn







5 comments:

Nurul Aini said...

Salam singgah..dah lama tak singgah sini. Nini sihat? Wah..dah bertunang ya. Tahniah. Semoga dipermudahkan segala urusannya nanti. Tak apalah kecil2, tak membazir kan. ^___^

Nurul Aini said...

Salam singgah..dah lama tak singgah sini. Nini sihat? Wah..dah bertunang ya. Tahniah. Semoga dipermudahkan segala urusannya nanti. Tak apalah kecil2, tak membazir kan. ^___^

simaasyamimi said...

Congrats nini. salam perkenalan. tunang ni tak kisah pon bagi saya. kuarkan bajet apa yang patot je. nikah pon tak payah la nak tiru orang kan. ikot kemampuan kite je. asalkan lps kawen xpikir pasal hutang :)

mush said...

Hai ninie... hamboihh godek habis semua entry kak ye...hehhehe tq sudi baca blog akak... wah2 dah tunang tahniahhhh... lawa ninie.. bagus banget semua buat sendiri... jimat pon jimat kan... shawl tu lawa..

Z@i Z@mR33 said...

tahniah...

akak ritu pon tunang pkai jubah je dik...hahaha...xde mini pelamin bagai.main sarung cincin pstu 2 bln lps tu trus nikah...hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....