Tuesday, October 7, 2014

tips : kulit gebu tanpa jerawat

assalamualaikum wbt...

waalaikumussalam wbt...


aku dan jerawat....memang pernah menjadi sahabat baik...
aku tak mau kawan dia pun....dia dop sibuk mai menumpang kat muka aku ni....

tak reti nak buat lagu mana dah......


aku baru nak perasan lawa cantik muka licin tanpa jerawat...
dah dia mai dok sebijik kat celah hidung...tak pun kat pipi gebus ku...tak pon atas bibir....aiseyh...nk amik wudhu tu yang tak menahan tu.......


so.....

pernah cubaa tea tree oil....pure oil 01 secretleaf....
jerawatnya memang kecut...tp take time jugaklah...

actually pemakaian dia kena campurkan tea tree dengan sedikit air...tapi aku p tibai tea tree tu je letak kat muka dengan harapan cepatlah encik dan puan jerawat tu memblahkan diri dan tak datng lagi....

tapi bila buat lagu ni..pedih dik oiiiii...uhukkkkk

passtu bila tea tree dah abis....cara lain plak aku guna..
hehe...kurang konsisten aku ni sebenarnya...

aku tempek soda bikarbonat kat muka...
tupun sebab aku teruja bila ada odang share dekat fb
soda bukarbonat ni mampu menghaluskan dan menggebukan wajah kita.....

oh ye....soda bikarbonat dengan baking powder adalah 2 benda yang berbeza yer....
jangan tertukar pulak...


cara dia...campurkan soda bikarbonat dengan air....sampai jadi macam pes gitu...

tempek kat muka.....biasa aku buat 30 minit pas tu g basuh.....
yang ni rasa biasa je.....i mean tak delah pedih pedih bagai tu....

result ?
ntahlah sebab aku ni kan kurang konsisten....so kesan dia tak tahulah jadi camana....
sebab bila dok tanya my mom, mesti dia cakap aku dah cantik...

aku tau dah mesti dia malas nak jawab soklan tu...makanya everyday dok tanya kan....hahaha
well.....suka tau bila orang cakap kita cantik....ikhlas ke dak tu nombor 10 yg penting kompiden dik oiiii
hihi

and now....masa tengah taip entry ni...
dok pakai serbuk kayu manis....
orang lain p amik kulit kayu manis pastu kikis pakai pisau atau tumbuk je kan.,,

aku yang rajin dan bijak ni..eh eh
beli serbuk aje....ehem....
campur dengan air....
dan terus je tempek kat muka....
teruja wei....sebab dh geram dengan encik jerawat yang dok menumpang kat pipi mulus ku...

sebab teruja....
so tempek banyak2....
makkkkkkkk pedih rupanya......uhuk.....
nak cantik punya pasai...ku meredhai je lah wajahku berpedih....

bila gugel....depa cakap should be campur dengan bedak sejuk....baru la tak pedih sangat...
tapi tak pe lah....

nanti kalau dapat muka cantik jelita mulus gebu...aku habaq kat ampa na......

maksud ku menjadi la kunun petua yang aku dok buat ni....

korang lak.....amacam ????? apa korang wat untuk mengharamkan jerawat pada wajah ??? meh la share dengan kamiii




5 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui alhamdulillah jns takde/ sgt jrg ada jrwt..

time peod je kdg nek satu dua..huhuh

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi
singgah sekejap x sempat nak komen banyak2
bz day

Ezy Loy said...

Benci jerawat!!

Kite pkai bedak sejuk je.. kdg2 gune vco.. hihi.. xkonsisten jgk mcm awk..

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui sggh khmis..

hainom OKje said...

Okje jarang tumbuh jerawat Nini agaknya jenis kulit kering kot...dulu dulu adalah jugak tumbuh sesekali ....la ni langsung tak dak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Labels

tentang saya =D

My photo
menulis apa sahaja yang saya suka...sekadar berkongsi apa yang saya rasa....